65 jaar Fatima

DSCN0731Op maandag 13 mei was er de jubeleumviering “65 jaar bedevaarten Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima De Panne”. Om 11 uur werd de eucharistieviering in de Crypte voorgegaan  door Mgr. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge. Tezelfdertijd werd de plechtigheid gevolgd  in de bovenkerk via 2 grote projectieschermen. Om 14:30 was het rozenkrans en lof. Dit is de eerste van de 6 bedevaarten telkens op de 13de van de maand mei tot oktober in analogie met de 6 verschijningen van Onze Lieve Vrouw van Fatima  in dat Portugees dorp in 1917.

DSCN0734

Fatima mei 2013

De pastoor heeft 2 grote multimedia-schermen geïnstalleerd in de grote O.L.V. Kerk(700 stoelen). Normaal zijn ze  langs weerszijden van het koor tegen de muur gekanteld, maar voor het volgen van de plechtigheid in de crypte werden ze uitgevouwen. De normale opkomst wordt geschat op 1.200 à 2.000, voornamelijk senioren, met bussen van heinde en ver (Lommel, Geraardsbergen…). Zelfs de bijgeplaatste stoelen waren nodig.

IMG_1615

Propvolle Crypte

In tegenstelling tot de Boeremesse waren er geen leegstaande plaatsen op eerste rijen

In tegenstelling tot de Boeremesse waren er geen leegstaande plaatsen op eerste rijen

DSCN0729

Bisschop uiterst links

i-7kn7czN-L

i-Sxzsdb8-L

i-M3BCKKX-L

Enkele foto’s van Pierre Boonefaes

BESCHRIJVING & GESCHIEDENIS van de CRYPTE en KERK

Ingevouwen nieuwe schermen

Pastoor Stephan Houtman bestuurd alles met zijn iPad. Zelfs zijn agenda kan hij vanaf zijn altaar raadplegen

AGENDA Lees>>>

Pastoor met iPad

i-3tfLWjh-L

Onze pastoor Stephan Houtman

De crypte van Onze Lieve Vrouw van Fatima is de kelderverdieping van de kerk, die in 1947 werd omgebouwd naar een ontwerp van de Koksijdse architect Gryson. Dat gebeurde als dank voor het vrijwaren van de kerk van oorlogsgeweld tijdens de Slag om Duinkerke in mei 1940 en van de vernielingen aan de kust tijdens de bezetting.

De kerk is één van de mooiste van de ongeveer 10 neo-Romanse kerken die de beroemde architect Jozef Viérin ontworpen heeft. 
Reeds in de Belle Epoque periode had architect Dumont de zone waar de kerk nu staat, voorbehouden als een groene zone waar ontmoeting centraal stond. Door de latere toevoeging van de kerk, rond de jaren 30, is deze plek bij uitstek een verblijfruimte en vormt het aan de rand van de Dumontlaan een belangrijke invalsruimte voor deze wijk. In de huidige toestand is de ruimte dermate dicht aangeplant met sierheesters dat zowel de beleving van de kerktuin als de beleving van het gebouw niet optimaal is. Dit doet afbreuk aan de potenties die deze ruimte heeft als poort voor de Dumontwijk. Een herinrichting van deze ruimte dringt zich dan ook op. Het zou een verlengstuk van de kerk moeten zijn met zijn typische serene sfeer.Door met enkel gazon aangevuld door enkele opgaande solitaire bomen te werken zou een neutraal beeld ontstaan dat past bij de serene sfeer van een kerktuin. Het is bovendien ook wenselijk om in te spelen op het bestaande hoogteverschil en dit verder te versterken
waardoor een nog meer besloten ruimte ontstaat. Daarmee zou de kerk ook de nodige ruimte krijgen die het nodig heeft om zijn positie als monument niet enkel in de Dumontwijk te vervullen maar zich ook kwalitatief te richten naar de Zeelaan. Het geheel zou tenslotte toegankelijk gemaakt met twee tuinpaden in de authentieke gebakken klinkers.
(Uit het “Herwaarderingsplan Dumontwijk“)

Historiek kerk & crypte (bron: http://www.depanne.be)
Een koninklijk besluit van 25 november 1926 richtte de Onze-Lieve-Vrouwparochie op. Een kerk aan de Zeelaan was noodzakelijk geworden omwille van de gestadige groei van de toeristische activiteit na de Eerste Wereldoorlog. De bestaande Sint-Pieterskerk en de kapel van de Paters Oblaten lagen te ver van het nieuwe centrum van de badplaats. Vandaar de oprichting van een parochie “aan zee”. 
Sinds 1922 deed tijdens de zomermaanden een kleine houten kapel die door een protestantse Engelse dame gebouwd was ter nagedachtenis aan haar zoon die in de oorlog gesneuveld was, dienst als noodkerk. Deze Sint-Jozefskapel lag aan de huidige Meeuwenlaan ter hoogte van café “In de klokke”. 
E.H. Alfons De Ridder werd op 11 maart 1927 als eerste pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwparochie aangesteld. Zijn eerste opdracht alhier was de bouw van de “Marktschool” met een voorlopige kapel. De Brugse architecten Jozef en Luc Viérin stonden samen met aannemer Georges Demolder uit De Panne in voor de bouw van de pastorie (1929) en de Onze-Lieve-Vrouwekerk met crypte (1931-32). 
Onder pastoor Charles Bondue werd in september 1937 de kerk door Mgr. Lamiroy geconsacreerd. Pastoor Frans Van Ryckegem werkte een door pastoor René Desmet gedane belofte uit, namelijk ter ere van Onze-Lieve-Vrouw een monument op te richten. Dat geschiedde door de crypte aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima toe te wijden (1947). 

Ander zicht van onze uiterst mooie monumentale kerk

Architectuur 

 

De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in neoromaanse stijl gebouwd. Kenmerkend voor deze stijl waren de stoere toren, de robuuste muren en steunberen, de basilicale opstand (een middenbeuk en twee zijbeuken) en de massieve pijlers en rondbogen.

Hier ging landelijke eenvoud samen met artistieke fijngevoeligheid, en praktische geschiktheid met esthetische voornaamheid. Zo werd aan de moderne eisen voldaan zonder dat wat de traditie als bruikbaar bood te verwerpen. De Onze-Lieve-Vrouwekerk van De Panne was één van de voorlopers van de typische kustkerken met progressieve en monumentale vormentaal uit de jaren 1950-1960. 


Interieur
Het interieur maakt een sobere, stemmige indruk. In een maatschappij waar koning Tijd regeert, schept deze kerkruimte een sfeer die het banale, het vluchtige, het vergankelijke overstijgt. De Onze-Lieve-Vrouwekerk geeft uitdrukking aan de hogere aspiraties van de menselijke ziel, de universele drang naar het sacrale, het tijdloze. 

kerk de panne

Bij het binnenkomen wordt de aandacht onmiddellijk getrokken door het hangende kruis en de vier marmeren altaren. Het hoofdaltaar uit Marokkaanse onyxsteen, het Onze-Lieve-Vrouwealtaar uit dageraadsrozenmarmer en het Heilig Hartaltaar uit alpengroen marmer, zijn van de kunstschool van Maredsous. Het witmarmeren altaar uit Carrara is van de hand van kunstenares Monique Mol en stelt de meeuw voor die de Blijde Boodschap verkondigt. Het beeld “de profeet” in de preekstoel is eveneens van haar hand. Rechts van het hoofdaltaar bevindt zich het Laatste Avondmaal van May Claerhout.
Kopergravure met de voorstelling van Christus, duif, Petrus en Paulus op het kruis op de predikstoel en het deksel van de doopvont.

De Brugse beeldhouwer Michel Poppe maakte het Heilig Hartbeeld (boven het Heilig Hartaltaar) en de zittende Madonna (boven het Onze-Lieve-Vrouwealtaar).

De schildering van de koepel boven het hoofdaltaar (Maria ten hemel opgenomen) en de tekening van het brandvenster boven het Heilig Hartaltaar (de goede herder) zijn van de hand van kunstschilder H. de Falloise uit Luik. 

De fijngetekende kruisweg, evenals het mozaïek achteraan rechts, dat de biddende Sint-Antonius voorstelt en het brandvenster in de doopkapel (het doopsel van Christus) werden vervaardigd door de Franse kunstenares Valentine Reyre. 
Het hoogkoor bevat drie schilderijen van de Oostendse kunstenaar Bob Van de Weyer. In het kruisschip bevinden zich tien schilderijen van zijn leerlinge Marie-Louise Cools. 

De pastoor tijdens de jaarlijkse zeewijding op de laatste zondag van juni naar ontwerp van Joost Caen uit Antwerpen

De 6 mooie brandversters in de Crypte- aan de 6 verschijningen van O.L.Vrouw gewijd- werden ontworpen en getekend door de heren Jean Kellens en M. Gryson. Het Huis Etienne Pintelon van Brugge zorgde voor de uitvoering.

PANNESPROKKELS:(wordt permanent bijgewerkt)

– Volgens het Nieuwsblad mag de geplande perronverhoging in het station van Adinkerke NIET verzien worden vòòr 2019 (volgens minister Jean-Pascal Labille). Hoe is het mogelijk? De Panne een gemeente met een zo hoog percentage senioren

– Vanaf donderdag 9 mei is “Tropiflora” terug open

247611_10151401465931439_525976184_n

Foto uit facebook van donderdag: De Panne

– De nieuwe  brochure ‘eten en drinken’ is de ideale gids om de perfecte keuze te maken. Een drankje, een snelle hap, een uitgebreid etentje of een dessert.  Er werden ook heel wat mooie foto’s geselecteerd. De handige gids op A5-formaat kun je steevast op zak houden zodat je na een wandeling of andere activiteit meteen een adresje kunt opzoeken zowel voor een gezellig pintje of een heerlijke koffie bijvoorbeeld. Gratis verkrijgbaar bij Toerisme De Panne.

ReCaPocket_cover

 

– Aftermovie van Festival aan Zee 2013 waarop Westoek.be de Kringtent hostte op zaterdag! Ze geven een terugblik op die zaterdag van zowel de Kringtent, de Club als de Concerttent! Zeer mooi opgenomen en gemonteerd.

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement, Kunst. Bookmark de permalink .

Een reactie op 65 jaar Fatima

  1. piet verstraete zegt:

    Proficiat aan Jaak, Wouter en gans de equipe voor hun moed en doorzetting .Ik wens jullie het allerbeste met de nieuwe opbouw van Tropiflora!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.