Nieuwe Zeezegening met hulde aan overleden vissers. Vervolg 1

imageIn een vorig artikel werd reeds aangekondigd dat dit jaar op 3 juli terug  een Zeezegening zal georganiseerd worden op ons strand. Organisatie de Pannevissers (YCDP) met een stoet via de Zeelaan en een mis in de Koninklijke Kapel bij de Paters. Dit mede zij de steun van de Toeristische Dienst. Dus geen zeezegening meer in/buiten de Sint-Pieterskerk met Pannekermis. De klassieke datum, nl de zondag na naamfeest van de visserspatroon de Heilige Petrus en de Heilige Paulus op “Vissjersmesdag” nl. 29 juni, kan niet want dan zeewijding te Oostduinkerke.  Deze hervatting zal vooral in het teken staan van de herdenking van onze “Overleden Pannevissers op Zee”.

image In onze vissersgeschiedenis moeten we 2 perioden onderscheiden. Vooreerst de IJslandvaarders op zeilschepen voornamelijk in de 19 de eeuw. Maar na WO I is er veel veranderd. Er kwam geen schuilhaven in De Panne waardoor vele van onze vissers verhuisden naar Nieuwpoort en vooral Oostende. Desalniettemin zijn in deze naoorlogse  periode ook een groot aantal vissers op zee overleden afkomstig uit De Panne.
In dit artikel brengen we vooral hulde aan onze IJslandvaarders. In volgend artikel zal de hulde gaanover de overleden vissers vooral door zeemijnontploffingen.

Eerst wat geschiedenis over de periode “IJslandvaarders”

Vroeger waren de vissers van Depanne/Adinkerke allemaal familie van elkaar. Of ze nu in den Oosthoek (Kerkepanne), de Pannewijk (’t Dorp), de Duinhoek, de Zwartenhoek of ’t Veld woonden, het maakte niet uit. Ze hadden het hard om te overleven met grote families in kleine vissershuisjes. Veelal grote armoede en ellende en daarbij een zeer gevaarlijk beroep (o.a. ingevolge  IJslandvaart). Ze hadden quasi allemaal familieleden die achtergebleven waren op zee. Deze familienamen komen natuurlijk nu nog frequent voor in onze gemeente.
Vele van de huidige echte Pannenoars zijn afstammelingen van die vissers.

Pas rond 1870 is er verandering gekomen mede door de opening van het station van Adinkerke. Dan werden in De Panne Dorp de eerste 4 hotels gebouwd. De aanloop naar het toerisme was gestart. Van dan af verbasterde ook het bestand familienamen.

In het kader van de nieuwe zeezegening op 3 juli 2016 hebben we een lijst opgesteld van de namen van deze vissersfamilies. We hebben 2 periodes onderscheiden.
De zuivere vissersgemeenschap vóór WO I: nl de 19de eeuw met nog veel IJslandvaarders op zeilschepen. Daarna de moderne vissersgemeenschap na WO I waarbij veel Pannevissers uitgeweken zijn naar Nieuwpoort en vooral Oostende.

In die eerste periode hebben ongeveer een 100-tal verschillende namen van IJslandvaarders gehad in De Panne/Adinkerke. Daarvoor kunnen we terecht bij de 2 dikke boeken van Johan Depotter. Hij stelde een beschrijving op van meer dan 970 Vlaamse IJslandvaarders die tenminste 1 keer aanmonsterden voor een reis naar IJsland aan boord van een Duinkerkse of Grevelingse galette.
Door het feit dat de meeste vissers één of meermaals hebben deelgenomen aan de IJslandcampagnes is deze lijst representatief voor de namen van onze Pannevissers. De gewone kustvissers waren immers meestal gewezen IJslandvaarders die met het aldaar verdiende geld een eigen P-bootje kochten.
Uit de volledige lijst hebben wij een extract gedistilleerd voor De Panne/Adinkerke : nl

292 IJslandvaarders uit De Panne waarvan er 31 gestorven zijn op zee (=10%).

Voor gans de kust zijn er 129 niet teruggekomen. (Zie hierboven foto van de herdenkingskolom vooraan het NAVIGO Museum)
Er zijn ongetwijfeld nog enkele vissers meer gestorven in deze periode want de zuivere kustvissers die nooit naar IJsland gereisd hebben zijn niet opgenomen in deze lijst. Voor onze kust zijn ook vissers omgekomen o.a. in stormweer.

Lijst gesorteerd op Naam van de familie: Lees>>>
Lijst gesort. op Aantal leden met dezelfde familienaam: Lees>>>

De families Lambrecht en Viaene zijn de kampioenen voor de meeste IJslandvaarders met dezelfde familienaam nl 10 (niet noodzakelijk directe familie). Meerderen hebben meer dan 1 tocht ondernomen.
In de volgende familienamen zijn er minsten 5 IJslandvaarders geweest: Lambrecht, Viaene, Maes, Vanhove, Verbanck, Vileyn, Calcoen, Popieul, Zwertvaeger, Blondé, Dewitte, Lambregt, Vanhoutte, Beyen, Brysse, Gonsaeles, Legein en Lenaers (in volgorde van het aantal)

Link naar WIKI met de bronnen Lees>>>

Meer over de IJslandvaart: lees artikel van Bert Bijnens>>>

PANNESPROKKELS:

Ga naar facebook en zoek op De BLIEDEMAKER

 

 

 

 

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.