Nieuwe/vernieuwde handelszaken (vervolg van andere jaren)

IMG_6685

Grondige vernieuwing van de zaak ACOU

Traditiegetrouw publiceert DE BLIEDEMAKER op de vooravond van Pasen de foto’s van enkele nieuw geopende handelszaken in De Panne. 

Reeds sinds een 8 tal jaar worden dergelijke lijsten opgemaakt in DE BLIEDEMAKER .

In 2015 zijn er slechts een 6-tal nieuwe  handelszaken bijgekomen (hopelijk heb ik geen vergeten)
In 2014 17 zaken 
In 2013 16 zaken
In 2012  9 zaken
In 2010  6 zaken
In 2009 25 zaken en vervolg
in 2007 39 zaken
In 2006 23 zaken en vervolg
Uit bovenstaande cijfers is duidelijk dat we terug in de situatie van het crisisjaar 2010 zitten. Vanaf 2010 valt op te merken  dat er een meer dan halvering is van de nieuwe winkels welke bijkomen in het begin van het seizoen  t.o.v. vòòr de crisis. Na de aanleg van de nieuwe Zeelaan was er  terug een verbetering. Maar dit jaar terug slecht!
De acties van de nieuwe dienst in de gemeente “Lokale Economie” heeft blijkbaar nog geen concrete vruchten afgeworpen.

IMG_6683

Brasserie Locka’s Bar (hoek Sloepenlaan-Nieuwpoortlaan)

Vooral het gedeelte Zeelaan-Bad tussen de Sloepenlaan/Nieuwpoortlaan is stilaan zich aan het herpakken. De handelspachten zijn er gedaald maar toch blijft het nog verder moeilijk voor een kleine handelaar. Dit is niet alleen een Pannes verschijnsel maar ook in de naburige gemeenten (Veurne, Koksijde..).
Het is verkeerd om de winkels te laten uitzwermen. Beter winkelcentrum concentreren. Daarom heeft de gemeente in zijn nieuwe “bouw verordeningen” onderscheid gemaakt tussen Commerciële zone A en Commerciële zone B. Lees Pannesprokkels onder>>>>.
Hetgeen vooral nodig is in de Zeelaan zijn wat meer eetwarenwinkels. Dit brengt veel beweging mee (zoals nu in het gedeelte Zeelaan-bad hts Julien Demolderlaan en de Markt.

Nochtans daar werd de eerste vergunningsaanvraag voor een Lidl in Résidence Marie eerst door het gemeentebestuur afgewezen omdat de mobiliteitstudie ontoereikend was.               MAAR LIDL KOMT TOCH!

IMG_7002

Brasserie Bernouki op de plaats waar vroeger restaurant Filet de Sole eind 2014 verhuisd naast het rest de Fox)

IMG_7073

Kledingszaak Brax (recht over de kerk waar vroeger Agence Mulier)

IMG_7074

Hier komt een ijssalon

image

Nieuwe nachtwinkel: hoek Geitenweg-Duinkerkelaan

Winkel breiwol in de Duinkerkelaan

Speciaalzaak “Fil Boutique” in de Duinkerkelaan (breiwol, breinaalden en breiboeken)

PANNESPROKKELS:

Komende zondag  “Groene Gordel” wandeling van op de wandelkalender van de gemeente. Ongeveer hetzelfde traject als destijds burgemeester Versteele: 15 km zonder buiten De Panne te komen
Meer uitleg + uitvergrootbare kaart>>>>
Deze  Groene Gordel dagwandeling gaat door op Paaszondag,
Vertrek om 10 uur op het Canadezenplein.
Gids: José Decoussemaeker= DE BLIEDEMAKER
Geen botten nodig. Wel picknick want ’s middag rusten in DE NACHTEGAAL waar we drank kunnen aanschaffen. Om 4 uur PICON aan de Mol.
brevet-groene-gordel– In het verkiezingsprogramma van CD&V-plus  staat:” ..Van de Markt kan een schitterend en verassend plein gemaakt worden. Mits grondige infrastructurele maatregelen kunnen de mogelijkheden van de markt geoptimaliseerd worden. Weinig badsteden kunnen beschikken over dergelijke open ruimte binnen het commerciële centrum, het is dan ook aan de gemeente om deze gigantische troef maximaal uit te spelen..

IMG_6948

Ook in het “Strategisch Meerjarenplan 2014-2019” is een “Herinrichting Markt” gepland in 2017 (budget: 400.000 €). In gemeenteraad van maart werd een deel van de begroting naar 2015 verschoven. Bedoeling zo snel mogelijk de “muur” af te breken.

Alhoewel de markt momenteel een gezellig pleintje is met druk bezochte terrassen kan alles nog verbeterend worden, ook de muur, fontein  en frietkot (inc. rookafzuiging + ingang). Maar oppassen, niet zomaar 1 essentieel stuk afgebroken zonder dat dit past in een algemene VISIE. Het is niet omdat er een paar nadelen zijn (plaats voor podium bij optredens, geen plaats voor grotere ijspiste…) dat het dagelijks gebruik moet afgeschaft worden. Muur weg betekent veel banken want die muur wordt zeer frequent gebruikt door senioren, friet-eters, spelende kinderen…enz. Ook het verdwijnen van de achterliggende rij lindebomen zou het uitzicht en de gezelligheid drastisch veranderen.
Vandaar OK, maar eerst moet de “globale nieuwe visie” van het plein vastgelegd worden alvorens één van de werken vooruit te schuiven. Dus EERST ontwerper aanstellen en visie goedkeuren door gemeentebestuur en omwonenden. Dan pas bouwvergunning (verkorte methode zonder “openbaar onderzoek”?)

– Ieder jaar maakt DE BLIEDEMAKER hier reclame voor het jaarlijks concert ten voordele van  het Woon- en Zorgcentrum (WZC) Sint-Bernardus. Dit jaar iets anders nl Italiaans Buffet. Om activiteiten voor de bewoners te helpen financieren en ook geregeld nog een aankoop te kunnen doen  vragen zij u om zaterdag 18 april naar dit feest te komen. Wij gaan alvast!.IMG_7061

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Toerisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op Nieuwe/vernieuwde handelszaken (vervolg van andere jaren)

  1. Wim Mortier zegt:

    In Adinkerke, deelgemeente van De Panne, is de feestzaal van het groot Moerhof eveneens grondig aangepakt. Dat werd vorig jaar al meegedeeld in de bliedemaker, maar blijft vermeldenswaardig in de jaarlijkse rubriek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.