Kerstboomverbranding 2019

De Kerstboomverbranding is een evenement dat door de jaren heen gegroeid is tot een topactiviteit. Dit jaar waren er enorm veel kerstbomen maar vooral ook zeer veel tweede verblijvers die dit evenement terecht weten te appreciëren. Wegens het zachte weer en de zeer goeie muziek  hebben de mensen extra lang gebleven tot het nodig was om Miss Belgium te volgen op TV. 


Traditiegetrouw begon het met een origineel vuurwerk. Uit ervaring weet men dat dit zeer veel volk aantrekt.
De Kerstboomverbranding is jaarlijks de afsluiter van de kerstperiode waarvoor veel tweede verblijvers nog eens speciaal naar De Panne komen.
Reeds vóór het vuurwerk  stonden zeer lange rijen aan te schuiven voor de diverse stalletjes met gratis drankjes en versnaperingen.

Dit scenario voor dit evenement werd meer dan 10 jaren geleden ineen gestoken door mijn broer Marc Decoussemaeker, toen schepen van Toerisme. Voordien werden de kerstbomen van de gemeente en de huishoudens met grote vrachtwagens naar de composteerinstallaties van IVVO vervoerd om daar gecomposteerd te worden. En later moet dit kompost dan teruggevoerd worden naar de afnemers. Een dure operatie. Vandaar dat verbranden veel minder transport kost en veel composteringskosten uitspaart voor de gemeente. Op gebied van CO2 productie zijn beide werkwijzen identiek want al het hout wordt na verbranding of vertering integraal omgezet tot CO2 en wat mineralen. Dus geen probleem voor de klimaatopwarming. Geschilderde of versierde kerstbomen worden niet verbrand i.v.m schadelijke verbrandingsgassen. Wel is er tegenwoordig wat milieu-commotie tegen de zwarte rook. Inderdaad deze bevat “fijn stof” wat blijkbaar schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Door ons breed strand kwamen de rookpluimen niet tegen de bovenste verdiepingen van de buildings op de Zeedijk ingevolge de wind pal uit het westen. De brandweer houdt deze zaken goed in de gaten. Dus hier werd de kerstboomverbranding niet afgeblazen zoals te Oostende en Middelkerke. Het “fijn stof” moet wel vermeden worden maar met het huidige regenweer zal dat geen dag in de atmosfeer blijven.
Het vuurwerk is nooit geruisloos, maar blijkbaar heeft men niet gekozen voor hoge pijlen met grote uiteenspattingen die lawaaierig zijn. Vroeger in de tijd van mijn broer was dat een gratis vuurwerk aangeboden ter gelegenheid van een nieuw jaarcontract waar de vuurwerkmaker zijn laatste inventieve vuurpijlen kon demonstreren. Er is immers veel beweging in deze branche en de prijzen dalen. (ik weet niet of die eerste vuurwerk nog steeds gratis is).
Wat betreft de demo hebben we extreem weinig nieuwe gemeentepolitiekers gezien. Blijkbaar moesten ze zich klaarmaken om allen naar de verkiezing van Miss België te gaan. Alleen Bram heb ik gezien bij de ontsteking van het vuur.

Foto uit de FACEBOOK pagina “Burgemeester van De Panne

Menig tweede verblijver had graag ter gelegenheid van dit evenement waar veel gepraat wordt, kennis gemaakt met de nieuwe politiekers.

Sprot roken. een lokale specialiteit van De Panne. Dat is folklore! Poficiat voor deze groep vrijwilligers.

Zeer typisch voor onze geschiedenis was het roken van de haring en sprot. In de glorietijd van de Pannese visserij was hier de grootste concentratie van haring- en sprotrokerijen in Vlaanderen samen met Brugge. Dit heeft blijven duren tot de jaren 1930. Via het trammetje Adèle werden de sprotladingen vervoerd naar het station van Adinkerke waar ze vertrokken naar Brussel en vooral Parijs, waar onze delicatesse erg gegeerd was.
In de hongersnood van februari 1943 waren de fabuleuze haringvangsten van De Panne van groot nut voor België. Vandaar onze naoorlogse laptjesnaam “Panharingen”. (voordien “Puzzeschieter” genoemd)
Weet je nog wat een BLIEDEMAKER betekent? LEES>>>

Maar ook aan de andere standjes met drankjes was het lang aanschuiven.

Gratis knapperige Oliebollen

Gratis genever

Gratis Glühwein bij Noella en Seppe

Gratis chocomelk met Negritta Rhum: Foto van Rudy Kenis

Maar de ambiance was ten top met  optreden van de live rockpopcoverband  ATTIC7 met zeer goeie  muziek. Meedansen was niet verboden!. Ze mogen zeker terugkomen!!!!

Witte Berg  OPEN

En nog juist bijtijds thuis om de finale van de Verkiezing Miss Belgium te zien op Ment-TV

Miss België  Elena Castro Suarez

LAATSTE WEEK

Donderdag 10 januari werd in een bomvolle feestzaal het vernieuwde bestuur voorgesteld van de seniorenclub Neos De Panne-Adinkerke.
Op de foto: v.l.n.r: Danielle Wouters (voorzitter) – Betty Beerens – Agnes Coppin – Annick Vandenbilcke – Christiane Decocq (penningmeester) – Christine Verbeke (secretaris) – Wilfried Pollet – Gemma Dubois (ondervoorzitter) – Will Vansteene. Ontbreekt op de foto Chantal Pierre.
Ze stelden zich voor onder een veelbelovend motto: “met frisse wind in de zeilen zorgen wij voor boeiende en afwisselende activiteiten”
Voor meer info over de activiteiten van deze bloeiende seniorenclub, waarvan iedereen trouwens vanaf 55 jaar lid kan worden: Christine Verbeke – 058 62 81 40 of via mail: christine.verbeke@outlook.com.

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

6 reacties op Kerstboomverbranding 2019

 1. Jo Devloo zegt:

  Kerstboomverbranding is toch absoliut meer van deze tijd ?!!

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

 2. Luk Vangheluwe zegt:

  Waarom geeft men deze kerstbomen niet terug aan de natuur, zoals de “afgestorven” bomen die nu blijven liggen in de bossen als “voedsel en beschermplaats” voor plant en dier?

  • Volledig akkoord Luk. Maar waar zal je in Vlaanderen de nodige terreinen vinden om op lange termijn (20j?) deze jaarlijks bijkomende hoeveelheid bomen te spreiden. Zou ook niet mooi zijn.
   In Frankrijk te Platier d’Oie doet men een experiment om deze dode bomen in te werken in de zeereepduinen omdat ze daar serieus last hebben van zandafslag.

 3. dedrie j pierre zegt:

  Prachtige reportage en mooie foto’s !! proficiat .

 4. Pascal zegt:

  Jose
  De kerstboomverbranding was een initiatief van de jeugdraad de panne en dan later opgepikt door dienst toerisme.
  De jeugdige moed had als lokatie het centrum genomen.
  Veel zeewind heeft de rook tot de markt geblazen.
  De mensen die erbij waren werden op de rooster gelegd door de burgemeester met de dringende raad alles beter georganiseer….
  Het werd dus een andere gemeentediensten.

  Pascal Demuysere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.