Valentijn in de Wedding Chappel

Zaterdag was het druk te Adinkerke. 15 koppels hebben er  hun huwelijksbeloften hernieuwd. Een geslaagd evenement in de Sint Audomarus Kerk. Mede dank zij de ludieke toespraken van pastoor Stepfan Houtman was het zeker een te herhalen evenement.

Het was de eerste keer dat “Parochies De Panne-Adinkerke” i.s.m. gemeentebestuur De Panne en UNIZO een dergelijk evenement organiseren in het kader van het Valentijn programma 2014. Deze activiteit was niet voor toeristen maar voor inwoners. De opkomst was van alle leeftijden en in diverse kledij. Alles tezamen goed voor 490 jaren huwelijkstrouw. Ook “vriendschapsbeloften” waren toegestaan. Meerderen hebben dat niet gesnapt en hebben zich niet ingeschreven omdat ze niet getrouwd zijn. Zijn reeds kandidaat voor volgend jaar.


Er waren er al die zich aan het inlopen zijn voor de volgende Dumontfeesten “’t Is den Hoed die ’t Doet” Lees>>>
Iedereen had op zijn eigen manier een kort tekstje voorbereid om zijn partner te eren na x aantal jaren trouw (de meesten wensten dat het nog eens zolang zou standhouden). Er waren veel fotografen die zich rond die belofte-toespraakjes verdrongen zodat het moeilijk was om degelijke foto’s te maken. Gelukkig was er Dimitri die van ver deze beloften gedeeltelijk opgenomen heeft.

Een idee om dat volgend jaar grondiger te doen, want het is gemakkelijk van iets te zeggen indien het niet geregistreerd wordt. Een tweede probleem was dat de pastoor last had met de geluidsinstallatie van de kerk. “Maar dat is niet zo erg, misschien krijg ik aldus een nieuwe installatie van de gemeente”.
Hieronder Will die straalt van geluk terwijl Jeanine nog onder de indruk is van zijn ontroerende speech.

Mijn Ginette heeft bijgevolg ook reeds gezegd dat we volgend jaar moeten meedoen (dan zijn we ongeveer  50 jaar getrouwd).
Maar het meeste plezante was de inbreng van onze pastoor. Hij was echt in “form”. Het had helemaal niets te maken met een mis en zeker geen strenge zedenpreken (zoals in onze jeugd) maar zeer goeie tips voor de huwelijkstrouw. Hij beweerde dat hij het beter kon weten dan dat wij denken. Hij vond het spijtig dat zijn pastor Ilse niet kon komen. Zij had immers tubetjes klaargemaakt voor ieder koppel met iets (een verrassend aandenken?) in, maar ook haar diaschouw was mooi en toepasselijk.
Op het einde van het evenement heeft de pastoor toch iedereen gezegend. Zijn toespraken waren zeer spiritueel en doorspekt van humoristische uitschieters. Nogmaals “hij was in form”!
Na de plechtigheid kon niemand de kerk  uit alvorens de “stroppers” tevreden gesteld te hebben. De inzameling was ten voordele van “vzw Gust” (tegen kinderarmoede) en de pastoor hoopte dat de 490 huwelijksjaren zou omgezet geraken in 490 euro (of wellicht meer)
Later bericht ontvangen: “In totaal werd er 453.81 euro opgehaald”En dan met het treintje naar de Kinderboerderij “Het Paepenhof” voor het feest….
TOT VOLGEND JAAR
Maar vergeet niet nog eens te gaan zien in de Onze Lieve Vrouwe Kerk waar nog tot einde februari een 100 tal huwelijksfoto’s te zien zijn.
Volgend week-end VALENTIJN en dan doorlopend een mooie diashow in de kerk.

Voor meer foto’s Kijk>>>>
Foto’s Walter Carels Kijk>>>>
Foto’s van Pierre Boonefaes Kijk>>>  (wachtwoord = Valentijn (met hoofdletter)
Foto’s Nieuwsblad Lees>>>

PANNESPROKKELS:

Berichtje van communicatieverantwoordelijke Isabel Coysman:

“…dankjewel!
We merken dat reeds veel verenigingen de weg naar de UIT-databank gevonden hebben en er consequent hun activiteiten ingeven. (klik ook rechts in menu bovenaan) Jullie geven het één keer in en wij nemen jullie activiteit over in onze communicatie (website, De Panne Leeft…) Samen bouwen we zo aan een ruim activiteitenprogramma dat breed gecommuniceerd wordt.
Inwoners, tweedeverblijvers en toeristen weten zo dat onze gemeente leeft!
Infosessie
Mochten jullie toch problemen ondervinden of graag nog eens een voorbeeld zien? Kom dan naar de gratis infosessie op dinsdag 18 februari om 19.00u in de raadzaal in het gemeentehuis.

Gelieve hiervoor wel in te schrijven ten laatste op vrijdag 14 februari bij de dienst Communicatie (info@depanne.be, 058-42 97 57)
Isabel…”

– Nog een slachtoffer voor appartementen gebouw. Wat met de minigolf?

P1040128

Foto van Marc Vermeulen

– Hier zijn de beste Picons van De Panne
IMG_3993– Hier binnenkort de nieuwe “Chien Vert”

IMG_3856

Klik op de foto voor een stapje verder

– Wegens de vraag van vele DE BLIEDEMAKER lezers om verder te doen met de Nick Trachet rubriek nu over de “sprot”. Lees meer>>>

Iedereen wordt zot gemaakt om meer “Omega-3 vetzuren” te eten.

Maar waar zit meer natuurlijk zulk vet dan in gerookte haringen en SPROT?  Juist: onder de vishuid en in de lever. Als je enkel kabeljauwshaasjes of ‘suprème de hondshaai’ eet, krijg je van dat gezonde spul niets binnen. Ook de opgiet in een blikje is meestal geen visolie, maar vulgaire sojaolie. Daarenboven zijn gerookte vis­ingewanden best lekker en is eten met de vingers heel wat smakelijker dan met bestek, vraag dat maar in Indië…Dus: koop een handvol sprot. Opgelet, niet te veel want het is een machtig visje en gastronomische angsthazen zullen er weinig van eten. Hou ze veilig in de kou, kleine vette vis bewaart niet zo best. Kook nu aardappeltjes gaar in hun jasje. Schik anderzijds de sprotjes in een ovenschotel. Wanneer de aardappelen klaar zijn, schuif de visjes dan in een hete oven en laat ze heel even ‘poffen’: ze zwellen op en krullen. Klaar. Serveer op warme borden met de “patatten mrt de pel” erbij, voorzie ook brood voor de visolie. Breek ze open met de vingers en zuig kop, ruggengraat en huid af. Ontvet het gehemelte met wat aardappel en een pint. Heerlijk.
Zo eten de Pannenoars ze ook tijdens de jaarlijkse kerstboomverbranding. Dit jaar stond ik naast een koppel toeristen. Die hadden een enorm werk om met hun vingers de velletjes af te trekken en de ingewanden eruit te puzzelen. Nochtans zijn ze veel lekkerder om ze zo af te zuigen van het graatje (of het graatje mee op te eten)

– Vrijdagavond Nieuwjaarsreceptie van de CD&V. Gastspreker was voorzitter Wouter Beke Foto’s>>>
IMG_3928

IMG_6999

Johan met Wouter Beke drinken een Gouden Pier Kloeffe
(foto van Frans Duyck)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement. Bookmark de permalink .

4 reacties op Valentijn in de Wedding Chappel

 1. nicole zegt:

  Tof José.! Zéér mooi initiatief met vele bekende & blije gezichten. Doe zo verder iedereen.

 2. gemma dubois zegt:

  Bedankt José. Een blijvende en mooie herinnering.

 3. Rosse Louis zegt:

  Prachtig initiatief! Mijn Chrisje wil er volgend jaar ook graag bijzijn. Aan wie geeft men dit op?

 4. Jeannine Terrière zegt:

  Inderdaad een prachtige reportage en een mooi initiatief van Unizo en Toerisme
  Bedankt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.