Aartshertogin Marie Valerie op vakantie in De Panne

7 van de 9 kinderen van aartshertogin Marie Valerie aan de ingang van villa Bouton d’Or (vakantie in 1905). Vooraan: Salvator(1899); Maria(1901); Gertrude(º1900) Achteraan: hofdame Eugenia Vander Poorten(º1863); Moeder van de kindren:Aartshertogin Marie Valerie(º1868); Hedwige(º1896); Frans(º1893); ????; Hubert(º1894); ???; Elisabeth(º1892): Foto van Leslie Verpoorte.

Via het artikel over de Paterskerk  hebben we in de “Codex Historicus” ontdekt dat het gezin van Aartshertogin Marie Valerie (de dochter van Sisi) ook naar De Panne gekomen is in 1912, 1913 en 1914.
Aan een vorig bezoek in 1905 werd veel ruchtbaarheid gegeven v
ia een speciale postkaartenreeks.
Dus ze zijn hier op zijn minst 4 maal gekomen vanuit hun kasteel in Wallsee in het verre Oostenrijk (1 maal in de villagroep Rose-Thé, Bouton d’or, La Cigale en Les Libellules en wellicht de volgende 3 maal in de nieuwe vleugel van hotel Terlinck).
Nog minder bekend is dat de aanwezige hofdame van de dochter van Sisi begraven ligt in hetzelfde graf van mijn vader architect Jules Decoussemaeker.

https://lh4.googleusercontent.com/69j43RPqGa05oCOd26bZK5DpeMykAVAgng6apMJcZu-hc77hl_TbxZbgKkD_kSNp2BD2jadz2z9qiunHjtm_FZCsy9UmSS5ZMrc4HrhsjoNpMuDuLhJK=w572

 

 

Hier zien we enkele van de leden van het gezin voor de villa’s waar ze logeerden in de Nieuwpoortlaan. Links achteraan zie je de nog bestaande villa Zeerust op het einde van de Kunstenaarslaan

Voor hun eerste officieel bezoek werd de hele villagroep Rose-Thé, Bouton d’or, La Cigale en Les Libellules op het einde van de Nieuwpoortlaan afgehuurd.

Elisabeth(º1892); Moeder:Marie Valerie(º1868);Frans(º1893); Vader:Frans Salvator; Hedwige(º1896); Hubert(º1894). Postkaart van Leslie Verpoorte.

Over de tweede reeks bezoeken hebben we geen foto’s gevonden. Maar via het vele publicaties op het internet over dit gezin hebben we toch een foto gevonden van de toestand van het gezin rond de periode dat ze de zondag naar de Paterskerk kwamen. Daar kwamen ze met 8 kinderen. De oudste dochter Elisabeth was dan reeds gehuwd (dus 1 kind minder dan op onderstaande de familiefoto)

. Vermoedelijk rond 1913 (nu met alle 9 kinderen). Salvator(º1899); Hubert(º1894); Frans(º1893); Maria(º1901); Hedwige(º1896); VADER; vooraan Mathilde(º1906); MOEDER; Elisabeth(º1892); Gertrude(º1900); vooraan Clement (º1904). Foto uit de privécollectie van Jacky Launoy

In deze bijlage wordt alles in detail uitgepluisd>>>>

Hier is ook te lezen dat Otto Pick een ridder in de befaamde keizerlijke Fans Jozef orde in De Panne is komen wonen. Zijn aanwezigheid hier stond zeker in verband met dit hoog bezoek. Zijn vrouw was Eugenia Vander Poorten van een familie uit de streek van Lokeren.

Haar broer, de extravagante kunstschilder, Jules Vander Poorten, is mijn overgrootvader. Hij stond op de eerste liberale lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 1911 (gemengde lijst van handelaars en vissers: zie onderaan)(dat was met de onafhankelijkheid van De Panne).

Mijn vader, architect Jules Decoussemaeker,  is begraven in hetzelfde familiegraf (zie foto hieronder).

Voor de details van het familiegraf: zie bijlage

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn overgrootouders Liza en Jules. (rechts is een zelfportret).

Een onafgewerkt schilderij van mijn grootvader Jules Vander Poorten (groot formaat)

Voor de geïnteresseerden, volg de bovenstaande rode link.

Rechts midden met de baard is Jules Vander Poorten als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezing 1911. Geen enkele werd verkozen (dan slechts 9 zetels)
V.l.n.r. bovenste rij: August Vileyn, Jacques Dumont, Jules Schoolaert: Midden: “Pette” (Gerard) Lenaers, Maurice Calmeyn (lijsttrekker), Jules Vander Poorten; onderste rij: Louis Maesen, Hendrik Huysseune, Louis Legein.

Voor de geïnteresseerden, volg de bovenstaande rode link.

Advertenties

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink .

6 reacties op Aartshertogin Marie Valerie op vakantie in De Panne

  1. Eddy Deboyser zegt:

    José, en jij dan nog durven weglopen van de liberale school, foei

  2. Roland Florizoone zegt:

    José, waar blijf je deze merkwaardige informatie halen? schitterend !
    terecht “Krak” van De Panne; Je zou de ideale curator/conservator zijn van een museum De Panne/Adinkerke

    • Aanleiding was de “codex historicus” van de paters Oblaten waar ze 3 jaar tevreden waren met die gulle vakantiegangers (1912,1913 en 1914). Ze waren juist terug in Oostenrijk toen Marie Valerie haar kozijn te Sarajevo doodgeschoten werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.