Architectuurbad in De Panne-Bad

Komende vrijdag start het vijfde seizoen van de wandeling ‘Architectuur aan zee’. Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar architecturale pareltjes uit het Interbellum, die vooral in de Houtsaegerwijk te vinden zijn. Maar niet uitsluitend daar. Vooraan in de Dumontwijk en langs het centrale deel van de Zeelaan kunnen we nog prachtige voorbeelden van art deco bewonderen. Ondanks de bouwwoede die nu stilaan de centrumstraten van de gemeente heeft bereikt is er nog veel moois te zien. Helaas gaan elk jaar opnieuw verschillende waardevolle panden tegen de grond. Reden te meer voor deze wandeling, waarbij we de geïnteresseerde wandelaar warm willen maken voor wat ons nog rest aan bouwkundig erfgoed.

“Art Deco” is een verzamelnaam die in de zeventiger jaren werd gegeven aan architecturale ontwikkelingen als het kubisme, het modernisme, het functionalisme, maar ook aan de typische kustgebonden ‘steamline moderne ‘ (in De Panne nog vaak ‘style bâteau’ genoemd). Op onze wandeling treffen we schitterende voorbeelden aan van goed onderhouden en/of gerenoveerde “Art Deco” woningen, maar helaas ook verloederde gebouwen die vermoedelijk op de sloophamer wachten. “Art Deco” in De Panne werd vooral gedragen door architecten als Oscar Vermeesch , Louis Legein , Geo Vleurinck , ir arch. Van Marcke en Jules Decoussemaeker. Van deze ontwerpers kunnen we nog veel realisaties bekijken.

Waarvan sommige door hun eigenaars liefdevol gekoesterd worden

Deze wandeling gaat dit jaar zes keer door, op 18 april, 14 juli, 28 juli, 11 augustus, 25 augustus en 28 december, en wordt door Johan Dhaenens of mezelf (Noël Hoste) begeleid.
Eerste afspraak komende vrijdag om 14 uur aan de fontein op de markt.

Tekst en foto’s van Noël Hoste

Als aanvulling verwijst DE BLIEDEMAKER ook naar 3 mooi geïllustreerde artikels over dit waardevol erfgoed:
1- Bouwkundig Erfgoed (deel 1/3): restauraties Dumontwijk Lees>>>
2- Bouwkundig Erfgoed (Deel 2/3): restauraties Zeelaan Lees>>>
3-Bouwkundig Erfgoed (deel 3/3): negatieve evolutie Houtsaegerwijk Lees>>>
D
eze artikels dateren weliswaar van 2011 maar dezelfde evolutie heeft zich nog verder gezet.
Oorspronkelijk concept van de architectuur-wandeling LEES>>>
In de Dumontwijk hebben nog vele particuliere eigenaars hun panden verder gerestaureerd (meestal met 40% Vlaamse subsidie) en in de laatste gemeenteraad werd de procedure gestart om een “ontwerper” aan te stellen voor de wegenis- en rioleringswerken in de Dumontwijk. (volledige Bortierlaan, Dumontlaan, Halmenstraat en gedeelte van de Visserslaan en van de Hoge Duinenlaan). Er dient in elk van deze straten een dubbel rioleringsstelsel aangelegd te worden (RWA en DWA). Het grootste deel van bovenvermelde straten ligt in de beschermde Dumontwijk. Het reeds opgemaakte “Herwaarderingsplan van de Dumontwijk” dient als leidraad voor de herinrichting van deze straten. De rioleringswerken en hun rechtstreekse bovenbouw worden betaald door rioleringsbeheerder IWVA. (raming investeringen gemeente 375.000 euro. De prijsraming van de volledige opdracht bedraagt 1.150.000 euro (btw inclusief), waarvan 70% zal gefinancierd worden door de IWVA).
Nu de gemeente ook een grote inspanning zal leveren om het openbaar domein te verfraaien volgens het Herwaarderingsplan, zal dit des te meer een impuls geven aan de bewoners om hun erfgoed verder te restaureren. De meeste grote pijnpunten van de wijk zijn nu onder controle. Hopelijk wordt er ook een enthousiaste investeerder gevonden voor de aankoop van de “Chien Vert”. Ook voor dit pleintje en ook voor de inrichting van de omgeving van de Onze Lieve Vrouwe kerk zijn mooie voorstellen. (men heeft deze ideeën overgenomen voor de inrichting van Bernarduskerk te Nieuwpoort)

albertplein
albertpleinADeze mooie montages van Freddy Penel kan je vinden op de blog “NUUS DE PANNE”. Honderden dergelijke beelden van vroeger en nu geklasseerd per straat (ook meldingen op facebook). Regelmatig worden nog beelden toegevoegd  Lees www.bloggen.be/nuusdepanne>>>
(
zie ook LINK in rechter kolom onder “Eigen Sites”

Wat betreft het Houtsaegergedeelte waar niets beschermd is heeft het nieuw schepencollege ook het GRUP (Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan) heropgenomen. Daar zal een “globale visie” moeten in uitgewerkt worden over het erfgoed in deze wijk cf de inventaris van Onroerend Erfgoed. (het moet duidelijk zijn voor de promotoren wat al dan niet mag afgebroken worden: vb wat met het Hotel Prinsenhof?.. wat met de Neptunus en de Coconut?….

PANNESPROKKELS:

 – Met Goede Vrijdag is Xavier de echtgenoot van Gemma Dubois, secretaresse en koorleidster bij NEOS De Panne,  na een slepende ziekte overleden

xavier_dubois

– Met de “moeder van de verkiezingen” kan je op 25 mei ook stemmen voor Pannenoaren: 
SP.a lijst voor de kamer: Anne Vanheste (tweede plaats)
Open VLD lijst voor de kamer: Michèle Vandermeeren (11de plaats effectief) Lees>>>
N-VA lijst Vlaams Parlement: Cindy Verbrugge (4 op lijst opvolgers) Lees>>>
Open VLD lijst Vlaams Parlement Wim Janssens (17 de plaats effectief) Lees>>>
Z
ijn er nog anderen?

– vervolg van vorige DE BLIEDEMAKER
Waarom noemt het nieuwe café van Carine Bossant “BOSS RODGERS” ? BOSS is het begin van haar familienaam Bossant en Rodgers is de naam van haar Amerikaanse vriend. Het café is iedere dag open van 9:30 tot 19:30 en de pintjes zijn goed getapt en aan een democratische prijs (1,6 euro). (ik denk sluitingsdagen dinsdag en woensdag). ZEER GRONDIG VERNIEUWD. MOOI!
Veel succes Carine. We weten dat jij je “man” kan staan. 

IMG_4461

Naam “AU BON COIN” moet “BOSS RODGERS” worden

IMG_4462

De zeer enthousiaste Carine

– Blijkbaar heeft men alles in gereedheid gebracht om de omleiding van Adinkerke in dienst te kunnen stellen indien er file is. Dit omleidingssysteem zou slechts in noodgevallen van op afstand (vanuit het politiecommissariaat Koksijde) in dienst gesteld worden indien nodig (voor ongeveer 1 uur of meer). De omleiding (ook voor Frankrijk) gebeurd via Veurne. Dit was een eis van De Lijn om de doortocht in de Nieuwpoortlaan en Duinkerkelaan niet te blokkeren.

IMG_4317 IMG_4316

– Vlug inschrijven want het zal wellicht snel volgeboekt zijn vooral wegens het grote succes van de tablets bij de senioren. (wie koopt en nu nog een PC met harde schijf, virussen, ingewikkelde Windows…. als quasi alles veel eenvoudiger kan met een iPad)! Dit is alleen de INFO avond. Achteraf volgen wellicht nog enkele lesjes met gebruik van tabletten.

Affiche tablets in bed 2014

   

Advertenties

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur. Bookmark de permalink .

Een reactie op Architectuurbad in De Panne-Bad

  1. Fred Westen zegt:

    Ik wil de inwoners van De Panne feliciteren met het bewaarde erfgoed aan gebouwen uit het begin van de vorige eeuw. Ik kom binnenkort beslist een keer naar jullie mooi geconserveerde woonplaats om al dit fraais persoonlijk te aanschouwen. Zelf woon ik in Scheveningen (Nederland), waar helaas te veel verloren is gegaan. Ga vooral door met de goede werken van behoud, herstel en conservering ten behoeve van ons nageslacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.