13 de Dumontfeesten

Op zaterdag 13 juli wordt dit de dertiende editie. Oorspronkelijk was dat het „troetelkind” van Martine Linthout. Tot 4 jaar geleden noemde men dit hardnekkig de “Leopoldfeesten” omdat dit voor de eerste keer georganiseerd werd in 2006 als onderdeel van de memorabele feestweek ter gelegenheid van de 175 verjaring van de intrede van prins Leopold in De Panne. In DE BLIEDEMAKER werd het vanaf het tweede jaar dat evenement hardnekkig steeds de “Dumontfeesten” genoemd. Nu ook algemeen zo aanvaard.

Er werd een mooie gebruikersvriendelijke folder opgemaakt. Deze werd deur aan deur verdeeld en is en zal natuurlijk te verkrijgen zijn via de Toeristische Dienst.
Meerdere lezers vragen nu reeds een digitale versie, vandaar een fotokopie hierboven (staat niet op de website van De Panne).
(Merk op: een van de toppers zal zeker het optreden zijn van BELLE PEREZ tussen 8u en 8u40 op MAINSTAGE op het kruispunt van de Albert Dumontlaan en de Visserslaan
(dus niet Park Hotel).
ZONNIG WEER VERWACHT maar niet te warm!

Om de mensen voldoende goesting te geven om daar naartoe te komen hieronder enkele beelden van verleden jaren. (op het FACEBOOK symbooltje klikken om de volledige fotoreeks op FACEBOOK te openen)

Link naar facebook fotoalbum van Rudy Kenis Kijk>>>

Video van de sfeer in de tuin van het Parkhotel met optredens van verschillende goeie bands

Volgens Bram Degrieck in 2018 (Schepen van Toerisme in 2018, burgemeester in 2019):
“…We schatten dat we ongeveer 7.500 mensen hebben verwelkomd (in 2018). Die genoten van de talrijke acts verspreid over de verschillende straten. Tussen alle animatie door zorgden lokale verenigingen ervoor dat niemand honger en dorst leed. Ik denk maar aan de boterhammen met garnalen of de verse vis van onze Pannebakkers. Het was een heel geslaagde en gezellige editie.

Foto Johan Degrieck

Foto door Johan Degrieck

156626990.ar0d3vkO.Leopoldsfeesten-2014042

In het verleden werd ieder jaar een thema uitgewerkt, meestal uit de Belle Epoque-periode passend in het kader van de beschermde Dumontwijk. In 2014 was het laatste retro thema “‘t is de hoed die ‘t doet!”. Velen hadden zich naar dit gegeven geschikt en wandelden met passend hoofddeksel door de straten. Men kon er zelfs ter plaatse één  laten maken bij ‘Madame Chapeau’.(zie de 2 bovenstaande foto’s)er 

Dit jaar werd zoals vorige jaren spijtig genoeg geen thema en ook geen retro-accent gelegd. Het concept is verruimd en men wil dat iedereen zijn gading vindt, zowel jong als oud. Zelfs het uitkijkplatform in het Duinpark Kykhill werd, zoals in verleden jaren, geen blikvanger meer. Spijtig is de “Chien Vert” [Leopoldus] nog steeds niet open.

Ieder jaar werden enorm veel foto’s op facebook gepubliceerd (uitgezonderd 2013 dan was geen Dumontfeest).

Voor nieuwe bezoekers is het een enig evenement. Voor Pannenoars en tweede verblijvers is er wel een zekere heimwee naar de vorige edities. Geen dure kostuums meer. Aanvankelijk werd gedacht dat de Toeristische Dienst enigszins wou besparen. Immers kledij, pruiken, snorren en attributen kosten veel huurgeld.

Ook veel minder vrijwilligers. Vroeger een 200 tal (brandweer, rode kruis, toneelverenigingen, ..) nu alleen nog vrijwilligers van clubs/verenigingen om wat geld te verdienen via spijs- en drankverkoop. (Sommige niet verkleed, sommige hadden zelf hun kleren gemaakt). Zo zult u bediend worden door de Pannebakkers (gebakken visje), de Pannenvissers (bar), de Unizo van De Panne (bar) en Club 46 (boterham met verse garnalen).
Ook gaan er stemmen op om de toeschouwers meer aan te raden om zich meer te verkleden. Mooie voorbeelden hiervan zijn de TRAMMELANT feesten in Den Haan op 3 augustus en regelmatig de BELLE EPOQUE dag in de Zoo van Antwerpen

Foto uit de Coxydsche Gazette van onze burgemeester en dochter

Foto uit de Coxydsche Gazette van onze vorige burgemeester en dochter op vroegere feesten

IMG_5302

Ook uit vroegere jaren

Om te vergelijken met vorige jaren kan je , als je veel tijd hebt, onderstaande links volgen om duizenden foto’s en filmpjes te herbekijken van vorige edities:
Er staan alvast foto’s van u in.

– Jef Langenaeken Kijk 2012>>>
– Rita Boets Kijk 2012>>>
– Kenis Rudy Kijk 2012>>>
– HENRI LEMINEUR  Kijk 2012A>>>    Kijk 2012B>>>
– FREDDY PENEL Kijk 2012>>>

– Videoclip Paardenkoers door Guido Feys Kijk>>>
– Videoclip toneel door Guido Feys Kijk>>>
– Videoclip op facebook Henri Lemineur Kijk>>>

Alvast een filmpje van vorige Dumontfeesten met veel Pannenoars

Een meer professionele opname

Fotoalbums van  2015:
Toerisme De Panne>>>
Freddy Penel>>>

Allerlaatste fotoalbums van 2016:
fb-Toerisme De Panne 219 fotos (Walter Carels)>>>
Freddy Penel (69 foto’s)>>>

Naamloos

 En vergeet niet daaropvolgend het jaarlijks optreden van de ambianceband “De Helaasheid der Zingen” op het Marktplein op zaterdag 3 augustus (afsluiter van de Kasteelstraatfeesten). Dan veel Pannenoars.

MELI Filmpje (link aandrukken)

//player.cdn01.rambla.be?account_id=VzaPKg&item_id=2aXdzk

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.