De Beeldenroute

IMG_5042Na het vroeger succes van de beeldenroute ‘Ambulatio sculptorum’ en  ‘Natura artis magistra’ (naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de gemeente) stellen 18 gerenommeerde Vlaamse kunstenaars opnieuw in 20 tuinen/parken van De Panne elk een kunstwerk tentoon binnen het thema ‘Langs tuinen van hoop en herinnering’. 

IMG_5050
Hierbij is de uitgave van deze luxueus geïllustreerde catalogus voorzien, die gratis te verkrijgen is bij de dienst Cultuur, de bibliotheek en Toerisme De Panne. DE BLIEDEMAKER zal u hier bijgevolg geen fotoreportage aanbieden maar raadt u aan om deze catalogus met mooie foto’s aan te schaffen en zelf de beelden te gaan ontdekken in de diverse tuinen. Temeer dat onfeveer de helft van de kunstwerken te vinden zijn in de mooie voortuintjes van de Dumontwijk (en ook 2 mooie in de rustige Barkenlaan).
Deze beeldenroute werd vrijdag 6 juni in de OLV kerk met veel luister ingehuldigd. Muzikale omlijsting door Scottish Pipers. Toelichting bij de beeldenroute door Herr Seele die ook voor een memorabele rondgang gezorgd heeft met veel schuimwijn onderweg. Het was ook zeer mooi weer.

IMG_5051Toch hieronder enkele die ietsje verder afgelegen zijn en het doelwit kunnen zijn van een afzonderlijke wandeling.

THE MILLENIUM GATE. op het Kerkhof

THE MILLENIUM GATE. op het Kerkhof

Nele II zittend: bij Guy Blondé dichtbij het Westhoek-panoramaplatform

NELE II ZITTEND. bij Guy Blondé dichtbij het Westhoek-panoramaplatform

HET NIET ZIJN (Monique Mol). Bij René Billiau rechtover "5 voor 12"

HET NIET ZIJN. Bij René Billiau rechtover “5 voor 12”

Laatste beeld van Monique Mol stel zowel de moeder voor als het kind dat ze in zich draagt. Beiden zijn door het geweld verdwenen.
De bedoeling van de nieuwe beeldenroute is opdat wij en onze kinderen nooit zouden vergeten war er gebeurd is: nl de oorlogen van de vorige eeuw.
Het beeld van onze Pannese kunstenaar Monique geeft de eindigheid van de mens weer. Verlies is het drama van oorlog. Maar de doorkijk van het beeld geeft toch enige hoop op herleven en een nieuw begin van het leven.
NaamloosNog een tip: win een mooie prijs via de facebookwedstrijd. Onlangs kocht onze gemeente het beeldhouwwerk ‘Onschuld’. Enkele keren per jaar zal het werk op een ander dak van een gemeentelijk of particulier gebouw geplaatst worden, ook telkens in een andere wijk. Als je ze dan ziet, maak een leuke selfie en win! Stuur deze foto mailen naar info@depanne.be. De foto wordt geplaatst op de facebookpagina van De Panne (gemeentedepanne). Wie als eerste een foto instuurt wint, maar ook de persoon die op 31 augustus de meeste likes verzameld heeft krijgt een mooie prijs.

 

Reeds een eerste winnaar! Op 5 juni kregen facebook “gemeente De Panne”  deze selfie binnen van Johan Dhaenens. Hij stuurde ons als eerste ‘zijn’ onschuld-foto.
Nu ze gevonden is, kan je zelf ook een originele, grappige, mooie foto maken met Onschuld en via deze pagina zoveel mogelijk likes verzamelen.
Blijven sturen via Facebookberichtje of mail naar info@depanne.be. Want ook wie eind augustus het meeste likes verzameld heeft, wint!10419484_1442681735983483_6947369036451473882_n

Geniet van deze wandeling in het teken van hoop en herinnering.

PANNESPROKKELS:

– Op 2 oktober zal het precies 100 jaar geleden zijn dat het “Rode Kruis Hospitaal Océan” geopend werd. Wordt dit in De Panne herdacht????

– Zeeparel van juni gelezen? (o.a. artikel over de Houtsaegerduinen)

– Op dinsdag 27 mei waren er in het bekende Adinkerkse volkscafé “Au retour de la Chasse”(ook wel Crockes genoemd) TV-opnames voor het programma van Jeroen Meus. Het programma wordt uitgezonden op zondag 29 juni. (datum gewijzigd)

IMG_6507

– Nog een 12 de restauratie bijgekomen in artikel over de Dumontwijk nl villa gekocht door Park Hotel Lees vorig artikel>>>
B
innenkort begint men ook aan de restauratie van de beschermde villa RIBZAND op de Zeedijk.

IMG_5011
– “Stil leven” in de Dumontwijk (komt wel in orde!)IMG_5013– In de Ankerweg zal binnenkort 1 woning overblijven tussen de nieuwbouw (vroegere Twins). Bouwvergunning voor hoek met Duinkerkelaan is ook goedgekeurd.
IMG_4998
– Een foto van de herstelde riolering in de Sloepenlaan
IMG_4995
– Nieuwe mooie openlucht terras van Matuvu

IMG_4996

 – BIJGEWERKT ARTIKEL door architect Philippe Delacauw:

Mooi voorbeeld van restauratie van voormuurtjes in de Dumontwijk (met subsidie). Het linkse gedeelte van de koppelvilla ” Chez Bonne Maman/ Chez Bon Papa” (1924 door Alexis Dumont) werd door de Franse eigenaars in samenwerking met “Onroerend Erfgoed” mooi gerestaureerd. Niet alleen de voorgevel van “Chez Bonne Maman” werd geschilderd zoals oorspronkelijk en ook de pleisterplaat met de mooie villanaam werd in imitatie arduin geschilderd maar ook de voormuurtjes werden piekfijn gerestaureerd. Niet geschilderde gele baksteen en houten afsluiting in de 2 oorspronkelijke kleuren. (wit overschilderen van stenen is uit den boze in de dumontwijk). Ook mooi voortuintje. Stalen buizen rechts bij “Chez Bon Papa” werden nooit toegepast door de architecten A&A Dumont, alles was destijds in hout. De eigenaar Mr Tiersen heeft beloofd dat ook de vensterluikjes nog zullen komen zo typerend voor de Dumontwijk. In een volgende fase dienen nog de laatste ramen vervangen (de minder zichtbare aan kelder, achteraan en uitbouwen dak).
IMG_4501

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Beeldenroute

  1. Alain Brysse zegt:

    is ons huidig gemeentehuis niet groot genoeg voor een gemeentje zoals de panne? ik vind daar helemaal niks mis mee en zeker nog van deze tijd, of moeten de centen weeral eens nutteloos worden verkwanseld van de belastingbetaler?

  2. Wim zegt:

    Afgelopen vrijdag 6 juni kwamen wij later dan verwacht, door het Pinksterweekend, aan bij ons tweede verblijf. Daar wij meedoen had ik reeds verwittigd dat we tot onze spijt niet naar de vernissage konden komen. Om 19:30 zijn we vlug een frietje gaan eten en hebben ons voor de tv gelegd. Om een uur of 20.15 hoorde ik vriendelijk “geroezemoes” onder het raam. Tot mijn grote vreugde was daar een schare van mensen die met de fles in de hand aan de beeldenroute begonnen was. De saaie TV avond veranderde direct in een interactieve cultuuravond! Tot onze vreugde was ook de “créateur” in onze tuin aanwezig die ons direct kon vertellen wat het kunstwerk beoogd. Ook een welbesproken BV-er en nog meer kunst en cultuurminnend volk.

    Zelf ben ik niet zo een artiest, behalve dan met techniek van oude autos, maar de hele avond nam ik uitleg over perspectief, motief en kunst op als een spons. Net als de meegebrachte drank. Zonder twijfel opende ik de deur van ons huis en we hebben nog een aangename tijd mogen verblijven met deze heel vriendelijke en hartelijke mensen. Het was en is een eer om ook een klein steentje bij te hebben gedragen aan de Beeldenroute. Een fantastisch idee dat mensen in de tijd van (a)sociale media fysiek tot elkaar brengt. Zelfs onze drie jongens spreken er nog van en hebben ook geleerd dat kunst mensen bij elkaar brengt.
    Chapeau!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.