’t Nieuw Zand van Brugge (deel 2/2)

Prachtig weert deze week! Ideaal om eens rond te kuieren te Brugge en het nieuwe plein van Het Zand te inspecteren. Het is ongeveer 1 jaar geleden dat DE BLIEDEMAKER hierover een artikeltje geschreven heeft Lees>>>.
De bedoeling was destijds ons schepencollege te waarschuwen voor een ongezellig plein in De Panne. Intussen is het nu duidelijk dat het project mislukt is. De gezelligheid van het kleine drukke marktpleintje is geweken voor een groot evenementenplein. Idem te Brugge.

De beslissing van het Marktplein is niet van 1 schepen maar van het voltallig schepencollege

Te Brugge was is ook veel controverse over het nieuwe Het Zand. Ook hier heeft het mooie kunstwerk moeten wijken voor een open evenementenplein.
Zoals in boven-gelinkt artikel te lezen valt zijn veel keuzes gelijkaardig met het Marktplein van De Panne.

Het vroegere ’t Zand. Foto van Focus

Hetgeen ons het meest interesseerde waren de terrassen. Inderdaad zeer geslaagd. De zijde kant binnenstad is volledig ingenomen (zelfs nog enkele nieuwe zaken hebben zich er gevestigd). Na een lekkere dagschotel in de Foyer hadden we het moeilijk om een plaatsje te vinden op de volzette terrassen voor onze koffie.

 

Een groot voordeel t.o.v. onze markt is het zonnetje. Vanaf de middag tot ’s avonds “zitten” de terrasjes in de zon die getemperd wordt door de nieuwe lindebomen. Men heeft 107 nieuwe lindebomen geplant. Ze waren bijna dubbel zo oud als deze van De Panne (bemerk hoe groot deze nieuw aangeplante bomen zijn. Prijs??).
Volgens de garcon is er ook hier een terrassenreglement: slechts 1 soort donkere vierkante van parasol, ieder zaak mocht 2 kleuren kiezen uit een pallet van 5 voor zijn meubilair (voor de rest stijl van het meubilair vrij), 1 enkel standaard menupaneel (geen sandwichpanelen toegelaten)  per zaak….Blijkbaar zijn hier geen windschermen nodig. Wel plantenbakken.
Vlak vóór ons terras was in 1 van de 2 voetgangers-parkingtoegangen voor een publieke urinoir. In die donker grijze gebouwen met de betaalautomaten zijn niet alleen liften maar ook een alcohol tester en betalende openbare toiletten

Hetgeen ons het meest interesseerde waren de straatstenen. Inderdaad quasi dezelfde als bij ons maar van betere kwaliteit qua kleuren (bijna geen stenen met inwendige roestplekken). Wel ook zwarte sporen van banden.

Normaal

Abnormaal. Toch een weinig plaatsen gevonden met roestplekken

Overal zijn deksels voorzien voor E-aftappingen voor de zaterdagmarkt en de meifoor.

In tegenstelling met De Panne kunnen hier geen bomen geplant worden boven de garages. (bij ons KON dat wel omdat er ongeveer 90 cm ruimte is tussen het dak van de garages en de onderkant van de bestrating). Vandaar zeer speciale opbouw voor de boombakken die gebruikt worden als zitbanken.

De boombakken

Tussen het plein en de straten zijn ook geen dorpels en zelfs geen paaltjes. Theoretisch zou iedereen met zijn auto over het plein kunnen rijden. Wel heeft men de monotonie van het plein verbroken door schuin-dwars de middeleeuwse verbindingsstraat tussen de Hauwerstraat en de Zuidzandstraat (verder Steenstraat) terug aan te leggen in kasseisteentjes. Op het plein zelf heeft men een inspanning gedaan om diverse zones in verschillende bestrating te voorzien (legverband en grootte stenen)  zodat iedereen van de meifoor en de zaterdagsmarkt weet waar hij mag staan. Helaas valt variatie niet op vanop ooghoogte niveau.

 

Automatische roltapijten voor de fietsen (meer dan 400 extra plaatsen  ondergronds, geen fietsen mogen nog gestald worden op het plein)

 

Deze vuilbak staat tussen het foyer van het Cultureel Centrum en het restaurant De Foyer.

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur, Gemeente Politiek, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

2 reacties op ’t Nieuw Zand van Brugge (deel 2/2)

  1. Johny Recour zegt:

    Reeds voorheen gezegd dat veel besturen de agora-ziekte hebben, een groot plein waar inwoners samenkomen, om te klappen over het weer, de politiek, de prijs van de patatten, en de laatste roddels. Dit is niet meer van deze tijd met al hun digitaal gedoe en dus is zo’n lege ruimte bij voorbaat gedoemd leeg te blijven op een aantal evenementen na. In Brugge is het grote nieuws dat de vlakte van ’t Zand na enkele fikse regenbuien eindelijk kleurt zoals de burgemeester voorspeld had. Moet het geld van de inwoner daaraan besteed worden ?

  2. Roland Florizoone zegt:

    Bedankt voor je objectieve en juiste weergave; het nieuwe schepencollege zal, ivm nieuwe projecten, zeker rekening houden met je diverse analyses

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.