Nieuwe basisschool De Tuimelaar

Mooi. Maar ongetwijfeld zou  het project van onze Pannese architect Eddy Deboyser ook mooi geweest zijn.

Op vrijdag 23 juni werd op 100m van de Markt in de nieuwe Verenigingsstraat de nieuwe Tuimelaar officieel geopend. Naast de directeur Saskia Ghysel hebben ook 4 oud-leerlingen een indrukwekkende speech gevoerd. Burgemeester Ann Vanheste, een woordvoerder van de Eerste Minister Charles Michel (Barend Leyts) , een Vlaams volksvertegenwoordiger (Steve Vandenberghe) en natuurlijk de Voorzitter van VZW Panne Instituut Eddy Deboyser vertelden vermakelijke anekdotes uit hun schooltijd.

Architect Eddy Deboyser

De tijden veranderen en de oude lokalen van GO! Bs De Tuimelaar zijn spijtig genoeg platgewalst en hebben plaats geruimd voor een nieuwbouw. Alles verandert rond de Markt: de straten, de markt zelf en de gebouwen.
Behalve de functionaliteit van het gebouw is de architect er wonderwel in geslaagd een oase van rust in te planten in het hart van De Panne en de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Een prachtige nieuwe leeromgeving werd hier gecreëerd waar alle kinderen graag naar deze school komen. Ook door de familiale sfeer in de kleine klasgroepen voelen de kinderen er zich thuis. Een gebruiksvriendelijk oord waar op verschillende manieren aan lesgeven zal gedaan worden, een plaats die voldoet aan de wensen van het onderwijs van de 21ste eeuw! Het nieuwe gebouw nodigt uit om aan co-teaching te doen
Go!

Facebook link >>>>

Zeer mooi filmpje over de histoiriek van de school

Opening door de kindjes reeds op 6 maart

Kijkmoment door de ouders en de buren in april

Voor degene die nog meer weten raden we ten stelligste het boek over de school aan geschreven door Eddy Deboyser
Viering 100 jaar Panne-Instituut op 1 oktober 2010 >>>

Voorwoord: “..Het huidig comité van het “Panne Instituut” wenst met de nodige luister de oprichting van de gemengde wereldlijke school “Institut Pannois” precies 100 jaar geleden, te vieren met de uitgave van dit herinneringsboek. Wat gestart is als elitair Franstalig onderricht voor een zestal leerlingen van prominenten, die hun kinderen niet naar het bestaande katholiek onderwijs wensten te sturen, is weldra uitgegroeid tot een vrije lekenschool waarin de kinderen van behoeftige vissers en arbeiders gratis onderwijs konden genieten.
Huidig gedenkboek is dan ook bedoeld als eerbetoon aan en schenkers die met de grootste inzet, niet in het minst op financiële vlak, ervoor hebben gezorgd dat ook de kinderen van de minder gegoede inwoners konden genieten van neutraal onderwijs, en dit in beide landstalen. …
De initiatiefnemers voor de nieuwe onderwijsinstelling waren ook grotendeels dezelfden die aan de basis lagen van de evolutie van De Panne als bescheiden vissersdorp naar bloeiende badplaats. Daarbij denken we aan de families Dumont, Calmeyn, Demailly, Ollevier, Terlinck-Baelden en Vanhoutte..
De school was ook steeds nauw verbonden met de politieke geschiedenis van de gemeente waar het door de liberalen steeds gesteund werd, maar door de klerikalen samen met de clerus zelf verguisd werd.
Gezien de katholieke meerderheid zich jarenlang verzette tegen elke vorm van subsidie voor de “geuzenschool“, moest geregeld beroep gedaan worden op de socio-culturele verenigingen van liberale signatuur om de onontbeerlijke financiële middelen bijeen te sprokkelen.
De oprichting van een pensionaat, verhuurd aan de “Foyer des orphelins” en de inrichting van verblijfsklassen door socialistische instellingen zorgden naast de inkomsten van de coöperatieve bakkerij “Ons Huis” voor de broodnodige fondsen.
De school bleef als onafhankelijke vrije lekenschool actief tot in 1957, jaar waarop ze werd opgenomen in het toenmalig rijksonderwijs, dat de voortzetting van de waarden neutraliteit en pluralisme moest waarborgen.
De vzw Panne Instituut ondersteunt dan ook volledig de visie dat een ééngemaakt neutraal onderwijs, met alle vrijheid van mening en met respect voor ieders overtuiging, enkel kan uitgebouwd worden vanuit het gemeenschapsonderwijs waar geen enkele zuilenmenging mag getolereerd worden..”

Link naar de Pannetheek>>>
Viering 100 jaar Panne-Instituut op 1 oktober 2010 >>>

100 jaar Willemsfonds>>>

Geschiedenis Willemsfonds Veurne-De Panne Koksijde >>>>

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur, Evenement, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

10 reacties op Nieuwe basisschool De Tuimelaar

 1. Mooie reportage José, en ook heel fier dat onze kleindochter Zoë zo mooi op de prent staat met haar beste vriendinnetje.

  • ik wist niet dat dit uw kleindochter was Annick (de rechtse of de linkse?).
   Publicatie van feest is wat te laat ingevolge NEOS Kroatië. (daardoor niet zelf aanwezig op de inhuldiging)

 2. Jean Meuris zegt:

  Wat een herinneringen ! in 1947 eindigde ik er het 7e jaar bij juffrouw Morael …

 3. Eddy Deboyser zegt:

  Bedankt voor de mooie reportage over de inhuldiging van de nieuwe schoolgebouwen van De Tuimelaar. Het boek 100 jaar Panne Instituut werd geschreven en volledig in eigen beheer samengesteld door het toenmalig bestuur: Marc Bossuyt, Germain Dezeure, Willem Dezeure en ikzelf. De documentering werd mogelijk gemaakt door het ter beschikking stellen ervan door vele oudleerlingen en sympathisanten
  Er zijn nog exemplaren verkrijgbaar aan 7 € integraal ten voordele van de school.

  • Inderdaad een zeer mooi gedocumenteerd boek met vele mooie foto’s. Ieder Pannenoar moet dat in zijn bibliotheek hebben.
   Ik vond het voorwoord wel belangrijk om gedeeltelijk over te kopiëren. Het “Panne-Instituut” was immers de basis voor deze basisschool.
   Spijtig was ik niet op de inhuldiging (met NEOS naar Kroatië). Vandaar dit artikel met vertraging.

 4. Roosemont Emiel zegt:

  Zeer mooie reportage.Na het marktschooltje met Zuster Marie Renee werd ik door mijn ouders geplaatst onder de pannen van het Panne instituut tot de klas van Meister Vaesen.We mochten toen al meewerken met zijn werk op de kleine drukpers.De lessen waren er zo goed dat ik reeds op 8 of 9 jarige leeftijd mijn eerste klandestiene liefdesbrief schreef voor Myriam Ducoran(Myriam met de lange zwarte haren,dochter van de gehelmde poliesche agent Ducoran ,die achter de hoek van de school woonde aan de kant en voor het toenmailge rijkswachtergebouw.Onderschept werd deze kleine brief luidop door een onderwijzer(es) voor de verzamelde leerlingen op het zandspeelplein voorgelezen.L’éducation sentimentale werd alzo reeds vroeg in de kiemen gesmoord.Daarna verhuisde ik naar het Koningklijk Atheneum te Veurne,doch voor mijn plechtige communie diende ik één uur vroeger de bus te nemen naar het college in Veurne voor de catechismus lessen die ik voor één vierde nog van buiten ken(althans wat betreft de verschillende acten van het geloof),waarna ik toch op tijd was voor de lessen in het Atheneum.Van mijn vroegere lager school vrienden werd ik toen gescheiden.Mijn geheugen was reeds uitstekend gevormd door die eerste jaren in het Panne Instituut.Ook had ik een goed fotografisch geheugen,zodat ik later aan de unief sommige bladzijden bijna als een foto voor mij zag verschijnen.Een goede herinnering was ook de eindejaarsopvoering van een gecostumeerde balletscene en zangscene (franstalige tekst ‘Les petit rats de l’opera….in het Panneinstituut. waarmee ze ons misschien wilden klaarstomen voor het werk in het toeristisch seizoen.Op het zandspeelplein speelden we,elk met een klein mesje landkappertje;kwestie om misschien later duinen op te kopen bij gelukte comerce.Na de oorlog en zijn terugkomst uit de kampen kreeg papa van Madam Verzeele een lijvig boek cadeau met alle librettos van de operas van R. Wagner in gotisch schrift gedrukt.Nu nog gebruik ik dit boek om sommige van zijn operas te volgen.Vader,die met zijn broers ook op het Panneinstituut gezeten had,was reeds voor de oorlog een melomaan.Nog altijd hou ik goede herinneringen aan die tijd en mijn beste vrienden van toen:Eddy Cofijn,Luc Beyen,Micky Avryn(een echte wiskundekop),,…Ave.

  • Roosemont Emiel zegt:

   Addendum:wie weet er iets te vertellen over het schooltje gesticht door E H Froidure(stichter van ‘Les petits sapins’,nu’ Petit riens’, aan de Oosthoek(Sint Janskapel).Froidure,ieperling en artillerist tijdens WO I,priester en stichter van ‘Féderation de l’Abbé Froidure’;overleefde Esterwegen en Dachau;zijn secretaresse van ook de ‘Open lucht ‘werken,Suzanne Van Durme-dochter van Docter Vandurme-overleed van uitputting in het KZ Bergen-Belsen.

   • Voor WO II waren er 2 klassen aan de Oosthoek. Eerste een kleuterschool door zuster Augustine van de Heilige Gehoorzaamheid in 1927 ( de dunekeuntjes). Vanaf 1931 ook eerste en tweede studiejaar. Die school wordt sinds 1936 in het WE telkens omgebouwd tot kapel onder bescherming van Sint Jan.
    Vanaf 1964 kan men het danszaaltje van Julien Van Roey afhuren en gebeurt de zondagsmis niet meer In het schooltje. De Oosthoekkapel is geboren.
    Bron: 150 jaar IMMACULATA

  • Mooie verhalen Emiel. Ik zal ze doorsturen aan architect Eddy Deboyser die de archieven van het Panne Instituut bijhoudt .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.