Impressies van de Noordzee – A La Recherche du Temps Perdu

Het Artan hoekje

Zaterdagmiddag 28 juli werd in het gemeentehuis een buitengewone tentoonstelling geopend van marineschilderijen uit de periode 1875-1925. Alle tentoongestelde werken komen uit privébezit en zijn voor het eerst voor het grote publiek te zien. In de expositie worden ook foto’s getoond uit de collectie van de gemeente De Panne, van tijdgenoot en pionier in de fotografie François Donny.

Op de voorgrond Hans Berquin met zijn echtgenote Thérèse. Links achteraan ex-schepen Roland Florizoone.

Het is Hans Berquin die het initiatief genomen voor deze tentoonstelling. Meer nog hij heeft ter gelegenheid van deze tentoonstelling een mooi gedocumenteerd kijkboek uitgegeven ‘Impressies van de Noordzee’.
Hans en zijn echtgenote Thérèse waren terecht fier op hun bereikte resultaat.

Links foto van het boek te koop in de winkel van ‘De Standaard’ in De Panne

De oudere Pannenoars kennen Hans Berquin. Het is immers een rasechte Pannenoar die uitgeweken is naar Groot-Bijgaarden en in Brussel het grootste notariaat van België opgebouwd heeft (met 7 geassocieerde notarissen en 44 medewerkers). Hans komt nog geregeld naar zijn lievelingsgemeente De Panne en heeft dat bewezen door meerdere boeken over onze geschiedenis te publiceren.

Hans Berquin

  1. Vijf-en-twintig jaar geleden heeft notaris Hans Berquin het initiatief genomen  een boek uit te geven “Tussen Land en Zee“ (1993).  Nog steeds zeer waardevol maar uitverkocht.
  2. In zijn later boek In het Zand Geschreven (2015) heeft hij de eigendomhistoriek van de Westhoekduinern in De Panne in detail uitgepluisd, en wie kan dat beter dan Hans als notaris! Hij is half “teruggespoeld” naar De Panne  en woont naast zijn geliefde Westhoekduinen.
  3. In zijn gloednieuw boek “Impressies van de Noordzee”  (2017) toont hij ons via 15 schilders- impressies van de zee- via 21 schilderijen.

De expo is oordeelkundig geschikt in de ruimte met mooie 4-talige begeleidende teksten. 


De collega’s van de internetberichtgeving waren natuurlijk ook aanwezig.

Van l. naar R: Freddy Penel van de Coxydse Gazette (en veel meer); Jacques Lecleire van Westhoek.be, en Emile Lecleire van DEPANNEVERBEELDT

Cultuurbeleidscoördinator Geert Vanthuyne zorgt zoals gebruikelijk voor een goeie inleiding (onder het waakzaam oog van onze burgemeester Ann Vanheste).
Lees de integrale tekst van zijn toespraak>>>>>

De toelichting bij de tentoonstelling wordt verzorgd door de heer Walter Vilain, eredirecteur Westhoek Academie Koksijde (en nu ook voorzitter van sp.a Koksijde + trekt ‘zuivere sp.a lijst’). Deze toespraak is zo aangrijpend dat we deze hier in bijlage de diverse paragrafen  publiceren. (Wist u dat Walter Vilain zijn eerste tekenlessen gekregen heeft in De Panne van schilder François Dumont?)
Lees Toespraak Walter Vilain>>>

Kunstenaar Walter Vilain

Uittreksel uit die toespraak; “….alle schilderijen hier nu naast mekaar gezet, ontstonden heel los van mekaar zonder enige weet de één van de ander. Individuele kunstenaars. Nu hangen ze hier samen als één geheel, ze vormen ook een collectie, een éénheid, een gebondenheid. Een evidentie op zich. Ze zijn één geworden in de perceptie van ergens iemand. Uit liefde voor de kunst, uit intellectuele interesse, uit verbondenheid met de bodem en zijn geschiedenis, uit verwantschap. Wie/wat dat ook weze. Het liefst zou ik nog zeggen gegroeid uit een grain de folie. Deze collectie zou zelfs ook wel eens definitief een eigen leven kunnen gaan leiden door vb te worden opgenomen in het patrimonium van een kustgemeente waar ze thuis hoort. Hij vormt er het pulserend hart van. Een blijvende getuigenis...

Groot applaus

Ook onze Schepen van Cultuur notaris Christophe Delrive heeft een uitgebreide toespraak voorbereid en opent de waardevolle tentoonstelling.

De klassieke foto voor de gazet

Van 28/07/2018 – 08/09/2018: dagelijks van 14.00u tot 17.00u, gesloten op zon- en feestdagen
Uitzonderlijk open op zondag 9 september van 10.00u tot 18.00u naar aanleiding van Open Monumentendag
Gemeentehuis
Toegang gratis
In deze buitengewone tentoonstelling maken we kennis met 15 schilders uit de periode 1875-1925 en hun impressies van de zee: Louis Artan, Emile Bulcke, Henri Cassiers, Louis Clesse, Edouard Elle, Edgar Farasyn, Lucien Frank, François Musin, Auguste Oleffe, Edward Portieltje, Louis Robbe, Frans Smeers, Emile Thysebaert, Achiel Van Sassenbrouck en Maurice Wagemans.

Foto’s Freddy Penel >>>>

Foto’s Jacques Lecleire in Westhoek.be>>>

Foto’s van Henri Lemineur op facebook>>>

Foto’s van Karl Scheerlinck op facebook >>>>

Twee van de mooiste schilderijen volgens mijn smaak

Eem Musin, met links het paviljoen Bortier op de duintop: foto Penel

Met zware stap door het mulle zand naar zee: door Edgar Farasyn: foto Penel

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Kunst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.