Bouwkundig Erfgoed (deel 1/3)


Er beweegt wat in de Dumontwijk. In tegenstelling tot verscheidene andere wijken is deze wijk de laatste 2 jaren in volle renovatie. Toen de wijk in 1995 het statuut van “beschermd dorpsgezicht” opgedrongen werd was het anders. Er was veel tegenstand zowel van eigenaars als van het gemeentebestuur. ..Die tijd is achter de rug. 

Destijds heeft men zelfs de burgemeester Clarisse van De Haan laten komen in  een openbare vergadering om nut van zo’n klassering uit te leggen (De Haan was dan reeds 2 jaar geklasseerd). De Pannenoaren waren niet geïnteresseerd om dergelijke villa’s te kopen want “In zo’n oet kot wil ik niet wonen”. Intussen zijn veel tweede verblijvers verliefd geraakt op de wijk en hebben bijgevolg zo’n villa gekocht. Vandaar dat de vraag naar villa’s in deze wijk zeer groot is en er zelden een villa langer dan 1 week te koop staat (op 2 uitzonderingen na). Bijgevolg zijn de prijzen sterk gestegen en zijn de meeste eigenaars tweede verblijvers. Graag komen ze contact maken met hun buren op de maandelijkse HAPPY HOUR telkens de eerste zaterdag van de maand om 16 uur in het Park Hotel.(vb morgen)

Deze opleving is vrij recent en zet zich onomkeerbaar door. Men heeft schrik om ergens anders in De Panne een villa te kopen omdat men niet zeker is binnen x aantal jaren omringd te zijn door appartement villa’s.
De liefde van de eigenaars voor hun villa’s kan je best beoordelen aan de hand van onderstaande 47 foto’s. Het betreft alleen de woningen waar een wezentlijke restauratie gebeurd is, al dan niet met subsidies.  De laatste jaren is dat precies een kettingreactie. Het is zeer aanstekelijk van je gebuur te zien restaureren.
Vandaag staat ook een artikel in De Standaard met als titel “Vlaanderen renoveert belle-épque-villa’s in De Haan”. De “concessie” is ook een “beschermd dorpsgezicht” zoals De Panne maar ongeveer dubbel zo groot (870 villa’s in De Haan). Minister Geert Bourgeois heeft daar gisteren het “Herwaarderingsplan” ondertekend waardoor een fonds van 5 miljoen euro ter beschikking komt voor renovatiepremies van beschermde dorpsgezichten. Kijk FOCUS>>>>

In De Panne beschikken we reeds vanaf 11 maart  2010 over een dergelijk ondertekend  “Herwaarderingsplan”. LEES 15 jaar Dumontwijk>>>
Daarin wordt de visie naar de toekomst in detail beschreven woning per woning maar ook hoe het openbaar domein moet aangepakt worden. Nog veel  straten zouden moeten  heraanlegd worden als wandelstraten (met klinkers i.p.v. asfalt). Ook voor de 3 openbare pleintjes is een visie opgenomen. (Koning Albertplein, plein rond de Onze Lieve Vrouwe kerk en het Kykhillpark). Maar daar is het huidig gemeentebestuur nog niet aan begonnen. Het park is uitgesteld tot 2012.

Hieronder de restauraties van de laatste jaren. Verschillende zijn nog lopende omdat men veelal in stappen werkt onder strenge controle van “Onroerend Erfgoed Brugge”
In een volgend artikel wordt het erfgoed van de Zeelaan  besproken.
Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


Advertenties

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

2 reacties op Bouwkundig Erfgoed (deel 1/3)

  1. BOUVIE zegt:

    DOKTERSWEG 2 HEEFT NIEUWE BALKON. SCHILDERWERKEN EXTERIEUR VOLGEN IN VOORJAAR

  2. Ik wandel er dikwijls doorheen. Zal in het vervolg toch mijn ogen wat meer de kost geven, om al dat moois in mij op te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.