Camiel Vanhoucke en DE BLIEDEMAKER

dsc03036

Op vrijdag 28 oktober is Camiel Vanhoucke vredig ingeslapen op de leeftijd van 84 jaar. Camiel was een trouwe lezer van DE BLIEDEMAKER en hij reageerde dikwijls.

Van nature positief maar toch kritisch.

WE ZULLEN ONZE DORPSWIJSHEER MISSEN!

1250585

vanhoucke

Getuige van de grote sympathie die Camiel genoot, was de meer dan volle Sint-Pieterskerk zaterdag voor de uitvaartplechtigheid. Hij was immers een zeer sociaal persoon. Hij was reeds lid van het plaatselijk bestuur van het Davidsfonds sinds 1960 en vanaf 1964 (!) tot heden (!) was hij de ‘verantwoordelijke voor de boekenbedeling’. Vandaar een lovende toespraak door de huidige voorzitter Jaak De Muelenaere. Daarna enkele levensbeschouwende elementen van Camiel door zijn beste vriend en collega Frank Verschoore.
Camiel was een integer onderwijzer. Hij kon goed schrijven en had daarnaast vele teken- en schildertalenten. Hij kon intens genieten van wandelen in onze mooie natuur.

Blijk van zijn kritische geest zijn de zeer vele reacties van Camiel op DE BLIEDEMAKER waarvan hieronder een bloemlezing (vanaf de laatste 5 jaren). Meerdere van zijn suggesties zijn intussen gerealiseerd.

Camiel heeft geen gebruik gemaakt van facebook waar veelal grof gereageerd wordt. Ook geen “klagen en zagen” in de reacties van Camiel maar steeds hoopvol en toekomstgericht. Om zijn filosofische voorstellingen te ondersteunen gebruikte hij graag citaten van bekende personen. Camiel was zeer bekommerd over onze mooie natuur en zijn toegankelijkheid. Ook veilige fietspaden lagen hem nauw aan het hart. We zagen hem immers zelf dagelijks op zijn fiets.
En natuurlijk kon hij, als oudste Davidsfondser van De Panne, het  niet verkroppen dat het burgemeester en schepencollege meestal straalden door hun afwezigheid op de 11 juli-vieringen.

(Sorry dat onderstaande “fotokopieën” niet altijd aansluiten. Dit is omdat de schermvoorstellingen langer zijn dan de fotohoogte. Dus soms wat verder lezen). Het zijn alle reacties op blogartikels van DE BLIEDEMAKER. Dit kunt u lezen in de kolom na te reacties. Via de zoekfunctie rechts boven op DE BLIEDEMAKER kan je zeer gemakkelijk de integrale tekst opladen. De tekstjes in aanhalingstekens onder de “fotokopieën” zijn Camiel’s woorden.)

img_2365

Camiel steunde de voorstellen van DE BLIEDEMAKER om wandelpaden IN de Houtsaegerduinen. Hij was ook voorstander van gescheiden zones voor wandelaars en kinderautootjes op de Zeedijk

 

img_2364

Meermaals uitte hij zijn ontevredenheid uit over de integrale afsluiting van de Krakeelduinen.

 

img_2363

Zijn bezorgdheid over de netheid van de nieuwe Zeelaan was groot

 

img_2362

Houdt van combinatie poëzie en kunst, hetgeen hijzelf ook beoefende. Waarom is de Cabourweg niet geasfalteerd?

img_2361

Looft de poëtische teksten van Noël, Willy en Johan bij hun deelname aan de Davidsfondswedstrijd “De Panne-Adinkerke wordt verteld”

img_2360

Camiel gebruik graag mooie citaten.

img_2359

Zijn terugkerende bekommernissen over veilige fietspaden. Ook weer mooie citaten. Bemerk zijn voorstel voor de Noordhoekstraat, is gerealiseerd

img_2358

“..Ik ken de dossiers niet, maar, zoals je ziet, ik blijf wel “curieus”. En nieuwsgierigheid houdt de geest jong (zo denk ik)..”

img_2357

Nog een deugddoend stukje cathechismus rond het getal 7

img_2356

“Jacques De Backer; aangespoeld maar gelukkig niet verdronken”. Hoopt op een “Groot Politiek Debat” dat geen gebekvecht wordt, maar een debat tussen beschaafde mensen.

img_2355

“”’Weet niet welk “pietje precies” het rekenfoutje op de Spiraal van Fibonacci heeft opgemerkt, maar van mij moet dat niet weggewerkt worden…”

img_2354

Camiel kon Willy Zoete zijn stijdlust opwekken. “…het is niet mijn stijl, maar ons Heer moet zijn getal hebben. Gelukkig maar…”. Camiel kon ook mooi vertellen over zijn kind-oorlogsjaren te Wulpen. Dat heeft hij ook onlangs zeer mooi gebracht in “Getuigenissen over WO II”. Hij heeft er ook een mooi boekje over geschreven (maar heb het uitgeleend)

img_2353

“… Plots ging een vinger de lucht in: “Meester, ik kan niet schrijven, want mijn inktpot is vervroren…” Dat waren nog eens winters!..”. “…Dat men op gezegende leeftijd niet meer verandert van mening? Sommigen zijn inderdaad vastgeroest, maar met mijn beetje gezond verstand dat ik heb meegekregen van mijn vader, toets ik alle informatie die op mij afkomt zoveel mogelijk aan haar waarheidsgehalte, en zo nodig zal ik ‘mijn’ waarheid bijstellen. Nooit te oud om te leren? Ik tracht alvast die spreuk in ere te houden…”

img_2352

“…“Festival aan zee.” Eindelijk eens een festival met een Nederlandstalige naam! Ik weet niet wie hier voor verantwoordelijk is, maar hij heeft alvast mijn zegen… En voor alle duidelijkheid; ik heb niets tegen het Engels als internationale communicatietaal, maar moeten wij daarom ons eigen mooie Nederlands verwaarlozen ?…”

img_2351

“…Ik was er ook (in de Vischjersmesse) en ik vond er precies iets in van de oorspronkelijke, authentieke kerk. Toen de eerste volgelingen van die vreemde, charimatische man uit Galilea samen kwamen in de jaren na zijn kruisdood. Ze vertelden elkaar van zijn boodschap van “elkaar gaarne zien en hulp aan zieken en minstbedeelden”. Een boodschap die inging tegen de toen heersende mentaliteit van “het recht van de sterkste””. Helaas, later werd die boodschap verpest door zeer geleerde, maar wereldvreemde theologen. Maar in de daarop volgende 20 eeuwen stonden regelmatig mannen (en vrouwen!) op,die door hun woorden en daden verwezen naar de oorspronkelijke boodschap, een boodschap, die jammer genoeg vaak werd ondergesneeuwd door vreemde en onbegrijpelijke richtlijnen en dogma’s, die de huidige West-Europese mens niet zozeer niet wil,maar niet kan begrijpen. Of de huidige katholieke kerk de geloofwaardigheid zal herwinnen, om de oorspronkelijke boodschap in een voor de moderne mens begrijpelijke taal om te zetten, is zeer de vraag. Mijn glazen bol geeft geen antwoord. Oef!…Na dit commentaar voel ik me wat als”een alternatief parochieblad” en of dit past in het concept van de “Bliedemaker”, daar moet José in zijn wijsheid over oordelen…”

img_2350

Hoe pakt Camiel de tweede-verblijvers aan die nog geen Nederlands kennen?

img_2349

“…En intussen woon ik al meer dan 50 jaar in De Panne en zou nergens anders willen wonen. Zo slecht kan het er toch niet zijn… En voor de rest, Willy (Zoete), verlies je strijdlust niet, maar niet overdrijven. Want voor wie té luid roept , stopt men de oren…”

img_2348

Bovenste tekst is van Willy Zoete

img_2347

“..En wat de Verenigde Staten denken te bereiken met een militair ingrijpen, is mij een raadsel. Eens goed met de spierballen rollen zeker. Maar of het iets zal oplossen ? Alleen maar erger maken vrees ik…”

img_2346

Camiel is blij met de Maerebrug en de ondertunneling van de autostrade voor het nieuw fietspad. Alle verbindingen zijn nu ook uitgevoerd

img_2345

Weeral over fietspaden. (sommige knelpunten zijn intussen opgelost)

img_2344

“…Ik probeer te volgen, maar, helaas, mijn ouder wordend brein werkt nog wel, maar steeds meer op “ralenti”. Maar we doen ons best…”

img_2343

“…Waarschijnlijk is De Panne één der zeldzame gemeenten in Vlaanderen, waarbij het schepencollege niet vertegenwoordigd is op het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Of heb ik niet goed gekeken? Bij mijn weten ligt De Panne toch in Vlaanderen…”

img_2342

Camiel heeft begrip voor de pragmatische oplossing van schepen Johan Blieck i.v.m. de Noordhoekstraat. Hij schrijft “…sommige instanties willen vooral hun eigen bestaansrecht bewijzen, door zo lang mogelijk “contrarie” te zijn. ..”

img_2341

Camiel vindt het uitpluizen van de eerste plannen van de Kerkepanne door DE BLIEDEMAKER “…En dat door iemand, die van opleiding ingenieur is. “Straffe kost” is dat!…

img_2340

Toen zuster Elisabeth 100 jaar werd verwees Camiel naar volgend citaat “,,,“Roeping” Zuster…zal nooit haar naam vermeld zien. Maar elke ongewassen aap, die met een bord: dat hij voor dit of tegen dat is, het verkeer verspert, ziet ’s avonds reeds zijn smoel op de teevee. Toch goed dat er een God is…”

img_2339

Camiel ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van DE BLIEDEMAKER in september 2015: “…Niet denken aan stoppen José. “Curieus” blijven houd je jong van geest. En het soms tegenpruttelende “lijf” volgt. Goed geweten…”

De waren de voorlaatste “reacties” van Camiel op DE BLIEDEMAKER.
De allerlaatste dateert van 19 januari 2016 (dus veel minder reacties in 2016)

Camiel was de dorpswijsheer van De Panne.
Vaarwel Camiel
DANK U

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Evenement, Varia. Bookmark de permalink .

5 reacties op Camiel Vanhoucke en DE BLIEDEMAKER

 1. Johny Recour zegt:

  Camiel Vanhoucke herinner ik mij als één van de jonge onderwijzers die samen met Frank Verschoore toekwam in de meesterschool Sint Aloyisius toen ik in het 5e studiejaar zat bij Meester
  Calcoen (of was het al het 6e bij Meester Bruneel senior ?). Meester Verschoore gaf toen het 1e studiejaar en Meester Vanhoucke het 2e. Dat moet het schooljaar 1958-59 geweest zijn (of 59-60).

 2. Jan Vanhoucke zegt:

  Bedankt om de reacties van mijn vader te bundelen.
  Het is een mooie bloemlezing vol herinneringen aan een vader en Pannenaar met een kritische geest vol van relativeringsvermogen en een vleugje humor op zijn plaats en dit tot op de laatste ogenblikken van zijn leven.

 3. noelhoste zegt:

  Camiel begon in 1957 in de knechtenschool, dacht ik, toen ikzelf bij meester Morlion zat. Later in 1963, toen ik in het hoger middelbaar in het college van Veurne zat, werd het Sint-Pieterscollege opgericht en kwam ik er terug als KSA leider. Toen heb ik hem beter leren kennen. En nog veel later, toen we met DepanneBlogt bezig waren, heb ik vele gesprekken met hem gevoerd over onze duinen, en fotografie. Hij reageerde trouwens regelmatig op onze blogs. En daarbij leerden we hem inderdaad kennen als een bedachtzaam man, met brede interesses, en steeds weer klaar om zijn mening neer te schrijven zonder te kwetsen. Ik bewaar goede herinneringen aan de man.

 4. Johny Recour zegt:

  Noël, voor zover ik mij herinner zat je een jaar hoger dan ik, Ook in het College waar je Latijn-Wiskunde deed en ik Latijn-Grieks. Jij werd KSA man, ik VVKSer, maar beiden hebben we Hugo
  Moerman zaliger gekend en nog zoveel andere al dan niet aangespoelde Pannenaars. Daarom ook
  wanneer onze gemeenschappelijke kennis/herinneringen niet worden overgedragen zijn ze waardeloos.

 5. Nele Vanhoucke zegt:

  Wat een mooi eerbetoon aan mijn vader,zijn mening delen met anderen gaf hem veel voldoening,,dat ei moest regelmatig gelegd worden…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.