Vakantie in Tenerife (deel 1 van 4)

In het appartement te Palm-Mar

Dat hadden we zeker niet zo verwacht. Sinds geruime tijd “dromen” we  ervan om onze vroegere buren, Julien en Rosemarie, te bezoeken in hun nieuwe woonplaats te Palm-Mar (een beetje meer ten zuiden van Los Christianos in Tenerife). We hebben 1 dag tezamen genoten van de terrasjes  maar ‘s anderendaags op 00:00 uur werd onverwacht de nationale alarmtoestand in Spanje uitgevaardigd en ook direct streng toegepast. Sindsdien zien we ons geburen iedere dag op FaceTime alhoewel ze logeren boven ons, 3 verdiepingen hoger.
Hoe ervaren we deze quarantaine hier?

Zicht vanop ons terras op 5de verdieping op de “Zeelaan” van Palm-Mar

Dat valt best mee: complete rust, alles wat we nodig hebben, snel internet (ook Yelo Play), prachtig volledig uitgerust appartementje,….en vooral zeer aangenaam weer (alle dagen tussen de 20 á 22 graden). Dus wij leven bijna de hele dag buiten op ons terrasje met een goeie zonneluifel (tot heden ook geen wind). Een keer een gelegenheid om 100 % tezamen door te brengen zoals 2 tortelduifjes). We zijn aan onze derde huwelijksreis (na 0 jaar Echternach, na 50 jaar Echternach en nu na 55 jaar Palm-Mar).

Nu reeds dag 25 van de arlarmtoestand. In Spanje werd geopteerd voor de “harde lockdown” wellicht zoals ook in Frankrijk. Dat betekent dat je alleen buiten mag voor de levensnoodzakelijke verplaatsingen, ook niet met 2 tezamen (vb koppel). Gelukkig hebben we in onze onmiddellijke omgeving alles (superettes, apotheker, dokter, bankautomaten, afvaleiland,…). Het appartement is zeer mooi en compleet ingericht. Dus we mankeren helemaal niets. Er is zelfs een zeer goeie Vlaamse bakker op ons gelijkvloers.

Vanaf de eerste week noteer ik dagelijks de Corona cijfers van de Canarische Eilanden (CE) en zet die in grafiek in vergelijking met België (B) (per 100.000 inwoners). Alhoewel in het begin de Belgische cijfers soms ontbraken zagen we vanaf de eerste week reeds betere cijfers hier.  De afvlakking van de curven is ook vroeger opgetreden dan in België. We waren dus niet ongerust toen de Belgische Ambassade ons opbelde om te melden dat we op de lijst van de “te repatriëren Belgen” stonden maar met lagere prioriteit daar we over logement beschikten. Nu zijn alle vluchten geschrapt. Dus we zitten hier zeker tot 26 april (einde van de huidige “alarmtoestand”) en wellicht nog veel langer.

Maar zolang we gezond zijn en alles blijven vinden in de plaatselijke superettes is het voor ons OK.

Het meest opvallende in de vergelijkende statistieken zijn de sterftecijfers. Wat gebeurt daar in België?  Hier zijn de sterften vele maal lager (misschien zitten hier ook de RVT sterften niet inbegrepen). Met het Paasweekend was er maar 1 sterfgeval gemeld op de CE met een totale bevolking van meer dan 2 miljoen + x buitenlanders.

 Volgens de viroloog Van Ranst zijn de cijfers voor de RVT’s overdreven. Vandaar voor RVT afzonderlijk geteld en gesplitst in zeker en mogelijk (zie onderstaande grafiek). Dan is sterften alleen RVT toch nog dubbele van in B.

De bezetting van de ziekenhuizen is reeds een tijdje quasi constant en er zou hier veel reservecapaciteit zijn. Ook de cijfers van de besmettingen stijgen maar zeer weinig meer t.o.v. deze van België. Het is wel zo dat de CE de beste cijfers heeft van alle 20 regio’s in Spanje.

Wat zou hiervan de reden kunnen zijn?
Één groot verschil met B is dat het hier een “harde” lockdown betreft (quasi een quarantaine zoals in Wuhang). Op straat mag je niet met meer dan 1 persoon (ook niet met je echtgenoot) en alleen maar naar de dichtstbijzijnde winkel ofwel om  je hond buiten te laten. Niet rondwandelen of jogging. Ook niet met de auto rijden zonder aantoonbare reden en zeker niet met meer dan 1 persoon. Uitzondering voor de taxi’s (chauffeur + 1 klant; dus met 2 naar  bijvoorbeeld het vliegveld moet met 2 taxi’s). Vanaf de EERSTE dag nl 15 maart werd dit zeer streng gecontroleerd door de Guardia Civil (is leger). Iedereen volgt de zeer eenvoudige wet : STAY HOME. Geen discussies over wat mag en wat mag niet (vb in B die belachelijke discussie over tweede verblijvers en nog veel andere). Ook niet 3 keer veranderen van maatregelen. Hier geen versoepeling van 15 maart tot 26 april. En dan…? Ook daarover geen discussies (cf. de politieke debatten in het parlement en in de Afspraak).

Hopelijk komt het ook beter in B en met minder discussies en flauwe kul op bijvoorbeeld facebook.

Tot zolang. Hou jullie goed en maak er het beste van!

Statistieken tot 14 april

Chronologie Spanje

12 maart: plots 28 besmettingen op Tenerife + 7 Gran Canaria + 1 Fuerteventura: gemeenten CE schaffen alle groepsgebeuren af en samenkomsten van meer dan 1000 personen (feesten, sport, seniorenclubs, schoolreizen,.). Geen bezoek meer aan RVT. Geen vluchten naar Italië. Maatregelen tot 25 maart.

14 maart: wij komen toe in Tenerife-Sud. Dan totaal 63 besmettingen. CE neemt extra maatregelen: toeristische attracties gesloten, sluiten scholen voor 14 dagen,

Eerste maatregel: 14 maart ‘s nachts: president van Spanje Pedro Sanchez zet gans het land in CRISISALARM en onmiddellijk van kracht. Wet>>

17 maart: CE beperkt vluchten tot 17 (voordien 115) + cap <50% en havens open alleen voor vrachtschepen.

21 maart SMS van Belgische Ambassade om in te schrijven voor REPATRIËRING

Tweede maatregel: 22 maart: nationale ALARMFASE wordt met 15 dagen verlengd tot Pasen 12 april

23 telefoon van consulaat om de inschrijving repatriëring te bevestigen maar niet hoogste prioriteit want beschikt over logement.

Derde maatregel: 29 maart: werknemers die niet essentieel zijn voor de volksgezondheid, veiligheid en voedselverdeling moeten thuis blijven van 30 maart tot 9 april.

Op 30 maart werden reeds 9.000 besmettingstest uitgevoerd in 5 laboratoria waarvan 1.204 positief (488 ICU bedden met beademing en 107 zonder) + 5.462 normale ziekenhuisbedden

3 april meldt men dat de epidemie in 6 Spaanse gemeenschappen kan verdwijnen nl. Balearen, CE, Cantabrië, Extramadura, Murcia en Baskenland

Vierde maatregel: 5 april: Spaanse regering beslist om de ALARMTOESTAND te verlengen tot 26 april maar dat voor niet essentiële bewegingen van werknemers verdwijnt vanaf 9 april.

9 april maar vooral vanaf paasmaandag 13 april wordt er opnieuw gewerkt in de niet levensnoodzakelijke sectoren

 

 

 

 

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

33 reacties op Vakantie in Tenerife (deel 1 van 4)

 1. lieve de waele zegt:

  Hoe leuk om iets te horen van jullie. Ik denk dat je de toestand op een eiland ook niet mag vergelijken met het vasteland. Maar volgens mij is hier 1 grote fout gebeurd : Toen na de krokus al die Belgen terugkeerden uit Italie hadden ze in quarantaine gemoeten. Dat was voor mij toen al heel duidelijk. Ik begreep echt niet dat die allemaal gewoon naar school en naar hun werk mochten terwijl we hier al duidelijk de boodschap kregen wat er aan het gebeuren was in Italie. Ik denk dat je in Tenerife weinig mensen had die uit Italie kwamen. Of die harde lockdown veel beter is dan de onze weet ik niet. Zal wel, maar is volgens mij erg moeilijk vol te houden. Maar het is natuurlijk wel veel duidelijker zo’n harde lockdown. En ja, die kwestie van die tweedeverblijvers die naar de rechtbank trekken : zoiets begrijp ik echt niet. Het ga jullie goed en blijf gezond. Tot nog eens in De Panne

  • Juist Lieve. Ik denk ook dat het verbieden van wandelen iets uithaalt, zolang er hierdoor niet veel volk bij elkaar komt. Ware ik nu In De Panne dan zou ik ook veel gewandeld hebben in onze mooie natuur. Het is inderdaad veel gemakkelijk te controleren en geen verwarrende discussies over wat mag en wat niet mag.
   Ik volg je ook graag op facebook. Ik zie je wandeltochten voor mijn ogen. Ik hoop dat de Pannenoars die anders nooit in de duinen gaan, en zeggen dat men nergens nog mag wandelen, nu ook eens deze wandelingen zullen uittesten.

 2. Thérèse Schoolaert zegt:

  Blij te lezen dat het jullie goed gaat. WIJ houden ons aan de regels en maken geen onnodige verplaatsingen maar er zijn nog altijd mensen die het niet ernstig nemen. Spijtig !!! Hopelijk gaat het hier ook de goede kant op zoniet vrees ik voor strengere maatregelen. Volledige lockdown ! Maar dan komt die wel te laat.

  Geniet verder van elkaar en van het mooie uitzicht en hou het vooral gezond.

  • Één van de voordelen van een volledige lockdown met strenge controle is dat men geen discussies heeft over wat mag en wat mag niet. Voor de overheid zeer gemakkelijk te controleren. 2 personen naast elkaar en je hebt een serieuze boete.
   Maar anderzijds denk ik dat wandelen, zoals in B, geen nadelig effect heeft op de verspreiding van het virus (maar ja ik ben geen viroloog en die weten het precies ook niet).
   Je voelt je wel veilig bij strenge lockdown en de statistieken hier zijn zeer hoopvol (is dat de reden????)

  • Dank je Thérèse voor je reactie. Toch denk ik dat de zachte lockdown zoals in B voldoende is, maar het heeft meer dan een week geduurd en ik denk in 3 stappen eer men zover was. En dan al die discussies op facebook. Triestig en het meest triestige is dat TEVEEL aan bevoegde ministers die niet krachtdadig ingrijpen (daarvoor is Spanje precies beter. Hebben Franco gekend)

 3. Marie-Paule Claes Dubois zegt:

  Beste overburen.
  Wij zitten in hetzelfde schuitje. Wij zijn naar Spanje afgereisd op 3 maart en zijn hier nog minstens een maand. Gelukkig een huis met tuintje , de zee op 100 meter, maar verboden terrein.
  Wij wensen jullie een Vrolijk Paasfeest en take care.
  Vriendelijke groeten
  Jan en Marie-Paule Claes Dubois.

  • Dag Jan en Marie-Paule. We wisten niet dat jullie ook vast zitten ergens in Spanje. Wij hebben geen tuintje maar een aangenaam terrasje naar het zuiden gericht maar met zonneluifel. Hebben wel zicht op de “Zeelaan” van Palm-Mar maar daar is quasi niemand te zien (buiten de Guardia Civil die goed hun werk doen). Tot heden vervelen we ons nog niet dank zij vooral onze iPad’s. Heb je mijn statistieken gezien in bijlage?
   Ook vrolijk Pasen.

 4. Marc Decoussemaeker zegt:

  Hallo Ik ben blij dat je het zo positief bekijkt. Ik kan mij voorstellen dat niet alles even leuk is maar dat is het hier evenmin. Ik denk dat we snel in België de kampioen zullen worden met het grootste aantal sterfgevallen per inwoner. Ik vrees dat het wel niet zeer snel zal voorbij zal zijn maar hier zeker ook niet . Ik denk ook dat dergelijke toestanden ons de kans hebben gegeven om over alles eens goed te kunnen nadenken en dat we eens alles voorbij zal zijn we nog meer dan vroeger zullen kunnen echt genieten van eenvoudige dingen. Veel groetjes Marc

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  • Dag Marc. Goed geschreven uw reactie. We kijken ook ieder avond naar de Afspraak en daar worden ook soms boeiende dingen gezegd over het post-Corona tijdperk. Goeie voornemens tot het zover is? Desalniettemin een interessante oefening.
   Tot in de Bains (zal wel nog een tijdje duren).

 5. Rudy Kenis zegt:

  Dag Ginette en José, fijn nog iets van jullie persoonlijk te vernemen.
  Gelukkig gaat alles goed met jullie.
  Hier ook alles prima hoor, het is vrij rustig in De Panne.
  Trouwens we zitten hier nog goed in West-Vlaanderen in vgl met Limburg!
  Verzorg jullie goed en hopelijk tot binnenkort.

  • Dag Rudy en Annie. Jullie moeten zich geen zorgen maken over jullie geburen. Ook met Julien en Rosemarie is alles opperbest. Alleen vervelend dat we niet mogen rondwandelen, dat zou reeds een grote verbetering zijn. Hopelijk komt vóór de 26 april hierin een versoepeling?
   Het mooie weer maakt hier veel goed. We zitten praktisch van ‘s morgens tot ‘s avonds op ons terrasje. Hoe ver is men met de bouwput van de Mon Bijou?

   • Guido Sepelie zegt:

    Hola Señores Decoussemaeker, Como vais allí? De bouwput Mon Bijou ligt er, zoals quasi alle werven, al weken onveranderd bij: genivelleerd op straatniveau, omheind en met enkele waarschuwingen inzake coronamaatregelen op de hekkens. De Fonteinen van de markt werken weer, de banken eromheen zijn bij mooi weer druk bezet (met nodige tussen afstanden, maar in tegenstelling tot Oostende zijn ‘onze’ banken niet met schrikdraad omzoomd, oef!). De mensen worden zichtbaar stilaan lockdown moe, er zit geen perspectief in en de social distancing heeft als lastige bijwerking dat we de infectietoename over steeds langere tijd uitsmeren (de piek blijft langer uit) en onszelf zo tot nog langere lockdown laten leiden… Niemand wordt getest op antistoffen, zo weten we (incl ondergetekende) nog steeds niet of we/wie immuun zijn/is. Saludos de Belgica, Guido

    • Guido Sepelie zegt:

     Orps, teveel Paaseitjes leidt blijkbaar tot hallucinaties… De bouwput ligt onaangeroerd, maar is nog steeds een put (niet genivelleerd op straatniveau), zag ik vanochtend. I stand corrected.

     • Dank u Guido voor het B-nieuws. Hier blijft het zeer streng op uitzondering dat niet essentiële bedrijven sinds gisteren terug mogen werken.wij hebben wel niets tekort en vervelen ons ook niet.

 6. De Wilde zegt:

  Hallo, fijne paasdagen in jullie’s stek.
  Hier ook mooi weer en vooral rustig en veel politietoezicht.
  Ja, wij Belgen bewegen buiten in open lucht maar met voldoende afstand. Velen respecteren dat. …mogelijks wat jonge gasten springen er anders mee om. Maar we krijgen een flinke boete als we ons niet aan de regels houden. Ritje kust kost 250 € per persoon x aantal personen in de wagen. Ook de kustbewoners mogen niet naar binnenland. Je moet een attest hebben van dokter om je te rechtvaardigen dat je vb naar ziekenhuis moet. In onze cijfers worden wzc gerekend, blijkbaar in andere landen niet. Hier ligt de zwakte in het testmateriaal. Mondkapjes, schorten…
  Dus hopelijk een les , we maken die dingen beter zelf..en het kan BH fabriek Van de Velde maakt nu volop medische schorten …en zo zijn er nog vb.
  In de steden in Vlaanderen is het moeilijk , weinig groen…..dus sommige groepen, ouderen, zwangere, jonge gezinnen mogen nu auto nemen naar park, bos.
  Gr hou je goed P&B

  • Dag Belinda. Wij volgen hier in Palm-Mar ook het Belgisch nieuws en ook de Afspraak.
   Ik vind het schandalig dat na 3 weken de Belgische industrie precies nog zelf geen mondmaskers kan maken en ook niet het ander medisch materiaal. Zou moeten opgedrongen worden door de regering. Maar welke? Inderdaad een tweede schandaal is de spreiding van de bevoegdheden. Hoeveel ministers zijn niet bevoegd????? En helemaal uit de boze is dat politiekers reeds kijken hoe ze uit de gezondheidscrisis politiek voordeel kunnen halen (en dat ook in de media durven zeggen). Dat is triestig.
   We houden het voorlopig bij het mooi weer.

 7. Jano zegt:

  Hallo, Leuk te horen dat jullie het zeer goed stellen in het zonnige Zuiden. Ik moet zeggen dat het weer hier in Brugge fantastisch is voor de periode van het jaar. “Bruges la Morte” is wel letterlijk en figuurlijk voor het ogenblik, maar oh zo mooi en rustig!!
  Wat je cijfers betreft, ben ik eigenlijk niet volledig akkoord. Men kan moeilijk een eiland vergelijken met één van de druk bevolktste regio’s van de wereld. Ook op Tenerife hebben ze waarschijnlijk dat zeer oud publiek niet ( rusthuizen) en ook die handicapteninstellingen niet. Zeker we doen het niet goed, ik vergelijk ons met Nederland en dat is beschamend. Maar, we moeten eigenlijk nog wachten om een juiste vergelijking te maken.
  Stel het verder goed en profiteer maar goed van jullie zicht op zee.
  Leuke Paasdagen!!!
  Jano

  • Juist Jano. Moeilijk de statistische cijfers te vergelijken maar het aantal sterfgevallen is schrijnend (sterven ze hier thuis? Worden de RVT’s hier niet meegeteld zoals vroeger in Vlaanderen?). Ik heb de cijfergrafiek van het totaal aantal besmettingen niet durven tonen (wel in bijlage op laatste DE BLIEDEMAKER). Hier ook zeer laag, maar ik vrees dat de reden is dat men gewoonweg bijna niet test. Geen testkits? Ik lees ook dat bijna de helft van de besmette personen verzorgers zijn. Als men alleen deze personen test zal men nooit een groot totaal hebben. Of vermijdt men hoge cijfers op Tenerife te publiceren om vervroegd uit de lockdown te geraken om toeristische redenen? Dus cijfers lijken me ook te laag.

 8. Annie Borgers, Duinhoekstraat zegt:

  Hallo Ginette en José,
  Eigenlijk zijn jullie gelukkige tortelduifjes !
  Geniet van elkaar en van het mooie weer.
  Groetjes van Annie Borgers.

 9. els.baert zegt:

  Draag daar zorg voor elkaar en kom behouden terug!Vriendelijke groeten,  ElsVerzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

 10. Alex Salomez zegt:

  Beste Ginette en José,

  Goed te horen dat jullie het goed stellen daar. In een letterlijke en figuurlijke harde lock-down.
  In België beseffen we niet wat dit is. Hou jullie goed!

  Even in mijn pen kruipen, moest je de berichtgeving uit België vandaag nog niet hebben kunnen lezen.
  Voor wat betreft de sterftecijfers in België is het zo dat wat we al verschillende dagen konden zien, en wat nu eindelijk ook in de dagelijkse persconferentie van 11u verduidelijkt werd iedereen: België heeft gekozen om transparanter om te gaan met de sterftecijfers in deze periode. België neemt, als enig land bij mijn weten, niet enkel de via virustest bewezen COVID-sterfgevallen op, maar ook de vermoedelijke doden in thuissituatie en in rusthuizen en tehuizen (als overeenkomend met symptomen bevestigd door huisarts). Dat maakt dat we dit helemaal niet kunnen internationaal vergelijken. We zijn op dat vlak zowat heiliger dan de paus…

  Zonder de verschillende beleidsvormen of keuzes te willen afkraken, in Spanje brengt men enkel de strikt positief getesten die sterven in de statistieken van sterfgevallen. Ondanks protest van vele regio’s dat de waarheid rond Madrid en bepaalde getroffen regio’s verdoezeld wordt.
  Je kan daarin immers ver in gaan: op de afdeling Intensive Care waar mijn broer diensthoofd is (Namen), maar ook op de gewone COVID-afdeling vh ziekenhuis is 1 op de 5 COVID-gevallen negatief op virustest, maar wel de typische longscan en symptomen. Dat is inherent aan de ‘sensitiviteit’ vd virustest. Dat is gekend internationaal.
  Als die mensen met COVID sterven, kan de Spaanse regering kiezen die negatieve testers niet op te nemen in de statistieken, want “niet bewezen”…. Laat staan dat wie aan de aandoening sterft in een rusthuis onder palliatieve begeleiding. De centrale regering in Madrid wil, aldus de protesterende regio’s, de cijfers internationaal vergoelijken met deze politiek.

  Daar waar het sterftecijfer in België best wel de werkelijkheid weerspiegelt door alles wat ‘zeer verdacht’ is, mag je de cijfers van Spanje…. vermenigvuldigen met minstens 2 (volgens bepaalde vooraanstaanden op het vasteland van Spanje…). Helaas.
  In ziekenhuismiddens verloopt alles voorlopig naar behoren in België, al hebben bepaalde lokale ziekenhuizen het zwaar. Het sterftecijfer hier is dus een andere telling, en niet door minder goede behandeling, laat staan door triage voorlopig.

  Vele groetjes vanuit De Panne!

  • Dank je Alex. Ik vermoede ook al zoiets. Wel zien we volgens de regio’s in Spanje enorme verschillen (ook zo in B bijv. aan de Westkust). De CE zijn veel lager dan het mainland (misschien om toerisme vroeger op gang te trekken?). Het is inderdaad zeer moeilijk om de relatieve cijfers te vergelijken. Maar met een verschil van een factor 5 voor de sterften voelen we ons hier toch veilig temeer daar de zeer strenge lockdown. Op hoop van zege!

 11. Guido Rappé zegt:

  Interessante discussie hier, José. Blijkbaar hebben de Canaries meer taalgevoel dan de Belgen: een quarantaine betekent letterlijk: een periode van 40 dagen. Dat zou in de meeste gevallen moeten volstaan: besmet zijn, incubatie, ziek worden en genezen (of sterven). In B is het inderdaad moeilijk uit te leggen aan een deel van de bevolking. Of dat te maken heeft met de verminderde kwaliteit van het Belgische onderwijs, is een gissen, maar een onderlinge afstand houden van anderhalve meter is voor velen een moeilijke oefening in afstandschatten.
  De Belgische cijfers: dat is huilen met de pet op. Wij zijn, na Spanje en Italië, relatief gezien het meest besmette land. Dan wordt er in de media bij gezegd dat we streng in de leer zijn en ook verdachte gevallen meetellen. Op die manier vergelijk je natuurlijk appelen met peren. Waarom herinterpreteert men die Belgische cijfers niet eens volgens de benadering van NL, F, UK, D? Dan pas kun je vergelijken. Zijn we, ondanks onze zelfverklaarde goede gezondheidszorg toch niet zo goed bezig of juist wel? DAT wil ik weten. Nu zegt men dat je de cijfers met een korrel zout moet nemen, maar men schermt er wel voortdurend mee.
  Het ga jullie goed ginder.

 12. Luc desimpel- steen zegt:

  Hallo Josee en ginette
  Goed om horen dat jullie het heel goed hebben daar. Wij moesten 31/3 vertrekken dus vertoeven wij in Depanne en hebben geluk met gezondheid en weder. We komen buiten voor winkel en wandeling of kleine fietstocht. Zie op foto mooi zicht ginder en alles wa je moet hebben. Nog Ni teveel kilo’s erbij?
  Geniet verder van jullie langere trip, Grt van josiane en luc

 13. Luk Vangheluwe zegt:

  Goede morgen Ginette en José,
  Het is moeilijk een situatie uit te leggen van een pandemie aan de ( sommige delen) van bevolking, die zeker geen kaas en brood gegeten hebben van en geen opleiding gehad hebben betreffende virussen.
  Moesten we in de diergeneeskunde zo “laks” omgesprongen hebben met de virale bedreigingen in ons beroep, dan denk ik dat er geen dieren meer waren in Vlaanderen. Denk maar aan MKZ, BSE,
  Varkenspest, Afrikaanse Varkenspest, Aviaire influenza.
  Natuurlijk was een lock-down gemakkelijker uit te voeren bij de dieren.
  Maar laat ons hopen dat het “egoïsme” van sommigen mensen niet de overhand krijgt over het bewustzijn om goed te luisteren naar onze virologen en de maatregelen strikt op te volgen.
  Onze hoop is natuurlijk een goed vaccin, zo zal de bevolking aan een 70% immuniteit geraken en dan kan het virus geen kanten meer uit om mensen te besmetten.
  Positief blijven en in “uw kot “ blijven en voor ons aan de kust; ontdekt de mooiste streek van het land, op wandelafstand.

 14. Godfried Onraedt zegt:

  Hallo José en Ginette,
  wij wensen jullie een fijne ‘overbrugging’ van de coronacrisis in het zonnige Tenerife. We kennen Palm Mar, normaal zéér rustig en nu zéker! De Belgische bakker Bernardo levert het béste brood van gans Zuid-Tenerife, wij zijn ook vaste klant in hun winkel op Costa del Silencio! We hopen dat de lockdown soepelder wordt, want vanaf de plaats waar jullie verblijven zijn er fantàstische wandelingen naar Los Christianos of naar Las Galletas ( wandelweg tussen bananebomen en oceaan). Groeten uit De Panne, Godfried en Chrisje.

  • De cijfers zijn zeer positief voor de CE. We krijgen dagelijks zeer gedetailleerde cijfers opgesplitst per gemeente en dan nog apart voor bewoners en buitenlanders. Hier in Arona zeer laag (nog lager dan in De Panne). Voor gans de CE hebben we in het totaal maar een 100 tal sterftecijfers. Toch blijft men UITERST STRENG en zeer voorzichtig. Men volgt de federale maatregelen. Vanaf gisteren is er plots meer activiteit want de maatregel om niet meer te mogen werken in niet essentiële sectoren is opgegeven (eerste versoepeling). Huidige lockdown loopt nog tot 26 april en zal wellicht met 14 dagen verlengd worden. We stellen het hier goed alleen missen we het vrij wandelen.

 15. Michèle Vandermeeren zegt:

  Beste José & Ginette, we zijn blij dat alles goed gaat met jullie ! Wat ik nog altijd niet begrijp is dat bepaalde mensen nog helemaal niet bewust zijn van de ernst van de situatie, en dit na 1 maand lockdown. Ik zag gisteren een groepje staan voor het gemeentehuis en mekaar maar omhelzen, kusjes geven enz…. Ik wist niet wat ik zag…Ik was met de auto, wilde stoppen en reageren, maar als vrouw alleen moet je nog opletten hé ! Ik kende een paar van hen en het zijn geen ‘poesjes’…. Deze mensen kijken ook niet naar het nieuws en beseffen niet wat er gaande is. Het is door deze minoriteit dat wij langer zullen “opgehokt” zijn en dat er meer mensen ziek zullen worden. Met alle gevolgen voor onze economie en maatschappelijk leven. Ik vrees voor de beslissingen van de komende nationale Veiligheidsraad van as woensdag. Maar laat ons het beste hopen ! Zorg goed voor mekaar, geniet van de Zuiderse zon en tot in De Panne !
  Roland & Michèle

  • Hier blijft het de harde lockdown, die zeer gemakkelijk te controleren is. Niet met meer dan 1 persoon tezamen op straat alleen voor noodzakelijke boodschappen. Wel grote versoepeling gisteren: de bedrijven voor niet noodzakelijke zaken mogen terug starten. Zo wat beweging in het dorp hier.

 16. Borgers zegt:

  Hallo Ginette en José,
  Graag geef ik een antwoord op het bericht van Michele Vandermeeren.
  Ik wist werkelijk niet dat er bepaalde inwoners van De Panne, zo onverantwoordelijk zijn !
  Doen zij dit opzettelijk om aandacht te krijgen ? Dit is totaal misplaatst !
  Groetjes van Annie en hou jullie goed !

 17. Moonie zegt:

  Kort en bondig, heel die betutteling begint menigeen de keel uithangen, veel acties hebben totaal geen nut, en zich concentreren op de plaatsen waar het virus echt aanwezig is en zijn werk doet (WZC enz …) laat men links liggen, met een normale bezetting moet het personeel het daar maar zien te redden.

  En het regent naar goede gewoonte weer veronderstellingen, en het politiek amateurisme en zijn blunders, daar kan weer een boek mee gevuld worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.