Toneel georganiseerd door de Vrienden van de Rusthuizen De Panne

RVT Sint-Bernardus na uitbreiding van 11 kamers naar 155

RVT Sint-Bernardus na uitbreiding van 111 kamers naar 152

Traditiegetrouw maakt DE BLIEDEMAKER steeds reclame voor de activiteiten van het Woon- en Zorgcentrum (WZC) Sint-Bernardus. Eén van deze activiteiten is het jaarlijks toneel  opgevoerd door de groep Flor Barbry. Dit jaar op zaterdag 6 december (slechts 1 opvoering!), dit om 20uur.
Haast u voor kaarten, er zijn vandaag (12 nov) nog slechts enkele rijen vrij.

vrijwilligers aan het werk tijdens het tuinfeest 2014

Organisatie Vrienden van de Rusthuizen
– In het voorjaar organiseren ze er een “Lentefeest” in het zorgencentrum met een orkest. Dan worden de bewoners getrakteerd met een glaasje en een koekje.
– In juni staat er normaal een busuitstap op het programma (eerst lekker tafelen en daarna een bezoek aan een museum die gemakkelijk toegankelijk is met de rolstoelen).
– Om de 2 jaar richten ze een tuinfeest in. Bekijk artikel tuinfeest 2014>>>
– Met kerstmis is er een namiddag met orkest ; iedere bewoner ontvangt een kerstcadeau – Tevens bracht een delegatie van de groep een cadeautje en een drankje  naar de degene die logeerden in het zorgencentrum DENISFER.

Tijdens tuinfeest 2014

Om dat te helpen financieren en ook geregeld nog een aankoop te kunnen doen voor de bewoners van het zorgcentrum vragen zij u om zaterdag 6 december naar het toneel te komen.

Ieder jaar komt een vast publiek vol enthousiasme naar die enige voorstelling!

Het is een heel ander genre dan de opvoeringen van de Kink-Kank-Hoorn. Gewoon echt volkstoneel. Niet in het Nederlands maar wel in het puur Vlaams: de taal van onze voorouders.
Sommige TV-ers (=Tweede Verblijvers) hebben het wat lastig niet alleen met het dialect maar ook met de vele schilderachtige spreuken en gezegden die we nog herinneren uit onze kindertijd. ..
De mensen van Frans Vlaanderen hebben het allicht nog moeilijker om de taal van hun voorouders te begrijpen. Het dialect is daar ook geleidelijk aan het uitdoven (zoals bij ons). Nochtans zijn 14 van de 28 locaties (totaal 33 voorstellingen) waar geplande opvoeringen van dit stuk in kleine zaaltjes juist over de grens, dus de helft! Lees>>>.
Als er in De Panne geen plaatsen meer zijn kan je naar de nieuwe feestzaal “Dany Boon” in Bray-Dunes gaan om daar een voorstelling bij te wonen op zondag 25 januari 2015. Ongelofelijk hoe de belangstelling voor het “Frans-Vlaems” daar aan het heropkomen is. In veel scholen wordt het terug onderwezen en er zijn in veel gemeenten volwassenen lessen en “conversaties”. Het is een stuk van hun pittig patrimonium. Vele oudere mensen kunnen die taal nog spreken. Vandaar ook het jaarlijks succes van deze toneeltournée in Frans Vlaanderen.

Een korte inhoud van het “stuk” (in ‘t Schon Vlaemsch):

…Een tweewoonst in een volkswijk, met identieke achtertuinen. In woning A: de Stampers, Ronny en Micheline. In woning B: de Vanderhaeghes, Johny en Claudine. Onafscheidelijke buren, met zowat dezelfde gewoontes, interesses, miserie en verlangens. Beiden hebben een gehuwde dochter, de Stampers ook nog een opa en de Vanderhaeghes nog een oma. Ronny en Johny zijn beiden vinkenzetters. En voor Ronny begint het verhaal zo:
“Wuk ê curieuschen schoon dag! Vanpasse vor de vienkezettieng. ‘K goan myn nieuwe vienke lanceren vandoage. Myn ‘ Tarzan’ ! E schuufelt goed wi. Enfin, ’t is ’t hoop’n dat gin Wieter ê ’n is. Zuk ê Wieter, dat schuufelt thuus ventelataire, moar up de vienkezettieng je ’n hoort ze nie. Ze zitt’n met de poepers. Wieters….bwaaaah ….benauwde schitters!”

Een luchtige, zomerse historie waarin al eens gelachen mag worden.

Meer hoef je van de plot niet te weten. Laat je mee wiegen op de golven van zowel Ronny’s als Johny’s pretentieloze verhaal: De Wieters!

Wanneer: za 06/12/14 van 20:00 tot 22:30
Waar: Gemeentehuis De Panne, Feestzaal
Wie: Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen (theatergezelschap)
Prijs: € 10 (Tickets: Toerisme De Panne, Zeelaan 21.)IMG_0773

EN NIET VERGETEN NOG 3 ACTIVITEITEN VAN DE WESTKUSTBIBLIOTHEKENaffiche-Er-zit-Muziek-in-de-bib-1A

 

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.