12 de Dumontfeesten

Met een beetje vertraging bericht DE BLIEDEMAKER traditioneel over de “Dumontfeesten” (eerst 100 jaar begraafplaats en Zeewijding gepubliceerd). Op zaterdag 14 juli was dit de 12 de editie. Oorspronkelijk was dat het „troetelkind” van Martine Linthout. Tot 3 jaar geleden noemde men dit hardnekkig de “Leopoldfeesten” omdat dit voor de eerste keer georganiseerd werd in 2006 als onderdeel van de memorabele feestweek ter gelegenheid van de 175 verjaring van de intrede van prins Leopold in De Panne. In DE BLIEDEMAKER werd het vanaf het tweede jaar dat evenement hardnekkig steeds de “Dumontfeesten” genoemd. Nu ook algemeen zo aanvaard.

Ditmaal heeft DE BLIEDEMAKER zelf geen foto’s genomen maar verwijs ik naar enkele van de vele facebook albums (wellicht nog aangevuld)

Link naar facebook fotoalbum van Rudy Kenis Kijk>>>

Video van de sfeer in de tuin van het Parkhotel met optredens van verschillende goeie bands

Ingevolge het feestgedruis door het WK voetbal kwam de sfeer wat later op gang.
Volgens Bram Degrieck (lijsttrekker van Plan B):
“…We schatten dat we ongeveer 7.500 mensen hebben verwelkomd. Die genoten van de talrijke acts verspreid over de verschillende straten. Tussen alle animatie door zorgden lokale verenigingen ervoor dat niemand honger en dorst leed. Ik denk maar aan de boterhammen met garnalen of de verse vis van onze Pannebakkers. Het was een heel geslaagde en gezellige editie.

Foto Johan Degrieck

Foto door Johan Degrieck

156626990.ar0d3vkO.Leopoldsfeesten-2014042

In het verleden werd ieder jaar een thema uitgewerkt, meestal uit de Belle Epoque-periode passend in het kader van de beschermde Dumontwijk. In 2014 was het laatste retro thema “‘t is de hoed die ‘t doet!”. Velen hadden zich naar dit gegeven geschikt en wandelden met passend hoofddeksel door de straten. Men kon er zelfs ter plaatse één  laten maken bij ‘Madame Chapeau’.(zie de 2 bovenstaande foto’s)er 

Dit jaar werd zoals vorige jaren spijtig genoeg geen thema en ook geen retro-accent gelegd. Het concept is verruimd en men wil dat iedereen zijn gading vindt, zowel jong als oud. Zelfs het uitkijkplatform in het Duinpark Kykhill werd, zoals in verleden jaren, geen blikvanger meer. Spijtig is de “Chien Vert” [Leopoldus] nog steeds niet open.
De facebook pagina had één en ander aangekondigd Lees>>>

Onlangs werd het programma bekend gemaakt Lees>>>

Ieder jaar werden enorm veel foto’s op facebook gepubliceerd (uitgezonderd 2013 dan was geen Dumontfeest).

Voor nieuwe bezoekers is het een enig evenement. Voor Pannenoars en tweede verblijvers is er wel een zekere heimwee naar de vorige edities. Geen dure kostuums meer. Aanvankelijk werd gedacht dat de Toeristische Dienst enigszins wou besparen. Immers kledij, pruiken, snorren en attributen kosten veel huurgeld.

Ook veel minder vrijwilligers. Vroeger een 200 tal (brandweer, rode kruis, toneelverenigingen, ..) nu alleen nog vrijwilligers van clubs/verenigingen om wat geld te verdienen via spijs- en drankverkoop. (Sommige niet verkleed, sommige hadden zelf hun kleren gemaakt). Zo zult u bediend worden door de Pannebakkers (gebakken visje), de Pannenvissers (bar), de Unizo van De Panne (bar) en Club 46 (boterham met verse garnalen).
Ook gaan er stemmen op om de toeschouwers meer aan te raden om zich meer te verkleden. Mooie voorbeelden hiervan zijn de TRAMMELANT feesten in Den Haan op 4 augustus en regelmatig de BELLE EPOQUE dag in de Zoo van Antwerpen

Foto uit de Coxydsche Gazette van onze burgemeester en dochter

Foto uit de Coxydsche Gazette van onze burgemeester en dochter op vroegere feesten

IMG_5302

Ook uit vroegere jaren

Om te vergelijken met vorige jaren kan je , als je veel tijd hebt, onderstaande links volgen om duizenden foto’s en filmpjes te herbekijken van vorige edities:
Er staan alvast foto’s van u in.

– Jef Langenaeken Kijk 2012>>>
– Rita Boets Kijk 2012>>>
– Kenis Rudy Kijk 2012>>>
– HENRI LEMINEUR  Kijk 2012A>>>    Kijk 2012B>>>
– FREDDY PENEL Kijk 2012>>>

– Videoclip Paardenkoers door Guido Feys Kijk>>>
– Videoclip toneel door Guido Feys Kijk>>>
– Videoclip op facebook Henri Lemineur Kijk>>>

Alvast een filmpje van vorige Dumontfeesten met veel Pannenoars

Een meer professionele opname

Fotoalbums van  2015:
Toerisme De Panne>>>
Freddy Penel>>>
 opmerkelijk veel minder individuele albums op facebook

Allerlaatste fotoalbums van 2016:
fb-Toerisme De Panne 219 fotos (Walter Carels)>>>
Freddy Penel (69 foto’s)>>>

Naamloos

 En vergeet niet daaropvolgend bekend evenement op maandag 27 juli: “Blue Grass” themadag.
Na de Rock ‘n’ Roll van de jaren 50 (2014) en de Golden Sixties (2015), vliegen we dit jaar in de banjo, viool en mandoline van de jaren  50!
Ditmaal niets op de Markt. alleen op de Esplanade. 

MELI Filmpje (link aandrukken)

//player.cdn01.rambla.be?account_id=VzaPKg&item_id=2aXdzk

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

6 reacties op 12 de Dumontfeesten

 1. Lydie zegt:

  We hebben zoals ieder jaar weer genoten van de Dumontfeesten, alvast bedankt voor je mooie reportage van de feesten .

 2. beerens betty zegt:

  Vroeger kon ik ervan genieten.De prachtige kledij voor dames en heren en ook de kinderen…..De mooie hoeden………terug in de tijd !!!!Nu alles gewoon.Ik begrijp dat het veel geld kostte maar het verschil is TE GROOT.Sorry,ben dit jaar niet meer geweest.

 3. Staf MEEZE zegt:

  De naam zou moeten gewijzigd worden: Parkhotelfeesten

 4. Guido Sepelie zegt:

  No use crying over spilled milk, zeker? Al waren de gekostumeerden destijds een aantrekkingspool op zich. Wat wij dit jaar als ergerlijk ervoeren, waren de talloze uurwijzigingen ten opzichte van de tijden uit de brochure. Je plant (een opeenvolging van) bezoeken aan voorstellingen, maar ter plaatse bleken de artiesten er andere uren op na te houden. Het kerkconcert was subliem zonder meer. Jammer dat een voorstelling bovenop de Kykhill er niet meer bij was (liefst klassiek; piano, soprano, etc. waren de vorige jaren hartverwarmend).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.