De Zeedijk van De Panne in de belle époque

…en Jacky en ikzelf mochten ons niet alleen verheugen met een fles champagne maar ook met een kus van Nicole Feys de vrouw van voorzitter Ivan. (we hebben alle 3 tezamen onze Plechtige Communie gedaan)

DE BLIEDEMAKER heeft reeds meerdere artikels geschreven over tentoonstellingen in het gemeentehuis en in de Duinpanne (ex-Nachtegaal). Nu eindelijk iets door hemzelf opgezet en jullie aangeboden als een Kerst- en Nieuwjaarsgeschenk.
Je kan er nog van genieten t/m 19 januari 2019 op de eerste verdieping in ons gemeentehuis.
De vernissage heeft plaats gehad op 7 december als jaarlijkse tentoonstelling van het Willemsfonds Veurne-De Panne-Koksijde met de hulp van de Dienst Cultuur en Depanneverbeeldt.

1. De Expo
Het idee van de tentoonstelling komt van het Willemsfonds volgend op twee DE BLIEDEMAKER artikelen over de “Zeedijk van De Panne:.
Zeedijk West>>>>
Zeedijk Oost>>>>

“Waarom hiervan geen tentoonstelling opzetten?” vroeg Ivan Winnock de voorzitter van het Willemsfonds.
Mijn antwoord was  “Ja, op voorwaarde dat ik hiervoor beroep kan doen op het beeldarchief “De Panne Verbeeldt”  Link>>>
(Op mijn eigen Flickr fotoalbum beschik ik over meer dan 2.000 reproducties van postkaarten, maar de resolutie hiervan is onvoldoende om af te drukken voor een tentoonstelling).
Het moeilijkste was om hieruit een selectie te maken met als scenario “een gidsbeurt op de Zeedijk met vergelijkbare zichten die ook de tijdevolutie weergeven van de Belle Epoque (1900 -1914)”. Principieel allemaal (in het totaal 120 foto’s) op HETZELFDE A4 formaat en allemaal GELIJK VAN KLEUR nl. wit-zwart. (reden: veel vooroorlogse kaarten zijn van dubieuze  kwaliteit en de sepia kleuren soms zeer verschillend). Dit was de beste manier om de villa’s op een eerlijke manier architectonisch te vergelijken.
De selectie van de postkaarten was het moeilijkste werk (vb van het Hotel Terlinck beschikken we over ruim meer dan 50 verschillende postkaarten). Niet de kaarten van beste kwaliteit werden gekozen maar wel deze die best de evolutie weergeven tijdens de belle époque periode.
Minder werk was het om de bijhorende teksten te schrijven.
Zoals op onderstaande foto speelt zich de “virtuele wandeling” af op de ingekaderde foto’s op bruine achtergrond. Daaronder hangen de teksten met de uitleg evenals nog wat meer recentere postkaarten zodat een niet-vertrouwden de locaties van de villa’s kunnen thuisbrengen. (belangrijk is de wandelrichting zodat de teksten aansluiten met de foto’s)

Zeedijk Oost. Nog geen pijltjes aangebracht voor de wandelrichting (nu wel).

Zelfs voor oudere Pannenoars is het niet steeds evident. Ik ben geboren in 1943 en ik heb in mijn kindertijd al deze villa’s ooit gezien. Noch tijdens WO I,  noch tijdens WO II werden deze villa’s uit de belle époque met de grond gelijk gemaakt (op 2 uitzonderingen na). Dit in tegenstelling tot in andere kustgemeenten vb Nieuwpoort, Oostende,…). De grote sloping is pas begonnen in het begin van de jaren 1950. Tussen 1955 en 1965, in amper 10 jaar tijd, zijn ze alle gesloopt en herbouwd naar buildings (op 7 na + de imposante hoek van de Witte Berg).

De 4 blokken A, B, C, D behoren tot de verkaveling Ollevier-Bonzel. De blokken E en F eigendom van Calmeyn-Bortier.

Kadasterplannen uit de Plan-Indicateur van A. De Vriendt (1912). De 5 blokken a,b,c,d en e behoren ook tot de verkaveling Ollevier-Bonzel

Bovenstaande 2 plannetjes met letterverkavelingsblokken + de witte berg (letter E) dienen om deze vooroorlogse villa’s te situeren. Deze letters staan ook onderaan links op elke foto. Het is dus een beetje werk om deze mooie villa’s te kunnen thuiswijzen.

2.Bronnen:

– Lijst van de villa’s op de Zeedijk in 1950.  Lees>>>

–  Hotels en pensions 1930 Lees>>>

– Hotels en villa’s 1935 Lees>>>

Na intensief speurwerk en na onderzoek ter plaatse ben ik tot een lijst gekomen met alle gebouwen op de Zeedijk. Situatie 1912, 1950 en 2017. Ik ben vertrokken van een bestaande lijst anno 1950. Hier heb ik een eerste kolom toegevoegd waar ik de villa’s aangekruist heb die daar in 1912 ook reeds stonden.
In de laatste kolom heb ik ter plaatse de namen van de huidige gebouwen gaan opzoeken (nu meestal appartementsgebouwen van 8 verdiepingen). Hierbij heeft de huidige “basiskaart” een grote hulp geweest. Tussen haakjes staan ook de namen van de huidige handelszaken op het gelijkvloers.
Het was veel opzoekingswerk om deze lijst op te stellen.
LINK NAAR DE LIJST 1912-1950-2017 >>>>>

Ook bijzonder interessant zijn de DUO FOTO’s van Freddy Penel Kijk>>>>

3. Vernissage
Deze is gebeurd op vrijdagavond 7 december 2018.

Voorzitter Ivan Winnock van het Willemsfonds Veurne-De Panne-Koksijde verzorgt de verwelkoming

Talrijk opgekomen publiek niet alleen uit De Panne maar ook uit Veurne en Koksijde (ook uit Duinkerke)

Jacky Launoy heeft de toelichting verzorgd

Gids Jacky Launoy

En het is natuurlijk altijd dubbel interessant om voor de traditionele “toelichting” een onderlegd spreker van eigen bodem te hebben. En wie konden we daar beter voor aanspreken dan mijn schoonbroer, die mij ook vakkundig ondersteund heeft bij het opmaken van de teksten (Dank U Jacky!)

Grote belangstelling voor Jacky zijn speech

Ook schepen van cultuur Christophe Delrive apprecieerde de toespraak van Jacky

En dan volgde de officiële opening door schepen Christophe Delrive


De expo is nog open t/m 19 januari 2019 en is alle dagen te bezoeken van 09.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 17.00u, uitsluitend op zondag.
(gelieve ook iets in het gastenboek te schrijven. Dat geeft moed voor volgende initiatieven: voorbeeld iemand stelt voor om de foto’s en teksten in elkander te schuiven tot een boekje dat zou kunnen verkocht worden aan de toeristische balie)

Het jukeboxmuseum

Vergeet ook niet het jukeboxmuseum te bezoeken in de Kasteelstraat aan de Markt. Lees>>>>

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.