Fase 1 van de DUINPANNE werd feestelijk geopend (deel 1/3)

De nieuwe inkom

Gisteren op woensdag 24 oktober heeft het bezoekerscentrum DUINPANNE de deuren geopend na een grondige renovatiebeurt. De inwoners zijn voor het bezoekerscentrum altijd de VIP’s (Very Important Pannenaars). Daarom kregen de inwoners en tweedeverblijvers de mogelijkheid om de officiële opening mee te maken vanop de eerste rij.
De eerste fase is een feit. Maar er volgen er nog.

De onthaalruimte

De nieuwe cafetaria is anders dan de vroegere “refter”. Er komt zelfs een NIEUW BIER bitter gesmaakt met duindoornbessen (nog geen naam), maar de Pannese Pier Kloeffe blijft op de kaart.

Het toeristisch gedeelte is klaar

Met 3 tegelijkertijd kan je 64 POI (Point of Interest) tussen Duinkerke en Middelkerke virtueel bezoeken. Hieraan heeft DE BLIEDEMAKER zijn medewerking verleend.

Het interactief zeeaquarium is zich nog aan het klimatiseren. (maar een kwallenaquarium is te duur in onderhoud)

Hier komt de groene winkel (nu nog de oude gesloten kasten; moet nog ingericht worden)

De oproep om in te schrijven voor deze publieke opening was een groot succes. Via de verplichte inschrijving  was de lijst vlug VOLZET (ongeveer 300). Dus veel volk, zowel omwonenden, tweede verblijvers als mensen van de provincie en mensen van over de grens.

Veel bekende gezichten.

Eerst het woord aan burgemeester Ann Vanheste.

Onze burgemeester Ann Vanheste leest een goed opgestelde speech voor. Perfecte klankinstallatie.

Ook veel natuurgidsen waaraan momenteel een groot tekort is. Een nieuwe  CVN cursus is  dringend nodig.

Zie de speciale hellende spiraal voor rolstoelgebruikers

Dan kwam Emanuel Demey, directeur van het bezoekerscentrum, aan het woord. Hij enthousiasmeert ons voor de tweede fase. De huidige opening betreft alleen maar de eerste fase: nl. de herinrichting naar een meer OPEN gebouw (met zo weinig mogelijk binnenmuren en maximaal zicht naar buiten). Hiervoor werd in 2016 een wedstrijd uitgeschreven. Alleen het onthaal, de winkel, het cafetaria, een leslokaal en het terras zijn vanaf heden dagelijks open van 10 tot 6 uur  uitgezonderd op de museumsluitingsdag nl. de maandag (wel gesloten van 1 tot 22 december).  Maandagnamiddag vormt Hallo-wien-ist de eerste activiteit met het centrum als uitvalsbasis. De feitelijke museuminrichting start nu en moet beëindigd zijn vóór de zomer 2019. De expo-teksten zijn in eindredactie (opnieuw in 4 talen: is immers Europees gesubsidieerd).

Directeur Emanuel Demey aan het woord. Links gedeputeerde Guido Decorte.

Voor meer uitleg over deze inrichting verwijzen we naar een uitgebreide DE BLIEDEMAKER van reeds in mei Lees>>>

Het wordt zeer boeiend maar de klemtoon licht niet meer op de duinen tussen Leffrinkhoeke en Nieuwpoort (zoals de oorspronkelijke bedoeling) maar nu hoofdzakelijk over de zee. Vandaar onder DUINPANNE staat steeds als baseline tekst: ONTDEK DE ZEE (misschien toch best “Zeepanne” genoemd, maar deze naam bestaat reeds).
Veel aandacht zal besteed zijn aan de biodiversiteit onder water, de zeebodem met zijn vele wrakken, de stijgende zeespiegel, de vervuiling en de gebruikers van de Noordzee (veel inbreng van het VLIZ). Er zal ook een duikboot zijn en een evocatie van de IJstijd met een mammoetschedel. Er zal ook een echt geraamte van een walvis aan het plafond hangen.

Één van de vele dia’s over de herinrichting.

En het “boeket” van de avond was de enthousiaste toespraak van gedeputeerde Guido Decorte. Hij was “ZO PREUS LIK FEERTIG” (zoals hij zelf zei). En terecht!

Guido beklemtoonde o.a. het grote belang van de natuurgidsen, de ambassadeurs van de gemeenten. Het is de bedoeling dat de DUINPANNE uit zijn gebouw komt en ook mobiel wordt naar de scholen toe voor MNE (Milieu- en Natuur Educatie).
Momenteel zijn 9 personeelsleden tewerkgesteld in de DUINPANNE maar men heeft nog grootse plannen. De Duinpanne wil vooral de draaischijf worden van het groeiend aantal NME (Natuur en Milieu Educatief) activiteiten zowel in onze provincie als in Frankrijk. Het Europees project VEDETTE biedt daar financieel de mogelijkheden voor.

Lees DE BLIEDEMAKER  over Vedette>>>

Zo komt er een interactief onthaalpunt aan de “MOL” . Dit wordt het grote vertrekpunt voor de natuurbeleving in het grensoverschrijdend duinencomplex “De Westhoek (België) – Cabour (België) – Dune Fossile de Ghyvelde (Frankrijk) – Dune du Perroquet (Frankrijk). (hopelijk vandaar ook directe toegang tot de zeer nabije prachtige Dune du Perroquet).
Momenteel is de “Mol” gemakkelijk te bereiken via de alle dagen  gratis DK- bussen. Stipt om het uur en het half uur vanuit station van Adinkerke.

De DUINPANNE is nu een volwaardig broertje van het vernieuwde ZWIN. We mogen de provincie en in het bijzonder Guido zeer dankbaar zijn voor die grote investering in De Panne. Deze eerste fase heeft 700.000 € gekost, de tweede fase, de expo, wordt ook gebudgetteerd op 700.000 € (dus tezamen 1,4 M€). Maar er komt nog meer. Een fase 3 met een vernieuwde avontuurlijke speelzone en heraangelegde parking met meer plaatsen (bussen zullen moeten parkeren op het Koningsplein).
Er zijn natuurlijk veel grensoverschreidende subsidies van Europa. Alleen de provincie komt tussen voor 1,7 M€.

Het duindoornbier (nog zonder etiket want nog geen naam) werd geschonken aan de nauwe medewerkers

Na dit officieel gedeelte werd iedereen uitgenodigd op een mooie receptie. Daar werd veel nagekaart over de gemeenteverkiezingen en de nieuwe verwachtingen.
Iedereen was tevreden en dankt de provincie.

Kijk verder naar de website  DUINPANNE>>>>

Lees ook>>>>

Tot vanavond ,donderdag in de DUINPANNE om 19:30, voor de opening van de tentoonstelling “WIER ALGEMEEN” voorafgegaan door een studieavond met  voordrachten van de univ Gent, Sioen Industries en natuurlijk ook info over het proefproject te Nieuwpoort. (zie een volgende DE BLIEDEMAKER
” ’t komt zoals ’t past”.)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement, Natuur, Toerisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.