DK-Bus

Sinds 1 oktober 2018 zijn de bussen in de “CUD Dunkerque” ALLE dagen gratis. En in plaats van vroeger 1 bus per uur zijn er nu 2 van station Adinkerke naar Leffinkhoeke (nieuwe Lijn 20: uitgezonderd de zondag dan maar 1/uur zoals vroeger).
Reeds in 2018 heeft DE BLIEDEMAKER reclame gemaakt voor dit vlot openbaar vervoer Lees>>>>

Met de viering van 1 jaar werd het nieuw systeem uitvoerig in de kijker gesteld. DE BLIEDEMAKER heeft reeds vele malen deze bus genomen om terug te komen van een strandwandeling naar Bray-Dunes. Maar nu pas eens grondig uitgetest in de agglomeratie zelf. EEN GROOT SUCCES.

Naast blauw ook geel, groen, fuchsia en orange

Het zijn een 30-tal mooie nieuwe bussen met felle kleurtjes alle op aardgas en enkele elektrisch (in het totaal 120 bussen). De nieuwe lijn 20 rijdt maar tot Leffrinkhoeke (reisduur 30 min + 20 min verder naar Duinkerke centrum).  Daar zijn er vlotte aansluitingen naar Duinkerke Station SNCF met lijnen C1 en C2 die allebei iedere 10 minuten rijden nl. BHNS(=Bus a Haut Niveau de Service tot ’s avonds 21:45 uitgezonderd tijdens de vakanties om de 15 min en de zondag om de 30 min))  (beiden rijden door tot Groot-Sinten Puythoek (Grande-Synthe Puythouck) (Auchan). Voor Malo Strand moet je nog eens overstappen op de C4. Alle bussen op lijn 20 De Panne – Duinkerke zijn toegankelijk voor reizigers met een rolstoel of kinderwagen want overal zijn gelijkvloerse in/uitstappen. Ook voorzien van WIFI.
JE MOET HET ZEKER EENS UITTESTEN. (ook zeer vriendelijke chauffeurs die nog graag spreken met hun klanten)

Woensdag hebben we ongeveer een 10-tal keer overgestapt van bus naar bus. Een ongelooflijk succes. Praktisch nooit moeten wachten op 1 van de 17 DK-buslijnen waarvan 5 BHNS lijnen zijn. Iedereen stapt zeer snel op via de brede toegangsdeuren (geen tijdverlies voor betalen of afpunten). Zeer duidelijke aanduiding in de bussen waar je moet overstappen. Zo hebben we bezocht:

1. Nieuwe ijspiste aan de “Halles au Sucre”
Naast een ijspiste van 800 m2 die druk gebruikt wordt voor het populaire hockey sport bij de jeugd (komt ook te Koksijde) is er een grote olympische ijspiste van 1800 m2 met een tribune van 1400 plaatsen en 6 loges. Ertussen een groot cafetaria met panoramisch zicht op beide pleinen.

De nieuwe ijspiste is open te Duinkerke. Zeer gemakkelijk te bereiken vanuit het station van De Panne met de gratis DK-bussen.

Pas geopende schaatspiste met erachter rechts de Halle aux Sucres

Hockey schaatspiste met erachter de “Halle aux sucres”

2. In de Halle aux Sucres hebben we de expo bezocht over “Villes Durables” (vroeger reeds het zeer waardevol archief bezocht van agglomeratie Duinkerke met natuurlijk veel Vlaamse teksten uit het Graafschap Vlaanderen. Hiervoor gratis gids aan te vragen).

3. Dan hebben we gebust naar het FRAC (ingehuldigd in 2013)  voor de expo “Gigantisme“. Onderweg nog gestopt voor enkele andere opstellingen.Is een triënnale, maar niet beter dan onze Beaufort om de 3 jaar. Buitenmaatse installaties (voor deze gelegenheid gebouwd), sculpturen, schilderijen, zijn te zien in de gigantische tentoonstellingsruimte van de FRAC, maar ook in situ in de stad en in de haven: “..de geschiedenis van de moderniteit van 1947 tot vandaag in het Duinkerkse landschap als een link tussen het levend erfgoed en de hedendaagse creatieve kunst…

De FRAC in het verlengde van de nieuwe dijk van Malo aan Zee. Het transparante gebouw is een replica van de oude Hal AP2 – een overblijfsel van het scheepswerfverleden.

Expo van verbrand plastic in de “kathedraal”


Om GIGANTISME beter te plaatsen en om de inzet van het hele verhaal te begrijpen, en wegens het verspreid liggen van de “kunstwerken” is het aan te raden op voorhand de website te raadplegen. Er zij ook gratis uitgaven ter beschikking (documenten die je helpen bij je bezoek in FR / NL / GB, ook uitgaven voor een jonger publiek). Verder zijn er een aantal ontdekkingsroutes geopend (begeleide bezoeken, bezoek voor specifiek publiek, ateliers/stages enz.). Expo loopt nog tot 5 januari 2020!

De Passerelle over “le Canal exutoire” (eigen foto)

4. Vandaar is het maar een “stapje” naar de mooie nieuwe Zeedijk van Malo aan Zee. Een mooi voorbeeld. Hierover heeft DE BLIEDEMAKER reeds regelmatig geïnfomeerd ook op Facebook

Ongeveer 3 jaar geleden werd ook het nieuwe Grand Hôtel de Malo-aan-Zee (4 sterren) voorgesteld  Lees>>>

Dit wordt het Grand Hotel de Malo

Nu kunnen we foto’s plaatsen van de aanvang van de werken
Ook een groot gedeelte van de volledig nieuwe Zeedijk is in dienst (met betonnen strandterrassen en ingebouwde kustverdediging via hoge banken). Zeer mooie bestrating in lichte kleur (betonsteen).
Aan de westzijde staan nog enkele verouderde appartementsgebouwen. Deze zullen niet afgebroken worden maar de gevels worden volledig gerenoveerd met grote subsidies van het stadsbestuur (bieden op de Place Jan Baert)

3 te renoveren appartementsgebouwen. Hoogbouw verboden.

5. Dan maar terug naar het centrum van Duinkerke dat GEDURENDE het laatste bestuur van de CUD een ongelooflijk transformatie ondergaan heeft.
Lees een oude uitgebreide uitleg waarvan VEEL intussen gerealiseerd is>>>>
Naar we gehoord hebben zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar ongetwijfeld de jonge burgemeester ir. Patrice Vergriete onbetwistbaar opnieuw aan de macht komen (heeft nochtans GEEN politieke partij. cf. onze burgemeester).

Zojuist een persbericht binnengekomen: “….Vanaf zaterdag 21 december worden de bussen ook gratis in de 14 gemeenten van de agglomeratie Grand Calais Terres et Mers evenals Guînes. ..vroeger dan voorzien… 8 extra bussen zijn besteld en 20 buschauffeurs weden aangeworven om de toename van het aantal reizigers aan te kunnen..” La Voix du Nord.

RECLAME

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Stedenbouw, Toerisme, Verkeer. Bookmark de permalink .

7 reacties op DK-Bus

 1. christine denorme zegt:

  Zoals je schrijft José , formidabel om op en af te stappen op de gratis bussen. En …die zeer vriendelijke chauffeurs daar mogen ze hier een voorbeeld aan nemen.

  • Zeer juist Christine. Spijtig dat ze niet tot de Esplanade rijden (afwisseld Station met Esplanade). Zou ten goede komen aan de bezetting (zoniet riskeren we dat er 1/uur afgeschaft wordt).
   Ook onnozel dat we niet mogen overstappen naar De Lijn aan Moeder Lambic omdat er destijds daar enkele amok-makers waren (moeten maar camera zetten aan de halte)

 2. laforce zegt:

  Ja José, het is altijd aangenaam om de DK-bus te nemen. Dat is correct, altijd vriendelijke chauffeurs en de bussen rijden op tijd . Wat niet kan gezegd worden van De Lijn. Zelfs de laatste tijd laat de tram het s’avonds afweten. Op gebied van vervoer mag de Vlaamse regering eens een kijkje gaan nemen in Duinkerke. Ik had ook gevraagd aan het huidig bestuur waarom de DK-bus niet kan stoppen aan de halte van Delhaize. Nog geen deftig antwoord gekregen. Soms zit je een uur op de bus om het laatste stukje van Moeder Lambik naar Station af te leggen. Met de DK-bus kan je tott in Pepit Fort Philippe en Gravelingen gaan, ook tot dicht bij Berques. En vanuit Duinkerke ben je met de trein in 2uur in centrum van Parijs.

 3. Willy Viaene zegt:

  Heb de DK-bus nog niet genomen, maar het doet me in ieder geval plezier te horen dat de chauffeurs zeer vriendelijk zijn. Dat doet me dus verlangen om die DK-bussen wel eens te proberen. Dat mag ook gezegd worden van de chauffeurs in Nederland. Heb daar al veel met de bussen meegereden. Ooit één keer meegemaakt dat we bij een overstap de bus naar Duitsland gemist hadden. De chauffeur van de bus waar wij van afgestapt waren heeft getelefoneerd naar de bus naar Duitsland die nog maar enkele minuten vertrokken was. Wel die is effen teruggekeerd. Als je hier naar de kusttram loopt en teken doet dat je nog mee wil, dan rijden ze met een glimlach voor je neus weg ( ook al enkele keren meegemaakt).

 4. Roland zegt:

  Bedankt voor deze zeer interessante info; zou wel eens in “De Panne Leeft” mogen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.