Waarom geen DK-Bus naar De Panne-Bad?

Aangepaste foto

Sinds 1 oktober 2018 zijn de bussen in de “CUD Dunkerque” ALLE dagen gratis. En in plaats van vroeger 1 bus per uur zijn er nu 2 van station Adinkerke naar Leffinkhoeke (nieuwe Lijn 20: uitgezonderd de zondag dan maar 1/uur zoals vroeger).
Spijtig dat de verbinding DK-Bus met De Lijn zo stuntelig is.
Waarom wilt men de Franse ééndagstoeristen niet in De Panne?

Originele foto

Gisteren heb ik eens doorgereden met de tram naar het Station van Adinkerke om de nieuwe dienstregeling naar Bray-Dunes Bad uit te testen.
Ik was zeer tevreden:
1. Nieuwe bussen op aardgas
(zie foto)

2. Zeer vlotte en eenvoudige uurregeling
Eén zeer eenvoudige uurregeling. Ieder uur 2 bussen naar Duinkerke op uitzondering van zondag  (vroeger was dat maar 1 per uur). Gemakkelijk te onthouden: één stipt op het uur een tweede stipt op het half uur (uitgezonderd de zondag en de Franse feestdagen)
In het totaal 28 vertrekken per dag (in de week)!!! (alle van Adinkerke Station en geen van De Panne-Bad)

3. Rijden alle tot Bray-Dunes Plage
Vroeger alleen tot Bray-Dunes Dorp en daar was dan verbinding op een gratis pendelbusje naar Bray-Dunes Bad

Halte in Bray-Dunes Bad (minder opvallend en meer transparant dan de grote bushalte op ons nieuw Marktplein)

4. Je stopt aan de Toeristische Dienst met uiterst vriendelijk personeel (die wel niet alle Nederlands spreken).
Zeer interessant om de interessante adressen van restaurantjes op te vragen op een plannetje.

Deze dienst is niet altijd open maar wat altijd open is, is het cafeetje/frituur

5.  “Au St Martin” is 365 dagen per jaar open
(1 blok verder aan de overkant in hetgeen de Pannenoars d”De Nieuwpoortlaan” noemen (in feite Boulevard Georges Pompidou)

Daar kan je bij Jocelyne “un rouge” drinken voor 1.3 €. Oppassen: het is de gewoonte een “bonjour” te zeggen en een hand te schudden tijdens het binnenkomen met alle aanwezige stamgenoten. (niet aan te bevelen voor Pinon-Vin Blanc)

Zijn wel kleine glaasjes maar tot aan de rand gevuld vanuit de fles.

Jocelyne

Voor meer info over Jocelyne Lees>>>>

50 m van de. bushalte kan je terecht voor euro’s bij de bank “La Banque d’un monde qui change”. Geen Frans geld meer nodig en gratis bellen met de smartphone.

6. Voor de terugreis ook om het half uur een rechtstreekse bus. De laatste om 20:28.

Daar is hij!!

Een aangenaam ritje langs de Duinhoekstraat.

Aan Tropiflora is een veel bezochte bushalte “DUINSTRAAT”. Je kan er ook afstappen dicht bij de zuidelijke ingang van het natuurreservaat: halte “DUINHOECK”. Deze halten worden akoestisch en visueel zeer knap aangekondigd.

HELLAAS kan je niet meer afstappen aan de Halte “Moeder Lambic”. Vroeger was dat de aangewezen halte om over te stappen op De Lijn. Ingevolge hinderklachten van omwonende burgers heeft de burgemeester deze halte laten schrappen. Dus iedereen moet zowel in het door als terugkeren doorrijden met de tram EN de DK-Bus tot het station. Een burgemeester is hoofd van de lokale politie. Dus hinder moet aangepakt worden door haar korps. Het is in tegenstrijd met vlotte mobiliteit om zomeer een overstaphalte te verplaatsen. SCHANDALIG.

Een tweede opmerking: waarom laat men niet 1 van die 2 bussen naar De Panne Bad rijden i.p.v. nu beide naar het Station (vroeger had men een dubbele DK-bus verbinding: om het half uur 1 rechtstreekse (zonde Bray-Dunes Plage) en 1 “omnibus” via Bray-Dunes Plage zoals nu maar tot de Esplanade. Deze bus zou een 12-tal busstops aanbrengen aan de halte MARKT i.p.v. de nu weinige van De Lijn.
Er is toch maar 1 trein per uur!

Wij wonen aan het Marktplein en zien alleen de parking op het laatste gedeelte volstaan op zondagen en andere topdagen. In de week quasi leeg. Op zondag komen veel Fransen naar De Panne. Immers de winkels te Duinkerke zijn dan gesloten. Wij hebben er zondagnamiddag laatst nog eens speciaal op gelet vanop enkele terrasjes in de Zeelaan-Bad. Quasi alle wandelaars hoor je Frans spreken (wellicht de meesten uit Noord Frankrijk juist over de grens). En er was zeer veel volk zondag op de Zeedijk en de Zeelaan.

Wil men deze toeristen niet in De Panne? 
Indien wel dan is het hoog tijd on deze DK-verbinding te promoten en zeker om opnieuw een vlotte overstap mogelijk te maken aan Moeder Lambic en/of 1 van de 2 buslijnen de Esplanade als terminus halte te voorzien met halte in DE PANNE MARKT en DE PANNE CENTRUM

Het zijn mooie nieuwe bussen met felle kleurtjes. De nieuwe lijn 20 rijdt maar tot Leffrinkhoeke. Daar moet je overstappen op een 10 minuut lijn (wil zeggen dat je nooit langer dan 10 minuten hoeft te wachten). Je hebt er de keuze uit meerdere lijnen vb naar Malo-aan-Zee.
JE MOET HET ZEKER EENS UITTESTEN. (ook zeer vriendelijke chauffeurs die nog graag spreken met hun klanten)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Gemeente Politiek, Toerisme, Verkeer. Bookmark de permalink .

12 reacties op Waarom geen DK-Bus naar De Panne-Bad?

 1. Norbert Desiere zegt:

  Jos? Vooreerst heel wat ” fijne terechte hinten” . Ik las Duinhoeklaan wat voor ons nog altijd officieel een straat is. Welke omleiding voorzien bij de vernieuwing ervan?

  Met vriendelijke groeten. Norbert. 0475-713406.

  • Norbert,
   “Laan” is aangepast.
   Bouwheer Gewest zal de verkeersomleidingen moeten overleggen met de gemeente. In één van de laatste gemeenteraden meen ik van schepen Johan begrepen te hebben dat de werken over 2 jaar zouden verdeeld worden met een volledige doorgang in het seizoen. De knip van de fasen zou gebeuren ter hoogte van de Langeleedstraat.
   Hopelijk worden jullie, bewoners, goed geïnformeerd en ook betrokken.

 2. Godfried Onraedt zegt:

  Als men vanuit Adinkerke de tram wil nemen naar De Panne-bad of omgekeerd kost dat 1,40€ per rit aan gewone tarief voor onze inwoners, maar de DK-bus is gratis. Vind iedereen dàt normaal?

  • Te Duinkerke wordt het grote MOBILE.ME programma betaald door een lokale mobiliteitstaks op de industrie. De bedoeling is om de bevolking aan te zetten het openbaar vervoer te nemen en niet meer met de auto naar het stad te gaan (nu is het centrum grotendeels verkeersarm met ook 2 grote gratis parkings buiten de stad).
   Ook op de autostrade moet je oppassen om de 90 km/u te respecteren ter hoogte van de stad (is gevraagd door president Vergriete van de CUD Duinkerke om de luchtbezoedeling in het centrum te verminderen). Deze limiet is niet nodig voor de verkeersveiligheid.

 3. wilfried laforce zegt:

  Mooi voorstel.
  Vond ik ook niet normaal dat de DK-bus tot aan het station Adinkerke moet doorrijden. De gemeente wil geen halte aan Moeder Lambic wegens overlast . Vind ik een zwak excuus. Het is beter dat de DK-bus nu een uur in de file staat (zeker rond 18u) wegens Plopsaland om tot het station van Adinkerke te rijden. Is dat betere mobiliteit? Ik vroeg eens aan de buschauffeur om af te stappen wegens het lang wachten in de file maar dat mocht niet. Ik verschiet ervan dat de DK-bus nog mag rijden in België. Chapeau voor de Fransen. Kwesties van keuzes te maken.

  • Jose zegt:

   Volledig met u akkoord Wilfried.
   Inderdaad knap van Frankrijk, uiterst flauw van De Panne temeer daar zeer veel personeel van de horeca gebruik maakt van deze bus.
   Ook een goeie formule voor week-end wandelaars die naar Bray-Dunes willen wandelen en liefst niet meer te voet naar De Panne komen of een Picon teveel gedronken hebben.

 4. Denorme Christine zegt:

  Al meerdere keren gebruikt ! Wat een service en wat zijn de buschauffeurs daar vriendelijk!

  • Jose zegt:

   We moeten allemaal reclame maken voor deze lijn. Zoniet na een evaluatieperiode afgeschaft wegens te weinig reizigers. Van De Lijn naar Veurne zijn ook reeds om die reden meerdere ritten stilzwijgend geschrapt.

 5. Zeer verdienstelijke uiteenzetting en ik zal zeker er gebruik van maken!

 6. Robert zegt:

  Is het stukje traject op Belgisch grondgebied ook gratis?
  Volgens de gegevens op de website van DK’bus wel: “Faudra-t-il un ticket de bus pour se rendre en Belgique ? Non, la desserte des arrêts situés en Belgique est également gratuite.”, maar ik zou dit graag 100% zeker zijn voor ik dit zo meedeel aan onze gasten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.