“Het belang van de gemeenteraadsverkiezingen”

Mark Suykens en Jan Claes

Voorzitter Jan Claes van NEOS De Panne is erin geslaagd om Mark Suykens in De Boare te krijgen voor een voordracht over het “Belang van de gemeenteraadsverkiezingen”. En Mark heeft straffe taal gesproken. Mark is zeer goed op de hoogte van de achtergronden en de evoluties van de gemeentepolitiek. Hij is immers algemeen directeur van de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Mark Suykens

En weet je hoeveel politiekers, aspirant politiekers of gemeenteambtenaren er kwamen luisteren?: GEEN

Nochtans schijnt er veel te veranderen in de komende legislatuur. Het grootste probleem zullen de financiële middelen zijn. (herlees nog eens de begrotingstoespraak van Serge Vandamme!). Er zal zeer zwaar moeten bespaard worden want de inkomsten zijn sterk aan het verminderen (economische crisis, debacle van de gemeentelijke holding, daling inkomsten van de energieintercommunales, grotere pensioenlasten  en bijna overal drastische stijging van de OCMW tussenkomsten Lees Knack>>>

De reglementeringen moeten vereenvoudigen want er kan geen sprake meer zijn van personeelsuitbreiding. Immers Vlaanderen zit bijna op  het dubbele van het aantal gemeenteambtenaren/inwoner dan Nederland.

Nochtans moet de dienstverlening naar hun klanten – de burgers en de tweede verblijvers – primordiaal blijven staan. Dit behelst een zeer grote waaier activiteiten die zeker niet mogen verminderen. Maar veel taken die de gemeenten met eigen personeel uitvoeren zijn uitvoerbaar door anderen. Deze moeten niet door de gemeente verzorgd worden. De gemeente moet alleen zelf de taken op zich nemen die niet bestaan in hun gemeente of voorlopig nog niet beschikbaar zijn.

Ook de interne organisatie moet efficiënter in veel gemeenten. Het kan niet volgens Mark dat de gemeentebesturen en de ambtenaren van de OCMW’s naast elkaar georganiseerd zijn (vb 2 secretariaten). Ook moet in de volgende schepencolleges de OCMW voorzitter zetelen in het schepencollege zodat geen parallelle bevoegdheden groeien. De OCMW’s worden immers een steeds groter probleem.

Naast die interne “meer doen met minder mensen” is het ook nodig te werken aan intergemeentelijk schaalvergroting (men krijgt er nu zelfs subsidies voor). Veel activiteiten hebben een optimale werking op een schaalgrootte die meer is dan 1 gemeente (vooral ook door de stijgende complexiteit: vb politie). Deze samenwerkingsverbanden mogen niet te groot zijn zodanig dat iedere politieker nog zijn verantwoordelijkheid kan nemen (in tegenstelling tot veel huidige te grote intercommunales met veel mandatarissen die niets doen of kunnen doen).

In ieder geval is de “klantvriendelijkheid van de ambtenaren t.o.v. de burgers” primordiaal. Geen verouderde klassieke loketten meer maar een aangename ontvangstsfeer zoals bij banken en andere privé instellingen.

Ook werd gesuggereerd om naast de “klachtenprocedure” een “tevredenheidsysteem” te voorzien. Dat motiveert de ambtenaren.

Zeer boeiend was de uitleg over het nodige profiel van een burgemeester en van een schepen. Zeer belangrijk is de management bekwaamheid van de burgemeester. Het is ook vooral deze persoon die een toekomstvisie moet uitdenken en duwen. Een zware maar noodzakelijke job. Ook moet hij een streng handhavigsbeleid voeren (vooral door voldoende GAS ambtenaren die boetes geven voor de dagelijkse kleine overtredingen die veel ergernis kunnen verwekken bij de burgers)

Na de voordracht was er gelegenheid tot vragen stellen. Enkele goeie ideeën.

Schema voordracht Lees>>>
Op donderdagnamiddag 4 oktober organiseert NEOS een “politiek debat” tussen de politieke lijsten van De Panne met Emmanuel Vande Woestyne als moderator. (beslist komen, je hoeft geen lid te zijn)

“Boundaries of Infinity” .

In het kader van Beaufort 2012 is men rechtover de gemeente de bouwwerken begonnen ter opstelling van dit kunstwerk aangekocht door de gemeente Lees Meer in het Nieuwsblad>>>

(over de “gulden snede” meer in een volgende DE BLIEDEMAKER)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.