Nieuwe/vernieuwde handelszaken (vervolg van andere jaren)

IMG_4379Traditiegetrouw publiceert DE BLIEDEMAKER op de vooravond van Pasen de foto’s van enkele nieuw geopende handelszaken in De Panne. 

Reeds sinds een 7 tal jaar worden dergelijke lijsten opgemaakt.

In 2014 zijn er toch 17  zaken bijgekomen (hopelijk heb ik geen vergeten)
In 2013 16 zaken
In 2012  9 zaken
In 2010  6 zaken
In 2009 25 zaken en vervolg
in 2007 39 zaken
In 2006 23 zaken en vervolg
Uit bovenstaande cijfers is duidelijk dat vanaf 2010 op te merken valt dat er een meer dan halvering is van de nieuwe winkels welke bijkomen in het begin van het seizoen  t.o.v. voor de crisis. Maar sinds 2013 is er  terug een verbetering. Is het ergste van de economische crisis voorbij?

Vooral het gedeelte Zeelaan-Bad tussen de Sloepenlaan/Nieuwpoortlaan is stilaan zich aan het herpakken. De handelspachten zijn er gedaald maar toch blijft het nog verder moeilijk voor een kleine handelaar. Dit is niet alleqen een Pannes verschijnsel maar ook in de naburige gemeenten (Veurne!, Koksijde..). Hetgeen vooral nodig is in de Zeelaan zijn wat meer eetwarenwinkels. Dit brengt veel beweging mee (zoals nu in het gedeelte Zeelaan-bad ts Dumolderlaan en Markt).
Dit werd ook vastgesteld  toen we in 2011 een vergelijking gemaakt hebben tussen het aantal soorten winkels tussen Zeelaan Koksijde t.o.v. De Panne.

In DE BLIEDEMAKER van 23 september 2011 staat:

Nogal dikwijls wordt de Zeelaan van De Panne vergeleken met de Zeelaan van Koksijde.
(Zeelaan De Panne: vernieuwd gedeelte; Zeelaan Koksijde: vanaf kruispunt Koninklijke baan tot aan rond punt).
Men zegt nogal gemakkelijk dat bij ons meer ketenwinkels gevestigd zijn. Dit klopt maar ten dele. Het verschil is  niet zo heel groot. (zie tabel) Het grootste verschil zit in de meer eetwaren-winkels in Koksijde. Het aantal brasserieën is hetzelfde. Leegstaand in De Panne is momenteel hoger. Opmerkelijk is dat de afstand van beide onderzochte delen omzeggend gelijk zijn nl iets meer dan 500 m. De gemiddelde gevelbreedte per winkel is in De Panne maar een weinig breder (nl 4,68 m t.o.v. 4,44m). Dus beide Zeelanen zijn zeer gelijkend zowel wat het aantal winkels als wat de densiteit betreft.

winkels

IMG_4379

Brasserie is volledig vernieuwd. Hogere verdiepingen nog bezig

– Danielle Zoete opende op vrijdag 4 april de nieuwe galerie Kaméléon Art in de Duinkerkelaan in De Panne.

IMG_4429

Galerij Kaméléon

 

fotoA

IMG_4370

Hotel IBIS (79 kamers). Zeer vriendelijk onthaal. Nog niet volledig klaar.

IMG_4424

Schoenen en handtassen naast de apotheek in Zeelaan aan de Markt

IMG_4416

Handtassen naast Kruitvat

IMG_4336

Uitbreiding apotheek Herman

IMG_4321

“La Brise” vernieuwde zaak in Camping Zeepark

IMG_4265

Nieuwe “Chien Vert” nu in de Duinkerkelaan

IMG_4255

IMG_4213

Verhuisd naar de overzijde in de Zeelaan

IMG_4176

Verhuisd van de Zeelaan aan de markt naar dicht bij Zeelaan-Duinkerkelaan

IMG_3875

Coiffeur Anja in de Kasteelstraat

 

IMG_4322

Nieuwe uitbaters Lustthof (Oosthoek)

Krantenwinkel "Kasteeltje"

Krantenwinkel “’t Kasteeltje” in de Kasteelstraat

IMG_4083

IMG_4407

Brasserie/restaurant “5 voor 12” hoek Westhoeklaan-Koningsplein

Aanvulling:
Volgend WE is de mooie Onze Lieve Vrouwe Kerk terug open. Nieuwe vloerverwarming, nieuwe stoelen Crypte i.p.v. de vroegere banken + openbaar toilet onderhouden door de gemeente (eerste in de de Dumontwijk). Deze kerk zou door de bisschop zeker niet “ontkerkt” worden. Dus nog geen gevaar dat de FATIMA vieringen zouden afgeschaft worden (iedere 13 de van de maand van mei t/m september). Brengt ongeveer 2.000 bedevaarders en het busverkeersprobleem is nu volledig opgelost (alle bussen parkeren op Koningsplein; alleen stoppen en laden voor de Kerk, waar voldoende ruimte is)
IMG_4175

Normaal worden in deze artikelreeks geen nieuwe zaken te Adinkerke opgenomen:
Maar toch 2 nieuwe zaken. Slagerij WIM in de Moeresteenweg

1115987_640894572650826_728763018_o

Slagerij Wim

Boss Rodgers Nu

Café “Boss Rodgers” in de Stationstraat met Carine aan de deur (nog geen eigen foto)

Na vele renovaties is op zaterdag 12 april 2014 “Au Bon Coin” terug geopend als “BOSS RODGERS”.
Bij de renovatiewerken werd er rekening gehouden met het karakter van het dorpscafé.
De baas “Carine” Bossant is geboren in Adinkerke en had voor 18 jaar een goed cafeetje de “Carymar” die op 30 september 2013 gesloten werd wegens het niet verkrijgen van een nieuw huurcontract.
Nu is Carine terug in Adinkerke en haar cafe zal open zijn van donderdag t e m maandag van 9u30 tot 19u30, gesloten de dinsdag en woensdag.

PANNESPROKKELS:

– Maandag was het gemeenteraad:

Zeer belangrijk was het eerste agendapunt nl de voorstelling van het ontwerp van de stedenbouwkundige deelverordeningen door de ontwerper. Deze tekst zal de sterk verouderde bouwreglementering van De Panne vervangen. Zeer veel goede voorstellen maar oppassen, deze verordeningen zullen “bindend” zijn en kunnen grote invloed hebben op de kostprijs niet alleen van appartementgebouwen maar ook van ééngezinswoningen. Naar ’t schijnt zullen het de strengste zijn van Vlaanderen. Vandaar dat de oppositie gevraagd heeft om in een beperkte gemengde groep gemeenteraadsleden deze lange tekst in detail te overlezen in aanwezigheid van de voorzitter van de GECORO en eventueel nog ander externe experts. Dit is aangenomen.
Er zijn 4 deelgebieden getekend op de kaart van De Panne-Adinkerke waarvan 2 commerciële zones elk met eigen specifieke eisen. Alle vroegere meldingsplichtige zaken worden vergunningsplichtig. Ook voor vakantiewoningen zullen de minimale woonkwaliteitsnormen opgelegd worden. In de nieuwe meersgezinswoningen zullen minimum de helft van de appartementen moeten 2 persoonskamers zijn (en max 20 % studio’s). Evenveel fiets- en autostaanplaatsen als woongelegenheden. Sloopverbod zonder goedgekeurd bouwplan en garantie dat er terug gebouwd wordt, enz…

De nieuwe aanpassingen van parkingovereenkomst met Vinci-Park werden besproken. Men zou meermaals per dag een tijd gratis kunnen parkeren maar als compensatie zou men niet 30 minuten mogen gratis parkeren maar slechts 20 minuten. Vandaar ook geen nummerplaatintoetsing meer nodig. Dit dure systeem werd nog niet lang geleden ingevoerd om misbruiken te vermijden (meermaals na elkaar de groene knop indrukken). Ook Koksijde heeft hier misbruiken van ondervonden en heeft recent beslist al hun parkeermeters om te bouwen op de systeem met nummer zoals nu was in De Panne.
De Lindenlaan (gemeentehuis, CM-kantoor, Post…) wordt ook terug niet betalend.
DE BLIEDEMAKER vindt het zeer toerist-onvriendelijk dat we in de Westkust 3 verschillende systemen hebben.
In Koksijde is nu ook betalingsmogelijkheid met Smartphone of Iphone App (via Yellowbrick ook iets analoog te Nieuwpoort). Dan betaalt men per geparkeerde minuut. In De Panne nog een oud SMS systeem. Waarom niet alle zelfde electronisch betaalsysteem?
De fraktieleider van de VLD (oppositie) Serge Van Damme heeft hiertegen een fel pleidooi gehouden en beschouwt het als de 9de belastingverhoging Meer hierover>>>
Uittreksel: “...Straks mogen wij nog slechts 20 minuten gratis parkeren, maar moeten wij als compensatie onze nummerplaat niet meer intikken. De verminderde duur van het gratis parkeren is een retributieverhoging. De afschaffing van de verplichting om de nummerplaat in te tikken zal daarentegen de misbruiken in de hand werken. We riskeren opnieuw dat personeel van de winkels in de Zeelaan ook in de Zeelaan zal parkeren en om de 20 minuten een ticket zal afdrukken. Dit is net wat we wilden vermijden. Ik wil er op wijzen dat men in Koksijde sinds begin deze maand de nummerplaat moet intypen, net omdat er zoveel misbruiken zijn. Maar bij de buren kunnen jullie blijkbaar enkel inspiratie opdoen als het is om nieuwe belastingen en retributies door te voeren. De vervanging van het halve-dagtarief door een volle dagtarief (25 €) is gewoon een platte verhoging van de retributie. Deze verhoging wordt doorgevoerd zonder dat er voorafgaandelijk overleg is gevoerd met onze handelaars,..”

De CD&Vplus is voorstander van die 20 minuten (ook moet men meermaals/dag in de Zeelaan kunnen komen shoppen met de auto). Dit is weinig fietsvriendelijk. Lees>>>

– Eindelijk is de kogel door de kerk. In de GECORO heeft men beslist om de bijeenkomsten en dus ook de verslagen van de vergadering openbaar te maken. Een goede zaak dat men dergelijk belangrijke adviezen aan de gemeenteraad kan opvolgen. Ook de samenstelling van de GECORO staat nu vast. Op regelmatig aandringen van o.a.  DE BLIEDEMAKER is alles nu te volgen op de gemeentelijke website. Hier volgt link naar de mooie nieuwe gemeentelijke website LINK>>>>

– Stadsbeeld van Oostende (kan deugd doen)
foto

– VROEG aangemeld! Vlug inschrijven want het zal wellicht snel volgeboekt zijn vooral wegens het grote succes van de tablets bij de senioren. (wie koopt en nu nog een PC met harde schijf, virussen, ingewikkelde Windows…. als quasi alles veel eenvoudiger kan met een iPad). Dit is alleen de INFO avond. Achteraf volgen wellicht nog enkele lesjes met gebruik van tabletten.

Affiche tablets in bed 2014

   

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Toerisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.