Het nieuwe schepencollege stelt zich voor !

Bram “slovert” zijn mouwen op.

Het lijkt politiek kalm, maar niets is minder waar. Vandaag heeft de nieuwe aankomende beleidsploeg de pers uitgenodigd op hun wekelijkse werkvergaderingen telkens op vrijdag in het Park Hotel (je kunt het nog geen schepencollege noemen). We hebben even over hun schouders mogen meekijken en kunnen vaststellen dat de sfeer er opperbest uitziet. Een “nieuwe wind” waait met nieuwe mensen. Tezelfdertijd hebben we van de diverse schepenen “in spe” horen vertellen hoe ze hun bevoegdheden overeengekomen zijn. De definitieve benoeming en de eedaflegging van alle raadsleden en schepenen gebeurt op woensdag 2 januari om 18h in de feestzaal van het gemeentehuis (alleen de burgemeester Bram Degrieck zal reeds op voorhand aangesteld zijn door de gouverneur).
Na de installatie vergadering wordt een receptie aangeboden.  Hoe meer Pannenoars hoe beter de sfeer.

Huidig schepencollege (zonder de burgemeester, maar met de OCMW voorzitter Frans)

Voor de installatie van de huidige gemeenteraad verwijzen we naar DE BLIEDEMAKER van 2 januari 2013 Lees>>>>
Zoals te zien op deze oude foto’s komen veel familieleden en vrienden naar zo’n installatievergadering. Vandaar dat men op 2 januari 2019 deze eerste gemeenteraad gepland heeft in de ruimere feestzaal. Voor de afwezigen zal men ook proberen de beelden op “live-video” te publiceren op Facebook. (cf tijdens het Groot Open Politiek Debat  georganiseerd door NEOS)

Verwacht nieuw schepencollege

De bevoegdheden van het nieuwe College van Burgemeester en Schepenen werden afgeklopt. Ze houden in grote mate rekening met de ervaring en de interesse van de kandidaten (met ervaring zijn de helft: Michèle, Bram en Cindy). Anderzijds moet een evenwichtig samengestelde verdeling tot stand komen waar ieder van de 3 partijen zich terugvindt. Ze vertegenwoordigen 61% van de stemmende burgers. Met de hieronder bevoegdheidsverdeling denkt men het beste compromis gevonden te hebben.
Ieder mandataris heeft persoonlijk zijn bevoegdheden in het kort toegelicht (lees de niet-cursieve tekst):

1.BEVOEGDHEDEN

Bram Degrieck (Het plan-B),Burgemeester, bevoegd voor onder meer: 

– Bevolking, Burgerlijke stand, Veiligheid, Reddingsdienst en Volksgezondheid
– Vaderlandslievende verenigingen, Erediensten, Begraafplaatsen
Mobiliteit

– Omgeving en Ruimtelijk Beleid
– Wijkwerking 

Bram pleit voor meer participatie en inspraak.

Wim Janssens (ACTIE), eerste Schepen, bevoegd voor onder meer:

Openbare werken, Stadskernvernieuwing en Openbaar Domein 
Technische diensten
o Groendienst
o Vakdiensten
o Reinigingsdienst en Afvalbeleid
o Klusjesdienst
o Afvalbeleid (vroeger onder Milieu)
o Welzijn op het werk
– Gemeentelijk patrimonium
– Landbouw en Visserij, Waters en Bossen

Wim pleit ook voor meer inspraak (niet alleen van burgers maar ook van collega’s gemeenteraadsleden, ook deze van de oppositie. Ieder raadslid zou in de 6 jaar minimum 1 van zijn punten moeten kunnen naar voren bringen in de gemeenteraad en daar ook verdedigen)

Cindy Verbrugge (N-VA), Schepen, bevoegd voor onder meer:

Toerisme en Evenementen 
Cultuur en Musea
Jeugd, Buitenschoolse Kinderopvang en Speelpleinwerking 
Onderwijs
– Externe relaties en Verbroederingen
Communicatie

Cindy verwijst naar haar 10 jaren ervaring in Westtoer en op het kabinet van Vlaams-president Geert Bourgeois. Deze administratieve jobs zal ze niet opgeven na de verkiezingen van 26 mei 2019 zodat ze deze kanalen verder zal uitspelen voor lobbying vanuit De Panne. De “evenementen” zal ze ook organiseren in nauwe afspraak met de “culturele activiteiten”. “Musea” sluit natuurlijk ook nauw aan bij toerisme. “Externe relaties” is ook relaties met andere overheden. Kortom deze zaken sluiten nauw aan bij haar vroegere en huidige loopbaan. Ze is zeer enthoesiast en welbespraakt.

Stephane Buyens (ACTIE), Schepen, bevoegd voor onder meer: 

Lokale Economie
– Sport
Parkeerbeleid
Natuur en Duurzaamheid,
– Dierenwelzijn 

Sterrenchef Stef wil vooral ACTIE voeren als echte Pannenoar. “Economie” ligt hem wel en dat  heeft hij bewezen als vroegere voorzitter van de HORECA-De Panne. Hij legt er de nadruk op om ook ten zeerste voor Adinkerke te ijveren. “Sport” vindt hij spannend. In zijn HORECA job heeft hij steeds voeling en aandacht gehad met de recreatieve mogelijkheden van ons schitterend “natuurpatrimonium”.

Nicolas Luyssen (Het Plan – B), Schepen, bevoegd voor onder meer:

Financiën en Subsidiologie,
– Preventie
– ICT en digitalisering
– Woonbeleid
– Roerend, onroerend en immaterieel Erfgoed
– Bibliotheek & Spelotheek
– Kerkfabrieken 

Nicolas heeft uiteraard ingevolge zijn zaak veel knowhow op gebied van financiën. Ook digitalisering ligt hem, vooral ook digitalisering naar de burger toe. Respect voor ons verleden vind hij zeer belangrijk temeer doordat we nog steeds een mooi erfgoed hebben.

Michèle Vandermeeren (ACT!E), Schepen voor onder meer: 

– Sociale Zaken, Welzijn en Inburgering
– Caritatieve Verenigingen
– Senioren

Michèle heeft de hoogste anciënniteit. Ze is reeds continu gemeentelijk mandataris sinds 1994. Zo zal ze zich nu volop kunnen toeleggen op sociale zaken verwijzend naar haar vroegere voorzitterschap van het OCMW. Ze is dus zeer tevreden met haar mandaat ook met dat voor de dienst senioren.

Latere link naar de website van de gemeente>>>>

Op de foto’s uiterst links: 2 van de 3 voorzitters van de 3 partijen. Noël De Gryse (vervangend voorzitter N-VA) en Kim Rohart (Plan-B). De derde Jochen Raymaekers, de voorzitter van de ACTIE-lijst is afwezig.
Uiterst rechts Serge Van Damme de toekomstige “Voorzitter van de gemeenteraad”.

Serge belooft onpartijdig de gemeenteraad voor te zitten en iedereen zoveel mogelijk aan het woord te laten. Ook in de voorbereiding zou hij faciliteren. Het bijwonen van de gemeenteraad moet een boeiende aangelegenheid worden voor de burgers zodanig dat er meer belangstelling komt om de gemeentepolitiek op te volgen.

De 2 overwinnaars van de verkiezing Wim en Bram

Ze zien het allemaal “goed zitten” en herbekijken nu alles met een “nieuwe frisse blik”.

2 van de 3 voorzitters: Noël en Kim

2. GEMEENSCHAPPELIJK PROGRAMMA
Voor een VISIETEKST is het nog te vroeg.
Deze is nog niet uitgepraat. Dat moet rustig verder uitgewerkt worden gedurende de eerste maanden van de legislatuur. De respectievelijke schepenen kunnen zich dan pas diep inwerken in de dossiers en deze bespreken met deze mensen rond de tafel. Enkele principiële knopen moeten nog doorgehakt worden. Op een vraag welke de bestuursprioriteiten zijn, kon dus niet geantwoord worden. Nog te vroeg. Men verwacht het principiële inhoudelijk gemeenschappelijk programma van de nieuwe ploeg tegen de zomer 2019. Hieruit zal een nota met de beleidsdoelstellingen resulteren die dan pas aan de burger zal gepresenteerd worden. Na inspraak zal deze nota de basis zijn voor de wettelijk verplichte meerjarenplanning. Deze moet gestemd worden in de gemeenteraad in het najaar 2019 in het kader van de Beleid- en Beheerscyclus (BBC). Hieraan zijn ook de budgetten gekoppeld voor de volgende 6 jaar. Lees huidig plan Strategisch Meerjarenplan 2014-2019>>>

In een speciale DE BLIEDEMAKER zijn de verschillende belangrijkste “verkiezingsbeloften” naast elkaar geplaatst (nog niet volledig af) LEES>>>

Het voorgesteld College van Burgemeester en Schepenen + de voorzitter van de gemeenteraad.Bemerk: het regent nog een beetje maar Bram heeft daar geen probleem mee.

TOT WOENSDAG 2 JANUARI

 

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Gemeente Politiek. Bookmark de permalink .

5 reacties op Het nieuwe schepencollege stelt zich voor !

 1. Joseph ROTSAERT zegt:

  José,

  Kan niet geopend worden:

  http://depanne.cdenv.be/system/files/documents/StrategischeNota_2014_20131129.pdf?download=1 en ook niet de Niet Strategische Nota Mvg,

  Joseph

 2. jan claes zegt:

  Zoals we sedert lange tijd gewoon zijn weeral een uitstekende informatie over de laatste stand van zaken in De Panne. Op het eerste gezicht ziet het er goed uit en mogen we hopen op een vernieuwende aanpak, wat niet betekent dat die vernieuwende aanpak noodzakelijkerwijze beter zal zijn. Laten we de nieuwe ploeg de kans geven om hun visie duidelijk te formuleren en zoals zij het blijkbaar nu aanpakken, niet op een overhaaste manier.

 3. vanassche peter zegt:

  Is Stephane Buyens nu schepen v an Milieu ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.