Installatie van de nieuwe gemeenteraad (Deel 2/2)

Blauw = toegevoegd

Foto van FOCUS (was ook aanwezig). Achtergrond: villa Les Sapinières

Zoals te verwachten was er zeer veel volk opgekomen voor deze plechtigheid. Er wordt gezegd dat dit aantoont dat de behoefte aan vernieuwing zeer groot is.
Het evenement is sereen verlopen op het laatste stukje van de toespraak van uittredend burgemeester Ann Vanheste na (was niet nodig).
Op het einde heeft raadslid Pol Georges (CD&Vplus) laten notuleren dat het kartel “Lijst van de Burgemeester” terug ontbonden wordt tot DAS en CD&Vplus (elk 5 zetels).

Mooie achtergrond voor een kustgemeente

Er werden enorm veel foto’s genomen. Hiervoor verwijzen we naar de vele facebook berichten.

DE BLIEDEMAKER heeft ook geprobeerd met zijn iPhone LiveVideo uit te zenden. Helaas was de geluidsinstallatie in de feestzaal te zwak en moet het afspeelvolume maximaal gezet worden.
De communicatiedienst van de gemeente heeft ook alles laten filmen door meerdere camera’s. De vraag is natuurlijk wanneer en hoe zal dat vertoond worden aan de burgers? Maar nog wat geduld. Het staat duidelijk dat “Live video verslag van de gemeenteraadszitting” er zal komen (cf Koksijde waar zelf ook de Kindergemeenteraad Live gestreamd wordt Bekijk>>>).
Lees punt “Inspraak en Transparantie in de Verkiezingsbeloften van Actie en Lijst Burgemeester”>>>>
(het streaming systeem van Koksijde is vol automatisch met cameraopnamen volgens dat de gemeenteraadsleden de micro indrukken. Als pilootgemeente voor zo’n systeem was Koksijde pilootgemeente en is bijgevolg hiervoor zwaar gesubsidieerd geweest. Je kan er ook off-line de raden herbekijken volgens uw gekozen agendapunt. De know-how is dus niet veraf. In afwachting hieronder enkele primitieve Livevideo opnamen met mijn  iPhone (met gevoelige micro en statief zou aldus voorlopig iets kunnen gedaan worden)

In het nieuw of vernieuwd gemeentehuis zou een installatie komen die het mogelijk zal maken de gemeenteraden door middel van streaming thuis op uw PC te volgen

 

START VAN DE EERSTE GEMEENTERAAD

 

TOESPRAAK VOORZITTER GEMEENTERAAD SERGE VAN DAMME

 

TOESPRAAK BURGEMEESTER BRAM

Prachtige foto van een fiere eerste schepen Wim !!!

Fiere tweede schepen Cindy met veel bevoegdheden (zie vorige DE BLIEDEMAKER )

Derde schepen Stef roert nu in de potten samen met de burgemeester.Foto: HLN

Lees toespraak van de burgemeester (openklikken van “…Meer weergeven” Lees>>>

En erna natuurlijk een drukke receptie. het ideaal moment om zoveel Pannenoars tezamen te zien en een Nieuwjaar te kunnen wensen.
Een kritiekpuntje was dat de kwaliteit van de “…cava minder was dan normaal. Er werd dan maar verteld dat deze wijn nog besteld werd door het vorig gemeentebestuur”. TE VERBETEREN DOOR: “….appelcider ons ongewoon smaakte. Misschien had men dit best vermeld werd om die zoete smaak duidelijk te maken…
Gelukkig rustiger uitgedeind in de Bodega.

Leden gemeenteraadsleden met hun stemmen: zie lijst op vorig artikel
of mooi artikel van Gudrun Steen in het Laatste Nieuws Lees>>>>

Verkozen leden van leden van het “Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst”:
Jacqueline Clauw (DAS), Sabine Van Der Maelen (CD&Vplus), Patrick Annys (DAS), Van Houtte Regine (in feite nog Maria) (CD&Vplus), Pascal Demuysere (ACTIE), Noël De Gryse (NV-A)

Verkozen leden van de Politieraad:
Marc Hauspie (Actie) , Dina Nevens (Plan-B), Christophe Delrive(DAS) en Pol Georges (CD&Vplus)

En hopelijk krijgt de korpschef Nicolas Paelinck van de Politie Westkust nu ook drones:

ALBUM INSTALLATIEVERGADERING (150 foto’s) Bekijk>>>>

 

Mooi georganiseerd in ons gezellig gemeentehuis. Spijtig dat het volume van de klank wat te laag was. Foto: wellicht Walter Carels.

De 2 schepenen van Openbare Werken, Wim en Johan, zullen de lopende dossiers wel goed overdragen!

OPENKLIKKEN (2 maal)

De geschiedenis van de socialisten en de Vanheste‘s:
Van 1911 (onafhankelijkheid van De Panne) tot  1976 (fusie met Adinkerke onder Raf Versteele 3) was het gemeentebestuur steeds een mengeling van katholieke strekking met liberalen
Uitslagen van de verkiezingen. Lees>>>>>

1. In 1976 wordt  Raf Versteele  voor de derde maal burgemeester als lijsttrekker van VDP (Van Duin tot Polder) . De oppositie EDA (Eendracht De panne Adinkerke) met een gemengde lijst liberalen met socialisten. Zo komen de socialisten voor het eerst  in de gemeenteraad : Gilbert Bossuyt ; Willy Vanheste ; Luc Houtsaegher ; Germain Dezeure; Marc Decoussemaeker  enz….
Dus via de liberalen komen de socialisten in de gemeenteraad (oppositie).
2. In 1982 wordt de liberaal Gilbert Bossuyt  burgemeester van De Panne met 1.347 stemmen. Via EDA komen hierbij als schepenen:Willy Vanheste , Marc Decoussemaeker , Luc Houtsaeger  en Bert Hendryckx. Nog meerdere socialisten in de raad.
3. In 1989 wordt Johan Degrieck burgemeester. een gemengd beleid PRO (lijst van Johan Degrieck) samen met PVV (Partij voor Vrijheid en Vooruitgang). Schepenen: Honoré Dehouck /H. D’Hoore; Roland Florizoone(L); Germain Dezeure(L) /Roger Pinson; Luc Houtsaeger(L). In de oppositie VDA (Verenigd De Panne/Adinkerke): Willy Vanheste ; Stefaan Verfaillie ; Norbert Cremery ; A. Cottry; Robert Butsrean ; Jean Pierre Casiers ; Etienne Mergaert.
Dus de eerste burgemeester Degrieck-vader verdrijft de socialisten opnieuw naar de oppositie.
4. In 1995 wordt Willy Vanheste voor het eerst burgemeester. Meerderheid VDA + PVV.   Schepenen: Marc Decoussemaeker; Stefaan Verfaillie; Roland Florizoone; Serge Vandamme . PRO komt in de oppositie.
5. In 2000 werd Willy Vanheste  herverkozen als burgemeester. Meerderheid kartel VEDA (Vernieuwde Eenheidslijst De Panne/Adinkerke: VLD + SPA). Zijn schepenen waren: Marc Decoussemaeker; Roland Florizoone; Serge Vandamme; Robert Butsraen. Oppositie VD (Vrije Democraten nu CD&Vplus): Hilde Buyse-D’Hoore; Johan Degrieck ; Eric Van Hee ; Bram Degrieck ; Francis Acou; Johan Blieck ; Frans Duyck ; Pol George
6. In  2006 wordt Willy Vanheste  voor de derde keer herkozen als burgemeester. Meerderheid terug VEDA.  Zijn schepenen waren: Marc Decoussemaeker; Roland Florizoone ; Serge Vandamme ; Robert Butsraen ; Ann Woestijn. Oppositie VD en Vlaams Belang. Helaas heeft Willy Vanheste amper 1 jaar na zijn derde burgemeesterschap (2007) zijn ambt moeten overdragen aan zijn SP.A opvolger Robert Butsraen, wegens darmkanker (Willy Vanheste is gestorven op 26 november 2007)
7. In 2013 wordt dochter Ann Vanheste de 11de burgemeester van De Panne. DAS (De Panne Adinkerke Samen) (hoofdzakelijk SP.A) Zij hadden een samenwerkingsakkoord met CD&V-plus zodanig dat de liberalen sinds 4 legislaturen in de oppositie kwamen. Zij zijn samen met NVA naar de kiezers gestapt onder de naam Visie2020&NVA.
8. In 2019 heeft het nieuwe kartel LB (Lijst van de Burgemeester = DAS + CD&Vplus) met Ann Vanheste als lijsttrekker de meerderheid niet gehaald (10/21 zetels). Degene die zich tegen de vorming van dat kartel verzet heeft, Bram Degrieck, wordt burgemeester.
Dus de tweede burgemeester Degrieck-zoon drijft de socialisten opnieuw naar de oppositie

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

9 reacties op Installatie van de nieuwe gemeenteraad (Deel 2/2)

 1. Belinda zegt:

  Wat een belangstelling ! Mogen de 2 de verblijf mensen ook komen voor de cava ?…..lol…hopelijk krijgen we, met het nieuwe bewind, niet te horen dat onze 2 de verblijfvers belasting opslaat.

 2. Daniel J.V. Du Four zegt:

  De filmpjes van José zijn van een héél ander niveau dan wat hij in zijn artikel bevooroordeeld minzaam schrijft over de opnames door de Gem. D. Communicatie. 2 van de 3 filmpjes werden vertikaal gefilmd en geplaatst. Onbegrijpelijk om dan altijd kritiek te geven op een ander.

  • Daniel. Mijn bedoeling was vooral om de on-line weergave. Veel lezers van DE BLIEDEMAKER hadden dat gevraagd. Sorry voor de primitieve kwaliteit. (geen statief en geen gevoelige micro). Veel van de aanwezigen hebben achteraf de filmpjes herbekeken om dat het geluidsniveau in de feestzaal op bepaalde plaatsen te laag is.

 3. Dina Nevens zegt:

  Beste José, het was geen cava hoor. Maar een schitterende appelcider van de beste kwaliteit! Vandaar die lichte zoete nasmaak. De dame die deze cider verkoopt, was trouwens ook aanwezig op de mooie receptie.

  • Dank u Dina voor de uitleg. Ik had inderdaad eerst geschreven witte wijn en moest dan corrigeren naar cava.
   Ik ben blijkbaar nog geen grote addept van Cider (ik heb er maar 2 gedronken). Komt misschien nog. Jose (zal corrigeren)

 4. Johny Recour zegt:

  Het drone filmpje toont jammer genoeg niet het echte De Panne maar een soort Costa blokkendoos
  vakantie oord.

  • ha, ha, ha… Toch nog altijd indrukwekkend. En zeggen dat de duinzone halverwege nog Duinendecreet geworden is (nu van ANB) evenals de gemeentelijke zeereepduinen voor de meeste buildings (nog niet van ANB maar misschien toch best te verkopen aan ANB. Nu nog steeds geen Natuurbeheersplan,)
   Ik heb het vooral getoond om de fantastische mogelijkheden van die drones te illustreren. Ik vraag mij af hoe de Dumontwijk er zou uitzien? Misschien toch eens proberen een dergerlijk publiciteitsfilmpje te maken van ALLEEN de beschermde Dumontwijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.