Nog veel erfgoed in De Panne

DSC_0136

Aan de Lidl kijken naar de gevels in de Zeelaan

Donderdagnamiddag hebben een 20-tal NEOS leden deelgenomen aan een gidsbeurt dwars door De Panne (vanaf de Toeristische Dienst naar Villa Select op de Zeedijk).  Het weer was zwoel en toch was de interesse groot.

De vlag hangt uit bij Josiane Ghysbrecht (villa Beau Séjour)

De vlag hangt uit bij Josiane Ghysbrecht (villa Beau Séjour)

De bedoeling was de fierheid aan te kweken bij de senioren over de erfgoedpareltjes in hun  gemeente. Niet moeilijk om te raden welke thema’s aan bod kwamen: de Dumontwijk, de Zeelaan-Bad en de Houtsaegerwijk. Alleen in het stukje Zeelaan tussen de Julien Demolderlaan en de Markt hadden we wat last van de vele vakantiegangers; voor de rest van de wandeling alles via kleine rustige straatjes. Volle seizoen en toch een rustige slentertocht. Welke kustgemeente heeft immers een duin midden in het centrum van hun gemeente? Zondagmorgen is het er zelfs gezamelijke ontbijt.

DSC_0102

Wel oppassen voor de slechte klinkers!

DSC_0099

Jeanne Laplace (93j)  heeft ons toegewuifd vanuit haar villa ‘Nadiejda” (of Nadezhda = “de hoop” in het Russisch) gebouwd door architect Ernest Acker, dezelfde architect als van het Koloniaal Museum te Tervuren

DSC_0103

Het Duinpark Kykhill: 9.200 duivenstruiken geplant, 10 soorten + zeer veel helm. Weinig onderhoud en geen water nodig. Vooraan gras wel veel te besproeien.

Het Duinpark Kykhill: 9.200 duinenstruiken geplant, 10 soorten + zeer veel helm. Weinig onderhoud en geen water nodig. Vooraan gras wel veel te besproeien.

DSC_0122

Voor DE BLIEDEMAKER de mooiste villa van De Panne (arch. Louis Legein)

We zijn ook aan de villa van Joseph Olivier gepasseerd, penningmeester van NEOS. Villa "Hooghe Dune" de 5 de top van de Dumontwijk

We zijn ook aan de villa van Joseph Olivier gepasseerd, penningmeester van NEOS. Villa “Hooghe Dune” de 5 de top van de Dumontwijk

Met grote fierheid werden enkele mooie restauratiewerken getoond die nog altijd doorgaan om de wijk op te waarderen. Het lijkt aanstekelijk. De ene ziet het van de andere en de inbreng van “Onroerend Erfgoed” is zeer bevorderend. Voor hen is kwaliteit primordiaal.

Mooie werven op onze tocht

Mooie werven op onze tocht

Foto van eigenaar die een bad neemt tijdens de restauratie op het dak van villa Les Sablines (boven rechts)

Foto van eigenaar die een bad neemt tijdens de restauratie op het dak van villa Les Sablines (boven rechts)

 

 

Toch zijn er nog achterblijvers maar zolang de 40% restauratie-subsidies vlot toegekend worden benen die vlug bij. Want hoelang nog?

DSC_0127
Het resultaat is dat de prijzen in de wijk hoog blijven in tegenstelling tot de Westhoekverkaveling waar de villaprijzen in vrije val zijn.
Alhoewel normaal de villa’s vlug verkocht worden toch enkele te koop
Daarbij moet nog een aanzienlijk bedrag voorzien worden om de villa in te richten voor modern comfort.

5322216_1

Villa Suécia (Halmenstraat 3) 530.000 €

5871735_1

Villa Leeuweriken (Visserslaan 23) 499.000 €

Eén van de mooiste troeven van de wijk is het stratenplan. Hoe heeft de ontwerper hiervan aanvankelijk zijn straten geïntegreerd in de duinen? Hoe zal dit de komende jaren terug gereconstrueerd worden i.v.m. de herinrichting door de gemeente (in quasi geheel de Dumontwijk komen nieuwe riolen). Waar terug klinkers, waar niet? Hoe de zijkanten van de straat terug duinkarakter geven? Waar nog bomen en hagen zodanig dat het zicht naar de historische villa’s gewaarborgd blijft? Hoe inrichten als woonerf? Parkeren beperkt via parkeerhavens?

Er zal de komende jaren nog veel veranderen in de wijk. Ook de 2 grote villa’s van schepen Bram en schepen Christophe zitten in de administratieve pipeline van “Onroerend Erfgoed”. De houten zitbank rechtover het Albert Dumont monumentje zal zeker verdwijnen en nog meer…Untitled-10Een tweede topic was de gevels in de Zeelaan. Nadruk werd gelegd dat men in de Zeelaan niet steeds naar de architecturaal storende winkels moet kijken maar hogerop, naar de uniek mooie gevels, welke nu alle waardevol gerestaureerd zijn. Geen enkele badplaats heeft zo’n mooie Zeelaan als De Panne. Ook de mooie bocht volgens de plannen van Albert Dumont is uniek. Nu resteert nog de ontsluiting van de Onze Lieve Vrouwe Kerk geïntegreerd met het Kerkplein. Blijven de loskomende tegeltjes in het straatgedeelte? Asfalt of sierbeton? Ook hier heeft “Onroerend Erfgoed” zijn zeg, want de Westelijke kant van de Zeelaan is ook Dumontwijk.

DSC_0145

Mooi arch. Louis Legein gevels

Het derde topic van de wandeling was de Houtsaegerwijk. We waren blij van in de Barkenlaan terug de rust teruggevonden te hebben van de Dumontwijk. Ook hier zeer mooie architectuur meestal van een latere periode nl het Interbellum. Hopelijk zal het GRUP in ontwerp vermijden dat architecturale misvattingen zoals de “Val Joli” nog gebeuren in deze mooie wijk. Ode werd ook gegeven aan de Pannese architect Louis Legein.

Secretaris en koorleidster Gemma Dubois voor haar villa

Secretaris en koorleidster Gemma Dubois voor haar villa (music in the air)

Eén van de nog enige resterende Dumontvilla's in de Houtsaegerwijk

Eén van de nog enige resterende Dumontvilla’s in de Houtsaegerwijk

De meeste bovenstaande foto's zijn van Will Vandersteen

De meeste bovenstaande foto’s zijn van Will Vansteene

Toch waren we blij aan te komen aan de mooi gerestaureerde Villa Select met chic interieur.  Het was rond 4 uur en intussen geweldig warm geworden. De air-conditioning en de Orval waren welkom maar toch zijn er een deel van de groep verdwenen die liever met hun voetjes in het zand op een banaal toeristisch terras gingen.

 

PANNESPROKKELS:

Untitled-1Onlangs waren we allen aanwezig (19 juni) op de ouverture van zijn nieuwe zaak.  Een  kort verslag over opening van zijn nieuwe brasserie Zie foto’s onder Pannesprokkels>>>>

Op “facebook DE BLIEDEMAKER ” waren woensdagmorgen reeds meer dan 160 rouwbetuigingen (en 20.594 views) Lees>>>

Uitvaartdienst op dinsdag 18 aug om 10 uur in de Sint-Audomarus-Kerk te Adinkerke

11866311_919410778130906_6483135468871181921_n

onbijt-in-het-park

Ontbijt in het Park. Gezellig ontbijten in het park en genieten van een muziekje door Krokmesjeu. Breng je eigen ontbijt mee of bestel een lekker ontbijt via Toerisme. Drank wordt u aangeboden door Toerisme De Panne. Ontbijten bestellen aan de balie van Toerisme De Panne voor 12 augustus. (€5,00/kind, €10,00/volwassene).
Geniet van DE BLIEDEMAKER van de 2 vorige jaren
Bekijk 2014>>>
B
ekijk 2013 gecombineerd met inhuldiging Lees 2013>>>
Z
EKER KOMEN. HET ZAL DROOG ZIJN EN ER ZIJN NORMAAL OOK TAFELS

– Eindelijk zekerheid over de rol van onderstaande constructie naast het uitkijkplatform in het Duinpark.

IMG_7455Aanvankelijk dacht ik op een stenen reservoir om regenwater op te vangen van het dak (bodem gesloten en waterdicht). Blijkbaar is het een grondwaterreservoir. Dit water werd van tijd tot tijd met een handpomp een de steenput beneden naar boven geperst via een lange waterbuis. De 2 steenputten beneden langs de Thiriarweg stonden dicht bij het freatisch niveau van het duinwater (oorspronkelijk regenwater). Gehoord via ooggetuigen van destijds.

Foto met Will Tura genomen op de VIP receptie na zijn optreden. Vlnr: Fanny (zus van Kathy), kathy, will, en katrien van toerisme

Mooie foto met Will Tura genomen op de VIP receptie na zijn optreden.
Vlnr: Fanny (zus van Kathy), Kathy, Will, en Katrien van toerisme

 

 

Advertenties

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

6 reacties op Nog veel erfgoed in De Panne

 1. Godfried Onraedt zegt:

  Héél mooie en educatieve wandeling voor NEOS. Dank aan jou, José, om professioneel een duidelijke uitleg aan onze leden te geven over de architecturale waarde van onze Dumontwijk. Dat nadien enkele top-bestuursleden onze groep verlieten om een terrasje te doen naast de geplande en voorziene horecazaak nemen we er maar bij. NEOS heeft momenteel 320 leden en is één van de meest succesvolle verenigingen van De Panne. Iedereen vanaf 55 jaar kan lid worden? even met één van besttursleden in verbinding komen…! Met dank vanwege Chrisje Hoorelbeke, wandelverantwoordelijke.

 2. Monique Renders-Degimbe zegt:

  Villa in de Visserslaan : de leeuwerikken (oorspronkelijk les allouettes maar vertaald door de moeder van de huidige eigenaars)

 3. noelhoste zegt:

  Een van de wandelingen die door de toeristische dienst wordt aangeboden en de architecturale rijkdom van onze gemeente als onderwerp heeft, is de themawandeling ‘Architectuur aan zee’. Deze wandeling ging in het voorbije seizoen reeds drie maal door en werd telkens door ruim 30 geïnteresseerde mensen bijgewoond. Bij deze tocht gaan we op zoek naar de rijke art déco erfenis van De Panne. We bezoeken enkele hoogtepunten in de Dumontwijk, bekijken een reeks bijzondere gebouwen in de Zeelaan en doorlopen dan de straten in de Houtsaegerwijk die hoofdzakelijk in het interbellum werden bebouwd. Hier staan we ook even stil bij de geschiedenis van het RK hospitaal ‘L’Océan’, dat in het hart van deze wijk heeft bestaan. Het publiek reageert onveranderlijk verrast en enthousiast op de mooie en/of bijzondere zaken waarmee we hen confronteren, en dat verklaart misschien wel het blijvende succes van deze wandeling. De deelnemers blijken vooral toeristen en tweede verblijvers te zijn, ook uit naburige kustgemeenten.

  Noël Hoste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.