De verkiezingspuntjes van DE BLIEDEMAKER

Twaalf jaar geleden heeft DE BLIEDEMAKER zijn “13 puntjes van DE BLIEDEMAKER” opgesteld om wat inspiratie te bieden aan de diverse lijsten voor de gemeenteverkiezingen.  Zes jaar geleden werd die lijst lichtjes aangepast want er was in de voorlaatste legislatuur niet veel veranderd.
Nu was het moeilijker want inderdaad redelijk veel beloften werden gerealiseerd of zitten in de pipe-line. De CD&Vplus had vóór de verkiezingen hun programma zeer gedetailleerd omschreven. Een deel van de punten waarvoor DE BLIEDEMAKER  geïnteresseerd is werden op dit programma geëvalueerd LEES “Evaluatie van het verkiezingsprogramma CD&Vplus>>>> (zie ook permanente Link in de rechtermarge hiernaast)
In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen is het interessant om deze puntjes van DE BLIEDEMAKER te herschrijven.

Op middellange termijn is toch één en ander gunstig geëvolueerd in die 18 jaren, maar alles gaat uiterst traag. Ik hoop dat ik nog lang leef (nu 75j) om de voltooiingen te beleven.

Op gebied van recreatieve natuur, onroerend erfgoed en mobiliteit zijn toch enkele positieve realisaties merkbaar.

Het grootste probleem lijkt dat de burgemeester en het schepencollege te weinig lobbyen bij de hogere overheden en de geburen voor de vooruitgang van de gemeente. Is dit onverschilligheid of gebrek aan relaties? Zullen we ons laten voorbijsteken door Koksijde, Nieuwpoort en Duinkerke? Hebben we geen subsidies nodig? Ook te merken aan de nieuwe kieslijsten waar slechts 1 partij (NVA) als politieke partij opkomt en via zichzelf kan lobbyen bij de politieke overheid.

Voor Natuur (zie A hieronder) zegt men te gemakkelijk dat dit het domein is van ANB en laat men maar doen (we betalen ook niets voor het beheer van onze unieke natuur). Welke aandacht wordt eraan gehecht in de verkiezingsprogramma’s?

Voor Dumontwijk (zie B) heeft de gemeente tot vandaag maar weinig geld geïnvesteerd. Alleen voor de herinrichting van het gemeentepark. De bescherming dateert nochtans sinds 1995. Wel heeft Onroerend Erfgoed ongeveer 1,5 M€ mee-gesubsidieerd in restauratiewerken door burgers (die natuurlijk nog veel meer geïnvesteerd hebben).

Voor Mobiliteit [zie C] slaagt men er niet in om nieuwe fietspaden aan te leggen. Blijkbaar ook weinig gemeentelijk druk op de procedures om tot een realisatie van de Omleidingsweg te komen.

A. NATUUR (voor de gedetailleerde uitleg lees>>>)
We hebben een uniek “natuurpatrimonium” dat de gemeente maximaal toeristisch zou moeten valoriseren en koppelen met de Franse duinen.
Samenvatting:
1. Meer actieve samenwerking met de hogere natuurbeheerders (ANB, IWVA Provincie (Duinpanne)..) + invloed natuurbeheerplan
2. Actie ondernemen ter bespoediging Ringpad Houtsaegerduinen met financiële bijdrage voor toeristische infrastructuur
3. Doorsteekpad Houtsaegerduinen in natuurbeheerplan opnemen
4. Wandelverbinding Bezoekerscentrum Duinpanne met Houtsaegerduinen
5. Wandelverbinding Oostergrenspad (Westhoekduinen) met Zwarten Hoek, 3 Vijvers en Moeren
6. Grensoverschrijdende verbinding met Les Dunes de Flandre gekoppeld aan nieuw onthaalpunt De Mol
7. Binnenduinwandelpad tot aan de slufter als alternatief voor duinvoetdijk.
8. Wandelpadverbinding Zeedijk De Panne met Baaltje
9. Fietspaden in natuurgebieden voor de Kustfietsroute
10. “The 7 summits” inclusief het uitkijkplatform op de zeereepduinen voorbij de slufters

B. ERFGOED (voor de gedetailleerde uitleg lees>>>)
Een andere grote parel van onze gemeente is ons Bouwkundig Erfgoed
Samenvatting:
1. Volledige uitvoering van het Herwaarderingsplan Dumontwijk (heraanleg straten en 2 pleinen)
2. Vastlegging van de INVENTARISATIE van waardevolle gebouwen en gemeentelijke bescherming en eigen premieregeling (cf Koksijde)
3. Expliciete schepenbevoegdheid “Erfgoed”, ruimer dan huidig “Patrimonium”, met eigen erfgoedbeleid en een erfgoedambtenaar  (cf alle naburige gemeenten)
4. Restauratie van Le Chalutier met expo “Dumontwijk”. Vertrekpunt van de Dumontwandelingen.
5. Erkenning als “Onroerend Erfgoedgemeente” (cf Koksijde)
6. Uitgave van luxe-boek over de Dumontwijk.
7. Bestendigen van de erfgoedgidsbeurten (momenteel Dumontwijk en Interbellum Architectuur)
8. Sensibiliseringsacties  (Open Monumentendag, tentoonstellingen, infomomenten,  lezingen, artikels in “DepanneLeeft”, fotoarchief DEPANNEVERBEELDT, fb pagina “NUUS DEPANNE”…)

C. MOBILITEIT
Het Mobiliteitsplan van De Panne is in 6-jaarlijkse herziening. Het studiebureau Sweco heeft op 14 november 2017 hieromtrent een “denkavond” georganiseerd. Hieruit zijn vele suggesties naar voren gekomen. De burgemeester heeft ons beloofd om de deelnemers via email op de hoogte te houden van de verdere evolutie. Alvast is een “infomarkt” gepland in mei 2018. Lees>>>>

Dus nog wat geduld om verder na te denken over deze zaken. Het belangrijkste punt is de “Oostelijke Omleidingsweg”. Een hoofdzakelijk gewestelijk dossier. Gedurende de infovergadering op het gemeentehuis werd door het studiebureau, die de GewestelijkeRUP aan het opstellen is, gepland dat het openbaar onderzoek van deze GRUP zou kunnen starten op het einde 2018 (dus na de gemeente verkiezingen).

Standpunt inwoners en politiekers tegenover de eventuele KNIP aan de spoorwegovergang?

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed, Gemeente Politiek, Geschiedenis, Natuur. Bookmark de permalink .

2 reacties op De verkiezingspuntjes van DE BLIEDEMAKER

 1. vanassche peter zegt:

  Hallo José”,

  Betreffende de realisatie van de Omleidingsweg,wat bedoelt men met de “knip”,is dat de sluiting van de spooroverweg .Reeds lang sprake geweest daarover;Graag een inlichting.

  Groetjes

  PETER

  • Dag Peter. Inderdaad Infrabel wilt alle spoorwegovergangen omleiden. Dat stond zo in het concept. Meer weet ik daarover ook niets meer. Zou dit veranderd zijn? De gemeente (schepen Florizoone) was daar niet mee akkoord. Maar wat heeft de gemeente daarin te beslissen? Natuurlijk van groot effect voor de plaats waar jullie wonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.