Vernieuwde Erfgoedwandeling

IMG_6863Wellicht heb je reeds opgemerkt dat er verspreid in De Panne-Bad bovenstaande “nagels” te vinden zijn. Dat is de bewegwijzering van de Erfgoedwandeling. Zondag 22 maart werd deze Vernieuwde  route plechtig ingewandeld. 

IMG_6994Deze route start aan het gemeentehuis waar men op de Toeristische Dienst een mooie Westtoer-plannetje kan aanschaffen met aan de achterzijde een uitleg van enkele mooie stopplaatsen (2€). De totale lengte van de wandeling bedraagt 4,3 km. Men wandelt zowel in de Dumontwijk, de Zeelaan als de Houtsaegerwijk. Dus een zeer gevarieerde bouwkundig erfgoedwandeling. 
Het is heerlijk om te flaneren tussen de typische cottages en in de kronkelende dreven. Maar De Panne herbergt nog meer architecturale verrassingen. Naast de traditionele cottages werden ook heel wat merkwaardige modernistische villa’s opgetrokken. Deze wandeling leid je op een aangename manier door deze staalkaart aan architecturaal kusterfgoed.
Het plan is ook on-line te bestellen bij de provincie
Ga naar>>>

IMG_6988Zoals gebruikelijk bij zo’n inhuldiging worden mooie speechen afgestoken maar deze van schepen Bram Degrieck, schepen van toerisme, was van zeer merkwaardige inhoud. Probeer de tijd te nemen om die te lezen in bijlage of te herbeluisteren (op het einde van dit artikel). INTEGRALE TOESPRAAK>>>IMG_6992Daarna volgde de voorstelling van de wandelroute door gedeputeerde Franky De Block,
voorzitter van Westtoer.
Beide toespraken waren goed voorbereid wat mag blijken op de geïnteresseerde gezichten van de toehoorders.IMG_6990 IMG_6989Dan allen naar buiten voor een korte verkenning. Dat begint met een onthulling van het infobord waar de route start.IMG_6994En dan 2 groepen vormen om met 2 stadsgidsen een klein deeltje van de route te verkennen.
120DSC_0024Hieronder nog enkele sfeerfoto’s gepikt van Jacques Lecleire die hierover een meer uitgebreide reportage gemaakt heeft op westhoek.be Lees>>>

129DSC_0026 120DSC_0039

Opening Erfgoedwandelroute 202 (86)

118DSC_0040 113DSC_0044 107DSC_0048 104DSC_0053 94DSC_0046Het is voor de gidsen een genoegen vast te stellen dat ons Bouwkundig Erfgoed zo hoog door het gemeentebestuur geapprecieerd wordt. Dat was niet altijd zo vroeger. De vorige coalitie heeft lang de klassering van de Dumontwijk betwist (of althans delen ervan). Veel gemeentelijke geld werd uitgegeven om de bescherming van 1995 via de Raad van Staten te verbreken. Nu is alles juridisch potdicht.
Volgens het Herwaarderingsplan werd reeds een eerste groot project uitgevoerd nl het Duinpark Kykhill. Op de strategische 6 jaarbegroting is ook vernieuwing van het openbaar domein van de Dumontwijk opgenomen. (dringend nodig wegens erbarmelijke riolering). Dan wordt ook het wegdek heraangelegd als fiets en wandelwijk.


PANNESPROKKELS

Sinds januari 2015 werden de PANNESPROKKELS overgenomen door een openbare pagina op facebook nl: fb_DEBLIEDEMAKER  Kijk>>>
D
it heeft veel voordelen: meer interactief, grote verspreiding, moderner media, enz…

Toch zijn  er ook enkele nadelen gebleken: info moeilijk terug “te zoeken”, veel gekopieerd zonder bronvermelding, enz…
Maar het grootste nadeel is dat veel van onze (oudere) lezers “schrik” hebben van facebook en daardoor dit media niet gebruiken of niet kunnen gebruiken (spijtig).
Op aandringen van deze personen wordt voortaan opnieuw een gedeeltelijk PANNESROKKEL rubriek voorzien, die soms op meerdere artikelen kan doorlopen.
113DSC_0044

Het rechts gebogen pad is de nieuwe uitbreiding. Tekening van Andy Malengier

– De eerste van de 4 fasen van de herinrichting van de begraafplaats van De Panne kan van start gaan. De bouwvergunning werd net goedgekeurd, de werken starten na Allerheiligen 2015 om klaar te zijn eind 2016. Geraamde investering voor deze eerste fase: 1.160.000 €. Architect is Andy Malengier
Het gaat om een uitbreiding van het columbarium, het urnenveld (432) en de aanleg van een strooiweide. Om deze uitbreiding te realiseren wordt het aanpalende Artiestenpad verplaatst (
Goed idee!).  
Op het einde van de urnelaan ligt de strooiweide. Hier komen enkele zitbanken, een herdenkingselement en een ceremoniële sokkel. 

Het is wel een zeer duur project, destijds gestart door de vorige coalitie. Huidig standpunt oppositie Lees>>>
O
ok DE BLIEDEMAKER heeft destijds ook meermaals zijn twijfels geuit om hiervoor zoveel geld uit te geven (voor de 3 fasen spreekt men over 3 milj €).
Alternatieve uitbreidingsvarianten zijn zeker mogelijk.

Advertenties

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

3 reacties op Vernieuwde Erfgoedwandeling

  1. Rudy Kenis zegt:

    Bedankt voor de reportage! Zag er goed uit.

  2. de grave jp zegt:

    super bedankt

  3. belinda zegt:

    Leuke wandeling!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.