Zevenste Maatjesfestijn

Het nieuwe maatjes-seizoen komt er weer aan. Traditiegetrouw  kunnen we reeds die maagdelijke haringjes  degusteren in De Panne. En dat is dan nog goed ook voor onze omega-3 vetzuren. De seniorenclub NEOS De Panne-Adinkerke organiseert op donderdag 15 juni voor de 7de maal een  groot “Maatjesfestijn”. Sympathieke dames in traditionele Zeeuwse klederdracht zullen  de superverse maatjes presenteren vergezeld van ijskoude jonge jenever mmmmm (en ik krijg er eentje gratis voor de reclame).

maatjes 2013 (10)

Foto van één van de vorige jaren

De sfeer zal opnieuw geweldig zijn en  het “haringhappen” zal niet ontbreken: is het maatje bij z’n staartje nemen en vlotjes laten binnenglippen. Het werkt zeer aanstekelijk.

maatjes 2013 (22)

De hele jaarvoorraad maatjes wordt gedurende zes weken in mei en juni gevangen. Op dat moment is de haring namelijk in het juiste biologische stadium om er “Hollandse Nieuwe” van te maken . De haring is dan goed vet (>16%) en heeft zich nog niet voortgeplant. Na de vangst wordt de haring direct  ingevroren om de eventuele haringworm te doden.  Vandaar dat de nieuwe haring het hele jaar door verkrijgbaar is. Elk jaar wordt ongeveer 200 miljoen kilo haring gevangen. Men vist het hele jaar maar alleen de haring die tussen half mei en eind juni wordt gevangen, wordt gebruikt voor maatjes. In deze periode heeft de haring al het nodige vet opgebouwd, maar nog geen hom of kuit geschoten. De maatjesharing bevat dus nog geen hom of kuit. Hij wordt vroeg in het seizoen gevangen, is qua leeftijd wel geslachtsrijp, maar nog ‘maagdelijk’, een ‘maagdje’, vandaar ‘maatje’. Jaarlijks wordt zo’n 30.000 ton (30 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de nieuwe haring populair. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen. Sinds 2007 vindt de vangst en verwerking voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en in Denemarken (Skagen), waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt. Maar ook de ontvangst en verwerking in Noorwegen is een volledig Nederlandse zaak , dit staat daar door Vissersmannen uit KATWIJK aan Zee. Met oa. Dhr. Ouwehand.
Ook is er een groot fileerfabriek te Lokeren. De “Hollandse Nieuwe” is dus normaal niet meer Hollands maar de traditie blijft er volop voortleven (de Noren waar de maatjes nu gevangen worden eten ze zo niet). Haring mag maatjesharing of Hollandse Nieuwe heten, indien minimum vetgehalte en als hij op de traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. (“kaken”: hierbij worden de kieuwen, de ingewanden en de keel van de haring verwijderd. De alvleesklier blijft ter plaatse. Deze produceert een enzym dat de haring helpt om zijn voedsel te verteren. Na de dood van de haring verandert dit enzym de eiwitten van de vis. Zo komt de rijping op gang die de Hollandse Nieuwe zijn eigen smaak, geur en textuur geeft).

NEOS maatjes 2012 (24)“Haring in het land, dokter aan de kant!”. Haring is supergezond! Het grootste deel van de vetten in de haring zijn gezond. Zij zijn namelijk voor het grootste deel onverzadigd, namelijk omega 3 vetzuren. Als men deze vetzuren binnen krijgt, dan wordt het cholesterol gehalte in het bloed verlaagd. Daarnaast worden de risico’s op hart- en vaatziekten ook sterk verminderd. De jonge haring is nog mager in de winter, maar in het voorjaar groeit hij stevig door de aanwezigheid van plankton in het zeewater. In prima omstandigheden, na b.v. een zachte winter zoals nu, kan de haring zich elke dag 2 procent vetter eten, tot een kwart van z’n gewicht uit (gezond) vet bestaat. Einde mei, bij een vetpercentage van minimum 16%, begint te traditionele vangst. En wordt het eerste vaatje in Scheveningen geveild voor een goed doel. NEOS maatjes 2012 (26)

Haring wordt traditiegetrouw bij de staart gepakt, door de uitjes gehaald en boven de mond gehangen. In Amsterdam wordt de haring echter vaak in partjes gesneden. Er wordt wel eens gezegd dat dit een bekakte manier van haring eten is, omdat de Amsterdammers geen vieze handen willen krijgen. De oorsprong ligt echter volgens sommige bronnen in iets anders. Toen Amsterdam nog het centrum van de haringhandel was, en de opening van het haringseizoen een groot feest was, wilde iedereen haring eten. Er was bij grote gezinnen niet altijd voldoende geld om voor iedereen een haring te kopen. Omdat toch iedereen kon genieten van de haring, verkocht de haringverkoper haring dan ook per stukje. Of is het door de legendarische gierigheid van de Hollanders?

NEOS maatjes 2012 (41) Degenen die voorgaande jaren reeds dit festijn meegemaakt hebben zullen wel kunnen vertellen over de ambiance. NEOS maatjes 2012 (44)   NEOS maatjes 2012 (52) De toegang is gratis en de maatjes worden aangeboden volgens de regels van de visserskunst. U doet uzelf dus een plezier door aanwezig te zijn op deze gezondheidskuur.

DONDERDAG 15 JUNI vanaf 17:30 u. in de evenementenhal de Boare Koningsplein De Panne. Toegang gratis.
Voor meer info: Gemma Dubois – 058 59 36 77 / gemma.dubois@telenet.be
Organisatie Neos De Panne-Adinkerke in samenwerking met Toerisme De Panne.

Ook een “BLIEDEMAKER” is een soort haring maar gevangen in de herfst. In het NEOS blad werd hieromtrent een volledige bladzijde gepubliceerd. Ook één en ander kunt u vinden door op “Wie” te klikken in het menu bovenaan en door te scrollen naar “Wat is een Bliedemaker?”

PANNESPROKKELS:

image

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement. Bookmark de permalink .

6 reacties op Zevenste Maatjesfestijn

 1. Loek Hoefsloot zegt:

  Het is een mooi bericht ivm. de nieuwe haring, maar een kleine aanvulling mijnerzijds is.!!
  Dat De Haring in Noorwegen aankomt en aldaar gevangen wordt is juist , omdat van uit de EG. er geen Haring meer gevangen mag worden in de Noordzee, maar de ontvangst en verwerking in Noorwegen is een voldig Nederlandse zaak , dit staat daar door Vissersmannen uit KATWIJK aan Zee. Met oa. Dhr. Ouwehand.
  MVG.Loek Hoefsloot.

 2. jandepanne zegt:

  Heel vriendelijk bedankt voor deze publikatie en de bijhorende reclame voor het 7e maatjesfestijn van Neos De Panne.

 3. Vandenbilcke Annie zegt:

  Mooie reclame José, bedankt.

  Vriendelijke Neos groetjes Annick annievandenbilcke@telenet.be Bestuurslid Neos, reisverantwoordelijke tel.003258/413829 Gsm.0032468216766

 4. We zullen er bij zijn, José, en wij kijken er al naar uit !!! Donderdag 15 juni vanaf 17u30′ !!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.