Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima De Panne

Jubeleumviering “65 jaar bedevaarten Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima De Panne” op 13 mei 2013

Zes maal/jaar gaat telkens op de 13de van de maand vanaf mei de Fatima bedevaart door in De Panne. Dus volgende zaterdag 13 september gaat de volgende viering door (de voorlaatste van dit seizoen)

Voor vele zaakvoerders en HORECA-mensen uit De Panne is deze maandelijkse Fatima-bedevaart al vele jaren een graag meegenomen extraatje. (de Crypte bestaat 66 jaar maar weet niet wanneer de bedevaarten gestart zijn). Reeds vroeg in de morgen zijn broodjeszaken en cafetaria’s present. En…daar volgende bedevaart-dag 13 september  op een zaterdag valt kunnen de marktkramers mogelijks ook een graantje meepikken, en is de zaterdagmarkt voor de bedevaarders tussen de mis en de namiddagactiviteiten een welgekomen afwisseling. Als de weergoden gunstig gezind zijn wordt het opnieuw een topdag voor De Panne en mogen we weer rekenen op meer dan tweeduizend bedevaarders.

Opnieuw worden bij ons talrijke bussen met bedevaarders verwacht vanaf 8u30’ in de Zeelaan, hoewel men kan stellen dat meer en meer bedevaarders vanuit gans Vlaanderen met de trein, en dan de tram, naar de O.L.V.kerk komen. In de kerk wordt het prachtige Duitse neo-barokorgel tijdens de H. mis van 11uur, luisterrijk gecelebreerd door pastoor Stephan Houtman, bespeeld door orgelist Guido Hoste. Via uitvouwbare reuzenschermen worden teksten van liederen en de gebeden geprojecteerd. Er is biechtgelegenheid bij ‘vreemde biechtvader’ in de CRYPTE vanaf 10 uur, en in de Fatima-crypte zélf gaat eveneens een plechtigheid door om 11uur gecelebreerd door de voormalige medepastoor van de Sint-Pietersparochie E.H. Ignace Becuwe
De crypte van Onze Lieve Vrouw van Fatima is de kelderverdieping van de kerk, die in 1947 werd omgebouwd naar een ontwerp van de Koksijdse architect Gryson. Dat gebeurde als dank voor het vrijwaren van de O.L.V. kerk van het oorlogsgeweld tijdens de Slag om Duinkerke in mei 1940 en van de vernielingen aan de kust tijdens de bezetting. De 6 mooie brandvensters in de Crypte- aan de 6 verschijningen van O.L.Vrouw gewijd- werden ontworpen en getekend door de heren Jean Kellens en M. Gryson. Het Huis Etienne Pintelon van Brugge zorgde voor de uitvoering.Op de vraag “welk mirakel in De Panne gebeurd is” antwoordde pastoor Doom destijds: “Het mirakel is dat niettegenstaande hier nooit een mirakel gebeurd is er toch zoveel bedevaarders naar De Panne blijven komen”.

In de namiddag vanaf 14u30’ worden beide gebedsruimtes opnieuw ingenomen door de bedevaarders voor rozenkrans en lof. Tevens wordt zowel boven als beneden in de kerk een verkoopstandje voor noveenkaarsen en andere opgesteld, waar vrijwillige medewerkers de bedevaarders helpen. Beeldjes en andere Fatima-De Panne souvenirs kunnen aangekocht worden in een nabijgelegen winkel in de Zeelaan.

Aan de kerkingang staat verantwoordelijke ‘Onthaal’ , Robert Demuysere heeft dat vele jaren gedaan  om al de vragen van bedevaarders  te proberen samen op te lossen.

Onze pastoor Stephan Houtman doet de eucharistieviering in de O.L.V. Kerk

Ter herinnering in het kort het verhaal van Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima:
O.L.Vrouw verscheen voor het eerst in het dorpje Fatima in Portugal aan 3 kinderen: Francisco Marto, Jacinta Marto en Lucia Dos Santos op 13 mei 1917.

Op 13 juni verscheen OLV een tweede keer, dan op 13 juli, 13 augustus, 13 september en 13 oktober 1917 (dus 6 keer). Eén van hen, de latere zuster Lucia,tekende haar ervaringen op. De twee andere kinderen stierven op jonge leeftijd aan de Spaanse griep (ongeveer 10 jaar jong). …De Moeder Gods beschreef aan Lucia haar profetieën : het einde van de tsaren en de Russische Revolutie, het einde van de eerste wereldoorlog, de komst van Paus PiusXII in 1922, het Nazi-rijk en de tweede oorlog, de verspreiding van de valse leer van het Communisme, het verdwijnen van Nagasaki en Hiroshima van de aardbol, de aanslag op de Paus in 1981 door een moslim (het werd Mehmet Ali Agca). Dit laatste werd door een Vatikaan-woordvoerder pas in 2000 bekend gemaakt als profetie, evenals een aantal satansvoorspellingen inzake macht, regeren en besturen in de kerk.
Op 10 december 1925, 15 februari 1926 en 13 juni 1929 verscheen O.L.V. opnieuw aan Lucia, die intussen intrad bij een Spaans Karmelietessenkloosterfatima03

Bijgevoegd: zoals reeds meerdere malen aangekondigd in vorige DE BLIEDEMAKERs is er sinds begin juli 2014 een nieuw openbaar toilet bijgekomen achter de Onze Lieve Vrouwe kerk in de Zeelaan (bovenste van de 3 onderstaande foto’s). “Het mooiste luxetoilet en het best onderhouden toilet van De Panne”. Na herhaald aandringen werd uiteindelijk toch een discrete bewegwijzering aangebracht vanaf de Zeelaan en naast de deur van het luxueus toilet (iedere dag onderhouden door de gemeente). OPEN VAN 10 TOT 19 uur.
Een mooie verbetering. Met dat wegwijzertje  hoopten we dat iedereen de weg vanaf de Zeelaan gemakkelijk zou vinden.

Ook gevraagd om nog enkele wegwijzers voor de wandelaars in de Dumontwijk toe te voegen.
Voor de bezitters van een iPhone is de weg wel zeer eenvoudig te vinden via Toilet-Finder (zie icoon hierboven). Maar veel senioren hebben geen smartphone met on-line verbinding. In Antwerpen en recent in Oostende hebben ze een eigen App ontwikkeld om deze openbare toiletten te vinden (34 in Oostende) Lees>>>
IMG_5324A IMG_5325A

PANNESPROKKELS

 

abel

 

Zoals DE BLIEDEMAKER reeds meermaals gesuggereerd heeft is het verkeerd om nu nog senioren op te zadelen met cursussen voor gebruik van laptops. Veel gebruikersvriendelijker zijn tablets en in het bijzonder iPads en je kan er alles mee doen (mits de nodige APPs). Ook de lay-out van DE BLIEDEMAKER past zich automatisch aan bij ontvangst op een iPad. Verschillende onderzoeken en toepassingen illustreren immers dat een tablet een ideale tool is voor senioren. Het is licht en eenvoudig om mee te nemen. Direct startklaar. Geen backuppen of virusbeschermers nodig.  De knoppen zijn vrij groot en herkenbaar: geen uitgebreide menu’s zoals op een gewone computer, je ziet enkel wat je nodig hebt. Je kan de tekst ook met een druk op de knop vergroten zodat je alles gemakkelijk kan lezen. Verder zijn de toestellen uiterst eenvoudig in gebruik: je moet niet veel over computers weten om er gemakkelijk mee te kunnen werken en in een korte cursus leer je alle toepassingen en mogelijkheden van jouw toestel.
In september start de Dienst Sociale Zaken en Senioren eindelijk met 2 cursussen (1 voor iPad van Apple en 1 voor de Android tabletten: 46 €). Apple: elke donderdag vanaf 13:30 tot eind november; Android: elke dinsdag vanaf 13:30. Beide systemen zijn technisch verschillend vandaar gescheiden cursussen.
Naar ’t schijnt zijn beide cursussen volboekt.
DE BLIEDEMAKER is steeds bereid individueel mensen gratis te helpen bij eventuele opstartproblemen (ALLEEN voor iPad) . Immers eenmaal geïnstalleerd is het gebruik zeer eenvoudig.

– “De Panne Leeft”, met zijn AR-layar techniek, is voortrekker in digitale technologie en werd  daarvoor genomineerd voor de prijs digitale communicatie. Prijsuitreiking op 18/9 tijdens de Dag van de Digitale Communicatie. Er leeft dus iets in De Panne en het doet deugd om te zien dat dit niet onopgemerkt blijft. Winnen zou natuurlijk prachtig zijn, maar deze nominatie is een mooie erkenning voor de vernieuwende inspanningen die de gemeente  doet. Duimen maar!
Deze AR pagina’s  kan je alleen maar “openen” met je iPhone (of andere smartphone) Lees meer>>>

 – Mede door het mooie weer was er veel volk opgekomen voor het tuinfeest van WVT Sint-Bernardus. De oudste dame is 106 jaar en was ook van de partij (zie foto waar zij ons toewuift). Nieuw was het springkasteel zodanig dat de kleinsten zich ook goed geamuseerd hebben. De bediening door de vele vrijwilligers was excellent. Op één van de foto’s aan de kassa zie je links een duister figuur zitten maar dat was alleen maar voor de foto. Om geheugenruimte te sparen staan de foto’s in bijlage.

Klik hiervoor hier open de foto’s in Flickr>>>

IMG_5897

– Op zaterdag, 6 september werden door schepen Christophe Delrive en Geert Vanthuyne (van de dienst Cultuur) de winnaars van de Onschuld-wedstrijd ontvangen op het gemeentehuis. Johan, José en Nicole zie je hier staan elk met hun fles “De_Panne_Champagne”. Johan was de eerste die een foto op facebook gezet heeft maar ook de persoon die op 31 augustus de meeste likes verzameld heeft, wordt gehonoreerd.IMG_5874
Binnenkort zal ‘Onschuld ‘ een nieuw plekje krijgen in De Panne en kan de wedstijd opnieuw van start gaan. ‘ Onschuld ‘ zat boven op de Bib.
Lees meer over deze wedstrijd en zijn verlenging>>>>
Dit mooie beeld werd door de gemeente aangekocht. Het is het  favoriete onderwerp van kunstenaar Laurent Geers uit Kortrijk: nl “de vrouw van vandaag”. Terwijl de mode steeds slankere modellen aanprijst, houdt Geers van volume. Hij boetseert zijn modellen vol kracht, emotie, menselijke warmte en levenslust. Hun sensualiteit is niet opdringerig, en over hun lichaamsvormen hebben ze geen gène. Als een vrouw geleefd heeft, laat dat sporen na. Zij hoeft zich niet te schamen over de zichtbare eretekens van het leven.

– Woensdagavond veel volk op de markt voor de ALS uitdagingen van de burgemeester van De Panne Ann Vanheste en de burgemeester van de Tweede Verblijvers Roeland Schoonbrood. De Panne heeft een duidelijk signaal gegeven dat het de onderzoeken naar een goeie behandeling voor deze ziekte steunt


IMG_5855IMG_5857 IMG_58525 sponsors van 25 euro: van L naar R: slagerij Wim; brasserie Deauville; Hotel aan Zee; Kinderboerderij Paepehoeve en den Gero©kten Hoarinck. Heeft toch in totaal 525 € opgebracht.IMG_5854IMG_5856Filmpje over de burgemeester

Na de 5 genomineerden werd het publiek door de brandweer met veel plezier eens goed natgesproeid. (herkent u volledig rechts nog onze burgemeester?).
Achteraf zaten alle terrasjes op de markt vol.
Meer uitleg over ALS Lees>>>
IMG_5864 – Weinig te vertellen over de gemeenteraad van maandag 1 september
Op de bouwaanvraag voor de nieuwe TC L’Armorial is negatief advies gekomen vanwege ANB (=Adiministratie Natuur en Bossen). Het gaat over meerdere punten: bebouwbare oppervlakte (140m2?) meer dan in het  het gemeentelijk RUP zonevreemde sportinfrastucturen, parking en mobiliteiteisen, nachtlawaai bepalingen…
Deze aspecten zijn blijkbaar niet goed afgetoetst bij de aanvang van de studie. De club evenals de Nachtegaal liggen midden een natuurgebied en daar gelden strenge reglementen o.a. avondlawaai enz….Hierdoor dus grote vertraging.

– Er komt langzaam maar zeker vooruitgang in het internationaal fietspad “véloroute voie verte nº4” van 4 000 km die Roscoff, in Bretagne moet verbinden met Kiev, in Oekraïne. Het stuk tussen Rosendaal en Leffrinkhoeke (2,5 lm) is klaar. Meer uitleg>>>
Zoals je kunt zien op onderstaande foto is er een hoge afsluiting tussen het fietspad op het verlaten spoor en het nog gebruikte goederenspoor voor “Usines des Dunes”(dit jaar overgekocht door de Chinezen).

NaamloosZoals meermaals bericht in DE BLIEDEMAKER is ook het traject Houtem-De Panne (De Mol) klaar via de tunnel-brug verbinding. Het was derhalve druk van fietsers in het Groot Moerhof die binnenkort zijn nieuwe feestzaal in de gerestaureerde schuur zal openen. Ook de interessante fietsenzoektocht van de Nachtegaal passeert daar.
IMG_5401 IMG_5402

 

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement. Bookmark de permalink .

Een reactie op Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima De Panne

  1. Godfried Onraedt zegt:

    Heel verklarend artikel en duidelijk artikel van de webmaster over de verschijningen in Fatima. Bijna iedere ‘Pannenaar’ kent Lourdes of was er al eens bedevaart, iedere inwoner kent Fatima enkel van de maandelijkse bedevaarten hier in De Panne, maar niet iedereen weet wàt ongeveer 100 jaar geleden eigenlijk juist gebeurde daar ergens in een dorpje in Portugal.
    Hopelijk wordt het een zonnige dag op zaterdag 13 september, en ook op 13 oktober 2014 voor de laatste bedevaart van dit jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.