Vanavond donderdag opent het Jukeboxmuseum (deel 1 van 2)

Voor een zeer beperkt aantal genodigden, opent straks het fameuze Jukeboxmuseum in de Kasteelstraat (men vreest dat er te weinig beschikbare ruimte zal zijn). Aanvankelijk was er nogal veel kritiek over de exploitatiekost en de verwarde procedure  om een locatie vast te leggen. Toen het ontwerpbureau de inrichting voorgesteld heeft via een 3D voorstelling in de gemeenteraad is DE BLIEDEMAKER gewonnen voor dat project. Niemand weet hoe dit museum zal uitgroeien. Synergie met Plopsaland is niet onmogelijk? Te Koksijde zijn 10 musea. Waarom niet 2 in De Panne ?: de provinciale “Duinpanne” volop in opbouw en sinds 21/12/2018 het nieuwe gemeentelijk Jukeboxmuseum? 

Het wordt geen naast elkaar opstapeling van 72 Juke Boxen maar een boeiende rondgang met een verhaal en enkele speciale ateliers. De oppositie heeft dit project in een negatief daglicht gesteld en zal nu wel dit project in de schoot gegooid krijgen na 2 januari 2019. Dan wordt de oppositie meerderheid. Deze beslissing was OK op het verkiezingsprogamma van de nieuwe fractie Plan_B onder leiding van Bram Degrieck; veel minder voor Actie en nog minder voor N-VA (Cindy Verbrugge). Ook lijkt het momenteel ook onduidelijk welke, Dienst Cultuur of Toerisme, zich over deze nieuwe attractie zal ontfermen, maar dit kan geen probleem zijn aangezien beide diensten tot dezelfde schepenbevoegdheid zullen behoren nl. Cindy Verbrugge.
Voor de burger is het nu nog moeilijk te oordelen indien ze het project nog niet kennen. Alleen over de maandelijks huurprijzen negatief doen wil niet zeggen dat het museum zal tegenvallen. Temeer daar we in de pers ook vernomen hebben dat er ook optredens zullen georganiseerd worden o.a. door Patrick Riguelle en Jan Hautekiet.

DE BLIEDEMAKER heeft grote verwachtingen over dit museum en zal vrijdagnamiddag bij de eerste bezoekers zijn. Hij zal ook vragen om op deze pagina enkele sfeerfoto’s te mogen publiceren.

Het museum is niet gratis: € 7 / € 6 senioren & studenten / € 4 mindervaliden / kinderen tot 12 jaar gratis. De toegangskaart geeft wel recht op een gratis consumptie t.w.v. 2 € in één van de 10 horecazaken in de buurt. (dus netto maar 5 € i.p.v. 7 €)

Het Jukeboxmuseum is open van vrijdag 21 december 2018 tot en met 6 januari 2019 en is dagelijks te bezoeken van 14.00u tot 19.00u. (dus ook op zondag). Op zaterdag is het museum open van 10.00u tot 19.00u. Het museum is gesloten op 25 december 2018 en op 1 januari 2019.

Gemeentelijke persnota>>>>

“…Begin 2019 komen Patrick Riguelle en Jan Hautekier op maandelijkse basis met een avondvullend programma naar het nieuwe Jukeboxmuseum in de Kasteelstraat in De Panne. Het museum moet een ontmoetingsplaats worden waar beleving, in de ruimste zin van het woord, centraal staat. ….Het gemeentebestuur heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met Geert Olieu uit Menen, die door de jaren heen een 120-tal jukeboxen verzamelde. De gemeente zal hiervan zo’n 60 à 70 exemplaren tentoonstellen en zorgen voor een rotatiesysteem binnen de tentoongestelde jukeboxen. Naast de jukeboxen omvat de collectie ook een 500-tal radio’s. Een selectie krijgt haar eigen ruimte binnen het museum. Het belevingsmuseum moet een verrijking zijn voor het all-weather aanbod van De Panne. Het wordt een belevingsmuseum en een ontmoetingsplaats voor zowel inwoners, tweedeverblijvers, verblijfs- en dagtoeristen, scholen, groepen. Het gemeentebestuur heeft nu reeds afspraken gemaakt met Patrick Riguelle en Jan Hautekiet om, eens het museum open is, op maandelijkse basis een evenement op poten te zetten waarbij telkens een andere Franse artiest door de jukeboxen klinkt en in de kijker gezet wordt..”
Bron: gemeente De Panne

Wie iets wil bijleren over Franse chansons, moet bij Patrick Riguelle en Jan Hautekiet zijn. Patrick Riguelle is één van de grootste pleitbezorgers van het chanson in Vlaanderen. Samen met zijn copain Jan Hautekiet weet hij er alles over te vertellen, ze maken er zelfs radioprogramma’s over zoals ‘La vie est Riguelle’ op Klara.
Tijdens de chansonavonden in het jukeboxmuseum zullen ze op zoek gaan naar de reden waarom muziek gemaakt wordt. Tevens maken ze een reflectie over allerlei liedjes van de desbetreffende artiest..”

Foto uit de Grote Post

KLARAPROGRAMMA’s-al voor het 5de seizoen op rij — Patrick is echt een levend encyclopedie van het Franse chanson. Eens beluisteren de zaterdagavond van 18 u tot 20 u – de moeite waard (ook via herbeluister Klara)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.