Onze Noordzee

DE BLIEDEMAKER is 8 weken niet actief geweest omdat de 3 GB van het bloggeheugen vol was. Meerdere pogingen om oude foto’s te verwijderen gaven niet de gewenste geheugenbesparing. Vandaar dat nu werd overgeschakeld naar een betalend WordPress abonnement (hopelijk later kleine sponsoring).
Wijzigingen:

1. URL is voortaan ‘www.debliedemaker.com’ in plaats van ‘www.debliedemaker.be’.
2. de lezer zal niet meer lastig gevallen worden door externe reclame in de artikels (evenwel telkens 1 reclame dr DE BLIEDEMAKER)
De laatste weken ben ik naar 4 voordrachten geweest over de Noordzee.  Een zeer actueel thema want daar is alles in volle evolutie. De zee is een gevoelig ecosysteem dat de laatste 20 jaar meer en meer onder zware druk staat van intense menselijke activiteiten. Vroeger alleen visserij, scheepvaart en leger. Nu nieuwe, zoals zand- en grindwinning, windmolens, aquacultuur,  olie- en gaswinning, meer toerisme en industrie. Maar ook de natuur is een belangrijk aandachtspunt. ‘Roofvisvangst’ door de mens  kan aanleiding geven tot het verliezen van bepaalde soorten vis.

De ruimtelijke ordening van onze Noordzee.

Deze grote belangstelling uit zich in het groeiend aantal marine onderzoekers en onderzoeksprojecten. 20 jaar geleden was het VLIZ (=Vlaams Instituut voor de Zee) in Oostende slechts met 10 personeelsleden. Nu met 100. Daarnaast heb je te Oostende ook het ILVO (=Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek). Er zijn ook vorsers in het INBO (=Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) die zich met de zee bezighouden. Ook belangrijk is het MDK (= Vlaamse Maritieme Dienstverlening en Kust). Maar het Belgisch Continentaal Plat is een federale materie met een eigen ministerbevoegdheid (momenteel uittredend minister Philippe De Backer). Daarom niet alleen Vlaamse maar ook veel federale onderzoekers. Ongeveer een 1.000 tal voor België waarvan een ruime helft Vlaamse onderzoekers. De grootste concentratie met zeeonderzoekers is in de regio Gent (vooral UGent).

Voor vervolg van dit artikel lees WIKI_DEBLIEDEMAKER>>>>

(Bemerk: ook deze WIKI DEBLIEDEMAKER werd in de laatste 4 weken omgezet naar de laatste nieuwe versie van “GOOGLE SITES”)

Volgende maandag 9 december zal veel publiek opkomen voor de belangrijkste gemeenteraad van de 6 jaar nl. “Het strategisch meerjarenplan 2020-2025”. De schepenen zullen elk hun 6 jarig plan uiteenzetten. Wanneer beginnen de werken aan de Zeelaan-Bad? Wanneer zijn de werken voor de heraanleg Dumontwijk gepland? Nieuwe Zeedijk??? Dus zeker de moeite om te komen luisteren.
Lees op HLN.BE>>>>

Zeelaan 147 De Panne

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur. Bookmark de permalink .

5 reacties op Onze Noordzee

 1. noelhoste zegt:

  Prachtig artikel José. Proficiat ook voor de succesvolle omzet van je blog. Oogt veel moderner.

 2. Carlo Heulens zegt:

  Prima hernieuwde start. We dachten dat je een lange vakantie aan het nemen was…

 3. will & jeannine vansteene - terrière zegt:

  José,
  ik vraag me telkens opnieuw af HOE en WANNEER je dit allemaal doet !?!…
  Het niet zomaar wat ‘toogklaps” maar betrouwbare informatie waardoor wij – als ‘rustende’ Pannenaren – op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van ons geliefd De Panne.
  En… daar bovenop nu opgemaakt in een frisse en aantrekkelijke lay-out.
  Wij hopen hier nog lang van te mogen genieten.
  Dus beste José,
  doe stille voort en trek je op aan de positieve reacties en vele ‘pluimpjes’ op je klakke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.