De Bunkers van de Atlantikwall

Vrijdagavond was er na de opening van het “Wieltjespad” ook de vernissage van de fototentoonstelling van Nadine Vlaminck “De Bunkers van de Atlantikwall”. Een aanrader voor zowel de bunkerliefhebbers als voor liefhebbers van mooie wit-zwart fotografie.

De Oostendse fotografe Nadine Vlaminck liet zich inspireren door de bunkers van de Atlantikwall langs onze kust en (net) over de grens, tussen het Franse Wissant en het Nederlandse Groede. De is erin geslaagd een fascinerende tentoonstelling op te bouwen over de donkere schoonheid van deze oorlogsarchitectuur. Ook zeer dramatische fotografie.

De fotografe Nadine Vlaminck uit Oostende

“…In deze expositie weet de fotografe de esthetiek van die oorlogsconstructies in één beeld te vatten, daar waar de strakheid van de bunkers sterk contrasteert met het golvende duinenlandschap en de oneindige horizon. Soms ogen de wolkenformaties boven de nu verlaten bunkers dreigender dan de bouwsels zelf. Bunkerspecialist Frank Philippart zorgde voor een begeleidende historische duiding bij iedere foto…”

Verwelkoming door de heer Geert Vanthuyne, cultuurbeleidscoördinator


De toelichting bij de tentoonstelling werd gegeven door onze welbekende  Guido Mahieu, werkgroep Museum Cabour WO II & 2/4 Lansiers.
Hij werd door Geert Vanthuyne zwaar gelauwerd voor het vrijwilligerswerk dat hij reeds vele jaren doet voor de bunkers van Cabour en het museum

Hij kreeg hiervoor een langdurend applaus van het publiek en zijn vrouw een mooie “boeké” bloemen van Geert.

Guido Mahieu
Wie kent die bunker nog niet?

De tentoonstelling werd gesubsidieerd door de Erfgoedcel Kusterfgoed.

Dagelijks van 09.00u tot 12.00u en van 14.00u tot 17.00u (niet op zon- en feestdagen) in het gemeentehuis (eerste verdieping) tot 15/06/2018
Uitzonderlijk open op zondag 10 juni van 10.00u tot 18.00u naar aanleiding van Bunkerdag

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed, Kunst. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Bunkers van de Atlantikwall

  1. Johny Recour zegt:

    Door de interventies van sommige “Rangers” van het Agentschap Natuur en Bos werd veel waardevol 2eWO erfgoed verkwanseld in de bunkers in het Cabourgebied. Zelf réprimandes meegemaakt tijdens een rondleiding door collega oud-scout Guido. Een spin of een vleermuis is belangrijker dan uniek historisch erfgoed. Verbied dan ook maar de toegang tot bij vb het Gravensteen in Gent. Bunkerologie bestaat evenwel bij gegadigden die de structuur van de Atlantikwall en de Organisation Todt, bestuderen waar ook mensen uit de streek voor werkten omwille van den brode.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.