Opening bibliotheek van vzw Academie Dialect Bachtn de Kuupe

Op zaterdagmorgen 12 april heeft notaris Hans Berquin de bibliotheek voorgesteld van de vzw Academie Dialect Bachtn de Kuupe. Deze prachtige bib is gelegen in de Oude Duinkerkestraat 1 te Veurne (naast de copyshop het Ateljee). Deze verzameling van hoofdzakelijk ingebonden tijdschriften over de geschiedenis, de literatuur en de taal van de Westhoek en Frans-Vlaanderen. Is te bezoeken op afspraak met Walter Winnock secretaris van de ADBdK (tel 0499 69 60 56) of Suzy Feys verantwoordelijk voor de Bib.

De oudere Pannenoars kennen Hans Berquin. Het is een rasechte Pannenoar die uitgeweken is naar Groot-Bijgaarden en in Brussel het grootste notariaat van België opgebouwd heeft (met 7 geassocieerde notarissen en 44 medewerkers). Hans komt nog geregeld naar zijn lievelingsgemeente De Panne en heeft dat bewezen door meerdere boeken over onze geschiedenis te publiceren.

Hans Berquin

  1. Vijf-en-twintig jaar geleden heeft notaris Hans Berquin het initiatief genomen  een boek uit te geven “Tussen Land en Zee“ (1993).  Nog steeds zeer waardevol maar uitverkocht.
  2. In zijn later boek In het Zand Geschreven (2015) heeft hij de eigendomhistoriek van de Westhoekduinern in De Panne in detail uitgepluisd, en wie kan dat beter dan Hans als notaris! Hij is half “teruggespoeld” naar De Panne  en woont naast zijn geliefde Westhoekduinen.
  3. In zijn nieuw boek “Impressies van de Noordzee”  (2017) toont hij ons via 15 schilders- impressies van de zee- via 21 schilderijen.

De verwelkoming werd verzorgd door Hans zelf die de voorzitter is van de vzw Academie Dialect Bachtn de Kuupe. De Academie is een deelvereniging van de vzw. Dialectgenootschap Bachtn de Kuupe.

Daarna was er een zeer leerlijke voordracht van prof. Jacques Van Keymeulen, voorzitter van de vzw Variaties, koepelorganisatie dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen. Hij is ook promotor van het project “Woordenboek van de Vlaamse Dialecten” UGent.

Prof. dr. Jacques Van Keymeulen

Dan was het opnieuw de beurt aan Hans Berquin die  de bibliotheek voorgesteld heeft.

Om de zitting af te sluiten heeft Raf Sonneville de voorzitter van de vzw Dialectgenootschap Bachtn de Kuupe het tweede boekje in de reeks  “Spreuken & Gezegden” voorgesteld. Deze aflevering handelt  over “meisjes en vrouwen” en over “kerk en geloof”.

Links onze voorzitter Jaak De Muelenaere voorzitter Davidsfonds De Panne, midden Leslie Verpoorte afgevaardigd beheerder en secretaris  van het Dialectengenootschap. en Suzy Feys en helemaal rechts de schoonzoon van Hans Berquin, o.a. voorzitter VTM

Suzy (achter de deur), Jaak en Daniel Pauwels

Herman Keirseblick, Freddy Capoen en Jaak.

Onze bibliothekaris Christophe Coffyn in gesprek met zijn collega van de bib Veurne

Daarna volgde nog een zeer gezellig “babbelmoment” met een hapje en een drankje

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.