Derde Zeewijding was geslaagd

De Pannevissers hebben het initiatief genomen om de Zeewijding te hervatten. Na wat zoeken is deze derde opvoering een sterke verbetering van de vorige. Er waren ook veel meer toeschouwers enerzijds door het prachtig weer en ook omdat de datum 1 week later, dus nu in het volle seizoen (de klassieke datum, nl de zondag na naamfeest van de visserspatroon de Heilige Petrus en de Heilige Paulus op “Vissjersmesdag” nl. 29 juni, kan niet want dan zeewijding te Oostduinkerke. ).  Deze Zeewijding heeft duidelijk aangetoond dat dit opnieuw een vast evenement wordt op de zomerkalender. Deze activiteit was een prachtige start van het zomerseizoen in onze gemeente De Panne en was eveneens een eervol aandenken aan alle gestorven beroepsvissers op zee afkomstig uit De Panne sedert WO I.
Dank in eerste instantie aan de Pannevissers!


Ilse Plancke de Pastor van Pastoor Stephan Houtman (Foto van de Pannevissers)

Nieuw was dat – zoals destijds – de parochie betrokken is in dit traditioneel gebeuren.
De Pannevissersclub deed jaarlijks beroep op een pater Oblaat van het Paterskerkje om hun boten te zegenen. Dit is 3 jaar geleden uitgegroeid tot een openbare ‘Zeewijding’. Maar onze enige pastoor voor 3 kerken heeft om 11 uur zijn hoogmis. Hij kon dan moeilijk tezelftertijd de boten wijden. Maar dat heeft Pastor Ilse perfect opgevangen. Het is dus terug een kerkelijke aangelegenheid alhoewel geen mis.

 

 

Rond 10:45 trok de stoet door de Zeelaan voorafgegaan door de Koninklijke Muziekmaatschappij “Nu of Nooit”  [‘Pullemuziekje’ genoemd in de volksmond]. De versierde vissersvaartuigen van de Pannevissers waren voorafgegaan door talrijke kleurrijke groepen ‘ symbolen van de zee’. Geen vlaggenzwaaiers en andere showelementen in de stoet zoals ten tijde van pastoor Doom maar uitsluitend groepen die rechtstreeks met onze zee te maken hebben.

Met bezinning en gebed in het dialect heeft Ilse de plechtigheid zeer goed gebracht.

 Vertolking van “Het Visserslied” door Anneke Bo (de Lucy-Loes van De Panne)

Vertolking van dialectlied “De Maerebrugge” door Rik Decramer en Philip Hoessen

Mooie plechtigheid door Ilse Plancke met een schitterende voorlezing van het Evangelie in het dialect van de streek.

Vertolking van dialectlied “Pier Kloeffe” door Rik Decramer en Philip Hoessen

Een CD- met het lied Pierre Kloeffe en De Maerebrugge is te koop op de Dienst Toerisme aan de prijs van 7 €. Ook te vinden op iTunes en Spotify.

Daarna volgde de zee- en botenzegening


Het meest indrukwekkende gedeelte is de huldiging van de op zee gebleven vissers van De Panne.


Bedankt aan de Pannevissers en alle medewerkers voor deze verzorgde Zeewijding. Ik denk dat volgend jaar niet veel meer verbeteren zullen mogelijk zijn.
Toch suggestie: een grote bloemenkrans met kruis in de zee gooien via de amfibie waarop Pastor Ilse en de notabelen plaats nemen.
spijtig dat we de helikopter niet meer kunnen krijgen voor de apotheose: nl de bloemenuitworp. De tijden en vooral de reglementen veranderen. Misschien volgend jaar bloemen via een drone?

EN NATUURLIJK WORDEN ALLE PLECHTIGHEDEN IN ONZE GEMEENTE AFGESLOTEN MET HET VOLKSLIED VAN DE PANNE “LEVE DE PANNE” (officieel het ‘Duinenlied’ genoemd).
Iedereen recht! en uit volle borst!
(hieronder fimpje uit de eerste Zeewijding in 2016)

Eén van onze specialiteiten

En dan de traditionele schulletjes door De Panne Visbakkers en de afterparty aan het splinternieuwe ‘Clublokaal Yachting Club De Panne’

Voor meer foto’s Kijk>>>>

Voor degene die het cafeetje ‘Retour de La Chasse”  op de grens niet kennen (In het liedje van de Maerebrugge): bekijk de schitterende reportage over Willy en Maria (1 jaar overleden)
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkrantvanwestvlaanderen%2Fvideos%2F10155873717788090%2F&show_text=0&width=560

Beknopte geschiedenis IJslandvaarders Lees>>>
Aantal overleden vissers van De Panne sinds 1919:
Over deze periode hebben wordt een tweede lijst opgesteld beperkt tot vissers van De Panne/Adinkerke vanaf 1919. Het grootste deel is overgenomen uit de lijst opgesteld door Lucien Vanneuville. (2) Voor de geraadpleegde bronnen lees achteraan>>>>
De Vanneuville lijst loopt over de periode 1940-1995. Mits diverse andere losse bronnen werd deze lijst aangevuld tot op huidige datum en ook voor de interbellumperiode + enkele niet-beroepsvissers.(in ’t rood bijgevoegd). Deze lijst werd geconfronteerd met de collectie “bidprentjes” van het NAVIGO-Visseriijmuseum. (In ’t groen bijgevoegd). (3)
Achteraf werden ook de overleden P-strandvissers bijgevoegd volgens de overlevering van onze Pannevissers (club YCDP)
Zo komen we uiteindelijk tot nog ongeveer 72 vissers die in die periode na WO Igestorven zijn op zee (dus vanaf 1919)
Lijst gesorteerd op naam van de visser: Lees>>>
Lijst gesorteerd op datum ongeval:          Lees>>>
Op deze lijsten staan meestal ook de namen van de boten en het totaal aantal omgekomen vissers. De meeste rampen zijn niet te wijten aan de storm maar aan zeemijnaanvaringen
(In deze lijst zijn mogelijk vissers niet opgenomen die weliswaar niet afkomstig zijn van De Panne maar wel hun beroep uitgeoefend hebben, gewoond hebben in De Panne of begraven zijn in De Panne).

Zeewijding Duinkerke 2016

Volledig Lied van Pier Kloeffe (naar tekst pastoor Stefan Houtman

Pier Kloeffe from Stephan Houtman on Vimeo.

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement. Bookmark de permalink .

2 reacties op Derde Zeewijding was geslaagd

  1. Gerda galicia zegt:

    Mooie reportage José

  2. Johny Recour zegt:

    Herinnert mij aan mijn kinderjaren. Blankenberge huldigde niet alleen de vissers maar ook hun eigen reddingsdienst evenals de strandredders. Misschien ook nog iets voor een volgende uitgave
    bij ons in De Panne. Waarom niet het 40e Sqn SAR erbij betrekken ? Die maken toch ook deel
    uit van ons dagelijks strand- en zeebeleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.