De Bevroren ZeeIMG_1336

U dacht dat we dit jaar in 2013 een strenge winter hebben? Think again, deze winter is een niemendalletje in vergelijking met die van 1962-1963, precies 50 jaar geleden.De winter van 1962-63 was de koudste van de vorige eeuw. Begin 1963 waren aan de Noordzeekust bijzondere taferelen te zien. Een groot gedeelte van het zeewater langs de kust was bevroren. Een belevenis van formaat. Golfslag was niet meer te horen en de mensen waagden het om een aantal meter op de bevroren zee te lopen

En nu klagen we over een zo strenge winter. Deze heeft geen vergelijk met de winter van 1962-63. Deze was ongeveer 4 maal strenger. De winter van 1963 was de koudste winter in België sinds de start van de metingen in 1815. Historisch onderzoek wijst uit dat het zelfs de op één na de koudste winter is sinds de middeleeuwen. De gemiddelde temperatuur van december tot maart bedroeg -2 gr C. In hoog België werden temperaturen tot -20 grC vastgesteld.

IMG_1334

De winter begint op 5 december 1962 met 2 weken mist en temperaturen rond het vriespunt, wat zeer gevaarlijke toestanden op de weg meebracht. Vanaf 21 december zakt de temperatuur drastisch en dat zal wekenlang zo blijven. Sneeuw en ijs stapelen zich op. Rivieren en kanalen vriezen dicht. In de ijzermonding kan men nu plots arctische vogels spotten. In Ukkel blijft de sneeuw onafgebroken liggen gedurende 71 dagen. In Noordwest Europa werden meer dan 3000 doden geteld. In Diksmuide vroor een jongen dood al wachtend op een bus die niet kwam. De kou zorgt voor schaarste aan groenten en kolen, waardoor vele scholen moeten sluiten. Begin maart begint het te dooien. Het getij breekt het ijs op de Noordzee en schuift het als grote schotsen op elkaar. De ijswallen langs de kust bereikten soms een hoogte van 2,5 meter.IMG_1335De strengheid van een winter wordt gemeten aan de hand van het Hellmanngetal. Volgens deze methode is de winter 2012-2013 de 34 ste in strengheid sinds 1901.

Wat is de definitie van dat Hellmanngetal?:

Eerst wordt de gemiddelde temperatuur van een volledig etmaal (24 uur) bepaald. Is die lager dan 0 gr  Celsius dan zal dat gemiddelde meetellen als Hellmanngetal vb: wanneer de gemiddelde dagtemperatuur -2,! gr is dan scoort die dag 2,8 Hellmannpunten. Het Hellmanngetal van één winter wordt bepaald door alle deze Hellmannpunten op te tellen tussen 1 november t/m 31 maart. Het voordeel van deze methode is dat een zeer zachte periode een zeer koude periode niet zal compenseren. De koudste winter van de 20ste eeuw op basis van het Hellmanngetal is de winter 1962/63: nl 252,5 in Ukkel.
Op basis van historische bronnen en cijfergegevens reconstrueren historici en meteorologen ook het Hellmanngetal van vroegere winters. Volgens die gegevens zou de winter van 1788-89 de koudste geweest zijn met 360 Hellmannpunten.

Waarschijnlijk had de strenge winter invloed op de prijzen van graan, waardoor de maatschappelijke onrust, die uiteindelijk zou leiden tot de Franse Revolutie werd aangewakkerd.

Wie meer wilt weten over Professor Hellmann, gelieve op onderstaande foto te klikken.  Gustav Johannes Georg Hellmann (Lewin Brzeski, 3 juli 1854 – Berlijn, 21 februari 1939) was een Duitse meteoroloog en klimatoloog. Hij is bekend geworden door de regenmeter, die zijn naam draagt. Hij leeft verder voort in het Hellmanngetal, een koudegetal, dat de maatstaf is voor de strengheid van een winterperiode.

414px-Gustav_Hellmann

Professor Gustav Hellmann

IMG_1332
ZOALS JE KAN ZIEN OP DEZE TABEL IS OOK IN HET JAAR 1956 EEN ZEER STRENGE WINTER GEWEEST  (de 6de strengste van de eeuw met 203,7 Hellmannpunten, t.o.v. 252,5 in 1963). 
OOK DAN HERINNER IK MIJ EEN VERVROREN ZEE en volgens mijn 13 jarig geheugen met nog hogere ijsschotsen dan 1962.
Kan iemand dat bevestigen?


IMG_1337

Als je hierover meer wilt weten moet je beslist naar DE NACHTEGAAL trekken. Daar worden veel foto’s geëxposeerd van dit uitzonderlijk evenement. Ingevolge een oproep werden ongeveer 400 foto’s opgestuurd door inwoners en bezoekers van de kust. Hiervan werden er 200-tal weerhouden. Veel met personen uit De Panne. De expo werd zaterdagavond geopend en blijft alle dagen open tot 28 april, van maandag tot vrijdag van 10-17 u., tijdens weekends en feestdagen van 10 – 17.30 u.
Het is een samenwerking van het intergemeentelijk samenwerkingsverband 5-art, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en VBNC ‘De Nachtegaal’.

Foto’s Jacques Lecleire

Foto Henri Lemineur

Foto Henri Lemineur

Naamloos 2

PANNESPROKKELS:(wordt permanent bijgewerkt)

 

de panne

Openklikken als je lid bent van facebook

– Voor het appartementenverkoop ziet het er niet zo goed uit. Momenteel in 2013 een recordaantal van ongeveer 1.000 appartementen alleen in De Panne in herverkoop. (dus zonder de nieuwbouwcomplexen bij te tellen). Er kunnen dus “batjes” gedaan worden. 

Die vele aanplakborden op de balkons van deze appartementen verwekken een zeer negatieve indruk bij de toeristen die onze badplaats bezoeken. Kan de gemeente geen reglementering uitvaardigen om die wildplak te beperken tot bijvoorbeeld de ingangen (vb residentie ’t Zand) of alleen bij de “agences”?
In Tenerife zie je nergens van die verkoopaffiches openbaar uithangen.
Nog iets over Tenerife: Ongeveer de helft van de terrassen lokken klanten via één of ander item in Happy Hour (duurt wel de ganse dag tot 19 uur). Meestal een “pint” (=0,473 l) voor 1 euro of 1 liter sangria voor 5 euro (telkens + 7% BTW). In Tenerife hebben ze blijkbaar een goedkope bierleverancier “DORADA”. Reeds in de luchthaven word je verwelkomt met reclame “Welkom in Dora-land”. (vergeten te fotograferen). In Tenerife zijn inderdaad zeer veel Belgen.

1 pint = 1 euro

1 pint = 1 euro

Fiets in de eetplaats van Professor Thiriar (beklimming langs de noordelijke flank)

Fiets in de eetplaats van Professor Thiriar
(beklimming langs de noordelijke flank van het “Duinpark Thiriar)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement, Geschiedenis, Natuur. Bookmark de permalink .

35 reacties op De Bevroren Zee

 1. jp de grave zegt:

  thks for these info

 2. piet verstraete zegt:

  Blij nog eens Rosette en haar vader te zien aan de bevroren zee! Hij was de uitbater-samen met zijn vrouw die een fijne kokin was- van de “oude” Avenue.

 3. W. Zoete zegt:

  Pannenaars: alleen maar interesse voor én nostalgie naar “die goeie, oude tijd ” en de belle époque periode waar de franskiljonse bourgeois het gehucht De Panne (en daarna de gemeente De Panne), als hun kolonie beschouwden en de inwoners behandelden als hun lijfeigenen ?

  Toch onvoorstelbaar dat men het park de naam van “Thiriar park” zou geven. Als men de mentaliteit van dr. Jules Thiriar (1846 – 1913) kent (zoals toen algemeen gangbaar, ook bij de dochters van Joseph Calmeyn) en als men weet dat hij met minachting neerkeek op de “boertjes en de vissers” van Adinkerke/De Panne.

  Hij was ook een tijdgenoot van koning Leopold II en de verering voor die koning is ook helemaal niet te begrijpen voor wie enigszins de geschiedenis kent.

  • Godfried Onraedt zegt:

   Men kan misschien langsheen het opgangspad van het park symbolisch enkele beelden van afgehakte negerhandjes uit de Congo plaatsen, Willy?

   • Het is hoog tijd dat zowel de kritiekasters Willy als Godfried eens de wandeling “Van professor Thiriar naar professor Depage” meedoen. Thiriar is in Wallonië zeer goed gekend als één van de grote sociale weldoeners. In veel ziekenhuizen staat zijn beeld. Beide waren anticlerikaal en hebben veel vooruitgang gebracht in de chirurgie. Gisteren met een groep Alveringemnaars daar geweest ( o.a. Maurits Dutoo en Hedwig Franchois) boven geweest die het wel konden appreciëren. Haast u voor de tentoonstelling want stopt op 27 april. Aan de opgangsweg van het park komt wel nog een leerpad (+ leuningen) met uitleg.

    • W. Zoete zegt:

     Inderdaad, la pensée unique is aan mij niet besteed en het kritisch denken, vind ik de max.

     Maar ik heb niet geschreven dat die wandeling of het uitzicht niet mooi is.

     Figuren als Thiriar, Dumont, d’Arripe, Depage, de familie Calmeyn, Orban de Xivry etc. hebben inderdaad De Panne “uitgebouwd”.
     Maar of dat “sociale weldoeners” waren voor De Panne ?

     Hopelijk zal De Panne eindelijk eens naar de toekomst beginnen te kijken en in eigen kracht en creativiteit geloven.

     En een authentieke Vlaamse naam geven aan dat park…

     • Wat is uw voorstel voor een naam Willy?

     • Godfried Onraedt zegt:

      De Zoeteweg zou nog niet misstaan,vind ik.

     • Willy Zoete zegt:

      Ik heb weinig inspiratie en kom niet verder dan “Dunepark”. Maar die naam bestaat al ?

      P.S. de emoties laaien dikwijls hoog op, als er een naam moet worden gekozen. De hoeveelheid namen die er bv. werden voorgesteld voor de Boare is ontelbaar.
      De naam de Boare vind ik zeer geslaagd (in Veurne kennen we de Seylsteen en zou men de nieuwe fuifzaal, Furnevent noemen).

    • Godfried Onraedt zegt:

     De ‘Thiriarweg’ als officiele benaming bestaat OOK al,hé. De straat links van het park, naast het bureel van Thierry D. Ik vond de beste benaming voor het nieuwe park eigenlijk het “Raf Versteele Zanddunepark”……… (was toch onze burgemeester?)

     • Willy Zoete zegt:

      Misschien de benaming geven van het gemeenteraadslid dat voor een keer de parels van de gemeente niet heeft verkocht aan buitengemeentelijke kapitalisten maar het park heeft teruggekocht en heeft aangelegd als overheidsdomein.

      P.S. momenteel heeft het OCMW een mooie opportuniteit om wat geld duurzaam te investeren in een nieuw gebouw voor hun adiministratieve diensten. En ieder gemeentebestuur zou zo in de annalen van de gemeente moeten willen bewaard blijven en niet op basis van hoeveel vuurwerken er werden afgestoken de voorbije jaren …

 4. Derickx bernard zegt:

  Fortemnaars: aangespoelde senior die er enkel maar op uit is om een wig te slaan tussen Adinkerkenaars en Pannenaars. Ocharme , wat weet een fabrieksdokter van commercie doen….

 5. Eddy Deboyser zegt:

  José,
  de beloofdee bijdrage over de hongerwinter volgt, ik kijk nog of ik wat uitgebreider kan documenteren.

 6. 1ooo Appartementen te koop… In De Panne. Hoe zou dat komen ?

  En dan ook de Gemeente affiches laten verbieden bij de eigenaren ?

  Moeten we dan weer stiekem gaan doen en aan camouflagetechnieken gaan werken ?

  Laten we eerst de oorzaak van dit massale aanbod oplossen en dan lost zich dit afficheprobleem vanzelf op .

  • Ik heb alleen het cijfer gehoord van De Panne maar in Kosijde is ook zeer veel te koop (misschien 2.000?) en zeer veel villa’s. Dus mijn opmerking is niet specifiek bedoeld op De Panne en zeker niet op het beleid.
   Affiches? Tijdens mijn gidsbeurten wordt regelmatig de vraag gesteld “Er staat zoveel te koop in De Panne?” (Te zien aan de vele affiches). Deze vraag stoort me telkens en dan tracht ik te weerleggen dat dit ieder jaar zo is en geen blijk is van afgang. De toerist die voor de eerste keer naar onze kust komt heeft de indruk dat het hier grote uitverkoop is.

   • belinda zegt:

    Veel te koop: Crisis … teveel verouderde appartementen/winkels. Renovatie kost veel geld.
    Hoge 2de verblijf taks en taks Provincie.Voor de huuropbrengst moet je zeker geen 2 de verblijf hebben. Akkoord om affiches te koop/te huur te weren…. het is geen zicht.
    De Panne blijft teveel terug blikken op hun rijke Franstalige verleden.
    Ziet nog steeds niet in, dat ‘Plopsaland’ zeer druk bezocht wordt door Vlamingen en Nederlanders. Zorg dat ze verblijven in De Panne en niet met de trein terug sporen.Trek die mensen meer aan … De Panne is er ook voor hun. Zorg voor Nederlandstalige bediening en uithangborden.Wees modern en blijf niet hangen in het Franse verleden. Self-service restaurants zouden misschien een oplossing kunnen bieden. Pannenaars zijn leuke mensen en nemen je vlug op, zijn meertalig, hoed af daarvoor.
    De Panne is volkser geworden door de jaren. Zie dat in en trek de de winkelketens aan…. betaalbare mode.
    Moderner inzicht en look met nostalgische accenten zou de badstad goed kunnen gebruiken. Maak het verschil met Koksijde en Nieuwpoort. Hol ze zeker niet achterna.
    Stel het kind centraal en evenementen voor het ouder publiek…. jullie hebben al een zeer grote troef door ‘ Plopsaland’ en ‘ De nachtegaal’….en de mooie duinen en strand.

    Groetjes vanuit Zoersel

    • Willy zegt:

     Veel goede ideeën in deze tekst van Belinda

     De Nachtegaal is inderdaad een troef voor De Panne.

     Plopsaland geeft wat werk aan inwoners van De Panne en enkele hotelgasten in De Panne.
     Maar veel bezoekers van Plopsaland weten echter helemaal niet dat ze in Adinkerke of De Panne zijn geweest.
     En de lange files en de parkeerproblemen etc. die het gevolg ervan zijn, maken dat veel Vlamingen niet meer naar zee in De Panne of op restaurant naar De Panne willen komen tijdens de zomermaanden.

     Maar dit alles mag niet geschreven worden, volgens de “echte” Pannenaars.

     http://www.dorpsbelang.be/horeca.htm

     Misschien toch ook eens het artikel herlezen “we missen uitstraling, drive en visie … “

     • belinda zegt:

      Beste Willy,
      Ik heb de artikels gelezen dorpsbelang/horeca. Stefaan wil ‘De Panne’ maar al te graag op de kaart zetten. Terecht. Zie naar Sluis in Nederland … ook volks, toch leuk, verzorgde, nette zaken,modern ,parkeeroplossingen …..de top-chef zit op een leuke locatie.
      Wekelijkse markt op Esplanade …misschien de kraampjes niet plaatsen voor de zelfstandigen hun zaak. Laat hun deelnemen in dat gebeuren, zodanig dat ze ook een graantje kunnen meepikken. Maak kindgerichte eethuisjes in de zomervakantie. Volg het vb. van Breda. Maak gezellige cafeetjes met self-service … geen overdreven veel personeel en de prijzen zijn lager. Zo omzeil je het taalprobleem bij de bediening.
      Babysitters/ honden oppas dienst oprichten … dan kunnen ouders/grootouders eens rustig bij Stefaan en etc… gaan eten.
      De in het hinterland pittoreske stadjes en dorpjes aantrekkelijk maken … nu is dat een dode boel. Oost- kust heeft Damme, Sluis, Brugge. Ook de west-kust heeft zijn troeven.. eens rondkijken.Jullie bezitten nog pure pareltjes … stippel routes uit… Nederlanders en meer en meer Vlamingen zijn gek op fietsen,….’uitstraling, drive, visie en durf’ ….voor de regio.
      Laat folders na in de info kantoren in Vlaanderen/ Nederland … Koksijde doet dat en de andere badsteden oost-kust doen dat ook. De Panne ontbreekt steeds. Laat ze naast de folders van Plopsaland plaatsen.
      Files en parkeerproblemen heb je ook voor de oost-kust …. mogelijks kan dat voor gans de kust bekeken worden.Ook vanuit Wallonië en Frankrijk… want de kust is er voor iedereen.
      Groetjes, Belinda

     • Godfried Onraedt zegt:

      @Belinda: leuke naam, onze reuzin in De Panne met gewelfde boezem draagt ook vol fierheid deze naam. Toeval?
      Wat de avondmarkten betreft: er worden NOOIT kramen geplaatst voor winkels of Horecazaken door de inrichters! Flauw excuus van Stefaan.
      Wie is dat, Horeca De Panne? Meer dan de helft van de Horecazaken in De Panne zin geen lid van Horeca De Panne, dus is deze vereniging niet representatief. Voorbeeld: op de vernoemde Esplanade zijn acht Horecazaken die met volle terrassen op elke avondmarkt hun graantje kunnen meepikken. Slechts één, je leest goed ‘één’ Hoorecazaak is lid van Horeca De Panne en is tégen de geplande avondmarkten (naar verluid omdat de uiengeur de mensen op het terras van zijn ‘elite-resto’ zou kunnen storen). Ga eens spreken met de Splendid, Guido van Illy, Resto Esplanade, Miro, Deauville, Diamonds & Pearls …..allen zaken die evenementen verwelkomen. Mij kan het geen barst meer schelen, ben op rust, maar de meeste enementen gaan door op de Markt of de Dijk. De Panne dient inderdaad te evolueren naar een volkse en Vlaamse kustgemeente, zonder de pretentie elitair toerisme aan te trekken. Ieder zijn mening, maar zoals nu met al het uitschot van Tourcoing, Le Bizet, Duinkerke en Rijsel is het voor de bewoners OOK iet meer plezant……

  • Godfried Onraedt zegt:

   1000 app. te koop….Hoe zou dat komen? De oorzaak oplossen? Moesten de zogenaamde tweedeverblijvers hun eigendommen aan lagere huurprijzen ter beschikking stellen aan huurders zouden er zeker meer toeristen erop afkomen en daarvan gebruik maken. Men zou geen appartementen meer moeten verkopen maar een maximale opbrengst aan verhuurgelden oprapen, er zou nog méér volk voor de middenstand als potentieel klienteel rondwandelen in De Panne, overvolle Horecazaken, enz…Geldgewin en te hoge opbrengsten zijn de oorzaak dat er minder verhuringen zijn, met noodgedwongen verkoop als gevolg na zekere tijd. Dààr is je antwoord, Schoonbroodje.

   • Ook in de vakantieverhuring is de “reglementeringsziekte” ingeslagen. Vakantie Vlaanderen heeft zulke zware voorwaarden opgelegd dat officieel zelf verhuren zeer lastig geworden is. De HORECA wou dat er ook voorwaarden opgelegd werden voor particuliere verhuringen om concurrentie met hun sector te vermijden.

 7. Het was al een tijdje geleden, dat Willy nog eens een Franskiljonse Bourgeois tussen zijn boterham had gelegd. We dachten al dat het niet goed met hem ging, of erger nog, dat hij bekeerd was. Gelukkig is dit niet het geval en , gelijk of niet gelijk, hij heeft zijn oude strijdlust nog niet verloren. Het is niet mijn stijl, maar ons Heer moet zijn getal hebben. Gelukkig maar…

  • Willy Zoete zegt:

   Als men gans zijn leven als een braaf schaap in de kudde heeft gelopen, zal men inderdaad op een gezegende leeftijd ook niet meer veranderen.

   En dat ons Heer op tijd en stond zijn getal zal hebben, daaraan moet er ook niet getwijfeld worden. En als we het goed hebben begrepen in de godsdienstles van 50 jaar geleden in het college, zijn het de brave schapen die aan zijn rechter hand zullen mogen zitten.

   Alhoewel, als we nu weten welke eenzijdige informatie en halve waarheden en hoeveel er werd verzwegen in de geschiedenislessen van toen, we daaraan ook al beginnen te twijfelen. Maar dat is nu juist de basisvoorwaarde om het kritisch denken aan te wakkeren.

 8. Viktor zegt:

  1000 appartementen lijkt me wel zeer veel, er staan er 677 op immoweb, waar bijna het volledige aanbod staat. in die 677 staat er een groot stuk nieuwbouw en dubbele zoekertjes.

 9. Viktor zegt:

  Dan klopt het !

 10. @Willy
  Dat men op gezegende leeftijd niet meer verandert van mening? Sommigen zijn inderdaad vastgeroest, maar met mijn beetje gezond verstand dat ik heb meegekregen van mijn vader, toets ik alle informatie die op mij afkomt zoveel mogelijk aan haar waarheidsgehalte, en zo nodig zal ik ‘mijn’ waarheid bijstellen.
  Nooit te oud om te leren? Ik tracht alvast die spreuk in ere te houden…

  • Willy Zoete zegt:

   Daar twijfel ik niet aan, Camiel.

   Sommige mensen blijven inderdaad – zelfs op gezegende leeftijd – “jong van geest”.

 11. Michel Bossant. zegt:

  Ik dacht gelezen te hebben dat het hier ging over de bevroren zee van 1962-1963.

  • Godfried Onraedt zegt:

   @Michel: Gelieve àlles te lezen: Villa’s Dumontwijk, Doradabier, Spyland, Bevroren zee, Uitkijkpunt Park, meteo…En gelukkig zijn er inwoners die hun kritiek of cynisme niét onder stoelen of banken steken, ondanks het verwijt van ‘kritikaster’. Onder meer daardoor worden niet zomaar in alle stilte beslissingen genomen zonder inspraak of mening van de bevolking. Iedere inwoner die stemgerechtigd is mag zijn gedacht toch uiten,zekers…

 12. Viktor zegt:

  @ Piet Verstraete, debliedemaker is een zeer goede blog met goede artikels !

 13. Misschien nog een kleine anedote over die fameuze winter van 1962-63.
  Ik stond voor de klas in het vijfde leerjaar. Er was nog geen centrale verwarming. Alleen een kolomkachel midden in de klas, die een kwartier voor aanvang van de lessen werd ontstoken. Nu was in de nacht een raam opengewaaid en de binnenwaaiende oostenwind maakte van de klas een echte koelkelder. Nu moesten de leerlingen een tekst van het bord copiëren en in die tijd gebeurde dit met pen en inkt. Inkt die met een potje in de bank was vastgezet. Plots ging een vinger de lucht in: “Meester, ik kan niet schrijven, want mijn inktpot is vervroren…”
  Dat waren nog eens winters!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.