Michiel Hendryckx en Frankrijk

Aan de ingang van de expositie

Michiel Hendryckx, geboren Pannenoar stelt momenteel zijn foto’s van Frankrijk tentoon in de Sint Baafsabdij te Gent en dit nog tot 11 juni. Dus niet uitstellen om te bezoeken!

Michiel is “enen van ier”. Tijdens zijn jeugdjaren te De Panne heeft hij Frankrijk van “over de scheve” ontdekt. Nu is hij een grote Frankrijk-kenner en bewonderaar. Hij heeft er zelfs een huis!

Veel mensen “van ier” vinden Frankrijk nog steeds het ideale vakantieland. Frankrijk is uitgestrekt en beschikt over veel troeven: o.a. alle mogelijke landschappen (zowel bergen als zee). We voelen er ons thuis dankzij de vriendelijkheid in een ons vertrouwde taal en ook door de goeie keuken. Maar Frankrijk heeft ook een uitgebreid cultuurpatrimonium waarin we ons goed in herkennen. Je moet er wel uw tijd voor nemen. Dit is in tegenstelling met een vakantie in bijvoorbeeld Spanje/Tenerife waar de toeristen opgepropt zitten, alleen aan de kust, om in de zon te liggen of om te genieten van warmer weer. Indien men slechts over een beperkt aantal vakantiedagen beschikt kan men weinig schoonweer risico nemen en is zo’n vliegtuigreis naar “mooi weer” te begrijpen.
Gepensioneerden hebben veel tijd en hoeven hun reis niet te optimaliseren om zon te hebben. Als je lang genoeg ergens blijft, komt overal de zon. En temperaturen boven de 30 graden noem ik “slecht weer” ofwel “zwembadweer”.
Vandaar dat ik ook Frankrijk een prachtig land noem vlak bij onze deur, met enorme toeristische mogelijkheden.
Een reden temeer om speciaal naar de “Het Verlangen naar Frankrijk” tentoonstelling te gaan. We hebben het zeker niet beklaagd!

Zelfportret van Michiel

Degene die Michiel kennen, kunnen zich geen betere locatie indenken voor ZIJN-tentoonstelling.

Nadat we  een ticket genomen hadden aan een schamel bol-caravannetje moesten we als “voorspel” eerst een voettochtje ondernemen tussen de ruïnes van de Sint-Baafs abdij (om tot rust te komen? Niet ideaal voor mensen met beperkte mobiliteit maar indrukwekkend, grotendeels grijze opgegraven stukken half overwoekerd door wilde vegetatie). In een zeer oud prieeltje konden we wat zitten op enkele arduinen blokken om naar enkele mooie reportage-uittreksels op een videoscherm te kijken (ook om in sfeer te komen?).

Door het feit dat we daar stipt om 10 uur waren en de allereerste bezoekers waren viel de rust des te meer op

Wat verder kwamen we in een monumentale grijze zaal (naar het schijnt de vroegere refter van het klooster). De rust en de stilte voelden we. Binnen tegen de wanden zagen we veel oude grijze grafstenen verticaal opgesteld. Een ideale locatie om er zijn kleurvolle foto’s op te hangen. Een geweldig contrast: kleuren maar al de rest in de grote ruimte eentonig grijs.
Best kunnen we het uitdrukken met Michiel zijn eigen woorden: ” .. ik verloor er mijn hart. Vooral het onaffe van de abdij trekt me aan. Er is niets kapot gerestaureerd. Men voelt er nog volop de tijd. En hoe paradoxaal ook daardoor wordt de plek precies tijdloos. De monumentale oude refter is één van de mooiste ruimtes van de stad. Daar mogen tentoonstellen is meer dan een grote eer. De spanning tussen de korrel van het oude klooster en het precieze van mijn foto’s. …Het is een wonder

De n’entrée

Alle foto’s die we genomen hebben zijn van iPhone kwaliteit en vertonen soms reflecties van de verlichting op de bescherm-glasplaat

Ongewoon beeld van Parijs

Niet alleen de foto’s moeten bekeken worden maar de telkens zeer frappante bijhorende teksten moeten gelezen worden. Hieronder bijvoorbeeld een foto uit Lourdes met bijhorende tekst.

Sorry voor de reflectie!

Hieronder nog enkele foto’s van Ginette.

Michiel zijn geliefkoosd huis in Frankrijk. Sorry voor de weerkaatsing

Velen kennen Michiel wellicht o.a. van zijn vertolkingen op TV vb. “De bende van Wim” met Jean Blaute en Wim Opbrouck op rondreis met de moto door Europa. Ook de TV serie op een binnenboot  “Het Bourgondisch complot” zal iedereen zich nog wel herinneren.
Anderen kennen hem misschien nog als geboren Adinkerkenaar (1951). Maar hij heeft ook een deel van zijn jeugd in De Panne beleefd (waar nu het restaurant “Huyse Armalot”). Zijn vader Bert was architect, schepen in De Panne (onder burgemeester Gilbert Bossuyt (1910 – 1990)) en is de stichter van de lokale afdeling van de Vlaamse Senioren. (nu VL@S).  Na zijn humaniora ging Michiel aan de Gentse Academie fotografie studeren. Sinds 1969 woont hij in Gent waar hij een hij een centrale figuur werd in het Gentse wereldje van vernieuwende kunst en cultuur. Hij is er een lange tijd persfotograaf voor de krant De Gentenaar geweest. Lees veel meer>>>
Of in ’t West Vlams>>>

..In 1991 nam Hendryckx een sabbatjaar. Over de voetreis die hij tijdens dat jaar maakte, deels in gezelschap van een muilezel, verscheen in 1992 het ‘jongensboek’ Twee Ezels (zeer mooi boekje, heb ik gelezen, zit in onze bib) . In 1992 verliet hij de redactie van De Gentenaar en ging hij voor de VUM-krant De Standaard werken. Gedurende bijna tien jaar was hij fotoredacteur (en zelfs even redactiechef) van het DS-magazine. Sinds 2001 werkt hij als gewoon fotograaf voor De Standaard…”

Zijn boek. Te koop in de Standaard te de Panne (39,5 €) (zondag zijn er daar 3 verkocht)

Parralel met deze tentoonstelling publiceert Michiel Hendryckx een boek op groot formaat ‘Het verlangen naar Frankrijk’.
Hierover schrijft hij: “…Voor de ganse wereld is Frankrijk de hemel op aarde. Alleen de Fransen zelf zien het niet. Het malcontent zijn is nationale sport. Het is in Frankrijk altijd te koud, te heet, te nat of te droog. En vooral nooit genoeg. Als ik thuiskom in mijn Frans dorp, heb ik sinds jaren de balorige gewoonte om vanuit mijn slaapkamerraamluid ‘Vive la France!’ te roepen. Zo kennen mijn buren me ondertussen. Ze vinden mijn hartenkreet aardig. Alleen geloven ze niet dat het van harte is. Dit boek is voor alles een schaamteloze liefdesverklaring.”

Meer foto’s uit Knack>>>>

Website van de tentoonstelling >>>

Michiel komt ook nog geregeld naar De Panne. Meer dan 25 jaar geleden, vooraleer de Dumontwijk beschermd werd, waren er weinig “pionier beschermers” van de Dumontwijk en het is interessant om eens het interview met Robert Demuysere te herlezen in zijn gerestaureerd interieur van zijn “Villa Kinklankhoorn” . DE STANDAARD MAGAZINE van 28 juli 1995 (met Pannenaar Michiel HENDRYCKX als fotograaf)

Michiel was verliefd op het  “oude De Panne” en vooral de eindeloze duinen, zoals de Romeinse Vlakte. Hij verafschuwt zeer sterk de immobiliënwoede sinds zijn jeugd. Ooit heeft hij in de Korre (vroegere Patria) een onvoorbereide speech gegeven over zijn mooie jeugdjaren alhier. Één van de mooiste voordrachten die ik in De Panne gehoord heb

Spijtig dat hij nu in Gent woont, maar hij wil altijd graag eens terug komen spreken in De Panne vb “Een praatje met een plaatje”?

De meest emotionele brief die ooit met moedertjesdag 12 jaar geleden in DE BLIEDEMAKER verschenen is, vindt u  in  bijlage
“Brief aan zijn Liefste Moetje”. LEES>>>
(De tekst behoeft geen commentaar want iedereen die van De Panne is zal wel goed zijn “Moetje” en   “Vaatje” gekend hebben)

In een oude DE BLIEDEMAKER van 2010, over 125 jaar kusttram heeft hij ons in het Park Hotel verrast met een mooie videoclip over zijn boek “125 jaar kusttram”

Nog Michiel voor de verkiezingsmarathon ook met mooi filmpje Lees>>>

Hier begon de Romeinse Vlakte waar Michiel zoveel van hield (foto van Michiel)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

8 reacties op Michiel Hendryckx en Frankrijk

 1. Eddy Deboyser zegt:

  José,
  Goeie reportage van een mooie tentoonstelling in een prachtige locatie.
  Het bijschrift aan Michiel zijn foto’s maken er altijd zo goed als deel van uit.
  Ik heb ook nog eens de brief aan zijn liefste moetje herlezen, prachtig voor de echte Pannenaars.
  En herinner je het filmpje, hij heeft wel degelijk iets van zijn vader zoals hij daar overschouwend staat met zijn handen in zijn broekzakken. Ik heb Bert dikwijls zo naast mij zien staan aan de tekentafel.

  • Mijn vader Jules kwam blijkbaar goed overeen met Michiels zijn vader Bert.
   Hij heeft blijkbaar ook veel erfgoed gerestaureerd. Verleden week was ik met NEOS aan het het wandelen en daar vertelde men dat de kerk van Oost-Vleteren ook door Hendryckx gerestaureerd werd.

   • Eddy Deboyser zegt:

    Dit is maar één van de vele kerken die hij restaureerde. In mijn stage tekenden wij voor “bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen” er de doorsnede van de kerktoren van Steenkerke die volledig nieuw werd gefundeerd, en hebben wij ook het kerkje van Booitshoeke opgemeten voor renovatie.

 2. Johny Recour zegt:

  Michiel en ik waren samen scout bij VVKS 53 Sint Pieter in De Panne. Af en toe heb ik nog contact met hem en alhoewel hij het “gemaakt” heeft is hij de scoutsbroeder gebleven zoals ik hem heb gekend in de jaren ’60.

  • Had Michiel getelefoneerd om te vragen of ik geen auteursrecht overtreding maakt door deze foto’s te publiceren op DE BLIEDEMAKER. Was helemaal geen probleem en hij heeft me zojuist gemaild dat hij het artikeltje “sympathiek” vindt. Hij tekent inderdaad af als een scout: “Met groet en goesting Michiel”. (ik was ook bij de VVKS van 1955 tot ongeveer 1958 met Karel Demaeyer)

 3. Fernand Popieul zegt:

  José – Ben al geweest ECHT een aanrader

  Groetjes

  FP

 4. Kristel van de Laar zegt:

  Ik was aan het googelen op het plaatsje Montfaucon ‘d Argonne waar ik zelf vorig jaar een huisje kocht. In een ander artikel las ik dat Michiel daar ook een huis kocht. Aan de foto van zijn huis te zien, blijkt hij daar mijn Franse buurman te zijn. Maar ik heb hem nog nooit ontmoet. Heeft hij een eigen Facebook pagina of een eigen website? Met vriendelijke groet, Kristel van de Laar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.