De Panne loopt zijn commerciële achterstand snel in (Deel 3/3)

Bruno Dequeecker is fier zijn nieuw terras en inkom te openen (kant Meeuwenlaan)

“De Panne is booming”! Na de vele nieuwe winkels en de nieuwe brasserie in de Albert I werd gisteren op 2 mei de vernieuwde “ontbijtzaal” en de voor- en achterterras van het Hotel Cajou feestelijk ingehuldigd.
De Panne heeft zijn positivisme herwonnen! En er volgen nog nieuwe investeringen!
Burgemeester Bram Degrieck voorspelt dat in de eerstkomende 5 jaar het hotelaanbod in onze gemeente met ongeveer 300 nieuwe hotelkamers zal stijgen. “..De laatste tijd wordt veel geïnvesteerd vanuit de private sector binnen onze gemeentegrenzen. De metamorfoses die onze strandterrassen op de Zeedijk momenteel ondergaan, zijn een mooi voorbeeld van een herwonnen zelfzekerheid van de uitbaters én een signaal van een economisch optimisme in de nabije en iets verder gelegen toekomst. ..”
Volgens Bram zijn de collega kustgemeenten jaloers op ons hotelbeleid.

Het CAJOU onthaal is zeer vriendelijk en charmant.

Binnen, is het enige dat ik nog herken de mooie glasramen boven de vensters. Ze hebben niet moeten wijken voor moderne schuiframen.

Vlug enkele fotootjes nemen van de zaal, dubbel zo groot t.o.v. vroeger. Herkent u het nog?
De receptie was natuurlijk perfect zoals we mogen verwachten van deze zaak. Bijzonder aangenaam is ook het nieuwe buitenterras op 2 niveaus achteraan het gebouw. Visueel hoogstaand.
De forse uitbreiding van de ontbijtruimte was mogelijk door enkele kamers op het gelijkvloers op te offeren (nu plaats voor 65 man i.p.v. vroeger 35). Nu ook veel meer lichtinval, airco en demping van het zaallawaai. Verder is alles voorzien voor mindervaliden. Er is o.a. ook een nieuwe lift vanaf het parkingsniveau.

Buitenterras achteraan. Foto Carels Photography

Van L. naar R. burgemeester Bram Degrieck, Chris Van Hee (“Chrisje van de Cajou”), gemeenteraadslid (CD&Vplus) Bruno Dequeecker, gedeputeerde voor Toerisme Sabien Lahaye-Battheu

De toespraak van Bruno was zeer lovend voor de strikte timing van de werken (vanaf Nieuwjaar tot heden). Hij bedankte iedereen en in het bijzonder ook zijn hotelpersoneel

Rechts enkele van de gekende leden van zijn personeel

Zijn ouders Gerard en Arlette waren natuurlijk ook uitermate fier. Bruno en Chris runnen in De Panne 4 hotels. Naast Cajou, zijn dat Maxim , Europe  en logies Askoy. Bruno is ook de voorzitter van de Driedaagse Brugge-De Panne.
Ook zijn broer Filip is een harde werker (fietsverhuur, treintje, speelplein,….).
Alle oudleerlingen van de “Kokschool van Koksijde”!

De familie: Bruno Dequeecker, Arlette Debaenst, Chrisje en Gerard Dequeecker. Carels Photography.

Voor het officiële gedeelte verwijzen we naar de mooie toespraak van onze burgemeester Bram Degrieck (bron: facebook “burgemeester van de panne”)


“…Beste Bruno, Chris
Beste mevrouw de gedeputeerde
Beste familie, collega’s, vrienden en sympathisanten
Dank je, Bruno en Chrisje voor uw gastvrijheid en het organiseren van dit moment. Meer dan ooit dient er gecommuniceerd te worden naar de buitenwereld over de positieve zaken. Ik ben dan ook blij dat we samen met jullie onze fierheid op onze gemeente in het algemeen en ons hotelaanbod in het bijzonder kunnen naar buiten dragen.
Een heilig principe die elke ondernemer, in gelijk welke branche, in acht dient te nemen is het gezegde “stilstaan is achteruit gaan”. Jullie dragen dit principe hoog in het vaandel, en dat siert jullie.
Als toeristische gemeente kunnen we het belang van nieuwe investeringen in ons handelsapparaat of ons toeristische aanbod niet genoeg onderstrepen. Het zorgt ervoor dat we niet stilstaan.
Immers, ons publiek ziet graag nieuwe dingen. Een wederkerende toerist ziet graag dat er sedert het laatste bezoek iets is veranderd. Dat de tijd niet is blijven stilstaan. Hoe zijn we zelf, als we op reis of op vakantie trekken?
We kunnen niet ontkennen dat er de laatste tijd veel geïnvesteerd wordt vanuit de private sector binnen onze gemeentegrenzen. De metamorfoses die onze strandterrassen op de Zeedijk momenteel ondergaan, zijn een mooi voorbeeld van een herwonnen zelfzekerheid van de uitbaters én een signaal van een economisch optimisme in de nabije en iets verder gelegen toekomst. We zien de laatste maanden heel wat nieuwe handelszaken binnen ons commerciële centrum ontstaan, wat mij bijzonder pleziert.
Het hotelwezen binnen onze gemeente is historisch bijzonder belangrijk. Dat hotelwezen heeft de laatste decennia ook zichzelf opnieuw moeten uitvinden. De normeringen worden belangrijker, de komst van de sociale media heeft ervoor gezorgd dat een hoteluitbater steeds op zijn / haar qui-vive moet zijn en de trend naar schaalvergroting heeft ook De Panne de voorbije jaren niet overgeslagen.
Maar, en daar ben ik eigenlijk wel trots op, een aantal familiale hotels heeft bijzonder goed standgehouden. Terwijl in vele collega-kustgemeenten een overgroot deel van de familiaal gerunde hotels de deuren sloten, werd er in De Panne blijvend geïnvesteerd. Die investeringen kwamen steeds de kwaliteit van het hotel ten goede. En als er één key-woord is dat belangrijk is voor een hotelgast, dan is het wel kwaliteit.
Ook in de volgende jaren wordt het boodschap om de komst van nieuwe hotels in De Panne, met naar schatting een 300-tal kamers niet als een bedreiging maar dan wel als een opportuniteit te aanzien. Iemand zei me onlangs dat veel mensen die op zoek gaan naar een paar schoenen, die schoenen liefst gaan zoeken op een plaats waar veel schoenwinkels zijn.
Ook deze investering in kwaliteit en ruimte zal uw cliënteel zeer hard weten te pruimen, daar ben ik van overtuigd. En ik hoop dat het ook andere hotels en handelaars zal overtuigen om mee op die boot te springen en versneld te investeren om zichzelf te blijven uitvinden.
Het feit dat een financiële duw in de rug werd gegeven door het provinciebedrijf voor Toerisme Westtoer en Toerisme Vlaanderen kunnen we uiteraard als lokaal bestuur enkel maar toejuichen. Het is ongetwijfeld ook voor Westtoer belangrijk om in levende lijve te zien dat hun steun in stenen rendeert in een verhoging van het kwalitatief aanbod in de hotelsector, dank jullie daarvoor.
Bruno, Chrisje, we wensen u veel succes met deze mooie realisatie, die ongetwijfeld ook voor uw medewerkers een aangename werkplek zal worden…”
Ik dank u wel!”
Burgemeester Bram Degrieck

Dan volgt gedeputeerde voor Toerisme Sabien Lahaye-Battheu. Zij benadrukt natuurlijk de steun die Westtoer verleent heeft nl  20.000 euro, dit in het kader van het project Logies van de Toekomst. Ook subsidies van Toerisme Vlaanderen. Voor de 44 Westtoer projecten werd een totaal van 500.000 euro uitgekeerd  voornamelijk voor de logies van de toekomst waar duurzaamheid en toegankelijkheid geaccentueerd worden.
Hier werd fel geïnvesteerd in ecologie. Het regenwater wordt opgevangen  in vier grote citernes van elk 15.000 liter onder de parking. De helft van het sanitair gebruikt dat regenwater.

Rechts: gedeputeerde voor Toerisme Sabien Lahaye-Battheu

Foto Carels Photography

Dan de traditionele procedure voor het knippen van het lint.

Nogmaals PROFICIAT Bruno en Chrisje!

In de toespraak van burgemeester Bram werd ook verwezen naar de grote investeringen voor mooie nieuwe strandterrassen. Een zeer mooie “glazen terras” is bijgekomen juist vóór Festival aan Zee nl. Brasserie DE KURSAAL. De zeer speciale avondverlichting en een  bar is nog in opbouw. Felicitaties voor Liesbet de jongste van de 3 dochters van Mario en Maria die de BAINS overgenomen hadden toen “Walter van de Bains” en Jeanine op pensioen gegaan zijn.
Onlangs nog een nieuw terras aan het ZEST.
Men experimenteert nog met de plantjes in de bakken. Waarom geen helm(gras) zoals altijd in de Imperial?
De eerste van dit nieuw concept van terrassen was het terras van de BEAULIEU
Momenteel zijn 6 dergelijke “glazen terrassen” in volgorde van tijd
1- BEAULIEU
2- MIRAGE
3- ALBERT I
4- LEOPOLD I (versie II)
5- KURSAAL
6- ZEST

Terras Kursaal

Terras Beaulieu

Zest (zeer recent)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Toerisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Panne loopt zijn commerciële achterstand snel in (Deel 3/3)

  1. Belinda zegt:

    José, het Italiaanse restaurant tegen Canadezenplein, laatste terras op de dijk. Deze heeft sedert vorig jaar glazen, met donder blauw, terras. Ook zijn restaurant is sedert vorig jaar vernieuwd. Heel lekker om te gaan eten. En … lekker rustig met uitzicht op de zee. Geen cabines. Speelspulletjes en huisje voor de kinderen. Jammer, ze spreken geen Nederlands.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.