Red de Paterskerk (deel 2/2)

Eenzame koning. Aanleg van de Dynastielaan (1972) met achterliggend de "Romeinse Vlalte"

Eenzame koning. Aanleg van de Dynastielaan (1972) met achterliggend de “Romeinse Vlalte”

Waarom dit Paterskerkje een geschiedkundige waarde heeft voor De Panne wordt hierna uitgelegd. Velen kennen dit Paterskerkje nu verscholen achter een linie van vakantie-blokkendozen. Koning Albert I en zijn gevolg kerkten er in de jaren van de Grote Oorlog.  Zijn dochter, prinses Marie-José, later gemalin van Italies laatste koning Umberto II, deed er haar eerste communie.
De Paters Oblaten zijn reeds meer 100 jaar in De Panne!
Na de eerste wereldoorlog maakte het oorlogstoerisme in De Panne een enorme opgang. We hadden een mooi product: de villa’s waar de gewaardeerde koning Albert I verbleef, het Paterskerkje, het Rode Kruis Hospitaal Oceaan, de Repos Sint-Elisabeth, het legerhospitaal in Cabour, het militair kerkhof en de nabijgelegen slagvelden.  Maar naast de officiële geschiedenis had en heeft deze kapel had  ook een emotionele waarde voor veel Pannenaars en toeristen (lees meerdere “reacties op Deel I).

Dit “Paterskerkje” heeft door koning Albert I de titel gekregen  van KONINKLIJKE KAPEL.

Dit staat boven de inkom

Chapelle Notre Dame de la Mer.
Construite en briques rouges, soutenue par des contreforts coiffés de pierres de taille, s’élève, gracieuse et dans l’avenue qui porte son nom, la chapelle Notre Dame de la Mer, desservie depuis vingt et un ans par les Pères Oblats de Marie immaculée.
Ce sanctuaire tout modeste qu’i paraisse à première vue a pourtant sa place narquée dans les annales de notre histoire nationale.
Seul, en effet, parmi les èglises de Beigique il porte le titre officiel de “Chapelle royale “.
C’est en souvenir des heures de réconfort moral passées à l’ombre de ses murs que S.M. le roi Albert daigna lui accorder ce titre glorieux. Voici d’ailleurs la teneur du décret sorti des chancelleries royales le 12 Février 1922
Monsieur le supérieur,
Le roi a été très touché des sentiments auxquels ont obéi les Pères oblats en Le priant de consentir à ce que la chapelle N.D. de la Mer soit dénominée Chapelle royale.
C’est une joie pour notre Souverain d’exaucer le voeu de votre communauté et d’affirmer ansi les souvenirs émus qui le rattacheront toujours au Sanctuaire où si souvent Il vint avec les siens demander à Dieu de protéger la patrie belge.
Il plait, à la famille royale d’attribuer à l’octroi de cette faveur une signification plus haute encore: c’est pour elle une occasion d’offrir un faible témoignage de Sa Gratitude à la Providence qui daigna bénir nos armées et marquer par une victoire éclatante, la fin de nos douloureuses épreuves.
Veuillez agréer, Monsieur le Supérieur l’assurance de ma considération distinguée. 
Le secrétaire des commandements
V. Godefroid.

U kunt best eens de historische gegevens nalezen op de Pannetheek website hieromtrent. (= alles over de geschiedenis van De Panne) LEES>>>.

Volgens wijlen pater P.G. Jossa is koning Albert II, toen hij nog prins was, meermaals met zijn moto gekomen naar De Panne en hij kwam dan graag eens incognito het zijkappeltje van de heilige Rita bezoeken. Nog steeds worden aldaar veel kaarsen gebrand voor deze heilige. Ze kreeg de titel van “heilige van het onmogelijke” LEES>>> Dus blijkbaar zijn nog veel “onmogelijke dingen” mogelijk geworden….. of niet? (genezingen?..)!

Oei. Foto van H. Rita te herdoen

Er zijn momenteel nog 6 paters Oblaten in het klooster. Je kunt er nog naar de biecht gaan.
Zeer boeiend was dat pater Josua aan DE BLIEDEMAKER  in 2006 verteld heeft dat er een “Codex Historicus” bestaat van het klooster. Deze werd in 1914 onder het zand verstopt en is pas veel later terug op gegraven. Het boek was dan in zeer slechte staat. Veel bladeren waren “moissy” en verpulverden. Toch heeft men geprobeerd de belangrijkste stukken over te schrijven. Lees de volledige vertaalde codex>>>>

Overgeschreven “Codex Historicus”

Samengevat:  “’De Paterskerk” is het werk van de paters Oblaten, die zich in 1906 (dus meer dan 100 jaar geleden), onder de impuls van het echtpaar Ernest-Joseph d’Arripe-Sanchez de Aguilar ter gedachtenis van hun dochter Germaine, op 21-jarige leeftijd, in 1901, overleden. (tweede dochter van onze eerste burgemeester). Vandaar dat het klokje van de voorlopige kapel Germaine genoemd werd. Deze klok werd overgeplaatst naar de huidige kapel.

Aanvankelijk namen de paters hun intrek in een vroegere herberg l’Alliance, eigendom van Burg. d’Arripe, gelegen aan de huidige Esplanade.

Pannekalsijde (nu Esplanade). Links de herberg “L’Alliance” later rijkswachtpost. Verder het gebouw van de telefoonkabel. Uiterst rechts muurtje van Pavillon Bortier

Monument Leopold III naast het Paterskerkje

Eerst werd de neogotische kapel opgetrokken vanaf 1908 door aannemer Remi Follet van De Panne en later het klooster. Leon Maréchal, oud-missionaris in Transvaal, werd de eerste overste. Hij had echter niet het geluk de voltooiing van de kapel te beleven. Pas in juni 1909 werd deze voor het publiek toegankelijk. In 1913 voegde pater Bommenel aan het bestaande gebouw een koor toe. De kapel werd verder volledig afgewerkt in 1914.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd De Panne het centrum van het vrije België. Gedurende deze moeilijke periode verbleef koning Albert I en zijn familie in onze badplaats. In de kapel van de paters Oblaten woonden zij de diensten bij. Het was ook pater Bommenel die prinses Marie-José op haar eerste communie voorbereidde. “Je n’écoutais guère ce qu’il disait”, bekende de stoute meid later. Naast de ingang van de kerk herinnert een bronzen plaat aan Koning Albert I en familie die tijdens de Eerste Wereldoorlog de misdiensten in deze kerk bijwoonden.
(terloops weze ook vermeld dat prins Leopold III hier ook verbleef en zelfs op 9 april 1915 ingelijfd werd in het leger Lees meer hierover>>>)

Overste Mazure liet rond 1925 naast de kapel een Lourdesgrot bouwen.

Zo was het vroeger.

Op vraag van deze prior stond koning Albert I toe dat de kapel de titel “Koninklijke Kapel” draagt. In 1931 waren er grote feesten in De Panne om de 100-jarige verjaring van prins Leopold I in België te herdenken. Dan was er een stoet van de eerste locatie, dan gendarmerie. naar de huidige kapel. Koning Albert I, koningin Elisabeth en prins Leopold en prins Karel werden daar plechtig verwelkomd (lees de details in de Codex historicus)

Bronze bas-reliëf geschonken door de horeca De Panne bij de herdenking in 1931 (kelder gemeentehuis)

Oorspronkelijk was het kerkinterieur gepolychromeerd en rijk gestoffeerd met neogotisch meubilair. Door de beperkte breedte van de beuk en haar gotische karakter krijgen we binnenin een sterke indruk van lengte en hoogte.

Interieur mooi beschilderd. Spijtig kleuren niet zichtbaar

Voorbeeld van de onlangs mooi gerestaureerde polychrome Sint Pieterskerk te Koksijde

Beeld van Maria met Kind op de maansikkel in spitsbogige nis in de absis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de oostzijde, Mariagrot in rotsbeton gebouwd in opdracht van pater Mazure, kloosteroverste van 1921 tot 1927Dit kerkje stond vroeger in de duinen (zie afbeeldingen) en wordt nu omringd door flatgebouwen.Naast de kapel, werd op 1 april 1982 een gedenkplaat door de Nationale Vereniging Veteranen van Z.M. Koning Leopold III geplaatst.

Reeds vroeger in 1904 kwam de koniklijke familie graag naar De Panne. Ze namen hun intrek in de gehuurde villa’s Les Edelweiss-Les Obélias op de Zeedijk.
Op de plaats waar het Leopold I-monument staat, werden op het einde van de 19de eeuw vier imposante villa’s, later de Koninklijke Villa’s genoemd, gebouwd. Van oost naar west: Paviljoen Bortier, Villa de Terschueren, Villa Paul Maskens en Villa Saint-Joseph. In de Eerste Wereldoorlog verblijven koning Albert I en zijn familie in Villa Paul Maskens. De Panne ligt immers in het niet door de Duitsers bezette grondgebied achter de IJzer. Koning Albert I en zijn familie wonen regelmatig de diensten bij in de kapel van de missionarissen Oblaten. Het is ook pater Bommenel die prinses Marie-José op haar eerste communie voorbereid. “Je n’écoutais guère ce qu’il disait” (Ik luisterde nauwelijks naar wat hij zei), bekent de stoute meid later.

Eind de jaren 1990 wordt het oude klooster van de missionaris- sen Oblaten afgebroken en vervangen door een gedurfde eigen- tijdse nieuwbouw van het architectenburo De Meyer & Breyne. De architecten poneren hier duidelijk de verankering van het gebouw in het bouwterrein, het bouwvolume, de vloer, de wand, de raamopening en het bouwtype in hun meest elementaire vormen. De natuurlijke eigenschappen worden naar waarde geschat en de textuur wordt een bepalende factor in het karakter van vorm en ruimte.

Voor de weldoeners die de restauratie willen steunen koop een klein 0,2 l flesje van Oblatinelikeur, let wel is 40% alcohol… en dit voor een bijdrage van 50 euro !
Dit kan bijvoorbeeld voor of na de Weekend Eucharistievieringen; 
– zaterdag 18 u.
– zondag  9 u.  10:30 u.  17:30 u.

of contacteer:
VZW Missionarissen Oblaten De Panne
Bortierlaan 44, Bus 2

8660 De Panne

De “Koninklijke Villa’s” en rechts de afspanning” l’Alliance”

Van L nnar R de Alliance, in het midden aan de Kapellelaan de Paterskerk met ervoor het klooster en vooraan rechts het telefoonkabelgebouw

Nog veel meer foto’s van de Koninklijke Villa’s en het Paterskerkje (genoeg voor een afzonderlijke expo) Bekijk>>>

De oude “poutrelles” en de nieuwe. Het was nodig

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed. Bookmark de permalink .

2 reacties op Red de Paterskerk (deel 2/2)

  1. Willy Viaene zegt:

    Jammer dat het gebouw “Repos Sint-Elisabeth” zo dikwijls over het hoofd gezien wordt. Dat gebouw is ook meer dan 100 jaar oud en tijdens WO I was daar ook een militair hospitaal, als voorloper op Hotel l’Océan. Had Dr. Depage zijn hospitaal niet gestart op de Zeedijk, dan ging misschien de Repos St.Elisabeth ook gans de oorlog militair hospitaal geweest zijn. Maar zo is nu eenmaal het verloop van de geschiedenis hé.

  2. W. Camerlynck zegt:

    Er waren niet enkel paters maar ook SUPER broeders o.a. broeder Maddens,ook graag vermelden.Zulke simpele goedzakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.