De Bourgondiërs herverteld

Zelden maakt DE BLIEDEMAKER melding over een boek. Maar dit is een speciaal boek. De geschiedenis van onze “bourgondisch voorgeschiedenis”. In “De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen” (2019) slaagt schrijver Bart Van Loo erin deze geschiedenis met veel bevlogenheid én humor opnieuw te vertellen. Vele lezers van DE BLIEDEMAKER zullen het boek al gelezen hebben en akkoord zijn dat dit een grote aanrader is zelfs een must!
Je moet er wel uw tijd voor nemen want het boek bevat 608 pagina’s. Maar het boek leest als een trein.  Een meesterwerk!
Achteraf heb ik dan ontdekt dat de auteur, himself, zijn boek verteld heeft op Klara.  Acht uitzendingen van 1:30 uur met aangepaste achtergrondmuziek. Dus na het lezen van het boek dan nog 12 uren luisteren om alles nog eens herhaald te horen.

LINK naar HERBELUISTEREN op KLARA>>>>

Meesterverteller Bart Van Loo neemt je op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis: de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording.
Bart Van Loo is als een ideale geschiedenisleraar: iemand die je met behulp van fraaie verhalen wijzer maakt over het verleden, en daardoor over het heden.

Met veel zwier en verbeeldingskracht vertelt hij over het ontstaan van de Lage Landen op een zodanige manier dat je gefascineerd blijft lezen (vandaar ook verleden week geen nieuwe DE BLIEDEMAKER ). Regelmatig doet hij ook een reflectie naar de huidige tijd. Nu begrijp ik beter waarom wij “Bourgondiërs” zijn (wijn, feesten, cultuur, …). Het zit in de genen…
Kortom een must voor iedereen die van geschiedenis houdt, mede door Van Loo’s unieke manier van vertellen.
Men leeft mee met de vele verhalen over complotten, moord en doodslag en de weinig liefdevolle huwelijkspolitiek en de bloedige veroveringen die er ook aan te pas komen.

We leren de  Bourgondische hertogen kennen als mensen met talenten en tekortkomingen.

Door het romanachtige taalgebruik leest het boek makkelijk, waardoor het geschikt is voor zowel de meer ervaren geschiedkundigen als voor het brede publiek.
Meerdere data heb ik ingekaderd in de “Mijlpalen van de geschiedenis van Vlaanderen” volgens DE BLIEDEMAKER  Lees>>>

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink .

4 reacties op De Bourgondiërs herverteld

  1. Coxydenoare zegt:

    Een aanrader,ben het ook aan het lezen!

  2. Johny Recour zegt:

    Als aangespoelde Pannenaar in Brugge en gids is dit boek een uitermate interessant standaardwerk. Je moet er wel ook een beetje amateur-historicus voor zijn want het is geen nachttafellectuur.

  3. Lieve Reckers zegt:

    Jose, van harte bedankt van ons dit door te geven.  Echt de moeite!Met vriendelijke groeten,Lieve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.