In ‘t zand geschreven (vervolg 3: 19de en 20ste eeuw)

Het koninginne-hoofdstuk van het boek is ongetwijfeld het hoofdstuk door de initiatiefnemer Hans Berquin zelf geschreven: nl de eigendomsconflicten rond de eigendommen van de Westhoekduinen. Daarvoor heeft hij gedurende 2 jaar duizenden archiefstukken uitgepluisd. Het was het eeuwig conflict tussen natuur en geld. Enerzijds wou men dit waardevol natuurgebied zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat  bewaren, anderzijds konden deze  gronden meer geld opbrengen wanneer ze verkaveld zouden worden.
Het gaat over het privébezit destijds van de familie Bortier thans deels verkaveld en bebouwd, deels wettelijk beschermd gebied: een bewogen geschiedenis van twee eeuwen Westhoekduinen en dit alles rijkelijk geïllustreerd met uniek kaartmateriaal in bijlage.

Bijlage met stamboom Bortier-Calmeyn (Openklikken)

Groen (250 ha) = beschermd natuurgebied van de totaliteit 640 ha. Andere zones villa-bouw of verkavelen. Nieuwe weg naar Frankrijk mocht dwars door beschermd gebied.

Dit hoofdstuk begint met de decreten van de Franse overheid in 1806 ter bewaring van de duinen. (hoofdreden: kustverdediging).
Vanaf 1828 is het in eigendom gekomen van de families Bortier-Calmeyn. In dit boek worden de familieruzies toegelicht zodat gelukkig de 640 ha duinen grotendeels in onverdeeldheid gebleven tot aan de opkopen door graaf de Launoit in 1937. Hij heeft 70 % van de onverdeeldheid opgekocht en deze, samen met degene die niet in onverdeeldheid wilden gaan, ingebracht  in de NV “Westhoek”  opgericht juist voor de oorlog.
In parallel hiermee waren er ook een reeks interventies  o.a. van de “Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen”om het duinenlandschap als “Nationaal Park” te beschermen. (reeds in 1912 wens tot staatsaankoop; in 1931 de nationale kaderwet ter bescherming van monumenten en landschappen;  vanaf 1932 lobbying door o.a. Edmond Rahir en burgemeester Dr. Abel De Wulf om als compromis ter  compensatie voor “nationaal park” ook zones voor cottagewoningen te voorzien). Dit leidde tot het door uitvoeringsbesluit van 1935 ter bescherming van het Westhoekdomein gewijzigd onder druk van de eigenaars eind 1940 (bij begin van de oorlog). Dit was de wettelijke basis voor de latere verkavelingen o.a. BPA 1A Westhoek. Er wordt aangetoond dat deze verkaveling volledig wettelijk correct gebeurd is (daarvoor is burgemeester Versteele niet veroordeeld). Bezwaren konden destijds alleen maar succes gehad hebben indien ze het oorspronkelijk uitvoeringsbesluit van 1935 zouden aangevochten hebben.

Dus in 1940 stonden alle lichten op groen om te verkavelen, alleen nog BPA nodig.
Ingevolge de oorlog is men hiermede pas begonnen in de jaren 50

Wist u dat de Franse overheid deze duinen in 1811 openbaar verkocht werden aan 2 private eigenaars? (dus het wijdverspreide verhaal dat Napoleon deze duinen zou geschonken hebben aan een zekere generaal Dubois klopt niet)
Wist u dat WO II een enorme natuurschade heeft aangericht aan de duinen maar anderzijds de oorzaak was van meer dan 10 jaar uitstel van verkavelingen.(pas in 1966 werd Etrimo opgericht en in 1970 het gemeentelijk BPA Westhoek)
Wist u dat Alexis Dumont (zoon van Albert) rond de jaren 50 verschillende ontwerpen van plannen van aanleg opmaakte in opdracht van de eigenaars?
Wist u dat de gemeente tezelfdertijd een eigen plan van aanleg opmaakte dat voorzag in een monumentale ringboulevard rond De Panne door de Houtsagerduinen, Oosthoekduinen, Calmeynbos naar de Esplanade? (afgewezen door Alexis Dumont Lees>>>
Wist u dat de aankoop in 1957 van 340 ha door de Belgische Staat van het Westhoekreservaat in feite de uitvoering is van het klasseringsbesluit van 1935?
Wilt u meer te weten komen hoe het BPA 1A De Westhoek tot stand gekomen is?
Wilt u de weerslag van het duinendecreet kennen?
Hoe is het vergaan met de terreinen van de “Koninklijke Schenking”
Afloop processen “zaak Sobifac” en “zaak Rewa Benelux”?

Koop dan het boek

LINK naar de pagina op de Website

Aarzel niet en bestel. (waardevol Nieuwjaarsgeschenk)
Nog nooit gezien kaartenmateriaal op groot formaat in bijlagen + kopijen van originele akten.
Indien je nog twijfelt kunt u nog de tijdelijke tentoonstelling in De Nachtegaal bezoeken
(op de eerste verdieping; wegens succes verlengd  tot 6 januari 2013)

Bestelformulier

Boek tentoongesteld in étalage Agence Leroy op de Markt en nu ook te koop bij de boekhandel DE STANDAARD te De Panne en Koksijde

Ook in DepanneBlogt heeft Noël Hoste een mooi artikel geschreven over hoofdstuk 6 , door Sam Provoost en Marc Leeten, het Westhoekreservaat Lees>>>
A
rtikel hierover in DE BLIEDEMAKER volgt nog.

PANNESPROKKELS:(wordt permanent bijgewerkt)

– In het Wekelijks Nieuws van deze week zijn pagina 2 & 3 volledig gewijd aan het bezwaar van DE BLIEDEMAKER tegen de bebouwing van camping Zeepark. Samenvatting>>>

Volledig artikel Lees1>>Lees2>>>
Ook mooi artikel van Els Desaever over de tenttonstelling “het Hospitaal van de Koningin”

– De kernreactor DOEL 3 zou, mits goedkeuring van de FNAC, terug opstarten op het einde van dit jaar. Er worden alvast werktabellen opgemaakt voor de personeelsbezetting in de nieuwjaarsperiode.

– Nieuw artikel in DepanneBlogt over de tentoonstelling van l’Océan Lees>>>

-Na Nieuwjaar wordt het zwembad afgebroken. Nochtans heeft het de eerste prijs op Vlaams niveau met het beste programma val alle Vlaamse zwembaden. (begrijp wie het begrijpen kan). Lees persbericht>>>

De Flyer met het programma Lees>>>

Markt De Panne 18 nov 2012 om 10 uur

Te koop voor 25 euro. Zeker een must

Advertenties

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Kunst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.