Bouwkundig Erfgoed (deel 3/3)

Als vervolg op de 2 artikels over  de Dumontwijk wordt de Houtsaegerwijk behandeld.  Opvallend is het contrast tussen een wijk beheerd door “Onroerend Erfgoed” en een wijk door “Stedenbouw De Panne“. De ruimtelijke scheiding is de Zeelaan met 2 verschillende straatkanten. Ten ten westen is er bescherming van de waardevolle gebouwen (zie vorig artikel), ten oosten een muur van appartement gebouwen al dan niet reeds gerealiseerd (zie foto: merk op ook  de bouwvergunning voor de GB en Blokker zijn reeds toegekend).

De daarachterliggende villawijken staan ook in schril  contrast. In de residentiele  Dumontwijk cottages van voor de eerste wereldoorlog, ten oosten, in de Houtsaegerwijk, een grote verscheidenheid  met veel mooie gebouwen in modernistische stijl met veel Art Deco invloeden. Deze wijk is grotendeels gebouwd tussen de 2 wereldoorlogen, toen deze wijk in volle toeristische bloei was. Veel aandacht werd dan gehecht aan de architectuur van de gevels en de architecten waren fier er hun naamplaatje in de metselen.

Het valt dan ook te betreuren dat deze wijk gedoemd is om te verdwijnen ingevolge de uitbreiding van het immobiliën-front vanaf de Zeedijk. Immers de Zeedijk is quasie volgebouwd. Ook in de Westhoekverkaveling zijn GEEN bouwpercelen voor hoogbouw nog beschikbaar sinds het Duinendecreet (1993). De enige mogelijkheid in De Panne voor nieuwbouw appartementen is HERBOUW (dit in tegenstelling tot Koksijde en Nieuwpoort tot heden). Herbouw zo dicht mogelijk bij het strand is niet mogelijk ten Westen van de Zeelaan ingevolge de Dumontbescherming. Vandaar dat de immobilien-druk zeer groot is op de Houtsaegerwijk. Daar was, is en blijft, veel mogelijk wegens het ontbreken van een visie en beleid welke normaal zou moeten vastgelegd worden via een Ruimtelijk Uitvoeringsplan, waar men al lang van spreekt maar….

(toch niet mooi)

In het vooruitzicht van immobilien-meerwaarde laat men vaak de gebouwen verkrotten. Dit fenomeen is ook waar te nemen in deze mooie wijk. Tegen deze verkrotting wordt blijkbaar niet opgetreden noch door het gemeentebestuur noch door de provincie. Enkele voorbeelden:

Deze negatieve evolutie van deze mooie wijk staat in schril contrast met het residentieel gedeelte van de Dumontwijk aan de andere zijde van de Zeelaan. Daar wordt volop gerestaureerd en zijn quasi geen panden te koop.

Nochtans heeft deze wijk pareltjes van architectuur. Enkele Pannese architecten hebben er zich in het interbellum kunnen uitleven en hebben er een unieke kustarchitectuur uitgebouwd. Vele kustgemeenten benijden ons hiervoor. Je kan er unieke voorbeelden vinden van modernisme met veel Art Deco invloeden.

Hieronder enkele voorbeelden:


Hierboven de chique ingangspoort van De Panne (toen men nog via Oostende toekwam). Deze woningen en de achterliggende gebouwen in de Koninginnelaan kunnen terecht het “De Architect Louis Legein wijk” genoemd worden en zijn momenteel tot verdwijnen veroordeeld. (zie bijvoorbeeld de voorzetgevel aan het unieke “Résidence Leopold III).

Het bouwkundig erfgoed in De Panne is niet alleen de Dumontwijk, maar ook deze wijk heeft veel mooie villa’s en nog rustige wandelstraatjes. Vandaar de vervolgwandeling op de Dumontwandeling nl de Architectuurwandeling. Website>>>  (nog in ontwikkeling)

Voor degene die graag wat meer documentatie willen over de architectuur van deze wijk Lees>>>

Maar de meest gedetailleerde uitleg wordt gegeven in de Erfgoednota opgesteld door het bekend studiebureau “De Smet Vermeulen” als aanloop op het “Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan De Panne Oost”. LEES>>>

DE BLIEDEMAKER kan het niet verkroppen dat deze mooie aanzet tot een  visie over deze wijk in de schuiven van het schepencollege blijft liggen. In dezelfde nota waren er ook zeer baanbrekende inzichten om de grens met de Houtsaegerduinen op te waarderen. (wandel- en fietspad tussen Canadezenplein en Veurnestraat , ondergrondse garages, appartement gebouwen met zicht op de duinen….).

Advertenties

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

5 reacties op Bouwkundig Erfgoed (deel 3/3)

 1. noel hoste zegt:

  Ik woon in deze wijk, en stel inderdaad vast dat de hoogbouw vanuit de Nieuwpoortlaan geleidelijk via de dwarsstraten de wijk binnendringt. En steeds meer van de oudere panden raken in verval – op zijn minst ogenschijnlijk – zodat vernieuwbouw op de duur onvermijdelijk wordt. Althans in de ogen van de weldenkende burger die zijn buurt elke dag meer ziet “versluweren”. Een onomkeerbaar proces, vrees ik, mede als gevolg van het succes van onze gemeente … steeds meer mensen willen er een stek hebben.

 2. Willy Zoete zegt:

  We lezen in de aanloop van dit item:

  “Ter herinnering: (op aanvraag)
  – zaterdagavond 17 december organiseert N-VA De Panne – Adinkerke een gespreksavond in het Foyer van het gemeentehuis te De Panne” enz.

  José maakte dus reclame voor een gespreksavond maar ik heb José daar niet gezien.
  Moet wel zeggen, ik heb u gemist, José – maar José heeft ook het een en ander gemist -:)

 3. Bert zegt:

  Het is net omwille van het pittoreske dat we reeds 20 jaar naar De Panne komen en 10 jaar geleden er iets hebben gekocht. Als nu al die mooie gebouwen stilletjes verdwijnen verliest De Panne zijn charme en kunnen we net zo goed naar Blankenberge of Middelkerke gaan. Bewaar aub die mooie gevels. Generaties na ons gaan ons daarvoor zeer dankbaar zijn.

 4. belinda de wilde zegt:

  Als je even wil ontsnappen aan de drukte op de duik, is het indaad leuk wandelen tussen al die oude vilaatjes die rust uitstralen. Je kan er een spelletje van maken welke je leuk vindt of zou kiezen.

  Persoonlijk vind ik de Nieuwpoortlaan iets verloederd.
  Het is ook niet zo leuk toeven tussen het lawaai van de auto ’s en de tram.
  Maar het is al altijd zo geweest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.