Politieke analyse van Jean Claude Crudenaire + Marc Decoussemaeker(vervolg)

Prognostiek van Marc Decoussemaeker bij de reacties

OPENKLIKKEN

Jean Claude heeft zijn woord gehouden en dus zoals aangekondigd heeft hij vandaag om 12u30 zijn stemprognose voorgelezen in een propvolle café d’Anvers. Straks rond 16u30 kunnen we het vergelijken met de werkelijkheid.

“..Vooraf

Deze prognose en analyse van de verwachte verkiezingsuitslagen zijn niet geschreven voor rekening van of uit sympathie voor één of andere partij of lijst, al weet men in heel de streek dat ik een echte liberaal ben. Ik ben sedert een drietal jaar géén bestuurslid meer van Open Vld. En voor de eerste keer sedert 1982 ben ik géén campagneleider voor de liberalen of voor het kartel waar ze deel van uitmaken.

De uitdrukking “Panta rei” (alles stroomt) kennen we uit de oud-Griekse filosofie. Inderdaad, alles is in beweging, alles evolueert permanent. Dat merken we o.a. in de maatschappelijke evoluties, het individueel denken, de politieke tendensen en de ontwikkeling van nieuwe communicatiekanalen. Wie zou er gedacht hebben dat bij de verkiezingen 2012 websites, blogs, e-mail, Youtube e.d.m. een dergelijke invloed zouden hebben in vergelijking met de verkiezingen van pakweg 2006. Mensen zijn vandaag intenser en anders beïnvloedbaar. Dat fenomeen, samen met de opkomst in 2012 van vijf lijsten (3 volledige en 2 onvolledige), heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt om tot een goede en gefundeerde prognose te komen.

Bovendien is het zo dat twee “stemmenkanonnen” uit de vorige legislaturen er niet meer bij zijn en dat zal zijn weerslag hebben op de verkiezingsuitslag. Burgemeester Willy Vanheste (1993 voorkeurstemmen) is overleden en Marc Decoussemaeker (1520 voorkeurstemmen) komt niet meer op. En dan zwijg ik nog over iemand als Norbert Cremery. Alle drie stonden ze op de kartellijst VEDA die met 3.723 stemmen (54,8 %) de absolute meerderheid van 13 zetels op 21 binnenhaalde.

Ten slotte zijn er 2 nieuwe politieke formaties uit het niets verschenen (N-VA en “Anders”), zijn vroegere coalities opgeblazen (VEDA) en is er minstens één pre-electoraal voorakkoord (DAS en CD&V+).

Dit alles om even toe te lichten dat de kaarten serieus dooreen geschud zijn in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 !

Verwachte opkomst

Aantal kiezers : 8.459 (d.i. + 617 of + 7,9 % t.o.v. 2006)

Afwezig : – 668 (7,9 %)

Blanco : – 436 (5,6 %)

Geldige stemmen : 7.350 (afgerond)

waarvan ca. 5.150 in De Panne en 2.200 in Adinkerke

Uitgangspunten bij de resultaatprognose

1- Op basis van de naamstemmen (voorkeurstemmen) raam ik het aandeel in het VEDA-resultaat 2006 op (afgerond) 2000 stemmen voor SPa en 1725 stemmen voor Open Vld

2- De liberalen van Open Vld en ex-LDD vormen samen met de N-VA een kartel onder de naam “Visie 2020 en N-VA”. Het is dus een lijst van liberale Vlamingen en Vlaamse liberalen. De kartelvorming levert mathematisch een competitief voordeel op van één zetel op bij de zeteltoewijzing.

Rekening houdend met het lijsttrekkerschap van Serge Van Damme (Open Vld) i.p.v. een socialist in de verkiezingen van 2000 en 2006, met de toevoeging van ex-LDD, maar aan de keerzijde ook met het verdwijnen van Marc Decoussemaeker, schat ik het aandeel van de liberalen in het kartel op 1950 stemmen. De 10 N-VA kandidaten moeten samen goed zijn voor een netto toegevoegde waarde van 12 % à 15 % van de uitgebrachte stemmen (vnl. in Adinkerke), zodat ik het totaal kiescijfer van de lijst “Visie 2020 & N-VA” voorzichtig raam op 2950 stemmen (d.i. 40,1 %).

3- CD&V (zelfs al staat daar “Plus” achter) brengt niets nieuws : géén verhaal (zoals het in bij de eigen top klinkt), géén visie, alleen wat vage beloften en nauwelijks nieuw bloed. Een afdruk en een doorstart van 2006. Hun visvijver is er niet groter op geworden.

Deze lijst maakt electoraal verkeerde keuzes die getuigen van een gebrek aan strategisch inzicht, meer bepaald :

 • Het toegeven van een voorakkoord met DAS (een alliantie die enkel bedoeld is om samen een meerderheid te kunnen vormen omdat CD&V het beu is om al zoveel jaren in de oppositie te zitten, zoals de plaatselijke voorzitter het zèlf toegeeft) is zeer onhandig.
 • Als dat voorakkoord er dan toch is, waarom werd er dan geen kartel gevormd met DAS, wat een zetel winst oplevert ?
 • De lijst komt op onder het CD&V logo (terwijl die partij het actueel slecht doet in de perceptie) maar kwam vroeger onder de naam PRO en “Vrije Democraten” in een periode toen de toenmalige CVP wèl goed in de markt lag. Begrijpe wie kan.
 • De kandidaat-burgemeester voor CD&V, ir. Johan Blieck, is een Adinkerkse landbouwer, terwijl de kandidate-burgemeester van de toekomstige coalitie-partner DAS ook een Adinkerkse is. Het risico is groot dat de Pannese kiezers dat niet bijzonder zullen appreciëren. Het systematisch positioneren van Blieck als (landbouw) ingenieur (cfr. Crabbe in Nieuwpoort) zal daar niets aan veranderen.

Bij de schatting van de stemmen voor CD&V ben ik zeer braaf als ik een kiescijfer van 1950 stemmen (26,5 %) vooropstel. Dit is iets minder dan de 33,6 % van 2006, een verlies dat toe te schrijven is aan de N-VA (vnl. in Adinkerke) en aan de lijst Anders (die o.a. bij de Pannese middenstand stemmen zal weghalen).

4- Voor het Vlaams Belang kunnen we kort zijn : deze partij zit overal in Vlaanderen op zijn gat. Het is eigenlijk een éénpersoonslijst aangevuld met een half dozijn bejaarden en quasi marginalen. In onze gemeente zal ze nog een paar honderd proteststemmen overhouden, maar de helft van haar vroegere kiezers stapt over naar N-VA. Spijtig voor Reinilde Van Cleemput – een nochtans bekwame en gedreven locale politica – die uit loyauteit op het verkeerde paard blijft wedden. Met een kiescijfer van 400 stemmen (5,5 %) haalt ze geen voldoende stemquotiënt om haar zetel te behouden.

6- En DAS ? De socialisten (inclusief de salon- en caviarsocialisten) zijn helemaal verweesd sedert het overlijden van burgemeester Willy Vanheste. Niemand zal zijn charisma uitstralen, niemand zal zijn politieke erfenis uitdragen. Het parlementair mandaat van Ann Vanheste zal daar niets aan wijzigen. In tegenstelling met de periode onder wijlen Willy Vanheste mist deze lijst verankering in en aanvaarding vanuit de deelgemeente De Panne. Van de eerste 5 kandidaten woont er één in De Panne (en dan nog …). De samenstelling van de lijst getuigt van bloedarmoede. Uit de kast halen, afstoffen en opblinken ! Resultaat : in ’t beste geval nog een kiescijfer van 1250 stemmen (17 %).

7- Misschien zal de nieuwe lijst “Anders” de balans naar de ene of de andere kant doen overhellen. Dit nieuw politiek fenomeen ligt blijkbaar goed in de markt en steunt op ernstige mensen. Spijtig voor hen is het een onvolledige lijst met maar 14 kandidaten. “Anders” zal van iedereen wat stemmen afsnoepen, maar voornamelijk van CD&V (Panne Centrum, de “erfenis Dehouck” en de Pannese middenstand) en in mindere mate van de liberale kiezers. Voor hun eerste gooi naar gemeentelijk politiek medezeggenschap geef ik – met wat goede wil – de lijst “Anders” een kiescijfer van 800 stemmen (10,9 %).

Samengevat : de stemcijfers

Visie 2020 & N-VA : 2950

CD&V : 1950

DAS : 1250

Anders : 800

Vlaams Belang : 400

Zetelverdeling op basis van de stemquotiënten

Visie 2020 & N-VA : 10 zetels (1-2-4-7-8-10-14-15-18-20)

CD&V : 6 zetels (3-5-9-13-16-19)

DAS : 3 zetels (6-11-17)

Anders : 2 zetels (12-21)

Vlaams Belang : 0 zetels

Opmerkingen :

 • Voor de toewijzing van de laatste te verdelen zetels zijn de verschillen in de stemquotiënten zo miniem dat er verschuivingen mogelijk zijn : DAS kan misschien één zetel van CD&V afsnoepen, terwijl Anders wellicht haar tweede zetel zal verliezen aan Visie 2020 & N-VA die aldus 11 zetels op 21 zou binnenhalen.
 • De alliantie van CD&V en DAS behaalt met 43,5 % van de stemmen samen 9 zetels, tegenover het kartel Visie 2020 & N-VA dat minstens 10 zetels binnenrijft met 40,1 % van de stemmen)..”

Jean Claude Crudenaire

PANNESPROKKELS:(wordt permanent bijgewerkt)

– EEN UITZONDERLIJK BOEK over onze duinen LEES DpB>>>

– Morgenmiddag om 12 uur begint op “één” de 11 uur durende grote verkiezingsshow met Martine Tanghe. Het stukje “Heimat De Panne” deze week opgenomen in de “Verloren Gernoare” met Michiel Hendryckx en Roland Florizoone wordt uitgezonden om 12:45. Dat is prima time. Dan nog 2 uur om achteraf rustig te gaan stemmen en te gaan luisteren naar de pronostieken in den Anvers. Meer>>>

Waar vergaderen de kandidaten en sympathisanten zich zondag?
1. CD&Vplus: brasserie des bains (markt)
2. DAS: grand-place (markt ernaast)
3. VISIE2020&NVA: Kommilfoo (Veurnestraat- schuin over Cura)
4.  ANDERS: Fischer Inn
5. VLAAMS BELANG:?
In De Panne mogen we de resultaten van de zetelverdeling verwachten vanaf 16:30 (stemmen mag tot 15 uur)

Beste link om de resultaten te kennen: zet in uw favorieten HIER>>

– Ann Vanheste heeft het burgemeesterschap aanvaard Lees Krant van West Vlaanderen>>
Haar vader wijlen Willy Vanheste zou zeer fier geweest zijn op dit resultaat. Hij heeft immers meermaals verklaart dat het zijn droom was dat zijn dochter hem zou opvolgen
– “Visie 2020 – N-VA” likt de wonden Lees Krant van West Vlaanderen>>>

– In het Wekelijks Nieuws van deze week heeft Gudrun Steen een zeer goeie analyse geschreven over het afgelopen politiek beleid in De Panne. Zeker de krant lezen. Ook staat dat de 2 conservatieve partijen die een voorakkoord hebben (CD&Vplus en SPA) beide opkomen met het grootste percent bestaande gemeenteraadsleden (nl elk 7 op de 21). Veel kans dat deze terug verkozen worden zodat in de gemeenteraad terug veel dezelfde personen zullen zetelen. Wel  komt wellicht een wijziging voor schepenen en burgemeester. Het zijn deze mandaten die de macht bepalen. In Koksijde is het nog erger. Daar staan op de “Lijst van de Burgemeester” meer dan 50% huidige gemeenteraadsleden. Daar zal weinig veranderen.

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

4 reacties op Politieke analyse van Jean Claude Crudenaire + Marc Decoussemaeker(vervolg)

 1. Marc Decoussemaeker zegt:

  Prognostiek van mij vanop vakantie:
  – VLD-NVA: 9 zetels
  – CD&V: 6 zetels
  – SPA: 5 zetels
  Blijft 1 zetel.
  Bij elke berekening komt die bij iemand anders uit. Indien deze zetel voor “ANDERS” zou zijn kan deze misschien dienen om de meerderheid te versterken

 2. bernard vrijheid51 zegt:

  De pronostiek van Jean Claude is en zal niet juist zijn ,kijkt langs één richting

 3. De werkelijkheid is anders. De socialisten scoren zeer hoog. Het NVA effect is gering. ANDERS haalt geen zetel.
  De 7 mandaten (burg, 5 schepenen en OCMW) zullen waarschijnlijk gaan naar de
  Socialisten: (9 zetels!)
  Ann Vanheste (1716); Ann Woestijn (nu 936 in 2006: 900); Christophe Delrive (680 in 2006: 891 bij VLD); (jacqueline Vanheste 648); Robert Butsraen (596 in 2006: 1101) of Degraeuwe Marc(468); Arne Debaeke (586)
  CVP: (6 zetels)
  Johan Blieck (715 in 2006: 1050); Frans Buysse (681 in 2006: 1100); Bram Degrieck (649 in 2006: 940)
  Conclusie: de bevolking heeft gekozen voor mandatarissen vooral uit Adinkerke
  De volgende vraag is nu: “hoe zullen nu de schepenbevoegdheden verdeeld worden onder de bovenstaande namen?”

 4. Alfred Kano zegt:

  Bij CD&V (verliezer) wordt het een exclusieve mannenclub: geen enkele dame is verkozen! So much voor “iedereen inbegrepen”.
  In het algemeen heeft naambekendheid het gehaald op concreet project voor onze gemeente (de Vanhestes rijven stemmen binnen, louter op de naam van de overleden stamvader; cfr. de verkiezing van zijn weduwe).
  N-VA beging de vergissing van hun leven: het samengaan met gekende “zittende” namen leidde er alleen maar naar dat die bekende (VLD-)namen (ex-schepenen Vandamme, Vandermeeren, Florizoone; uittredende gemeenteraadsleden Van Linthout en Logier) verkozen werden. Elders in het land en de Provincie volstond de term N-VA om stemmen aan te trekken; nu komen ze er erg bekaaid af met géén N-VA verkozene (!). Tijd om de partijstrateeg op cursus te zenden naar Antwerpen of tunrhout…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.