Kasteelstraat – Caféstraat

Blauw = toevoeging
Er is duidelijk een heropleving gaande in de Kasteelstraat. Vrijdag 11 juni is er een nieuwe zaak geopend: “petit comité”. Twee jonge vrouwen hebben dit gebouw gekocht en mooi gerenoveerd. BRAVO!
Er zijn ook nog andere zaken recent geopend in de Kasteelstraat waar men rustig een pintje (of een Picon) kan drinken. Het zijn er nu  (5) 6 in deze straat (café Isabeau tussen de Zeelaan en de Kasteelstraat was niet opgenomen omdat die lang gesloten bleef. Nu opnieuw open) .
De ooit zeer levendige straat van destijds met enorm veel voedingswarenwinkels 
herrijst uit de corona-as.
Zet deze herleving zich door? Er zijn mogelijkheden!

De mooi gerestaureerde gevel van de vroegere café “Derby”

1.petit comité NIEUW
Gelegen op de hoek van de Kasteelstraat en de Veurnestraat. Vroeger een zeer populaire dorpscafé met meerdere namen: bij BIBI (Eddy Terrière), de Derby???? (ooit kreeg men hier iedere maandag een eerste pint gratis)
Nu met een mooi gekuiste gevel zodat de oude Nieuwpoortse bakstenen mooi tot hun recht komen. Verdient een “gemeentelijke erfgoedsubsidie”? (die helaas niet bestaat)

Nog maar pas geopend. Weinig plaats dus best telefonisch reserveren.

De uitbaters-eigenaars zijn moeilijk te herkennen maar zijn zeer sympathiek

Er schijnt ook een buitentuintje te zijn en er is zelfs een straatterrasje voor 2 personen in de Veurnestraat.
Je kunt er ook gewoonweg een pintje of een Picon drinken, maar de plaatsen zijn momenteel beperkt wegens corona. Dus best op voorhand te reserveren op 0499/74.10.69.
Open van 11u30 tot 23u00
We wensen de eigenaars-uitbaters veel succes met hun nieuwe zaak.
facebook-pagina>>>>

Even wat geschiedenis:
1. In het interbellum waren er een 70-tal cafés tussen den Oosthoek en de “Nunneschole”. Na moeizaam informeren hebben we ze kunnen terugvinden
Lees “De Cafés van de Veurnestraat”>>>>
2. Waarom de Kasteelstraat zo noemt is niet moeilijk. De straat die zich ontwikkelde tussen de oude visserskern van De Panne en het stand liep naast het Kasteeltje van ingenieur Ghéwy (gebouwd in 1864 door ingenieur Ghéwy). In het begin van het toerisme (het begin van de twintigste eeuw) noemde men de meeste straatnamen van De Panne in het Frans. Vandaar “Rue du Château”. (deze is correct vertaald, sommige niet).
Het kasteel werd in 1914 verkocht aan de familie Lapierre-Rosier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, had de Duitse Kommandatuur hier zijn hoofdkwartier. Na de oorlog werd het gebouw gekocht door Cyriel Berquin.  Hij stond de benedenverdieping af aan de ziekenbond. Dokters van de Veurnse kliniek hadden hier hun consultaties. Het kasteel wordt nog altijd bewoond door de familie Berquin, nu Stephan (van Agence Leroy).

Kasteel van Ghéwy. Zie DEPANNEVERBEELD dus openklikken

Thans “Sunny Croft” eigendom van de familie Berquin. cf torentje en grote veranda bijgebouwd door architect Van Elslander uit Veurne

2. ’t WIT PAARD

“‘T Witte Paard” bij Muriel en Patrick.

De pintjes Jupiler zijn er prima verzorgd . Dit is een warm en aan te bevelen dorpscafé. Ze hebben reeds meermaals de prijs gewonnen van “Het beste café van De Panne (alhoewel ze geen Stella aan ’t vat hebben).
Je kan er al het nieuws horen over De Panne. Best een beetje dialect verstaan, maar in ’t Frans wordt je ook goed ontvangen.
Het café is veilig ingericht tegen het corona-virus.

De baas Muriel en de sous-baas Patrick

3. Het Muziek & Zang Café: NIEUW

d

Schuin rechttegenover ’t WIT PAARD waar vroeger Hotel Français (en nog andere opvolgenden..). Deze nieuwe uitbating heeft moeten wachten tot na de corona-perikelen om te mogen openen. Het is een veelbelovende nieuwe opzet: namelijk een muziek en zang café: DE WELKOM. Immers de nieuwe uitbater-eigenaar “Stef”  is nog altijd actief in het muziekmilieu. Hij is een geroutineerde zanger-presentator en werkt ook in de technische begeleiding van bekende Vlaamse zangers. Hij heeft veel idolen maar degene waar hij heel fier over is en die ook naar zijn café zal komen zingen is Laura Lynn>>>>. 

Maar hij voorziet ook een reeks live optredens van voor mij minder bekende artiesten. Het belooft!

Stef aan de tapkraan (Bavik)

Stefke4You

Om dergelijke optredens mogelijk te maken heeft hij zijn café volledig ontruimd. Het frietkot achteraan en de keuken zijn uitgebroken, zodanig dat hij nu achteraan over een podium beschikt. Ook de biljart moet nog verdwijnen zodanig dat er een zaaltje ontstaat.
Wie weet misschien een mogelijkheid van synergie met het nabije Juke Box museum? Dat zal wellicht opnieuw openen (was open van vrijdag 21 december 2018 tot en met 6 januari 2019). De bussen die daar verwacht worden mogen na hun bezoek in het museum daar geen dansje doen. Dus waarom niet hier? Jukebox museum van De Panne >>>

We wensen ook deze nieuwkomer veel succes. Hij heeft ook in een mooi nieuw windvrij terras geïnvesteerd.
Facebook pagina>>>>

4. ’t Kasteeltje

Café ’t Kasteeltje

De vorige boek- en gazetwinkel werd omgebouwd naar een brasserie, nu ook Pizzeria-Tea Room. Vooraan weinig tafels maar achteraan een heus vergaderzaaltje.
Benieuwd hoe deze zaak, uitgebaat door taxi Thomas, zal evolueren?

5. Den Gerockten Hoarinck

Wegwijzer “Centrum” zou best verdwijnen. Beter rijdt men via de Zeelaan-Dorp.

Deze welbekende zaak moeten we niet meer voorstellen. Ook een volkscafé met een goeie tap. (Jupiler). Veel vaste stamgasten Pannenoars. Zelfs tweede verblijvers hebben deze locatie ontdekt. Gekend voor de Picon.
Aangenaam straatterrasje dat ingevolge de corona acties van de gemeente nu ook tijdelijk een stukje straat zal mogen innemen.

 

 

Hopelijk stelt de gemeente een snelheidsbeperking in, want aan 50 km/u op een straat met verschoven aslijn, is niet alleen gevaarlijk o.a. voor fietsers maar de betonnen straatstenen veroorzaken veel lawaai in een smalle straat. Het lijkt me ook niet nodig om deze straat vanaf de Veurnestraat te bewegwijzeren als de hoofdweg naar de Markt. Ik rij altijd door naar de Zeelaan-Dorp.
Een extra argument opdat de gemeente de wegwijzer naar het “Centrum” best zou wegnemen zijn de vele schoolkinderen. (zie 2 reacties achteraan)

6. Café Isabeau
Tussen de Kasteelstraat en de Zeelaan-Dorp. Was vrijdag 11 juni, de dag dat ik deze cafés bezocht heb,  nog gesloten “post corona” . Woensdag erop opnieuw open.

Isabelle voor aan haar café Isabeau

MAAR!!!
Maar de Kasteelstraat heeft nog veel toeristische troeven. Iedereen kent de artiesten- en ander markten. Ook de Kasteelfeesten zijn een goed product. Altijd veel volk. Dicht bij het centrum en ideaal indien er veel wind is op de Zeedijk. Deze straat is ook gemakkelijk tijdelijk af te sluiten voor evenementen.
Ook 3 musea (Panneboot P1 die volop aan het herleven is , Cultuurhuis De Scharbiellie (de gezeefde as (‘scharbielje’) van de kolenkachels) die tijdelijk veel tentoonstelling uit het gemeentehuis zal overnemen ingevolge de ombouw en het gemeentehuis). Ook de B&B Moom is verkocht aan een ondernemende ondernemer. Op termijn komt hier natuurlijk ook  iets. Wat juist zal een verrassing zijn.
Er zijn nog meer mogelijkheden! Voorstellen??

Vergeten te vermelden: alle bovenstaande cafés zijn veilig ingericht volgens de CORONA_REGELMENTEN.
Dank voor deze inspanningen die een blijk zijn van belangstelling tegenover de klanten.

Één negatief punt: de laatste jaren komen meer en meer “probleemgevallen” hier wonen. Kan men hiertegen iets doen zonder racistisch te zijn?

RECLAME

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

11 reacties op Kasteelstraat – Caféstraat

 1. Eddy Deboyser zegt:

  inderdaad een gedurfd maar vooral te appreciëren initiatief om het cafeetje van de maandagspint te renoveren; succes gewenst aan de nieuwe uitbaters

  • Dat maandagspintje herinner ik me nu ook opnieuw. Heb het toeggevoegd aan het bericht. Wellicht weten de nieuwe uitbaters het nog niet.
   Één van de 2 eigenaars is de huidige “directrice” van Toerisme De Panne NEL. Blijvend? Het rommelt opnieuw in deze dienst, nu onder Bram.

 2. laforce wilfried zegt:

  Klopt, het is een straat die herleeft, nu nog het verkeer in deze straat beperken, door bv. de bewegwijzering Centrum aan de Veurnestraat weg te halen. Het is ook een straat die veel schoolkinderen nemen.

 3. Will Vansteene zegt:

  Café Derby kende ooit (in de jaren ‘70 – ‘80) een bloeiende periode met mijn schoonbroer Eddy Terrière- alias BIBI – achter de tapkast!
  De suggestie om de bewegwijzering Centrum weg te halen zou een zééér goeie oplossing zijn.
  Wie is hiervoor bevoegd: gemeente of provincie?

  • Ik heb hier ook goeie herinneringen. Het is dit café evenals het Lusthof die de vonk naar Dec Panne bij mij heeft doen opflitsen. Dan hebben wij een huisje gekocht aan Luc Houtsaeger in Keesjesdorp (ongeveer halverwege). Op deze 2 plaatsen was ik verwonderd dat nog zoveel mensen mij kenden van op de lagere school (helaas nu reeds wat minder).
   Wegwijzer: ik veronderstel een klein werkje voor de gemeente (gemeenteweg). Zouden ook de rechts af op de GPS kaarten moeten afschaffen.
   Blijven vragen kan helpen (na soms lange tijd).
   Heb je gezien op de reactie op fb dat Stephaan Buyens ook iets wil doen met deze straat.
   Ook Wilfried steunt het verwijderen van de wegwijzer.

 4. guido mylle zegt:

  PROFICIAT HEROPLEVEN V/D KASTEELSTRAAT

 5. Moonie zegt:

  Tournee Generale, Mijn Gedacht.
  De Panne bloeit weer open, wat voor Corona al was ingezet, en nu wordt voortgezet.

 6. Muriel zegt:

  Bedankt José voor deze mooie woorden over mijn levenswerk Mvg De Barmoeder xxxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.