Duneleute in de Dunepanne

Het lang verwachte bier is aangekomen in de Duinpanne! Sinds de persconferentie van 12 maart 2019 kun je ervan genieten op het unieke terras of in het mooi interieur van het Provenciaal Bezoekerscentrum. 
Van deze gelegenheid werd ook handig gebruik gemaakt om de nieuwe permanente expo rond de Noordzee ‘Sea Change’ voor te stellen. Het nieuwe onthaal en cafetaria werd feestelijk geopend tezamen met de inwoners op 24 oktober 2018  De opening van de nieuwe expo is gepland op 31 augustus 2019

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe

Allereerst was het gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe uit Poperinge (opvolger van Guido Decorte en bevoegd voor milieu, natuur en mobiliteit) die op een zeer welbespraakte uiteenzetting de ambitieuze doelstellingen van het bezoekerscentrum voorgesteld heeft. Men mikt na de renovatie op 100.000 bezoekers/jaar waarvan 25.000 kinderen voor de zeeklassen. Het wordt een belangrijke all-weather toeristische attractie die een grote toeristische meerwaarde zal hebben voor De Panne (open all-year round uitgezonderd op maandag). De kosten hieraan verbonden zijn een nulletje groter dan voor het Juke Box museum. Alleen al voor de investeringen heeft men voor de verbouwing verleden jaar, met een shop en cafetaria, reeds 700.000 € geïnvesteerd. De permanente expo rond de Noordzee ‘Sea Change’ die volgend schooljaar opent, vertegenwoordigt ook ongeveer 650.000 €. Volgend jaar wordt, in samenwerking met de gemeente, ook de parking heraangelegd (geraamd op 400.000 €). Het aantal parkeerplaatsen zal stijgen van 46 naar 75 plaatsen en een aantal oplaadpunten voor fietsen wordt voorzien aan de ruime fietsstalling

Dus alles samen ongeveer 2 miljoen € waarvan een deel (hoeveel?) gesubsidieerd wordt door Europa (grensoverschrijdend karakter). Een grote meerwaarde voor De Panne.

Emanuel Demey: Foto van Jacques Lecleire

Daarna werd de nieuwe permanente expo rond de Noordzee ‘Sea Change’ voorgesteld door de enthousiaste centrumverantwoordelijke Emanuel Demey. Mooie slideshow van de ontwerpen. De grote verandering is dat alles zal gaan over de Noordzee weliswaar met de duinen op de achtergrond. De expo zal uit zes ruimten bestaan; vijf delen met elk een eigen thema:
1. filmzaal met beelden van een duik in de zee en tonen zo het mooie van de zee (Noordzeescanner, wie eet wie, wrakken(300), open duikboot,…)
2. de zeespiegel (simulatie getijden, zandbank maquette,..). Geen doemdenken over toekomstige zeespiegelstijgingen maar wel een aantal gevolgen van de klimaatevolutie zoals de extreme weertypes waarmee we de laatste jaren te kampen krijgen.
3. biodiversiteit (ook fossielen o.a. schedel oerbison, mammoet van staal en leder, ervaring met duikerhelm, geraamte van grote vinvis aan het plafond (uit het KBIN)
4. vervuilingsproblematiek (plastiek, PCB’s, geluid,…)
5. controlekamer van de vele gebruikers van de Noordzee (op tweede verdiep maar bereikbaar met hellend vlak)
6. panoramatoren op het dak met zeevogels

De speciale hellende spiraal voor rolstoelgebruikers. Foto van tijdens de opening fase 1.

Dus een interactieve rondleiding met doe-elementen en spelletjes. Het doelpubliek is in de eerste plaats gezinnen en schoolgroepen, maar ook de expert zal hier zijn gading vinden. Deze tentoonstelling zal gratis zijn maar men zal voor de kinderen een gerichte toegang voorzien met greeters (ongeveer 75 min). Vandaar dat de Duinpanne zoekt naar vele vrijwilligers. Meldt u aan!

Als aanloop naar het hoofdthema van de proeving van het nieuwe bier heeft de beroepsverteller Bob uit Poperinge ons duidelijk gemaakt dat de oorsprong van “België het grootste bierland” ligt bij de vrouwen. Zij brouwden thuis hun eigen bier. Indien ze overschot hadden hingen zij de “brouwlepel” aan de voordeur en zo wisten de buren dat ze konden ene komen drinken. Vandaar het enorm aantal cafés in elk dorp. Pas later hebben de brouwers dit gecommercialiseerd. Het waren alleen maar vrouwen die de cafés uitbaatten (met schitterende namen). Spijtig verdwijnt deze caféfolklore.

Dan werden we eindelijk uitgenodigd om te proeven.

Het proeven. Bron KW

De nieuwe naam moet de identiteit van PB Duinpanne meer bekendheid en herkenbaarheid te geven. Het aanbod van gepersonaliseerde producten wordt uitgebreid. We hebben al ‘zand’-koekjes voor bij de koffie, leuke tassen en washandjes… Het nieuwe Duneleute-bier is beslist een schot in de roos! er werd gekozen voor een uniek ingrediënt uit onze duinen: de duindoornbes. Deze gezonde lichtzure bes zit boordevol vitamine C en geeft het bier een friszure nasmaak. In de brouwerij Het Gulden Spoor van Gullegem werd een goede partner gevonden die bereid was 250 liter microbrouwsel samen te stellen.

Ook Mireile en Nicole vinden het lekker

Het nieuwe bier ‘Duneleute’ is blond tot amberkleurig en heeft een alcoholpercentage van 6,2 %. Het heeft een licht zurige nasmaak door de aanwezigheid van duindoorn, een typisch product van de kuststreek. Deze gezonde bes bevat veel vitamine C en komt vooral in augustus vaak voor in de duinen.
Het bier wordt gebrouwen in opdracht van de Provincie door brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem.
‘Duneleute’ is enkel te koop in de bar van het bezoekerscentrum Duinpanne. De kostprijs voor een flesje van 33 cl bedraagt 2,50 euro.

De naam werd gekozen uit een ruim aantal ingestuurde voorstellen. Deze alternatieven werden niet vermeld en de inzenders werden niet uitgenodigd. Een voorstel was “Tourelle”, een ander “bliedemaker” andere….?

Vanaf heden is ook de nieuwe tarifkaart gepresenteerd. Voor elk wat wils, vooral “gezonde en Traditionele” producten. Nu ook verse soep op WE en “croque uit het vuistje”.

Na de degustatie werden we verrast door een lekkere sabayon van hopscheuten aangeboden door het sterrestaurant de Fox.

Persoonlijke beoordeling van de Duneleute:
Fruitig, je ruikt het ook. Amberkleurig, licht zuur wellicht door de duindoornbessen. Hierdoor een aanrader als dorstlesser na een zomerwandeltocht in de omgevende natuur. Te plaatsen tussen het succesvol bitter bier Pier Kloeffe en het zure bier zoals Krabbegatje. 
Dus geen etiketbier maar een bier met een eigen karakter. Wegens de zuurheid geen “doordrinker”. Men kan dus wat “leute” hebben of “bliede”  zijn maar men zal zich hieraan niet zat drinken wat zeker niet de bedoeling is in het cafetaria die het centrum heeft.
Kleuren van glas met voet: blauw van de zee en geel van de duinen.

Kom dus best om het eens te proeven. Het mooiste terras van De Panne met weinig wind. Ook het klimaatcafé (is verhuisd vanuit het gemeentehuiss naar hier) en de zeewiertentoonstelling is nog te bezichtigen

Rechts de zoon van schepen Stephan van de Fox. Linkse meisje ken ik nog niet.

De sfeer was goed bij de inhuldiging van het Klimaatcafé

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op Duneleute in de Dunepanne

  1. jan claes zegt:

    Zullen wij zeker eens gaan proeven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.