Fase 2 van de DUINPANNE werd feestelijk geopend (deel 2/2)

De Duinpanne heeft strikt hun planning gevolgd. Op woensdag 24 oktober 2018 na de eerste fase- structurele renovatiebeurt- werd aangekondigd dat de tentoonstelling klaar moest zijn vóór het begin van het schooljaar 2019-2020. Lees Deel 1/3>>>.
Ongeveer een jaar later,  op vrijdag 30 augustus 2019, was het de officiële opening expo “SEA CHANGE” voor de politiekers, medewerkers en gidsen en zaterdagmorgen om 11 uur, speciale opening voor de inwoners en de tweede verblijvers. Veel volk op de eerste avond (uitgezonderd de politiekers van De Panne) en zeer weinig volk op zaterdag. De DUINPANNE beschouwt nochtans de Pannenaars altijd als VIP’s (=Very Important Pannenaars) maar blijkbaar is er iets verkeerd gelopen met de uitnodigingen. Deze uitnodiging moest in DEPANNE LEEFT en de kalender (wel op Facebook) komen, maar was helaas te laat.

Provinciaal gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (sp.a)

1. Officiële opening:
Vrijdagavond om 19 uur heeft gedeputeerde voor Milieu, natuur en landschap, Jurgen Vanlerberghe, de nieuwe expo “SEA CHANGE” ingeleid.
“Een natuureducatieve onthaalfunctie in het mooiste natuurgebied van de kust”.
Vroeger was het thema van de expo vooral bos en duinen. Nu niet meer maar quasi volledig over de zee. Hetgeen hier vlakbij onder water gebeurt is voor vele kinderen een onbekend gebied. Vandaar dit intrigerend thema. De wetenschappelijke invulling van de expositie belicht de verschillende aspecten van de Noordzee, van biodiversiteit tot de gevolgen van zeewaterstijging en vervuiling. Verschillende partners, zoals het Vlaams Instituut voor de Zee, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, de Universiteit Gent, … werkten mee aan de inhoud. De expo mikt vooral op kinderen van rond de 10 jaar. Kleine kinderen zullen ook wel educatieve spelletjes kunnen uitvoeren maar men zal die niet meer vrij laten “rondcrossen” in deze mooie tentoonstelling. Het is binnen zeker geen speeltuin (zoals vroeger vaak) maar de bezoekers zullen in groepjes begeleid worden door “greeters” (men is volop hiervoor vrijwilligers aan het zoeken en opleiden: zowel Nederlandstalige als Franstalige Lees>>>). Vandaar dat de toegang tot de expo ook niet meer gratis zal zijn (wel gratis: het toeristische onthaal met de interactieve kaart, het Noordzeeaquarium, alsook de groene winkel en bar/terras. Ook de educatieve tuin en binnenkort ook het vernieuwde buitenspeelterrein. Wellicht zal vanaf 20 december  5 € inkom gevraagd worden (maar dus nu nog gratis). Er werd duidelijk benadrukt dat deze inkom niet dient om de grote investeringen af te schrijven want deze zijn reeds betaald door de provincie West Vlaanderen via onze belastingen. De bedoeling is om de verplichte begeleiders te vergoeden, de upgrading te bekostigen en ook om de marketing naar de verschillende doelgroepen te betalen. De expo is ook internationaal (alle teksten in 3 talen).
De geschatte bezoektijd over de verschillende ruimtes bedraagt ongeveer twee uur.
Maar goed nieuws voor de VIP’s (=Very Important Pannenaars) en de Tweede Verblijvers blijft het gratis. De gemeente De Panne doet immers ook reeds een mooie geste sinds vele jaren. Ze heeft 3 personeelsleden (2,4 equivalent) permanent afgevaardigd vooral voor de onthaalfunctie in de optiek dat dit museum een grote toeristische meerwaarde betekent voor onze natuurgemeente. De kinderen die nu op zeeklassen komen zijn onze toekomstige klanten.
In de toespraken werd duidelijk beklemtoond dat ex-gedeputeerde Guido Decorte de pionier is van deze ombouw. Hij werd ook uitbundig geapplaudisseerd toen zijn opvolger, Jurgen Vanlerberghe (sp.a), hem een geschenk overhandigde.
Het enige dat mij nogal stoorde, is dat vanwege de gemeente GEEN ENKELE politieker aanwezig was (noch schepenen noch gemeenteraadsleden). Een klein dankwoordje zou hier zeker op zijn plaats geweest zijn (vervangingen tijdens verlof of ingevolge “seizoen” moeten mogelijk zijn).
Deze expo is een cadeau van de provincie West-Vlaanderen van 650.000 euro. De eerste fase voor de structurele ombouw was 750.000 euro. De volgende fase is een nieuwe toegangsweg en grotere parking (van nu 43 plaatsen naar 74 plaatsen). De weg zal niet meer rechtdoor lopen en er komt een nieuwe duin vóór het gebouw dat niet meer zichtbaar zal zijn vanaf de Kerkstraat.
Ook het speeltuintje en de educatieve tuin zullen vernieuwd worden. Men spreekt ook van ‘virtual reality’ brillen.
Aan deze expo werd 3 jaar gewerkt met ruim 100 mensen. De uitbating van de Duinpanne eist ongeveer 6 personen. Een 2.000-tal schoolkinderen heeft nu al een bezoek aan de expo vastgelegd in 2019. Het centrum mikt op minstens 20.000 schoolkinderen in 2020, het cijfer dat bij de vorige tentoonstelling ook werd bereikt.

2. Bezoek van de expo ‘SEA CHANGE”Onder begeleiding werd dan de expo doorgewandeld. Een deel toont de biodiversiteit en  de verscheidenheid onder de waterspiegel, aan de hand van een doorlopende film, een mini-databank van het onderwaterleven en een nieuwe mosselaquarium. Een volgende deel brengt bezoekers naar de bodem van de oceaan waar een mammoetschedel en scheepswrakken rusten.

Via een hellend vlak komen bezoekers terug boven water en leren ze via cartoons over de gevaren van een stijgende zeespiegel.

Sea Change staat ook stil bij vervuiling en toont dat aan de hand van het skelet van een aangespoelde dwergvinvis die stierf door vervuiling op zee.

Tot slot leren de bezoekers in de controlekamer hoe de ruimtelijke indeling op de Noordzee eruitziet.

Het uitzicht op de panoramatoren zorgt letterlijk voor een hoogtepunt. Daar wordt het verhaal verteld van de trekvogels op de Noordzee en krijgen bezoekers een goed zicht op de omgeving (alleen dit stukje is niet bereikbaar voor rolstoelpatiënten. Andere verdiepingen zijn bereikbaar via hellende spiraal)

Voor meer en mooiere beelden kijk naar foto’s van Radio Beach  Kijk>>>>

3. Opening voor Pannenoars en tweede Verblijvers.
Zoals algemeen bekend legt de Duinpanne graag de omwonenden in de ‘watten’. Vandaar een speciale opening ’s anderendaags zaterdag om 11 uur. Helaas een zeer povere opkomst.
De communicatie is quasi uitsluitend via internet gebeurd (Facebook) en dit evenement werd blijkbaar niet vermeld in “De Panne Leeft” want pas verschenen in september (zelf niet deze van september die een mooi artikel besteedt aan “SEA CHANGE”).
Emanuel Demey, directeur van het bezoekerscentrum, had het des te gemakkelijk om de bepekte groep te verwelkomen en persoonlijk rond te leiden.
Ook zaterdag zeer merkwaardig dat op deze speciale opening voor Pannenoars geen enkele  schepenen aanwezig was om de expo voor het publiek open te verklaren.

De rustige uitleg van Emanuel werd door de kleine groep zeer geapprecieerd.

Voor de demo van de zeewaterspiegelstijging werd niet de Zeedijk van De Panne gekozen maar deze van Middelkerke (naar ’t schijnt is dat de lelijkste van de kust)

Na de rondgang kon iedereen genieten van een receptie. Helaas het fameus DUNELEUTE bier  was uitgeput. de avond ervoor zijn de laatste pintjes van het eerste brouwsel van 1.000 letter opgebruikt (maar de vervanger Papegaai is ook goed).

Link naar de website van de provincie Lees>>>

VEEL SUCCES AAN HET TEAM VAN DE DUINPANNE MET HUN NIEUWE EXPO

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement, Natuur, Toerisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Fase 2 van de DUINPANNE werd feestelijk geopend (deel 2/2)

  1. Werbrouck-Herreman zegt:

    Spijtig, we waren niet op de hoogte… waren als 2e verblijvers wél in De Panne…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.