BEAUFORT is van terug

“De Drie Wijsneuzen” zijn gearriveerd. We zijn blij in De Panne dat we opnieuw een mooi Beaufort kunstwerk hebben volgens de vroegere traditie. Ze staan opgesteld op een mooi gekozen locatie nl het strand, op dezelfde plaats waar 12 jaar geleden de olifanten van Andries Botha naar de zee marcheerden. Minder dynamisch dan de olifanten maar meer monumentaal wat toch de bedoeling is van de Beaufort opstellingen.

Foto van “Project 32 mailgroep Photoshop olifanten” uit  de blog.seniorennet.be/princess/

Het decor van de zee is duidelijk een het aanspreekpunt van de huidige zesde Beaufortreeks.

Heidi Ballet houdt haar gedreven toespraak

Volgens onafhankelijk curator Heidi Ballet  is niet aan haar eerste grote internationale groepstentoonstelling. Zij heeft de 6de driejaarlijkse Beaufort terug leven ingeblazen.
“…In deze Beaufort wordt de zee belicht als een plek die onbeheersbaar is en ons tegelijk verbindt met de rest van de wereld… Iedere deelnemende kunstenaar komt uit een land dat grenst aan de zee…. Beaufort 2018 heeft GEEN titel en had aanvankelijk ook geen thema… Pas in de loop van de voorbereidingen zijn 2 thema’s komen bovendrijven, namelijk MONUMENTEN EN ECOLOGIE”.

Met hun monolithische postuur en strakke blik kijken “De Drie Wijsneuzen van De Panne” uit boven de kustlijn. Het is een heroïsch-realistisch monument die doet denken aan een baken of wegwijzer. Vooraleer men met de kusttram De Panne binnenrijdt en naar zee kijkt wordt men aangegrepen door die eerder beangstigende kale koppen die over de duinen kijken. Ene kijkt naar u, de andere naar De Panne en de derde naar de zee. De 3 identieke koppen kijken streng voor zich uit en geven een dictatoriaal (communistisch) gevoel.
Op woensdagnamiddag 2 mei om 17 uur was een lokale opening van de beelden. Dit is wat later dan op andere kustplaatsen want het monument was er nog niet op de opening van Beaufort op 30 maart 2018. Het is slechts op vrijdag 6 april dat de 3 beelden gemonteerd werden. Ze zijn met wat vertraging gekomen omdat er gewacht werd op het mooie weer. Immers hun lange nekken zijn in composietmateriaal en om deze goed te verankeren in hun metalen voetsokkel, met harsen, heeft men een redelijke temperaturen nodig (12 gr ?).

 

In het midden curator Heidi Ballet. Ervoor Stefaan Gheysen Algemeen Directeur van Westtoer (echtgenoot van Cindy Verbrugge) en achteraan Yves Vanthuyne Voorzitter van de Cultuurraad

Schepen Christophe Delrive verklaart het monument ingehuldigd

Te koud voor lange speechen

Een kleine receptie op het strand mocht niet ontbreken

Foto van Jacques Lecleire

De beide kunstenaars Jos  de Gruyter en Harald Thys werden hier natuurlijk verwacht maar waren slachtoffer van de files vanuit Brussel.

Harald Thijs

Jos  de Gruyter

Bij de montage paste de eerste wijsneus direct in het voetstuk. De coördinatie van de Hollanders met de firma Hancke was dus perfect.

Het kunstwerk is zeer weerbestendig. De koppen zijn identiek en vervaardigd met 3D technieken in met glasvezel versterkt polyeurethaan (cf zeilboten). De 3 pijlers van ongeveer 15 m (=5 verdiepingen) zijn  in hetzelfde materiaal en dus zeer zandstormbestendig.(inwendig ook donker grijs)

Fundering van de firma Hancke. Foto van mijn zuster Martine Decoussemaeker

Meer over de plaatsing van de fundering Lees fb en volgende >>>>

Plaatsing op vrijdag 6 april

Op dezelfde namiddag werd ook een tweede Beaufort kunstwerk ingehuldigd te Adinkerke
nl een edelhert met breukvlakken aan de putten Markey. Kunstenaar Stief Desmet.

Foto van Jacques Lecleire

Goed nieuws: het mooie Beaufort03 beeld, Christoforus, is verdwenen maar het komt, vóór de zomer, in alle glorie terug op zijn vertrouwde plek (REWA duinen aangekocht door ANB) maar met een volledig nieuw vel (nieuwe planken). Lees>>>

DE 3 wijsneuzen werden aangekocht door De Panne. Dat betekend dat ze blijven op het strand (minimum)…en wellicht nog langer.
Wellicht komt op het grote nieuwe Marktplein ook een groot monument (of de Spiraal van Fibonacci die weg moet aan de gemeente?).
Openingsfeest op zaterdag 7 juli

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Kunst. Bookmark de permalink .

4 reacties op BEAUFORT is van terug

 1. Belinda zegt:

  De 3 wijsneuzen ook prachtig te zien vanuit de tram ….ze komen boven de Houtsaegerduin piepen …ze steken letterlijk hun neus wijselijk boven de duin en tonen ons de landenrichting. Wij hebben ook een mooi uitzicht vanuit ons stekje op de 8 ste verdieping. Heel knap gedaan.

 2. Eddy Deboyser zegt:

  bedankt voor de foto’s van de opbouw van de constructie; we zijn inderdaad weer verwend in de selectie van de beeldhouwwerken. De drie wijsneuzen zijn impressionant monumentaal.

 3. Martine Van Duüren zegt:

  Twee heel geslaagde kunstwerken, waarbij je je eigen interpretatie kunt geven.

 4. Emiel Roosemont zegt:

  Wijsneuzen even hoog dan de eerste editie van het appartementsgebouw ‘YVALDO’ op oostzijde van de zeedijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.