Bevelsoverdracht peterschap 2/4 Regiment Lansiers

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Na een korte vakantie  tussen de schotse kilts was het voor mij een blij terugkomen met een militair defilé  van onze Belgische soldaten.  En op welke plaats kan dat beter dan op de Esplanade. Veel volk was aanwezig om deze plechtigheid van bevelsoverdracht te volgen. Ook veel familieleden van de 60 soldaten die geslaagd zijn in hun basis militaire opleiding in het CBOS. Dit gebeurde na de stijve ceremonie van bevelsoverdracht. Aansluitend werd ook de overdracht van korpsoverste CBOS (Centrum Basisopleiding en Scholing) met veel sier gevierd.

Op 8 mei 1971, dit is 40 jaar terug, ondertekende de gemeente De Panne een oorkonde waarin de gemeente het Peterschap over het 2° Regiment Lansiers officieel aanvaardde. Op 17 juni 1994 werden het 2de en het 4de Regiment Lansiers gefusioneerd tot het 2/4 Regiment Lansiers. Maar op 18 juni 2010 werd dit Regiment ontbonden.
Het patrimonium werd verdeeld tussen de diverse petersteden, waarbij De Panne een bevoorrechte positie inneemt. Het CBOS, het Centrum Basisopleiding en Scholing, werd bij de uitvoering van het transformatieplan van Defensie de nieuwe traditiedrager van het 2/4 Lansiers Regiment. Het sprak dan ook vanzelf dat De Panne de overdracht van het peterschap naar het CBOS met graagte zal waarnemen.

Het is de bedoeling dat die tradities een ereplaats zullen krijgen in het Cabour-museum, dat uiterlijk begin volgend jaar zou moeten klaar zijn.
Op 14 oktober 2009 leverde het 2/4 Lansiers reeds een authentieke Leopard tank als blikvanger voor het WO II museum in Cabour.

Meer info kunt u lezen in de toespraak van schepen Serge Van Damme Lees>>>

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

5 reacties op Bevelsoverdracht peterschap 2/4 Regiment Lansiers

 1. Er werd opnieuw een bladzijde militaire geschiedenis omgeslagen !!
  Terwijl men in andere landen hun roemrijke regimenten met alle middelen in stand houdt, teneinde het verleden niet te laten inslapen, slaagt men er in België in om deze regimenten op te doeken en naar een museum te verwijzen. Ik denk met heel veel genoegen terug aan mijn opleiding in de Pantserschool te Heinsch-Stockem bij het 2e Rgt. Lansiers en aansluitend daarop mijn dienstplicht in Soest bij het 4e Lansiers, een harde maar leuke tijd waar men het leven leerde kennen in al zijn facetten. Een correcte en gediciplineerde omgaag met collegae, voor elkaar door een vuur gaan, verantwoordelijkheid aanscherpen, eenheid, respect, allemaal waarden die men vandaag langzaam maar zeker ziet vervagen en waarvoor nog maar weinig leerscholen bestaan. Heden ten dage is de militaire dienstplicht afgeschaft en dat merkt men in het gedrag van heel wat jongeren. Vele gemiste kansen voor diegenen die met een tikkeltje minder karakter en vastberadenheid door het leven dienen te gaan. Dienstplicht verloren tijd ? No way, ik was vrijgestelde maar opteerde er vrijwillig voor om toch mijn plichten te vervullen. Ik kan met stellige overtuiging beweren dat het mij vandaag nog steeds van pas komt.

  • Vermeiren Armand zegt:

   Mijnheer Leslie

   Ik kan mij volledig vinden in uw tekst.

   Vermeiren Armand 2 de Lansier lichting 2 februari 1962

  • Delvoye Jean-Paul zegt:

   Als zoon van tankoverste Delvoye Roger,Delta eskadron 2de Lansiers in de periode eind jaren 50 tot einde jaren 60. Kan ik zeggen dat deze waarden ook bij onze pa er waren ingegroeid en kan ik enkel zeggen DIK gelijk. De jeugd van nu kent niks meer van al die waarden die zo belangrijk zijn in het mens zijn.

 2. Slock Geert zegt:

  Geert Slock 4 de lancier 01.02.1980 tot 1.11.1980 ( lichting 1979 )

  ik sluit mij volledig aan bij de beweringen van de heren Vermeiren en Verpoorte .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.