25 jaar “Donny Hotel” , een blijvende meerwaarde voor De Panne!


Op 6 juni 1992 werden de eerste gasten verwelkomd in het Donny Hotel op het Donny-duin. Na 25 jaar + 1 dag  nl. op woensdag 7 juni 2017 was dit de unieke gelegenheid om de geschiedenis van de “Donny Resorts” in de kijker te zetten. Des te meer omdat deze onderneming een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de restauratie van ons architecturaal erfgoed.
In een tijd dat de meeste familiehotels in onze gemeente verdwijnen en nieuwe keten-hotels gebouwd worden heeft toch de familie Deconinck deze veranderende tijden goed overleefd. Ze breiden nog steeds verder uit (nieuw Novo-hotel).
Wat is hun toverformule?
Dit kun je lezen in hun boek “Met de familie aan zee”.
“..Een uniek naslagwerk, met onuitgegeven foto’s, over de geschiedenis van de laatste eeuw tot nu in verband met De Panne en de familiehotels. Dit met natuurlijk veel interessante weetjes over vijf generaties in de eigen familie..”

De verschillende vestigingen van de “Donny Resorts” in De Panne

DE BLIEDEMAKER heeft ruim 15 jaar van dichtbij de uitbreidingen gevolgd en bewonderd (Hotel Escale, Hotel Select, Villa Vindini, Hotel Villa Anita, cottage Donny en binnenkort het nieuw project Novo op de Zeedijk). Dit voordeel had ik, als erfgoedgids, om tijdens mijn gidsbeurten steeds zeer goed ontvangen te worden in hun 2 mooie restauraties op de Zeedijk: nl de Villa Select op het einde van mijn architectuurwandelingen en de Villa Escale tijdens mijn Dumontwandelingen. De toeristen waren telkens zeer enthousiast: enerzijds door de uitleg over het erfgoed maar ook door het vriendelijk onthaal door de uitbaters. En ik denk dat dit vooral het geheim is van het succes van de “Donny Resorts”. Het is niet alleen een zeer vriendelijke familie-uitbating maar vooral ook een familiale hotelformule zoals de titel van het boek zegt “Met de familie aan zee”. De nauwe samenwerking tussen de, binnenkort 5 hotels, is ook een meerwaarde voor hun cliënteel.
De bekroning van de viering is de uitgave van een boek. In deze luxe uitgave van 164 pagina’s, uitgegeven door Drukkerij Pattyn te Veurne, werd op een zeer luchtige manier alles beschreven over de zaak.  Zoals je kunt verwachten van Vincent Deconinck heeft hij veel aandacht geschonken aan de geschiedenis. Hij situeert de locatie van het Donny hotel en de Donny Cottage aan de hand van onuitgegeven foto’s en plannen van de laatste 100 jaar. Een boeiend verhaal. Zie bijvoorbeeld onderstaand verkavelingsplan voor een ontwerp de “Donnywijk”. (waar ik al lang naar zocht). Stel u eens voor dat dit had uitgevoerd geweest. Dan i.p.v. een minigolf, die nu ook aangeslagen werd door de immobilia, zou er een groot park aan weerszijden van de Ernest d’Arripelaan liggen.

Project Donnywijk

Dit is een zeer nauwkeurige weergave van de eerste verkavelingsprojecten van de Westhoekduinen, eigendom van de familie Bortier-Calmeyn. Bemerk bovenaan de duidelijke aflijning ten noorden van de eigendomsgrens met de duinen van Ollevier (later Houtsaegerduinen en nu Dumontwijk genoemd). De eigendomsgrens is niet de huidige Witteberglaan en Doktersweg maar één rechte lijn juist ACHTER de oostelijke villa’s van deze straten. De administratieve begrenzing van de Dumontwijk in 1995 door “Monumenten en Landschappen” loopt echter tot deze straten. Een aandachtige wandelaar kan zeer goed het onderscheid zien in bouwstijl tussen de Dumontcottages ten noorden op de kaart(meestal van vóór WO I) en de interbellum villa’s tussen deze kadastergrens en de  straat. Deze staat loodrecht op de Zeedijk vanaf de Geitenweg tot juist voor “Villa Diane” (A=hoek Thiriarweg-Blondéweg). Vandaar is een knik richting gemeentehuis. Het terrein van de grote tweewoonst villa “Gilberte-Torenhof” in de doktersweg was nog juist eigendom van de familie Ollevier = B. Daar heeft dokter Jeroom Ver Eecke gewoond (27 jaar schepen geweest) . Vandaar de naam “Doktersweg”.

Wie waren de Donny’s? Hoe heeft het gezin Deconinck het duin kunnen kopen van de Donny’s? (op aanraden van ex-burgemeester Johan Degrieck). Hoe zijn de familierelaties bij de familie Deconinck-Demuysere? Waarom hebben ze die dure restauraties uitgevoerd in hun 3 zeezichthotels? (volgende maand zijn er 4, de enige overblijvende hotels op de Zeedijk!). Daarnaast nog veel souvenirs over belangrijke klanten (vb Rode Duivels, opnamen VTM-soap “Familie”) en gerealiseerde goede werken (aidsproject van Pater Samyn; onderkomen Villa Rozerood in Escale na de brand). Allemaal te lezen in het boek.

Villa Donny voor logies verpleegsters WO I

Eén van de meest bepalende factoren voor hun succes is goed personeel. Zij hebben altijd uitgebaat met een nauwe familiale band met hun personeel. In een speciaal hoofdstuk worden die allemaal vermeld met veel foto’s. Meerdere hebben er een lange diensttijd opzitten, sommige vanaf het eerste uur  (zoals “manus doe alles” Kurt Dorné , chef Koenraad Manhaeve samen met chef Thierry Duchateau en chef Wim Verfaille samen met Bernard Vandamme,  de garçons Willy Ocquet, Christophe Toulouse, Didik Sunardi (nu in de Rialto) en dan niet te vergeten het ganse onderhoudsteam onder de goeie leiding van Michèle, Godelieve en nu Maggy.  Mooi zijn de getuigenissen in het boek van deze belangrijke personeelsleden over hun lange loopbaan (25 jaar) meestal in het hoofdhotel Donny. Een pluim voor Dina en Vincent en hun kinderen, de huidige uitbaters.

Het onderhoudsteam samen met de Rode Duivels. (foto uit het boek)

Maar er staat nog veel meer in het boek. Zie hieronder Inhoud
Het verhaal over de familie Donny, de oorspronkelijke eigenaars van het duin,  is zeer uitvoerig en emotioneel. Zeker te lezen.
Ook de beschrijvingen van de renovatiewerken in de Escale, Select en Anita worden uitvoerig uiteen gezet. Wist u bijvoorbeeld dat het mooie Art Nouveau-plafond in de Select uit de jaren 30 door de firma Decoene werd gebouwd? Wist u dat de oude gevel met stalen dwarsbalken gestut werd en het binnenwerk volledig uitgehaald werd en vervangen door een ingenieus steunskelet? Wist u dat Hotel Escale binnenin een subliem pareltje is van architectuur. In 2008 waren ze de laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs?…en nog veel meer…
Tip vanuit het boek: ook niet-hotelgasten zijn welkom (wel reserveren indien je wil eten in de Select)

Optische illusie in de trapzaal van Villa Escale. Foto uit boek “Met de familie aan zee” door Vincent Deconinck

Plafond Villa Select door firma Decoene. Foto uit boek “Met de familie aan zee” door Vincent Deconinck

Om die 25 jaar te vieren heeft de “Donny Resorts” een receptie georganiseerd. Ongeveer een 240 personen hebben zich ingeschreven. Vandaar dat men 2 data voorzien heeft nl op 7 juni de echte datum van 25 jaar Donny en een tweede op 14 juni, telkens met mogelijkheid om in te schrijven op het verjaardagsdiner.
De inleiding werd verzorgd door Vincent die de nadruk legde op de geschiedenis en de familie-samenstelling.

Vincent Deconinck

De receptie was zoals altijd goed verzorgd. Enkele beelden.

Moeder Anita Demuysere

Vincent prijst zijn vrouw Dina. Groot applaus

De uitgever Michel Pattyn weet dat zijn boek perfect is gedrukt

..en ook zij zagen dat het goed was

Wat later kwam Dina aan het woord. Zij vertelde uitgebreid over het ontstaan van het hotel Donny. Veel mooie verhalen (sommige ook in het boek). Regelmatig werd zij geaplaudiseerd.

Het slotmoment was buiten met een ballonhappening

Het feest is voorbij maar twee dingen blijven:
1. de waardevolle restauraties van Hotel Villa Select (2003), Art Hotel Escale (2007), Vintage Hotel Villa Anita (2016) zijn een blijvende meerwaarde voor de Zeedijk van De Panne. Deze investeringen zullen zich maar op lange termijn zeker terugbetalen. Er is duidelijk een vraag naar luxekamers met zicht op zee en hotelfaciliteiten. In de zomer 2017 opent het project “Novo” : een nieuwe uitdaging, 7 logiesflats met hotelservice, alle met frontaal Zeezicht in het centrum van de Zeedijk.
2. het boek is een blijvende hommage aan de familie en hun realisaties. Het is te koop in de Dienst voor Toerisme te De Panne voor de prijs van 40 €.

Wel eigenaardig dat op de herdenking geen enkele politieker van De Panne de familie en de werknemers gefeliciteerd heeft. In een tijd dat hotels verdwijnen wordt hier aangetoond dat met duurzame investeringen tegen deze trend kan opgeroeid worden. Dit alles door één familie en dit vandaag al door vierde generatie na Jozef Leemans en Anna Velz. (hotel Europe (vroeger Mon Voeu) .

PROFICIAT VOOR DE FAMILIE

In 2008 schreef DE BLIEDEMAKER ook een artikeltje over de verdwijnende hotels aan de kust. Kusthotels gedoemd om te verdwijnen?>>>

De volledige inventaris van het “Bouwkundig Erfgoed” van de Vlaamse overheid kunt u integraal downloaden. Het gedeelte van De Panne kunt u vinden van pagina 641 t/m pag 645. Vooraan staat ook de tekst van het Besluit van 14 september 2009. Kijk>>>>
Deze lijst is de geactualiseerde lijst van de vroegere boekenreeks “Bouwen door de eeuwen heen, in Vlaanderen, arrondissement Veurne ” (1982) maar heeft nu een wettelijke basis met als doel die gebouwen zoveel mogelijk te vrijwaren. Er zijn ook enkele juridische gevolgen: zo kan een afbraakvergunning voor het slopen van een dergelijke woning slechts worden afgeleverd na een “onroerend-erfgoedtoets”.
De meeste beschrijvingen voor onze gemeente zijn destijds door Anne-Marie Delepierre vastgelegd. Sindsdien zijn er voor De Panne een 15-tal waardevolle gebouwen afgebroken bijna uitsluitend op de Zeedijk en in de Zeelaan. Buiten De Chalutier en L’ Escale zijn geen andere toegevoegd.
Met de zoekgegevens van de lijst kunt u vlot de databank van de individuele erfgoedkenmerken raadplegenKijk>>>

Mooie gevels in de Houtsaegerwijk (ontwerp GECORO) >>>

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur, Geschiedenis, Kunst, Toerisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.