De Groene Gordel van De Panne_10

766_001

Burgemeester Raf Versteele

Over de “Versteele verkaveling” zijn destijds honderden artikels geschreven zowel in de kranten als in de sensatiebladen (de Stoeten Ostendenoare, Spectator, Panorama, ….).
Maar meestal sterk opgeschroefd en zeer emotioneel. Sensatie verkoopt!
Wellicht is het de eerste keer dat hier het volledig relaas neergeschreven wordt?

f3cadf2cc20c6a8c84705084222d47dbbe0560fdff7657ef48fab6165afb8009

Versteele in volle glorie tussen de ere-burgers van De Panne. (>25 j verblijf). (Bron Westhoekverbeeldt)

In de periode 1970- 1979 lijkt het voorspoedig te gaan met  burgemeester Raf Versteele en “zijn” Westhoekverkaveling. Alleen heeft hij te kampen gehad met een zeer korte maar heftige tegenstand gedurende slechts een 4-tal maanden:  begin 1972 (start wegeniswerken) tot 27 mei 1972 (de nationale betoging).
Hij is een doorzetter en slaat hard terug naar de tegenstanders van het project.
In bijlage kunt u de argumentatie lezen van:
1. Het gemeentebestuur
2. De actiegroepen en de natuurverenigingen
3. De jeugd van De Panne
4. De bevolking van De Panne
LEES IN DETAIL>>>>>

IMG_7023Raf Versteele is toen een veertiger en in de bloei van zijn carrière. Ingevolge zijn bekwaamheden en welsprekendheid wordt hij één van de meest onderlegde juristen van de streek. Hij wordt ook stafhouder van de balie te Veurne.
Ook politiek heeft hij de wind in de zeilen.
In 1971 wordt hij voor de tweede keer verkozen tot burgemeester (nu alleen CVP met 1.600 voorkeurstemmen) (schepenen: René Berten, Honoré Lehouck en Boonefaas).
In 1976 (met de fusie met Adinkerke) wordt hij voor een derde maal burgemeester, als lijsttrekker van de VDP (lijst van de burgemeester). (schepenen:terug René Berten, Honoré Lehouck maar nu M. Bruynooghe).
Dit is dus een duidelijk bewijs dat zijn toeristische-expansiepolitiek gewaardeerd wordt door de meerderheid van de Pannenoars. In 1973 en 1974 wordt hij zelfs senator als vervanger van Piers uit Oostende. In 1978 staat hij op het lijstje van de kandidaat opvolgers van gouverneur Pierre van Outryve d’Ydewalle (CVP) van West-Vlaanderen.
Ook zien we aan zijn villa in de Prins Albertlaan bezoekers van hoog politiek niveau (Tindemans, De Saeger,…).

IMG_7012

The sky was de limit.
Uit de pers: “..In 1978 hadden de verkavelaars reeds voor 650 MBEF verkocht en men verwachte nog 560 MBEF…”

IMG_7027

Notaris Marc De Simpelaere

De onverdeelde eigenaars waren geslonken tot een 25-tal  maar daarrondheen zweefden nog een 10 tal maatschappijen waar vooral de naam van Louis Claeys (zoon van Leon Claeys in Zedelelgem) en zijn schoonbroer Pol Floré veel terugkeerde.
Maatschapijen:
1. NV PROMIBEL & NV PROMIWEST: hoofdpromotor PROMIBEL met Graaf de Lanoit (familie grootste aandeelhouder van de Bank Brussel-Lambert); ook J.Pollin en fam Blaton; helft kapitaal Louis, Guido en Leo  Claeys de vroegere eigenaars van de Clayson-fabrieken te Zedelgem). Het is PROMIBEL die aangesteld werd voor de concrete realisatie beheer en verkoop van de verkaveling.
2. L’ABRI COTIER uit Jette
3. PANNIBEL (of “Immobilia De Panne” uit 71; afgevaardig beheerder is Louis Claeys)
4. NV Avilo in 72 opgericht met Guy Goossens en Luc Houtsaeger als zaakvoerders. Ook Levecke is beheerder
5. NV Sivac: hotelier Guy Goossens en leraar Levecque vzw
6. IVOR of “instelling voor Ontspanning en Recreatie” in 78 op adres privéclub “L’écailleur” in de Sloepenlaan
7. pvba “Dunnestutte”
8. NV Interstates:
9. Westcab: Verdonck en Florizoone: failliet op 16 mei 79
10. NV Jurisdata (computermaatschappij) in 77 gesticht failliet op 6 juni 79

De nv Jurisdata, en nog een reeks andere informatica-maatschappijen in oprichting, hadden veelal hun zetel op het adres van notaris Marc Simpelare in de Dumontlaan, zoon van notaris Paul.

Ook stond in de verkoopsovereenkomsten van de Westhoek stond dat alle akten verplicht bij notaris Marc Simpelaere moesten gebeuren. Hij werd ook aangesteld voor het uitvoeren van financiële verrichtingen.

Voor het “Vissersdorp” treffen we andere investeerders aan: Julien Verdonck, Alberic Florizoone, Buyse en de NV Expan (uit De Panne). Dus een Pannese groep.

IMG_7029

Marc Simpelare

De notaris speculeerde ook o.a. samen met een Canadese maatschappij. Een notaris mag niet speculeren met geld van klanten en daar is iets mis gelopen.

– In 1979 bij een driemaandelijkse routinecontrole door de Kamer der Notarissen werd een kastekort van een 10 tal MBEF ontdekt wellicht ingevolge interne moeilijkheden bij Jurisdata (gaat failliet op 6 juni 79). Dit werd doorgestuurd naar het gerecht en de bal ging aan het rollen.

 

Woning van Mark De Simpelaere in de Dumontwijk

Woning van Marc Simpelare in de Dumontwijk

 

– Op 30 april 79 werd de notaris opgepakt voor ondervraging en onder aanhoudingsmandaat gesteld. Zijn studie werd verzegeld (alhoewel zijn vrouw Christine enkele dagen later de zegels verbreekt). Beschuldiging luidt: “verduistering van fondsen + valsheid in geschriften in zijn hoedanigheid van openbaar ambtenaar“.
Hij werd pas vrijgelaten begin juli 79. (6 dagen na getuigenis van vader notaris Paul Simpelaere).

– Gedurende die 2 maanden gevangenis heeft het “Hoog Comité van Toezicht” grondig alle financiële transacties van de notaris doorgelicht.
Daar zijn ook stortingen aan burgemeester Versteele opgedoken!
Het gerecht verklaarde dat er “weinig of geen verband” bestaat tussen de zaak Simpelaere – die na 2 maanden voorarrest in vrijheid gesteld wordt-  en de “zaak Versteele” (zie volgend artikel). Het onderzoek in verband met Versteele zou reeds verschillende maanden voor dit van notaris Simpelere aangevat zijn (?). Toch zijn er aanwijzigingen dat beide dossiers raakpunten hebben, maar ze worden gescheiden behandeld.
De betichting van verduistering is bij de notaris grotendeels afgevlakt omdat het “gat” van 10 milj BEF door de vader Paul werd aangezuiverd.
Ook de lening van 6,3 milj die de notaris door tussenkomst van zijn computerfirma “Jurista” bij de Generale Bankmaatschappij had aangegaan werd terugbetaald.IMG_7022Maar midden 1979, 9 jaar na het BPA Westhoek A1, verandert plots de wereld van en rond burgemeester Versteele.

PANNESPROKKELS:

IMG_6948
In het verkiezingsprogramma van CD&V-plus  staat:” ..Van de Markt kan een schitterend en verassend plein gemaakt worden. Mits grondige infrastructurele maatregelen kunnen de mogelijkheden van de markt geoptimaliseerd worden. Weinig badsteden kunnen beschikken over dergelijke open ruimte binnen het commerciële centrum, het is dan ook aan de gemeente om deze gigantischr troef maximaal uit te spelen..
Ook in het “Strategisch Meerjarenplan 2014-2019” is een “Herinrichting Markt” gepland in 2017 (budget: 400.000 €). In gemeenteraad van maart werd een deel van de begroting naar 2015 verschoven. Bedoeling zo snel mogelijk de “muur” af te breken.

Alhoewel de markt momenteel een gezellig pleintje is met druk bezochte terrassen kan alles nog verbeterend worden, ook de muur, fontain en frietkot (inc. rookaftuiging + ingang). Maar oppassen, niet zomaar 1 essentieel stuk afgebroken zonder dat dit past in een algemene VISIE. Het is niet omdat er een paar nadelen zijn (plaats voor podium bij optredens, geen plaats voor grotere ijspiste…) dat het dagelijks gebruik moet afgeschaft worden. Muur weg betekent veel banken want die muur wordt zeer frequent gebruikt door senioren, friet-eters, speelde kinderen….enz. Ook het verdwijnen van de achterliggende rij lindebomen zou het uitzicht en de gezelligheid drastisch veranderen.
Vandaar OK, maar eerst moet de “globale nieuwe visie” van het plein vastgelegd worden alvorens één van de werken vooruit te schuiven. Dus EERST ontwerper aanstellen en visie goedkeuren door gemeentebestuur en omwonenden. Dan pas bouwvergunning.

– Ieder jaar maakt DE BLIEDEMAKER hier reclame voor het jaarlijks toneel ten voordele van  het Woon- en Zorgcentrum (WZC) Sint-Bernardus. Dit jaar iets anders nl Italiaans Buffet. Om activiteiten voor de bewoners te helpen financieren en ook geregeld nog een aankoop te kunnen  vragen zij u om zaterdag 18 april naar het toneel dit feest te komen. Wij gaan alvast!.IMG_7061

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Gemeente Politiek, Geschiedenis, Natuur. Bookmark de permalink .

16 reacties op De Groene Gordel van De Panne_10

 1. Luc De Decker zegt:

  Zeer sterke, hoogst interessante reeks!

 2. noelhoste zegt:

  Verzwakkende interesse? Toch niet bij wie echt met De Panne en zijn natuurdecor bezig is. Ikzelf kijk alweer uit naar het vervolg… het lijkt nu zelfs spannend te worden!

 3. Leonard Guillierme zegt:

  neen, niet te veel tekst
  hoog interessant
  doe maar gewoon verder

  zit als kortrijkenaar al meer dan 30 jaar met tweede vebrlijf in de westhoek

  alle artikels die u publiceert zijn interessant
  proficiat

 4. Proficiat met al deze gegevens van die bewogen tijd, zeer interessant.

 5. philippe zegt:

  hoogst interessant José, weer wat bijgeleerd en een artikel dat beide kanten bekijkt. Er zijn ongetwijfeld fouten gemaakt door Versteele, maar wie maakt dien niet? Het was in elk geval een Burgemeester met een visie op de toekomst van zijn gemeente.

 6. jacqueslecleire zegt:

  Mooi en heel interessant José !

 7. Monique Renders-Degimbe zegt:

  Heel goed Jose, in de periode 1971-1988 was ik uitbaatster “Sportcentrum” (later Vivaldi nu Hotel Aan Zee) en heb het allemaal beleefd.

 8. PatrikVerledens zegt:

  Ik heb recent een 2de verblijf gekocht in De Panne en ik vind je artikelen heel gevarieerd en boeiend. Als je ergens ‘nieuw’ gaat wonen dan vind ik het belangrijk om ook te weten waar je woont en dat wil ook zeggen iets afweten van de geschiedenis, de natuur, de plannen ….van je nieuwe omgeving. Door jouw artikelen krijg ik daar beter zicht op.Bedankt.

 9. Bert zegt:

  Wij komen al meer dan 30 jaar naar De Panne, had al veel over de problemen bij de aanvang van de verkaveling gehoord maar nu weet ik eindelijk wat er gebeurt is. Bedankt José.
  Hopelijk stopt het bouwen nu. Alhoewel ik bang ben voor nieuwe hoogbouw thv vakantiecentrum Wielingen.

 10. belinda zegt:

  Sterke, interessante verhalen!
  Wat een gedoe zeg, rond die Burgervader en de notaris ……macht, hé!
  Bedankt José

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.